yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 09.11.2018
    פצצת עומק
    קצינים בכירים, שר לשעבר, ודמויות מחוג נאמניו הקרובים ביותר של נתניהו - אלה ששת הבכירים שהמשטרה החליטה עם תום החקירה בפרשת "תיק 3000", כי יש תשתית ראייתית מספיקה כנגדם • עו"ד יצחק מולכו, מקורבו של נתניהו, יוצא מהפרשה ללא פגע • באופוזיציה קראו לרה"מ להתפטר, ואילו בליכוד לועגים: "האשמות סרק"
    אלי סניור, יובל קרני, איתן גליקמן וטובה צימוקי

    שנתיים לאחר חשיפתה, פרשת רכש הצוללות והספינות שזכתה לשם "תיק 3000" מגיעה לשלב משמעותי ודרמטי. אתמול, לאחר שסיימה את החקירה בפרשה, הודיעה המשטרה כי יש תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום נגד שישה מהמעורבים בפרשה, בהם קצינים בכירים ואנשי אמונו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הודעת המשטרה גררה גל של תגובות סוערות במערכת הפוליטית, כאשר משמאל קוראים לראש הממשלה לקחת אחריות ולהתפטר, ומימין הודפים בלעג קריאות אלה.

     

     

    |
    |

     

    המעורבים בפרשה, שהמשטרה סבורה כי יש תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום נגדם, הם: מקורבו של רה"מ, עו"ד דוד שמרון; סגן ראש המל"ל לשעבר, תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף; מפקד חיל הים לשעבר, אלוף אליעזר (צ'ייני) מרום; השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד מודי זנדברג, ראש הסגל בלשכת רה"מ לשעבר, דוד שרן ותא"ל (מיל') שייקה ברוש. לא נמצאה תשתית נגד מקורב אחר של נתניהו, עו"ד יצחק מולכו.

     

    קראו עוד:

    הוא לא יכול היה לדעת | שלמה פיוטרקובסקי

    אין על מה לצהול | יועז הנדל

     

    "תיק 3000", שנחשף לראשונה על ידי רביב דרוקר בחדשות עשר, עוסק בחשדות למסכת עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות נוספות, שכללה עובדי ציבור, גורמים עסקיים ונושאי משרה בכירים בשנים 2017-2009, וזאת במטרה לקדם אינטרסים עסקיים הנוגעים לרכש צוללות וכלי שיט עבור מדינת ישראל מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ.

     

    לפי ממצאי חקירת המשטרה, במהלך 2009 הוחלף במפתיע מי ששימש עד אז כנציג התאגיד הגרמני בארץ, תא"ל (מיל') שייקה ברקת ומונה במקומו מיקי גנור - הציר המרכזי, למעשה המנוע, של הפרשה. המשטרה סבורה כי שורה של בכירים היו מעורבים בהחלפתו של ברקת, מתוך ציפייה לקבל מגנור תמורה בהמשך הדרך. ביולי 2017 נחתם הסכם עד מדינה עם גנור. בהסכם נקבע כי גנור יועמד לדין ויורשע בגין עבירות מס, ירצה 12 חודשי מאסר וישלם קנס בסך 10 מיליון שקל, ובמקביל ישתף פעולה עם המדינה.

     

    "פרשה קשה".מנדלבליט | צילום: אלעד גרשגורן
    "פרשה קשה".מנדלבליט | צילום: אלעד גרשגורן

     

     

    וכך פעלה "שיטת גנור": שלא כמו במקרה הקלאסי של מקבלי שוחד ומאכערים, דווקא עד המדינה גנור שהוא שביקש למצוא את הדמויות, שהוא קיווה לפי החשד כי יסכימו לקבל ממנו שוחד וכך לעזור לו בקידום האינטרסים שלו כנציג טיסנקרופ. לאחר החתימה על ההסכם, הוא חשף בפני חוקרי היחידה הכלכלית בראשותו של תנ"צ אלי אסייג שורה של אנשים, ודרכי פעולה מתוחכמות שבהם טווה את רשת הקשרים שלו. "גנור חיפש שחקנים שיכולים לרוץ עבורו על המגרש ולקדם לו את הפרויקטים שלו", מסבירים גורמים המקורבים לחקירה.

