yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 31.10.2018
    תקיפה מתחת לרדאר
    הקשר האישי בין שרי הביטחון נותק • הקרמלין דוחה כל ניסיון של לשכת נתניהו לתיאום פגישה עם הנשיא פוטין • דובר משרד ההגנה הרוסי רמז לפני העברת טילי ה־S300 לסוריה: "המערכת הזו היא אזהרה לכל חמומי המוח באזור" • עכשיו אפשר לחשוף למה: אחרי הפלת המטוס הרוסי בשמי סוריה, שבה ישראל ותקפה במדינה
    אלכס פישמן

    הרוסים השתוללו מכעס וקציני הקישור הרוסים בבסיס "חממים" בסוריה זעמו באוזני מקביליהם הישראליים לאחר ההפצצה של חיל האוויר בסוריה, שאותה חשף השבוע מקור מדיני בירושלים. המקור המדיני ביקש להציג נחישות ישראלית ומצג שווא של חזרה לנורמליזציה בפעילות צה"ל בסוריה נגד יעדים איראניים, אבל הסיפור שמאחורי התקיפה האווירית הזו מלמד דווקא על עומק המשבר בין רוסיה לישראל, שהחל בהפלת מטוס הביון הרוסי ולא נמצא לו עד כה פיתרון.

     

    על פי הרשתות החברתיות במזרח התיכון, שעוקבות אחרי הפעילות הצבאית בסוריה, התקיפה האווירית הישראלית התרחשה לפני למעלה מחודש, אחרי שרוסיה האשימה את ישראל במותם של 15 אנשי צוות אוויר ואנשי מודיעין שהיו על מטוס הביון, שהופל על ידי הנ"מ הסורי.

     

    ניתן להעריך שהתקיפה נעשתה במגמה לבחון את התגובה הרוסית ולנסות לאמוד את עומק המשבר בין רוסיה לישראל. התקיפה נעשתה באור יום ולרוסים ניתנה התרעה מוקדמת. גם הפעם ירו הסורים במהלך התקיפה טילי נ"מ לכל הכיוונים.

     

    הרוסים לא נותרו אדישים לתקיפה והביעו מחאה קשה באמצעות מערכת הקישור הצבאית הרוסית–ישראלית. הדבר היחיד שישראל יכולה הייתה להתנחם בו הייתה העובדה שהרוסים בחרו שלא לפרסם את דבר התקיפה ולהרחיב עוד יותר את המשבר. גם ההדלפה הישראלית הנוכחית, כחודש אחרי התקיפה, לא זכתה לתגובה פומבית מצד השלטונות הרוסים או הסורים. בכלי התקשורת הרוסים נדחק הפרסום הישראלי לשולי החדשות.

     

    גורמי ביטחון בישראל טוענים שהמשבר הזה נמשך משום שהרוסים מנסים לכפות על ישראל כללי תיאום חדשים שעלולים להגביל מאוד את האפקטיביות של התקיפות הישראליות בסוריה. בישראל לא מוכנים עדיין להיענות לתביעות התיאום הרוסיות במלואן, שכן מדובר בסיכון לא סביר של המטוסים, תוך כדי דליפה של מידע מבצעי לאויב האיראני והסורי.

     

    אתמול תידרך הגנרל איגור קונשנקוב, דובר משרד ההגנה הרוסי, עיתונאים במוסקבה לגבי ההכנות שנעשות בסוריה לקליטת טילי ה־S300, שהעבירה רוסיה לצבא הסורי. בין השאר אמר, מבלי להזכיר במפורש את שמה של ישראל: "המערכת הזו היא אזהרה לכל חמומי המוח באזור".

     

    מאז הפלת המטוס הרוסי לפני כחודש וחצי, קיים נתק מוחלט בין שר ההגנה הרוסי, שויגו, לשר הביטחון הישראלי, ליברמן. הקשרים האישיים ההדוקים בין השניים, שנוצרו במהלך השנים האחרונות ושימשו צינור הידברות קבוע בין שתי מערכות הביטחון – נותקו. כל ניסיונות משרד ראש הממשלה לארגן פגישה מסודרת עם הנשיא פוטין לא נענים על ידי הקרמלין. במהלך שהייתו בניו יורק בחודש שעבר הודיע נתניהו שעם שובו ארצה ייפגש מיד עם הנשיא פוטין כדי להסדיר את המשבר. עד כה - כבר עברו חמישה שבועות- פוטין לא מרים את הטלפון.

     

    הנתק בין הדרג המדיני הישראלי לרוסי מקשה על פתרון בעיות עקרוניות. כך למשל, לישראל יש השגות כלפי הרוסים באשר למימוש התחייבותם להרחיק את האיראנים עשרות קילומטרים מרמת הגולן. בפועל יש איראנים שמשולבים בתוך הצבא הסורי ויושבים בגולן הסורי מול ישראל. במצב של נתק ישראל מתקשה להניע את הרוסים לממש את התחייבותם.

     

    גם ההדלפות מלשכת ראש הממשלה על הכנות למפגש עם פוטין בפריז, ב־11 בנובמבר, נראות מוקדמות מדי. דובר משרד הנשיאות הרוסי, דמיטרי פסקוב, אמר שלשום שהפגישה היחידה המתוכננת בפריז היא בין הנשיא פוטין לנשיא האמריקאי טראמפ. מפגש ראשי המדינות בפריז נערך לציון 100 שנה לתום מלחמת העולם הראשונה. פסקוב הסביר לעיתונאים: "יהיו שם הרבה טקסים רשמיים ופוטין ודאי יוכל להחליף כמה מילים עם מנהיגים אחרים, ביניהם גם עם נתניהו".

     

    בישראל טוענים שהמדיניות הישראלית, שקובעת שיש לפגוע בכל התבססות איראנית על אדמת סוריה ולשבש כל ניסיון הברחת אמצעי לחימה איראניים מסוריה לחיזבאללה בלבנון, נמשכת כרגיל. לצורך כך, אומרים בישראל, מתבצעות הרבה מאוד פעולות. אבל ספק אם מדובר בפעילויות בקצב שהיכרנו עד להפלת מטוס הביון הרוסי.

     


    פרסום ראשון: 31.10.18 , 23:50
    yed660100