yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    חדשות • 17.11.2018
    תגבורת לחמקן
    כושר נשיאה מרשים של 13 טון פצצות, טווח טיסה ארוך, שרידות גבוהה ומערכות פנים משוכללות במיוחד • תכירו את ה־F-15 IA, מטוס הקרב־הפצצה החדש של ישראל • יחד עם החמקן, שרכישתו תימשך - ייתן מענה לכל המשימות, מאיראן ועד עזה
    אלכס פישמן

    הסתיימו הניחושים, הלחצים והשתדלנות. ה־F-15 IA החדיש נבחר על ידי צה"ל וחיל־האוויר כמטוס הקרב־הפצצה החדש שיירכש בעשור הקרוב. הרכישה טעונה את אישור הממשלה, והמטוס הראשון צפוי לנחות בישראל לקראת 2023. במקביל ימשיך חיל־האוויר לרכוש את מטוסי החמקן.

     

    ההחלטה התקבלה משום שביצועיו טובים בהרבה מאלה של מטוס האף־15 איי מהדור הקודם והמתיישן, שבהם מחזיק חיל־האוויר מ־1998. ואכן: לאף־15 החדיש יש טווח טיסה ארוך יותר, כושר שרידות גבוה יותר, אוויוניקה (מערכות פנימיות ובהן מכ"מ) מפותחת יותר, וכן כושר נשיאת חימוש טוב לאין שיעור מלמטוסים שנמצאים כיום בשירות. יש לו יכולת נשיאה של 13 טון פצצות, ובנישה הזו אין לו מתחרה בקטגוריית מטוסי קרב־הפצצה. בתחום לחימת האוויר־אוויר מסוגל המטוס החדיש לשאת 11 טילים, ובתחום אוויר־קרקע הוא נושא 28 פצצות כבדות חכמות.

     

    נוסף על כל אלה יש לו יכולת נשיאה של כל אמצעי הלחימה הנמצאים בשירות חיל־האוויר, כולל אמצעי לחימה ייחודיים מתוצרת ישראל כמו למשל טילים, מערכות ביות לייזר, מערכות אלקטרו־אופטיות וכדומה.

     

    המטוס נבנה בחברת בואינג האמריקאית עבור חילות האוויר של קטאר וסעודיה. עד לפני כשלוש שנים לחץ חיל־האוויר האמריקאי (שבאמצעותו רוכש חיל־האוויר הישראלי את מטוסי הקרב) על ישראל לא להגיש בקשה לרכש המטוס הזה. זאת משום שלאמריקאים היה אינטרס בהמשך פיתוח קו הייצור של החמקן (אף־35), שאותו רוכשות זרועות האוויר והים של צבא ארה"ב. בשנה האחרונה החל חיל־האוויר האמריקאי להתעניין באף־15 החדיש, מה שנתן לישראל אור ירוק לפתוח במו"מ לרכישתו. נראה כי האמריקאים הסכימו לספק לישראל את המטוס החדיש, משום שהיא תמשיך ברכישת מטוסי החמקן.

     

    בחיל־האוויר מדגישים אכן כי האף־15 החדיש לא יחליף את החמקן, אלא נועד לתגבר את המערך ולהביא את מגוון היכולות למצב אופטימלי מול המשימות - מאיראן ועד עזה.

     

    ממסמך שהציג בימים האחרונים צה"ל לשר הביטחון היוצא אביגדור ליברמן עולה כי חיל־האוויר לא ויתר על המשך הרכש של החמקן. עם זאת, עסקת הרכש של הטייסת הנוספת, השלישית במספר, תתבצע בקצב נמוך מזה של שתי הראשונות. במסגרתה יירכשו שניים־שלושה מטוסים בשנה, זאת במקביל לרכישת האף־15 החדיש. בתום עסקת הרכש השלישית, שתימשך כעשור, יהיו לחיל האוויר כ־75 מטוסי חמקן.

     

    המסמך שהוגש לליברמן הוא מהאחרונים שליברמן נדרש לאשר בתפקידו. סל הרכש שהגיש צה"ל בארה"ב, בהיקף של 38 מיליארד דולר לעשור הקרוב, יועבר לאישור הממשלה.

     


    פרסום ראשון: 17.11.18 , 23:47
    yed660100