סופגניות יפות או טעימות?
55 טועמים מכל הארץ התגייסו למבחן הטעימות הגדול שלנו לחנוכה. התוצאות המפתיעות: הסופגניות הטרנדיות הופכות ליותר ויותר יפות, מעוצבות ומתוחכמות, אבל מבחינת הטעם אין על הסופגנייה הנוסטלגית עם הריבה ואבקת הסוכר. ומי במקום הראשון? הסופגנייה הקלאסית (והזולה) של קונדיטוריית הצבי מבני־ברק
כמו בכל שנה לקראת חנוכה ערכנו את מבחן הטעימות המסורתי שלנו במטרה לעזור לכם להחליט איזה סופגניות שוות את הקלוריות ואת נקיפות המצפון, ומה מבין ההצעות בקונדיטוריות הוא סתם פח של שמן. גייסנו השנה 55 טועמים מכל הגילים וחלקי הארץ — ולפני שאתם מקנאים בהם, תנסו אתם לחסל מגשי סופגניות בהפרשים של כמה שעות או ימים ולהישאר בחיים כדי לכתוב על זה לעיתון.
הערות המערכת
1. אם יש משהו שלמדנו ללא ספק בהקשר הזה מהטעימה של השנה - זו העובדה שכמה שלא נלך רחוק עם הפיתוחים, הקישוטים, המילויים, הציפויים והשואו, בסופו של דבר מה שבאמת אוכל הן הסופגניות הפשוטות והקלאסיות בטעם של פעם, עם כרבולת ריבה וזריקת נוסטלגיה.
2. חבל (או מזל, תלוי בנקודת המבט) שהקונדיטורים לא מפנימים את זה ובמקום להיצמד לפשטות מתאמצים עוד ועוד להכין סופגניות שהן בבחינת מיצגי אמנות, או כאלה שאפשר להגדיר כ"לראותן בלבד" (גם מבחינת הלוק וגם מבחינת המחיר המוגזם, שמגיע עד לעשרות שקלים לסופגנייה).
3. עוד נקודה שחשוב לציין: קונדיטורים יקרים, תחזרו בבקשה להיצמד ללוח השנה. מופע האימים של סופגניות כבר בחודש ספטמבר כפי שקרה השנה הוא משהו שלא בא לנו טוב — לא מבחינה קלוריות ולא מבחינה תחושתית. כן, אנחנו מתארים לעצמנו שאתם שוקדים על פיתוח מתכוני הסופגניות כבר כמה חודשים, אבל תלמדו להתאפק ותנו לנו את התוצאה הסופית בדיוק בזמן ולא חודשים לפני. סופגנייה נועדה בדיוק לעונה הקרירה הזו של השנה, ורק המחשבה להיתקע עם ספוג השמן הזה כאשר אנחנו מזיעים באמצע ספטמבר מעוררת אימה.
4. מהשף קונדיטור הראשי של רשת רולדין, שלומי פדידה, למדנו שגם בתחום הסופגניות נותנים ללקוחות להחליט, ומשתפים את הקהל בתכנון ובבחירה של הטעמים המובילים. כך, למשל, כבר באוגוסט ערכו ברולדין מבחן טעימה ענקי בו השתתפו טועמים שקבעו מה יהיו טעמי הסופגניות המובילים של העונה ברשת שהפכה להיות מזוהה עם סופגניות יותר מכל. אגב, אנחנו היינו מעדיפים לדעת שאת הבחירה של קולקציית הסופגניות עושים אופים מדופלמים ולא טועמים המוניים שהרשתות מנסות להתחנף לחך שלהם.
מבחן הטעימה
בין הטועמים שלנו השנה משפחות מיישובי הדרום, חיילים בחיל הים, עובדים ותיקים ברשות הדואר וסטארטאפיסטים שצריכים לתדלק במתוקים בכל שעות היממה.
על הלוק של חלק גדול מהסופגניות הייתה תמימות דעים: זה לא מאפה, זו יצירת אמנות שחבל בכלל לתת לה ביס. כל הסופגניות שהגיעו לטעימה שלנו נראו כמו PEACE OF CAKE, ואכן כאשר ביצענו את השקלול הסופי גם המראה נלקח בחשבון. אבל לא רק הוא, כיוון שלטעם ולמרקם (קל או כבד) וכמובן למחיר של הסופגניות יש מקום חשוב מאוד בהחלטה איזה סופגניות להעדיף.
תוצאות הטעימה
הכי טובה בטעם של פעם
הסופגניות הקלאסיות הן משהו שאנחנו תמיד נתרפק עליו, וכשהן עשויות כמו שצריך הן יקחו כל מבחן וכל סופגניית קונדיטוריה מפונפנת. כך למשל היה במבחן הטעימה שלנו עם הסופגניות של קונדיטוריית הצבי הוותיקה מבני־ברק, שזכו להכי הרבה שבחים מהטועמים שלנו — מבוגרים וצעירים כאחד. כולם רוצים את הטעם הקלאסי.
המחיר 3.5 שקלים לסופגנייה. הזמנות: רח' כהנמן 78, בני־ברק, טל': 03־6740674.
הכי מפתיעה
מאפיות הבוטיק ג'ייקובס שברו את הסיסטם עם קולקציית סופגניות על בסיס חטיפים מלוחים, כמו סופגניות במבה, ביסלי, פופקורן וגם קרם ליים ונענע. הזמנות: באתר: www.bread.co.il
או בטל': 03־5511333 / 03־5491000
המחיר: החל מ־8 שקלים
המחמצת של נומילי פטיסרי
תודו שעל זה עדיין לא שמעתם: סופגניות שעשויות ממחמצת טבעית וממאה אחוזי חמאה. זה מה שרקח השף קונדיטור דן קלי עבור נומילי פטיסרי בכפר־סבא. כאן המילוי הוא של גנאש שוקולד בלגי או של קרם פטיסייר. הטועמים שלנו פירגנו.
מחיר: 10 שקלים ליחידה. כתובת: סוקולוב 3 פינת ויצמן, כפר־סבא. להזמנות: 09־7662616.
סופגנייה על בסיס מקרונים
הסופגניות מעולם האגדות של קונדיטוריית בייקרי שואו רום הלהיבו את הטועמים שלנו — גם מבחינת היופי וגם בשל מגוון המילויים. בקולקציה שנקראת Hypnotic Macaron מתבססים על טעמים קלאסיים של מקרונים כמו פיסטוק, תות, פירות יער, שמפניה ועוד, כאשר כל סופגנייה נושאת עיטור מפוסל מבצק סוכר המוסיף טוויסט להגשה. מחיר: 16־14 שקלים ליחידה. להזמנות: www.theshowroom.co.il
וולקאנו של דודו אוטמזגין
סופגניות טראפלס אישיות עטופות בשוקולד ומעליו ציפוי של רדיד דקיק מזהב או כסף, פרי יצירתו של הקונדיטור דודו אוטמזגין. הציפוי מתפוצץ בפה ובפנים מתגלה מילוי עשיר בטעמים מגוונים, מתוקים לצד מילויים פירותיים. הכי אהובה הייתה וולקאנו במילוי קפוצ'ינו ואחריה מילוי הפיסטוק. "זו כבר לא סופגנייה, זה מזכיר כדור שוקולד של פררו רושה, במרקם של בצק מטוגן", אמרו הטועמים. חבל שהמחיר מכניס את הסופגנייה הזו לקטגוריית לראותן בלבד — 45 שקלים ליחידה. טעים־טעים, אבל המחיר מוגזם. מרכז ההזמנות של הרשת: 03־9393655.
פריז בביסקוטי
פריז ברסט הוא קינוח צרפתי ותיק וידוע, וכאן הוא מתלבש על קולקציית הסופגניות של רשת ביסקוטי והופך אותן למשהו אחר לגמרי ממה שאנחנו מכירים. הטועמים שלנו אהבו במיוחד את ההצעה במילוי קרם בסגנון פררו רושה עם ציפוי של נוגט וקראמבל אגוזי לוז.
