yed300250
הכי מטוקבקות
    זמן ערבה. מתחם חדש ומבטיח
    מסלול • 25.10.2018
    ערבה בסתיו
    יישובי הערבה מתרחבים ויחד עם הגידול הטבעי צצות מסעדות חדשות, סדנאות מעניינות, סיורים חקלאיים וגם חומוס איכותי ויין משובח • מסלול קולינרי במרחבי השקט המדברי
    שרי מקובר-בליקוב

    זה קורה בערבה עם רדת ערב. בבת אחת הכוכבים נדלקים, הצרצרים נרגעים ושקט סמיך עוטף את הדרכים כמו שמיכת פיקה אוורירית. ככל שהחשכה מתעבה, הנוף דווקא מתחדד, מופז באור ירח: צמרות העצים, נחל שיזף החרב, צלליות הרי אדום. בזמן הזה, כשהכל נוכח ונרגע, אפשר להבין מה אנשים מחפשים ומוצאים בערבה ואיך הם מחליטים פתאום לארוז את עצמם וטפם ולהשתקע במקום הרחוק והמנותק הזה, שיש בו קיץ נצחי, שדרות דקלים ויופי אין קץ.

     

    יישובי הערבה מציעים שלוות קדומים גם באמצע היום. עורק החיים מפעפע בם בקצב אחר. הטבע אחר וגם האנשים אחרים. קהילתיים. רוחניים. מחוברים לאדמה ולעצמם. הם אחראים על היזמות הקטנה והחלומות הגדולים, הקולינריה המתפתחת בקצב מרנין, החקלאות המשגשגת חרף התנאים והקושי, וההיצע המתגבר והולך של תיירות נופש.

     

    טיול בערבה הוא חוויה מדהימה לכל זמן ומכל סוג. אפשר לקפוץ ליום, או ללינת יומיים. אפשר גם לצאת לחופשה ארוכה בחושות, בצימרים או במתחמי הסוויטות בין הרי אדום ממזרח והרי הנגב ממערב. גם התוכן מגוון: הרבה מאוד מסלולי צעידה וטיפוס, סיורי חקלאות צבעוניים בין חממות, סדנאות אוכל ואמנות וטעימות במסעדות ובמזנוני הדרך. בין לבין מומלץ להתמזג עם הטבע הבראשיתי, להתרגש מנחל נקרות ונחל ערבה, לבקר בדרך הבשמים ובשבילי הנבטים, לדלג בין ואדיות ועצי שיטה, לגלות תופעות טבע מוזרות (במושב עידן, למשל, האדמה תמיד זזה) ופשוט ללכת לאיבוד.

     

    לאחרונה הערבה מתעוררת לחיים בכמה מובנים. היישובים מצויים בעיצומה של צמיחה דמוגרפית, ולצידם יש גל קליטה הולך וגדל של משפחות חדשות מבחוץ. במהלך הסיור שלנו בערבה ראינו הרחבות בעין יהב ובחצבה, בעידן ובספיר, בצוקים ובצופר. התהליך המשמח מגביר את הביקוש לסדנאות אוכל ולטיולי חקלאות, למסעדות מגוונות, למזנונים ולדוכני מזון מהיר. התוצאה היא פריחה קולינרית בערבה המתבססת על התוצרת המקומית.

     

    עדי אתרוג. היכרות עם העדר וכלבי הרעייה
    עדי אתרוג. היכרות עם העדר וכלבי הרעייה

     

     

    הנה מסלול קולינרי מומלץ לטיול ערבה קצר שיש בו גם אוכל משובח וגם חקלאות מתקדמת, אבל ובעיקר זמן איכות במקום שעליו העיד חיים גורי ש"יש אנשים שנדבקים לשקט הזה, ואינם יכולים לשוב ולהיפרד ממנו".

     

    בוקר ב"זמן ערבה"

     

    בלב הנוף המדברי, הפכו יאיר ושירה לדרמן את המושג "ארוחת בוקר" המקובלת בצימרים ובמלונות למשהו אחר לגמרי: אנין ואסתטי, טרי וטעים להפליא. הארוחה מוגשת במתחם הסוויטות "זמן ערבה" במבנה יפהפה שקירותיו שקופים להרים ולנחל ופזורים בו כורסאות הסבה וחפצי אמנות. על השולחן פרשו מפה שהיא התפריט שרקחה לוסיה, אמו של יאיר. התוצאה היא ארוחה שהולכת על הקו הדק שבין מצוינות להצטנעות. הלחם חם וריחני, המטבלים מעוצבים כמגדלים עטופים רטבים ותבלינים, והסלטים כה פריכים שנדמה שאך הרגע נקטפו בגינה האחורית. לכל זה מתווסף השירות המוקפד ושלוות המדבר.