     

    גנור איתר בכל פעם אדם אחר שיכול לפתוח לו דלתות, נהג לזמן אותו למסעדות יוקרה ולפנק אותו בארוחות ומתנות קטנות. לגנור היו שלושה מעגלים של מקבלי שוחד ועוזרים: בראשונה קשר עם איש הציבור, והבטחה לקיום מיזמים פרטיים לאחר פרישתו מהשירות הציבורי (כמו במקרה צ'ייני); שיטה נוספת הייתה העברת הכספים לאותו מקבל החלטות באמצעות מתווך (כמו שעשה במקרה של דוד שרן ואבריאל בר יוסף); השיטה השלישית היתה באמצעות חוזה פיקטיבי של ייעוץ (מודי זנדברג ודוד שמרון).

     

    כבר במהלך עדותו של ח"כ לשעבר אראל מרגלית ביולי 2017, הועברו לחוקרים שלושה מסמכים שבהם ניתן היה לראות ששיטתו היתה מוכרת היטב לגרמנים. במסמכים של טיסנקרופ הופיע סעיף הוצאה תחת השם Useful expenses (הוצאות שימושיות) לקצינים ישראלים ולפקידים – כלומר במילים מכובסות, שוחד. מלבד ששת הבכירים המליצו במשטרה על העמדה לדין גם של מעורבים זוטרים יותר בפרשה: צחי ליבר, נתי מור, רמי טייב, עו"ד דב הירש ועתליה רוזנבלום.

     

    עו"ד שמרון אמר אתמול: "אני לא שמח, אבל גם לא מודאג. בסופו של דבר מי שמחליט זו לא המשטרה אלא הפרקליטות. היות שלא עברתי שום עבירה – להערכתי בסופו של דבר התיק הזה ייסגר בלא כלום". פרקליטו של בר יוסף, עו"ד ז'ק חן, מסר: "אין לנו ספק שבחינה עניינית ורצינית של העובדות, שתיעשה על ידי הפרקליטות, תעלה שלא נפל פגם בהתנהלותו של בר יוסף". פרקליטו של זנדברג, עו"ד ירון קוסטליץ, מסר כי הוא משוכנע שהפרקליטות תגיע למסקנה כי אין מקום להגיש נגדו כתב אישום. עו"ד יצחק מולכו מסר: "הייתי סמוך ובטוח שהחקירה תיגמר בלא כלום. לא היתה לי שום מעורבות בעניין שנבדק".

     

    הציר המרכזי. עד המדינה גנור | צילום: תומריקו
    הציר המרכזי. עד המדינה גנור | צילום: תומריקו

     

     

    היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אמר אתמול כי מדובר ב"פרשה קשה שהיה צריך לחקור". בכנס חיפה למשפט באוניברסיטת חיפה אמר מנדלבליט: "זו פרשה מאוד משמעותית, קשה ורצינית. היה צריך לחקור אותה טוב, וטוב שעשו את זה". שרת המשפטים איילת שקד אמרה בכנס כי היא ממליצה להמתין להחלטת הפרקליטות, אך עם זאת "זה הזמן לנצל את הדברים לבדק בית בנושא הרכש הביטחוני".

     

    ראש האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה כי מהמלצות המשטרה עולה תמונה מדאיגה של תרבות שלטונית מושחתת. "מי שדואג לביטחון לא מאפשר למקורבים שלו לבחוש בביטחון בשביל רווח אישי", אמרה לבני. "כן ידע או לא ידע - היה צריך לדעת. רה"מ צריך לסיים את תפקידו".

     

    גם יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי קרא לנתניהו להתפטר. "גניבת כסף ממערכת הביטחון היא בגידה בחיילי צה"ל", אמר. יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר כי העמדתם לדין של בכירי ומקורבי נתניהו אינה מאפשרת לנתניהו להמשיך ולכהן בתפקידו. "במשמרת שלו, אנשי אמונו והקרובים לו ביותר חשודים כי סחרו בקודש הקודשים של מדינת ישראל", אמר. ואילו שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון אמר כי נתניהו חייב להיחקר בפרשה.

     

    בליכוד תקפו את האופוזיציה, ואמרו: "הניסיונות של השמאל להדביק את פרשת הצוללות לראש הממשלה נתניהו - התרסקו אל קרקע המציאות. אנו משתתפים בצערם של לפיד וגבאי שגם הפעם נגוזה תקוותם הנואשת להחליף את נתניהו באמצעות האשמות סרק".

     

     

     

     

    yed660100