יש מחיר לחרם
שלוש נערות ישראליות החליטו לתבוע את הצעירות מניו־זילנד שגרמו ללורד לבטל את הופעתה בארץ - והצליחו בענק • בית משפט השלום בירושלים התבסס על חוק החרם וחייב את פעילות ה־BDS לשלם להן פיצוי של 45 אלף שקל • "אנחנו שמחות שהצדק נעשה", אמרו
שושנה שטיינבך, איילת וורצל ואהובה פרוגל הן רק בנות 17, אבל גילן הצעיר לא מנע מהן להגיש תביעה נגד שתי פעילות BDS שגרמו לזמרת לורד לבטל את הופעתה בישראל. בעקבות פסק הדין התקדימי חויבו הפעילות לשלם 45 אלף שקל כפיצוי לשלוש המעריצות הישראליות שהוכיחו לכולנו איך ניתן להילחם בתנועת החרם.
כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות", לורד הייתה אמורה להופיע בישראל ב־5 ביוני, ואלפי כרטיסים כבר נמכרו להופעה. על הזמרת הופעלו לחצים מצד גורמים אנטי־ישראליים התומכים בתנועת ה־BDS, ששמה לעצמה מטרה להחרים את ישראל. בין היתר קיבלה הזמרת מכתב שפורסם בתקשורת משתי צעירות המתגוררות בניו־זילנד שקראו לה לא להופיע בישראל — ג'סטין סאקס היהודייה ונדיה אבו־שאנב הפלסטינית. "מיליוני אנשים מתנגדים למדיניות הישראלית בשטחים הכבושים מאז ,1967שכוללת טיהור אתני, הפרת זכויות אדם ואפרטהייד", כתבו לה השתיים. "אנחנו מאמינות שחרם כלכלי־אינטלקטואלי ואמנותי הוא כלי אפקטיבי למחות נגד פשעים אלה", כתבו השתיים. לורד הגיבה למכתב בטוויטר ולאחר מכן ביטלה את המופע בישראל.
בינואר האחרון הגישו שלוש המעריצות תביעה נגד סאקס ואבו־שאנב לבית משפט השלום בירושלים, בדרישה לתשלום פיצוי. שלוש הנערות הגישו את התביעה בהתבסס על חוק החרם המטיל אחריות על מי שקורא לחרם על מדינת ישראל. שטיינבך, וורצל ופרוגל טענו כי רכשו כרטיסים להופעה והתאכזבו קשות מהביטול. התביעה הוגשה באמצעות עורכת הדין ניצנה דרשן־לייטנר, נשיאת ארגון "שורת הדין", המייצג נפגעי פעולות אנטי־ישראליות.
כעת פסק בית המשפט כי שתי הנתבעות ישלמו 45 אלף שקל, וכן 11 אלף שקל הוצאות משפט. עו"ד דרשן־לייטנר מסבירה כיצד ניתן יהיה לאכוף את פסק הדין כך שהכסף יועבר לנערות: "יש אמנה הדדית בין ישראל לניו־זילנד לאכיפת פסקי חוץ, ועכשיו לאחר פסק הדין נלך אחרי חשבונות הבנק שלהן עד למימושו המלא. ההכרעה הזו מבהירה שכל אחד שיוצא נגד מדינת ישראל בקריאה להחרמתה עלול למצוא עצמו נושא באחריות נזיקית ומחויב לשלם פיצויים בין אם הוא נמצא בתחומי מדינה ישראל ובין אם הוא מחוצה לה".
"כשראינו למה המופע מתבטל חשבנו שאי אפשר לעשות משהו", סיפרה שטיינבך, "כעת אנחנו שמחות שהצדק נעשה". וורצל הוסיפה: "נקווה שהמהלך שלנו יזיז משהו גם לעתיד". ופרוגל מסכמת: "זו תביעה שבאה גם כדי להראות שאכפת לנו ממה שחושבים על המדינה שלנו".