     

     צוקים, ערבה תיכונה. טל: 050-9804545

     

    עין יהב. סיור חקלאי עם רמי שדה
    עין יהב. סיור חקלאי עם רמי שדה

     

     

    מחיר: מבוגר 70 שקל, ילד 40 שקל.

     

    7:45־10:30 (בהזמנה מראש)

     

    סדנה להכנת גבינות

     

    סדנת הגבינות של עדי אתרוג היא חוויה קולינרית שמשלבת חליבה בטבע, היכרות עם עדר צאן ויסודות הגיבון בחצר או במטבח האישי. אורכה ואופייה משתנים בהתאם לצורך, אבל היא כוללת ארוחה מפנקת – עוד אופציה למשפחות שמגיעות אל המדבר ללינה בלבד ויכולות לסגור את הפינה בפעילות מהנה וארוחת בוקר מאוחרת. הסדנה מתאימה גם לזוגות וקבוצות, ועליה מנצחת עדי אתרוג – מומחית לרעייה באמצעות כלבים, שמתבלת את תהליך הגיבון בהערות מחכימות ובטיפים מועילים.

     

    שטרודל בצוקים. מה פרם אורסולה
    שטרודל בצוקים. מה פרם אורסולה

     

     

    מדובר בחגיגה כפרית במשק צאן קטן וביתי הכולל עיזים, כבשים וכלבים שאולפו לעזור לרועה לשלוט בעדר בשיטה ייחודית. מתחילים בחליבה (בעונת ההמלטה ניתן ללטף ולהאכיל את הטלאים והגדיים מבקבוק), ומהחלב הטרי מכינים גבינות שונות. במטבח הביתי המרווח של אתרוג לומדים להכין קוטג' וחלומי, ריקוטה וכנאפה, קוצצים סלט רענן, עורכים את השולחן ובתוך זמן קצר מתגבשת ארוחה מקסימה – לחם שנאפה בבוקר (מקמח לבן או מלא), חמאת בצל ירוק, שניצל חלומי בסלסת עגבניות, שקשוקה או חביתה ואפילו עוגה לקינוח. יש סדנאות קצרות ויש ארוכות יותר – הכל לפי הביקוש והמחיר. גם תפריט הגבינות נתון לשינויים (לטבעונים או לרגישים לגלוטן). זו גם הסיבה שצריך לתאם לפחות שלושה ימים מראש.

     

     עדי אתרוג, מושב צופר: 052-3868909

     

    מחירים: סדנה קצרה (שעה וחצי) 50 שקל למשתתף; סדנה ארוכה (4 שעות) 300 שקל

     

    סיור חקלאי

     

    זמן ערבה. ארוחת הבוקר
    זמן ערבה. ארוחת הבוקר

     

     

    הסיור החקלאי המרתק של רמי שדה הוא חוויה מענגת קודם כל בזכות האיש עצמו: אגרונום מוסמך, איש ציונות ואדמה, שניחן ביכולת נדירה להסביר למבוגרים ולילדים על פלפלים ומלונים, השקיה והדברה בצורה מעניינת וייחודית. הסיור שלו מתקיים בחממות עין יהב, מושב חקלאי שהוקם בשנות ה־60 וכיום פעילות בו 150 נחלות חקלאיות המגדלות, בין השאר, פלפלים ועגבניות, מלונים וחצילים, תבלינים ותמרים. שדה מוביל את אורחיו בין הגידולים שלו עם ידע עצום, ברק בעיניים ואהבת האדמה הניכרת היטב בגודלם וביופיים של תוצריו. חיילי בזיליקום בוקעים בשורות ישרות, אצבעות פטרוזיליה ושמיר שופעות טריות רעננה. שדה מסביר על החיטוי הסולרי בעין יהב, על קטילת מזיקים ומחלות בצורה טבעית ועל חידושים טכנולוגיים מתקדמים בערבה. הסיור כולל גם קטיף עצמי וטעימות בין הערוגות הצבעוניות.

