"מתחמקת מלעבור לבירה"
עובדי רשות החדשנות צפויים לעבור למתחם חדש בעיר בתחילת 2019, אך במשרד הממשלתי בטוחים: "זה מסך עשן. הם לא רוצים שכל העובדים יעברו"
במשרד לענייני ירושלים זועמים על כוונת רשות החדשנות לשכור משרדים חדשים בתל־אביב, בחיפה ובבאר־שבע. במכתב חריף ששלח בשבוע שעבר מנכ"ל המשרד, רן ישי, לחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, הוא כותב: "אין ספק כי הרשות לחדשנות הפליאה ביצירתיות וחדשנות בכל האמור לניסיונות חוזרים ונשנים להתחמק מחובת המעבר לירושלים". אלא שברשות החדשנות טענו אתמול כי אין כלל מקום לטענות: "מקום משכנה של רשות החדשנות יהיה בגן הטכנולוגי מלחה בירושלים, והמעבר יהיה בתחילת 2019". ויש גם מי שרומזים על ניסיון "לעשות סיבוב" על רשות החדשנות, כאשר המשרד לענייני ירושלים לא מצליח לקדם העברתם של מוסדות ממשלתיים אחרים לעיר.
חילופי הדברים מגיעים על רקע מאמצי הממשלה להעביר את משרדי ומוסדות הממשלה שפועלים בגוש דן ובמקומות אחרים לירושלים, מהלך שנתקל בקשיים בגלל עובדים שמסרבים לעבור בין המקומות ודורשים פיצוי. על הרקע הזה, במשרד לענייני ירושלים הופתעו לגלות בשבוע שעבר את המכרז שפירסמה הרשות לחדשנות למציאת חללי עבודה משותפים לעובדי מדינה בערים הגדולות, חוץ מבירושלים.
המכרז פורסם דווקא לאחר מו"מ ארוך שבסופו הודיעה רשות החדשנות שהיא מעבירה את משרדיה לירושלים, כפי שחויבה בחוק, ואף נשכרו עבורה משרדים בתקן מלא לכל עובדיה בגן הטכנולוגי בירושלים בשטח של 3,400 מ"ר.
במכתבו לחשב הכללי באוצר, שהגיע ל"ממון", כותב מנכ"ל המשרד לענייני ירושלים: "שכירה של משרדים נוספים עבור עובדיה מהווה בזבוז בוטה של משאבים ממשלתיים ציבוריים. מעבר לבזבוז משווע של כספי ציבור, מדובר בהפרה של רוח החוק והחלטות ממשלה ברורות בנושא. המחוקק קבע שהרשות לחדשנות תשב בירושלים מתוך מטרה להמשיך בתנופת הפיתוח הכלכלי של ירושלים ולחזקה".
עוד כותב רן ישי לחזקיהו: "מדובר בתקדים מסוכן, בעל השפעות רוחב מאקרו־כלכליות על ההוצאה הציבורית, בכל הקשור להשכרת משרדים כפולים על ידי השירות הציבורי תוך עקיפת כללי החשב הכללי. עשרות עובדי הרשות לחדשנות יישבו במשרדים בתל־אביב, בעוד המשרדים בירושלים יישארו מיותמים".
בתוך המשרד מדברים על ניסיונות של רשות החדשנות לדחות את המעבר לירושלים כמה שאפשר ועל יצירת "מסך עשן" שיסתיר את הכוונה האמיתית של הרשות לאפשר לעובדיה במרכז הארץ להמשיך לעבוד שם, ולא להגיע לירושלים.
בפנייה לחשב הכללי במשרד האוצר, טען מנכ"ל המשרד לענייני ירושלים, ישי, כי "האמירה שהמרחק הפיזי פוגע ביעילות של הרשות לחדשנות וכי מרבית לקוחותיה במרכז הארץ אינה נכונה כלל ועיקר. הכביש החדש לירושלים והרכבת החדשה מירושלים לתל־אביב מקצרים באופן משמעותי את הטווחים", והוא דורש מחזקיהו לפעול מכוח סמכותו כדי לעצור את המכרז.
ברשות החדשנות, שמנוהלת על ידי אהרון אהרון, שוללים את הטענות ואומרים כי המכרז החדש נועד להקמת מתחמי שירות עבור חברות שמגישות בקשה לקבלת מענק מהרשות. במקום שאותן חברות יגיעו לירושלים או שהבודקים יגיעו אליהן מירושלים, טוענים ברשות, מנסים להנגיש את השירות כך שהוא יהיה קרוב למקום מושבה של החברה. כן טוענים גורמים ברשות כי המעבר לירושלים אמנם מייצר בעיות כמו מרמור מצד עובדים שגרים בתל־אביב והנסיעה למקום העבודה תתארך עבורם (משרדי הרשות יושבים היום באיירפורט סיטי), אך אין בכך כדי למנוע את המעבר של הרשות לירושלים, גם אם כתוצאה מכך חלקם יעזבו.
הרשות לחדשנות מסרה בתגובה: "כל 140 עובדי הרשות יעברו למשרדים שהוכנו עבורם בעיר. המשרדים בחיפה, ת"א ובאר־שבע נשכרו רק לפגישות עם חברות. מדובר בעמדות של אחדים מעובדי הרשות שיקיימו את הפגישות. כל פעילות הרשות אמורה להתקיים בירושלים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה למכתב שנשלח ממשרד ירושלים, כי "המשרד לא מתכתב עם מנכ"לי משרדי הממשלה דרך התקשורת".

