10 דברים שלא ידעתם על סרטן חלל הפה

סרטן בחלל הפה הוא אחד מהנפוצים והקטלניים בעולם, אבל בגלל שאין לו "יחסי ציבור" רובנו לא יודעים כיצד לזהותו, כיצד למנוע אותו ומה הנזקים האיומים שהוא יכול לגרום. השבוע יכולים חברי כל קופות החולים לקבל בחינם בדיקה של חלל הפה בסניפי מכבידנט

הוא אלמוני, אבל הוא הסרטן השישי בשכיחותו

 

מדובר בסוג סרטן עם "יחסי ציבור" גרועים. כולם מדברים על סרטן השד, סרטן הריאה, או סרטן המעי הגס, אך סרטן חלל הפה אינו על סדר היום. ובכל זאת, הוא נמצא במקום השישי בשכיחותו בעולם, והוא קטלני מאוד. אז אולי כדאי שנכיר אותו.

 

זה לא סוג סרטן אחד, אלא קבוצת מחלות סרטן

 

גידולים סרטניים יכולים להופיע בכל אזורי חלל הפה: שפתיים, לחיים, חניכיים, חך רך וקשה, רצפת הפה, בתוך עצמות הלסת, בתוך הסינוסים (חללי האוויר) הקיימים בעצם הלסת העליונה ובלשון. נתוני ההישרדות נמוכים באופן יחסי ועומדים על כ־50% לאורך חמש שנים. לכן, יש חשיבות רבה לגילוי מוקדם, שמעלה את סיכויי ההישרדות לכ־70% בממוצע.

 

גורמי הסיכון הקלאסיים רלוונטיים גם כאן

 

הנה משהו שכנראה אף פעם לא חשבתם עליו: עישון גורם לא רק לסרטן ריאות, אלכוהול לא עושה נזקים בכבד בלבד: שני הגורמים הללו בנפרד, ועוד יותר מזה - שילוב בין השניים, הם בין גורמי הסיכון העיקריים לסרטן בחלל הפה. מחקר שפורסם לאחרונה הראה כי עישון קשור לכ־31% מהגידולים הסרטניים בחלל הפה אצל גברים וכ־22% אצל נשים, ואלכוהול קשור ל־34% מהמקרים אצל גברים ו־6% אצל נשים. שילוב בין עישון לבין צריכת אלכוהול מוגזמת מעלה את הסיכון לתחלואה ב־15% נוספים. אז כשרופא ממליץ לכם להפסיק לעשן, תדעו שיש תסריטים גרועים מאוד שהוא מעוניין לחסוך לכם.

 

גורמי סיכון קלאסיים, אבל ממש לא רק

 

לסרטן חלל הפה ישנם גורמי סיכון ייחודיים, כגון חשיפה לווירוס הפפילומה (HPV), המועבר במגע מיני. וירוס זה מקושר לרוב לסרטן צוואר הרחם, אך מחקרים מהשנים האחרונות הראו עלייה באחוז הגידולים הסרטניים בחלל הפה הנגרמים כתוצאה מזיהומים הנובעים ממנו. גם חשיפה ממושכת לשמש עלולה להוביל לסרטן השפתיים. גורמים נוספים התורמים לסיכון הם דיכוי חיסוני וגירוי ו/או טראומה מקומית ממושכת. חשוב לדעת שבקרב 25% מהחולים לא זוהה גורם סיכון ידוע, ולכן האבחון המוקדם כה חשוב.

 

לא ניתן להבחין בגידולים עד שמצבם מתקדם

 

מפחיד, אך נכון. גידולים בחלל הפה לרוב אינם מורגשים עד שהמחלה במצב מתקדם. לכן, רופא שיניים ושיננית הם כמעט היחידים שיכולים לאבחן אותם משום שהם היחידים שמסתכלים כחלק מתפקידם על מה שקורה בתוך הפה. לכן, הקפידו לבקש מהם לבדוק את חלל הפה בכל פעם שאתם מגיעים אליהם. הבדיקה נערכת ללא מכשירים רפואיים, כך שאין סיבה להילחץ ממנה.

 

אבחון מוקדם מציל חיים, אך גם מוביל לטיפול פחות אגרסיבי במחלה

 

הטיפול בסרטן חלל הפה כולל לרוב ניתוח להסרת הגידול, ובהתאם לצורך הוצאה של קשריות הלימפה האזוריות בצוואר. לאחר מכן ניתנים טיפול קרינתי וטיפולים תרופתיים (כימותרפיה או טיפולים ביולוגיים, בהתאם לסוג הגידול והמאפיינים הביולוגיים שלו). אבחון מוקדם קריטי מכמה סיבות. ראשית, הוא משפר משמעותית את סיכויי ההישרדות מהמחלה. מעבר לכך, ככל שהגידול מתגלה בשלבים מוקדמים יותר, כך גדל הסיכוי שהטיפולים יהיו פחות אגרסיביים, הנכות שמתלווה אליהם תהיה פחות חמורה והם יפגעו פחות באיכות החיים של המטופל.

 

אפטה ממושכת היא סימפטום מדאיג

 

סובלים מאפטות באופן קבוע? זה צריך להדליק אצלכם נורה אדומה. פצע בשפה או ברקמות בתוך חלל הפה (אפטה) שאינו מחלים, גוש או התעבות בשפה או ברקמות הפנימיות של חלל הפה, כתמים (אדומים או לבנים) על החניכיים, השקדים או ריריות הפה, קושי בהנעת הלסת או הלשון, נפיחות באזור הלסת, שיניים מתנדנדות או איבוד שיניים – עלולים להיות סימפטומים לסרטן חלל הפה. כמובן שכל אלה יכולים לנבוע גם מסיבות אחרות, אבל חשוב לפנות לבדיקת רופא אם אתם סובלים מאחד או יותר מהם.

 

ברוב העולם מדובר על יחס של 2:1 "לטובת" גברים, מלבד בישראל

 

סרטן חלל הפה נפוץ בעיקר החל מגיל 50, אף שלאחרונה הוא מתגלה פעמים רבות מוקדם יותר. סוג סרטן זה מופיע בשכיחות גבוהה יותר בגברים מאשר בנשים: בעולם מדווח על יחס של 2:1, אם כי בישראל הפער נמוך יותר.

 

השבוע כולם יכולים להיבדק בחינם

 

כ־300 מקרים חדשים של סרטן חלל הפה מאובחנים מדי שנה בישראל. היום ייפתח שבוע המודעות למניעה ולאבחון מוקדם של סרטן בחלל הפה. במסגרת שבוע זה, מכבידנט פותחת את מרפאותיה לבדיקות המיועדות לאבחון של סרטן בחלל הפה, ללא צורך בתור מוקדם. הבדיקות הן ללא תשלום וניתנות לכלל הציבור - ללא קשר לקופה אליה אתם שייכים.

 

ניידת אבחון תוכל להגיע לאזור מגוריכם

 

לטובת מי שאינו יכול להגיע לבדיקות בסניפים מכל סיבה שהיא, מכבידנט תפעיל ניידת אבחון שתסתובב בארץ במקומות מרכזיים ותציע נגישות לבדיקה ללא תשלום לכל מי שירצה. שימו לב - גילוי מוקדם יכול להציל את חייכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים