כמה מעלות
אוכל דרוזי ביתי, תבשילים מסורתיים, מתוקים משובחים, מעדנים וגבינות: נסעתם לטייל בגליל העליון? קבלו כמה מקומות לעצירה טעימה באזור מעלות־תרשיחא
ייתכן שאתם מתגעגעים קצת לאיזה חו"ל, ייתכן שאתם סתם זקוקים לחופשה ולמראה של הרים מכוסים צמחייה ירוקה מול העיניים, ואולי זה פשוט הצורך לגוון קצת את סוף השבוע (או דווקא את אמצעו). כך או כך, החלטתם (בצדק!) לנסוע לגליל העליון, ומטבע הדברים, אתם מחפשים את המקומות החדשים והטובים לאכול בהם וכמובן למהר לספר לחבר'ה באינסטגרם או בפייסבוק.
אזור מעלות־תרשיחא הוא האזור החביב על נורית פורן, בעלת האתר "העולם על פי נורית" ומדריכת סיורים קולינריים, ולא במקרה. העיר הצפונית, שנישאת לגובה של כ־600 מטרים מעל פני הים ולכן מתהדרת בנוף יפהפה, מציעה אוכל שמיטיב לשקף את הרב־תרבותיות האופיינית לה: עיר שחוברה לה יחדיו מיישוב יהודי ומכפר ערבי וחיים בה, אלה לצד אלה, יהודים וערבים, נוצרים ומוסלמים.
פעם גידלו כאן טבק, זיתים ועצי פרי, והכפר תרשיחא היה ידוע בעיקר בזכות בעלי המלאכה שחיו בו. כיום אפשר עדיין לראות פה ושם טבק מתייבש בכניסות לבתים ושלטים המציינים בעלי מלאכה, ובהם יצרני סכינים, נפחים ומסגרים, שפעלו בבתיהם בסמטאות האבן הקטנות. בחלק מבתי המלאכה נראה שהזמן עמד מלכת ועדיין תמצאו שם נפחים ויצרני סכינים. באחרים פועלות עכשיו גלריות של אמנים.
הקרואסונים של שאהין שאהין, מעלות־תרשיחא
נקודת פתיחה מצוינת לסיבוב באזור היא "Good Bread Bakery" שפתח האופה המוכשר שאהין שאהין לפני כחמש שנים. היא נמצאת עשרות מטרים מהכנסייה הקתולית המרשימה, אחת משתיים בעיר (יש כאן גם שני מסגדים יפים), בסמטה המכונה סמטת האמנים. קפה טוב, קרואסונים טריים, פוקאצ'ות מצוינות ולחמי מחמצת (30 שקל לפוקאצ'ה עתירת כל טוב, עשרה שקלים לקרואסון שוקולד, כ־20 שקל לכיכר לחם). אפשר לשבת לקפה ומאפה בחצר המאפייה הקטנה או בתוכה. היא פועלת בימים ג'־שבת משעות הבוקר המוקדמות ועד אחת הצהריים.
עוגות ודגים מעושנים ב"נועלוש", מעלות־תרשיחא
אם התעוררתם מאוחר או שבא לכם יותר מקפה וקרואסון, ובמיוחד אם אתם חובבי פחמימות (אבל לא רק!) תוכלו להתענג על עוגות השמרים המעולות שאופה מוטי יפרח, בוגר הקורדון בלו, שעבד בעבר במסעדת אלומה (קראנץ' פיסטוק וקראנץ' גזר, למשל, אבל גם קראנץ' שוקולד חלווה מסורתי, אם תעדיפו. 38 שקל לעוגה). את העוגות והעוגיות שלו תוכלו לקנות בקונדיטוריית "נועלוש".
אם הרעיון הוא לאכול קודם ואז לקנח במתוק – במעדנייה־קפה הצמודה, גם היא בבעלותו של יפרח ותחת אותו שם – תוכלו להתענג כמונו על פלטת דגים מעושנים (65 שקל), פלטת גבינות, חלקן ממחלבות בוטיק מקומיות וחלקן מיובאות (55 שקל) או דווקא על אחד הסלטים (45־54 שקל), מרק (24 שקל), קיש (30 שקל) או בייגל מוצרלה (35 שקל). כוס גוורץ ליד ואתם מסודרים. המקום כשר ופועל בכל יום מהבוקר עד שמונה בערב, ובימי שישי עד הצהריים.