     

     טל: 052-3666078

     

     מחיר סיור (שעה וחצי־שעתיים): 250 שקל למשפחה ועד 1,000 שקל לקבוצה גדולה, כולל קטיף עצמי לפי עונות

     

    “מה פרם אורסולה”

     

    לא מעט סופר על אורסולה וינטר האגדית, שעלתה מגרמניה ונדדה בארץ עד שעצרה בערבה התיכונה והקימה שם סוג של פטה מורגנה ברלינאית בנוף המדבר. לאחרונה החליטה לעזוב, המסעדה החליפה בעלים ושף וגם שינתה את שמה ל'מה פרם אורסולה' (בתרגום חופשי מסנסקריט 'גברת אהובה'). שרדהה וניצן, תושבי צוקים שמגיעים מתחום האוכל, הם האחראים לפנים החדשות. ניצן היא ממקימי אורסולה המקורית הישנה והטובה ואשת קייטרינג ושרדהה ניהל את 'אשרם במדבר' עד שפרש לפני שנתיים, ויחד עם שף דני פופר הסתער על החלום הגדול: לפתוח בית אוכל מפנק בביתו במדבר.

     

    מה פרם אורסולה מביאה לסצנה הקולינרית בערבה התיכונה משהו קצת אחר: שילוב מתעתע של גרמני פרוע לצד פיוז'ן ישראלי. מגישים בה פרוסות לחם עבה ופריך, סלטים טריים מהתוצרת המקומית, מאפים גרמניים והונגריים המתהדרים בשמות אקזוטיים כמו שפצלה ופלמקוכן, טירמיסו מעולה, ובעיקר נקניקיות בשרניות בחרדל שיש המרחיקים רק למענן עד היישוב צוקים. זהו בית קפה ישראלי עם ארומה מדברית, שהוא גם מסבאה גרמנית וגם מסעדה עם נגיעות הונגריות. המנות גדולות, השירות אדיב והמקום מתאים גם לילדים (ביום שבו ביקרנו היו שם בעיקר משפחות).

     

    צוקים (במתחם שמאחורי תחנת הדלק). טל להזמנות: 08-6444421 052-4260112

     

     שעות פתיחה: ימים א', ב', ד' ושבת 12:00־21:00, ה', ו' 12:00־22:00. בימי ג' סגור.

     

    חומוס אליהו

     

    חומוס אליהו, תחנה קטנה ומרגשת בלב המדבר, עונה על שני צרכים ייחודיים: מזון כשר (למהדרין) ומזון מהיר לאלו שרק מבקשים עצירה קטנה וטעימה בדרך. זו החומוסייה הראשונה בערבה שמשתייכת לרשת ומגישה מנות של חומוס, פלאפל, פול, צ'יפס ולימונדה והכל במילוי חוזר (refill) ובנדיבות אין קץ. המקום עצמו קטן וצנוע, אבל הוא מספק אתנחתא על אם הדרך מהתנועה הסואנת שעל הכביש.

     

    בעלי המקום ניב ושחר מליחי, תושבי צופר, מקבלים את הבאים באופן אישי, בשמחה ובמאור פנים. החומוס שלהם מעולה ממש, ניכר שנטחן באותו הרגע, הפיתות הן שילוב חמים וטרי של פוקצ'ה־פיתה ולצידן כל סוגי התוספות וכן פלאפל וצ'יפס – עממי, טעים, מוגש באהבה וברוחב לב. גם המחירים סבירים: חומוס קטן־גדול 22־26 שקל, משאוושה 28 שקל ואפשר גם לקנות ולקחת הביתה חומוס, טחינה גולמית, זיתים, חלווה ופיתות.

     

    הזוג מליחי מגיע מתחום הדרכת הטיולים ומכיר את האזור ואת הפוטנציאל התיירותי, ולפיכך מתוכננת בחומוסייה פינת מידע על טיולים ופעילויות באזור, כך שכל מי שעוצר שם יוכל להתעדכן בפסטיבלים, הופעות, סיורים וסדנאות.