המחיר: 10 שקלים ליחידה. להשיג בסניפי הרשת או בהזמנה: 03־5704015/8,
רולדין בהשראת פייר הרמה
רשת רולדין שאבה השנה השראה משיתוף הפעולה בין אמן הפטיסרי הצרפתי פייר הרמה לבין מותג השוקולד השווייצרי לינדט. התוצאה נראית כמו קינוח מפונפן ומעוצב לכל דבר, כאשר הכוכבת של רולדין היא סופגניית "רויאל". המילוי הוא קרם שוקולד לינדט חלב ומריר, סבלה שקדים קקאו, פרופיטרול וצ'ייסר שוקולד אגוזי לוז. ושווה לנסות גם את סופגניית אינפיניטי במילוי קרם פטיסייר שוקולד לבן, פניני קראנץ' קרמל שקדים וצ'ייסר וניל.
מחיר: 12 שקלים ליחידה. להזמנות www.roladin.co.il
בייגלה עם חור
סופגניות הבייגלה — כלומר אלה עם החור באמצע — של מאפיית הבוטיק המוקפדת "אלחנן" שבקיבוץ משמרות כיכבו במבחן הטעימה שלנו, אולי מפני שהזכירו לטועמים את הדונטס האמריקאיים. את המתכון יצר האופה והבעלים אלדד שמואלי, והמגוון כלל מילוי או טופ בטעמי שוקולד, אגוזים, פטיסייר וניל, פרלינה פיסטוק, ריבת תות, ריבת פטל, ריבת גויאבה, ריבת הדרים, קרמל מלוח וריבת חלב.
המחיר: 9־11 שקלים ליחידה.
להזמנות: 04־8838200.
קונדיטוריית דלאל
עם האיכות של קונדיטוריית דלאל התל־אביבית אי־אפשר להתווכח, וגם כאן הסופגנייה במילוי ריבת חלב/שוקולד/וניל/פיסטוק התחבבו מאוד על הטועמים שלנו, שציינו אותן גם כסופגניות שילדים יאהבו, בעיקר את הקלאסיות. 8 שקלים לסופגנייה עם מילוי, 5 שקלים לסופגנייה קלאסית. להזמנות: 03־5109292
הבריוש של בוטיק סנטרל
סופגניות בריוש הן הכיוון השנה של רשת בוטיק סנטרל. בתפריט: סופגניות ממולאות בטעמים שונים כמו קרם ברולה, קרם פטיסייר מועשר בשוקולד לבן ומקלות וניל, וקרם שוקולד שהיו טעימות מאוד. מה שכבש את חך הטועמים היו הסופגניות בעיטור של טוויל שקדים, שדורגה במקום גבוה במיוחד בטעימה שלנו. מחירים: 6־7 שקלים לסופגניות בריוש אפויות או קלאסיות, 9 שקלים לדגם עם המילוי.
הסינבון של טאטי
כמה עוד נרחיק לכת? אז יש גם סופגניות סינבון והן פשוט טובות, כך פסקו הטועמים שלנו, אז מי אנחנו שנתווכח? הגימיק שייך לבוטיק טאטי והן מגיעות במילוי פטיסייר קינמון עם גבינת שמנת, או במילוי קפה אגוזים.
מחיר: 8.5 שקלים. להזמנות: 03־5392500. www.tatti.co.il.
סופגניית סברינה של מתוקה
במתוקה הלכו על קלאסיקה ויצרו סופגניית סברינה שמרימה ראש קצפתי עם מניפת תותים טריים ומלאה בקרם וניל עשיר. הטועמים שלנו התלהבו מאוד (אנחנו שואלים: מאיפה משיגים עכשיו תותים במחיר הגיוני). 12 שקל ליחידה ומשלוחים לכל רחבי הארץ: 1־700־723־723.
הזמנות און־ליין בחנות האינטרנטית של מתוקה רומסרוויס.
סופגניות ביס לילדים
בבוטיק שני הלכו על סופגניות ביס שמתאימות לילדים, במילוי קינדר קליק — קרם קינדר בואנו בציפוי גנאש שוקולד בלגי וכדורי קליק קראנצ'י: 11 שקלים ליחידה. או במילוי קרם שוקולד ובציפוי שוקולד וסוכריות צבעוניות: 6 שקלים ליחידה. מחיר מארז: 64 שקלים.