תבשילים ביתיים ב"אלמנסף", יאנוח
בכפר הדרוזי יאנוח, במסעדת אלמנסף, מגישה אילהאם פרג' מטעמים ביתיים שמתבשלים בכל יום בסירי ענק במטבח המצוחצח שהוא הממלכה שלה. אחרי שנים של גידול חמישה ילדים לתפארת ותמיכה בבעל שהיה קצין בכיר בצה"ל, היא השתכנעה להפוך את התחביב, שהתחיל בצורך אימהי, לפרנסה וכבר שלוש שנים שהיא מגלגלת עלי גפן ועלי כרוב ("250 קילו עלי גפן בשנה") לממולאים ממכרים, לא פחות (60 שקל לקילו), ומבשלת מג'דרה ומקלובה ("צמחונית, כי 80 אחוז מהלקוחות מעדיפים ככה. אני מבשלת את הבשר בנפרד ומוסיפה למי שמבקש"), מנסף עוף (35 שקל למגש קטן) ומנסף כבש (45 שקל למגש קטן), עוף ממולא וכיסוני שיש־ברק נפלאים (40 שקל למנה). הרעיון לפתוח מסעדה ביתית ושירות קייטרינג צץ אצלה כשטיילה עם המשפחה באוסטריה. יותר מחמש שנים נתנה לו להתבשל אצלה על אש קטנה, ומאז, היא אומרת, "אני עושה את העבודה שאני אוהבת", ואוי, כמה זה ניכר בטעם. המסעדה פתוחה בכל יום למעט יום ראשון, מתשע בבוקר עד 18:00.
בשר ב"שיפודים על גחלים", מעלות־תרשיחא
צריכים את ליטרת הבשר שלכם? במסעדת "שיפודים על גחלים" של חמודי סרחאן תוכלו ליהנות משיפודי כבש (שני שיפודים בפיתה יעלו 40 שקל, שלושה על צלחת – 80 שקל) או סינטה (40 שקל), משיפודי פרגית (25 שקל לשני שיפודים בפיתה, 55 שקל בצלחת, שכמו כל המנות, תגיע עם סלטים וחמוצים) או מהקבב המצוין שחמודי מכין ("אני לא קונה בשר טחון, אני טוחן בעצמי בשר שמגדלים פה, בלדי, כי אני אוהב לדעת שהחיות חיו טוב", הוא מדגיש בחיוך רחב, "ונדרתי לאלוהים שאני אכין לקליינטים מה שאני מכין לבן שלי, כלומר את הכי טוב"), ומחירו 30 שקל בפיתה. המסעדה פתוחה בכל יום למעט יום ראשון, מ־11:00 עד 22:00.
אוכל דרוזי ב"לחם ועג'ין בלדי", יאנוח
גם האחיות שירין פרג' ואחלאם סייף החליטו לפני שלושה חודשים לנסות להתפרנס ממה שהן ממילא עושות, ועושות טוב. למקום הקטן שלהן ביאנוח קוראים "לחם ועג'ין בלדי", וכולו סובב סביב הטאבון. ממנו הן מוציאות, בין השאר, לחמא בעג'ון בשרי עדין טעמים ומשובח (30 שקל). אפשר לאכול כאן גם ארוחת בוקר הכוללת, איך לא, לבּנה הום־מייד (45 שקל) ומאפי תרד או עוף (25 שקל) וגם סלטים טריים וטובים (טאבולה, למשל, ב־30 שקל לצלחת גדולה). "כדרוזית דתייה אדוקה, לא קל לי לעבוד מחוץ לבית", מספרת פרג', "אני מנסה לחיות כמו שהדת שלי מצפה ממני, אבל בגלל המצב הכלכלי הקשה קיבלנו אישור מסמכות דתית בכירה. אנחנו לא רוצות לחיות על נדבות". את האוכל היא מגדירה "טורקי במראה, דרוזי אמיתי בטעם", ואת העדינות שלה ושל אחותה מרגישים בכל ביס. המסעדה פועלת בכל יום למעט יום ראשון, מתשע בבוקר עד תשע בערב.
מקרונים ומעמולים אצל נוהאד ביסאן, ג'ת
כשפורן מדריכה את אחד מהסיורים שלה בסביבה, כולם נדרשים להפשיל שרוולים כשמגיעים לג'ת הגלילית, לביתה הנעים של נוהאד ביסאן. ביסאן מקבלת את האורחות והאורחים בחיוך רחב ומלמדת אותם לגלגל על כלי מיוחד, שעבר אליה בירושה מסבתה ונקרא ג'ורבאל, עוגיות מקרון דרוזיות. אגב כך היא מוזגת לכולם קפה שחור מרומם נפש ועוגיות מעמול מהנות. רוצים לטעום וללמוד? חפשו את ביסאן בפייסבוק או בטלפון 054-3311584.
עוגות וקישים ב"יעריתא", כפר ורדים
מתוק מוצלח מסוג אחר לגמרי תוכלו למצוא ב"יעריתא", פטיסרי־בולנז'רי חדש בכפר ורדים. אחרי 18 שנים בהיי־טק החליטה יערית איינהורן להתמקד במה שהיא הכי אוהבת – קונדיטוריה. במקום המעוצב ומסביר הפנים שפתחה במרכז המסחרי בכפר היא מציעה עוגות שמרים ועוגות מוס, מאפים ופנקייקס, קישים ועוגיות. המקום פתוח בימי השבוע (מלבד יום שלישי) משמונה וחצי בבוקר עד אחת וחצי בצהריים ואחר כך מארבע וחצי עד שבע וחצי בערב, ובימי שישי עד הצהריים. נסתפק בלומר שעוגת הגנאש שוקולד ואגוזי לוז שדגמנו כמעט הובילה אותנו להצעת נישואים. ליערית, או לעוגה עצמה.