     

     אזור התעשייה ספיר, טל: 08-6516300

     

     שעות פתיחה: א'־ו' 09:00־16:00

     

    יקב מואה

     

    בדרך העפר הכבושה, בין המשקים החקלאיים של תושבי צופר, מבעבע לו יקב הבוטיק מואה. מלאכת הבציר, התסיסה והשפיה קשה ומפרכת, גם אף אחד לא מתעשר מזה, אבל מרשים ומעורר התפעלות להיווכח כיצד משפחה שלמה מתגייסת להגשים חלום חקלאות ולהפיק יין מאזור הדרום.

     

    יהודה וצביה פרידמן, אנשי אדמה ותיקים, הבינו שלא כדאי להתבסס רק על שדות הפלפלים והחליטו להתפתח וללמוד תחומים חדשים. התוצאה היא היקב המשפחתי שהענבים שלו גדלים ומבשילים באזור מצפה רמון והיקב עצמו ממוקם במשק המשפחתי.

     

    יקב מואה מייצר ומגיש יין קר בלב מדבר, לצד תוצרת חקלאית טרייה מהשדה ומגינת התבלינים המקומית, וכן גבינות טובות ממחלבות הנגב. הסיור במרכז המבקרים כולל מעברים בין חדרי הייצור, המכונות והחביות, הסבר מקיף מיהודה החייכן, ולבסוף טעימת יינות משובחים – רוזה ושיראז, קברנה סוביניון ומלבק. אפשר ורצוי לקנות בקבוק לדרך.

     

    צופר, טל: 052-3666095

     

     טעימת יינות בתוספת לחם זיתים ושמן זית: 30 שקל. תוספת גבינות: 60 שקל

     

    לישון מול נוף בראשית

     

    את הסיור הקולינרי פתחנו בלינת לילה ב"זמן ערבה". המתחם החדש והיפהפה הזה מציע חמש סוויטות חדשות ומפנקות (ועוד שש בדרך) ממש על קו הוואדי, והן צופות לנחלי הערבה ולנוף המדברי הקסום. לכל אחת מהן עץ שיטה בודד, בריכת טבילה פרטית ומחוממת, פינת פויקה וגריל, גינה ומרפסת מרהיבה, פריטי עיצוב בהשראת המדבר ונוף בראשיתי קדום.

     

    מדובר באחד ממתחמי הנופש היוקרתיים והמוקפדים בערבה. החדרים מעוצבים בהשפעת המדבר, בשילוב של עץ, ברזל ואבן. מרבית הרהיטים נבנו בידי אמנים מקומיים. בכל סוויטה חדר שינה עם מיטת קווין־סייז רחבה, כלי מיטה אורתופדיים ומצעים רכים מכותנה מלאה. חדר הרחצה הזוגי בנוי בסגנון חמאם, מקושט באריחים מצוירים וכולל ראש גשם ונתזי גב. במטבח המאובזר מכונת אספרסו, כיריים ומיקרוגל, קומקום חשמלי ומקרר המציע כל טוב: חלב רגיל וחלב סויה, בירות ממבשלת הבוטיק "בירה ערבה" ויין הבית. על המדף סוגי קפה ותה, עוגיות נימוחות ובסלון הצמוד קמין עצים וגישה חופשית לאינטרנט. רק מי בדיוק מבקש לגלוש במקום המבודד והשלו הזה, שממש דוחק בבאים בצל קורתו לשקוט ולהיזרק, לנוח תחת כיפת השמיים ולשמוע את השקט זורם בעורקים. לשם כך כדאי לצאת אל המרפסת החיצונית, המקורה בפרגולה, לטבול בבריכה הפרטית או לשכב על פינת ההסבה, להתבונן אל הכוכבים ממעל ואל שמורת נחל עשוש ורכס נחל צופר ממול, להסניף את הטבע, לנוח ולהתמזג.

     

    מחוץ לסוויטות מבנה אירוח גדול לסדנאות ואירועים, מטבח מאובזר, חדר טיפולים וקולנועית חמודה שמציעה הסעה עם המזוודות. אבל האמת שהיא מיותרת, כי אין כמו הליכה נינוחה בשבילי העפר.

     

    הסוויטות מתאימות לזוג, אבל אפשר לארח בהן עוד שני ילדים בספה נפתחת.

     

    צוקים, ערבה תיכונה. טל: 9804545־050

     

    ˆ מחירים: לילה באמצע שבוע 850־1,000 שקל לזוג, סופ"ש: 1,100־1,300 שקל

     


    פרסום ראשון: 25.10.18 , 15:05
    yed660100