דרייפוס מגיע לתל־אביב

זה קרה ב־1895: אלפרד דרייפוס, קצין יהודי בצבא צרפת, הואשם לשווא בבגידה ונשלח לאי השדים • בשבוע הבא ייחנך בתל־אביב פסל בדמותו • באירוע ישתתפו הנינה של דרייפוס, נכדו והנינה של אמיל זולא - שהוביל לשחרור הקצין

ב־1985 הוצב בכיכר קטנה בפריז פסל ברונזה שנקרא "מחווה לקפטן דרייפוס". הפסל נעשה בדמותו של הקצין הצרפתי־יהודי שנפל קורבן לעלילה אנטישמית ונצרב מאז כסמל בינלאומי למאבק בגזענות. העתק של הפסל, שיצר האמן הצרפתי לואי מיטלברג (המכנה עצמו TIM), ניתן במתנה לעיריית תל־אביב וייחנך באירוע מיוחד ביום רביעי הבא.

 

הרעיון לתרומת הפסל נולד בתערוכה "דרייפוס - קורותיה של משפחה יהודית צרפתית" שהוצגה במוזיאון התפוצות לפני כמה שנים. "החלטתי לקחת את היוזמה כי הרגשתי שזה הכרחי", מספרת ל"ידיעות אחרונות" הנינה של דרייפוס, יעל פרז־רואיז, שאירגנה את האירוע ותשתתף בו. לפני כ־20 שנה היא הייתה מתנדבת בקיבוץ בישראל ואז שינתה את שמה ליעל. "מרגש מאוד שפסל של דרייפוס יוצב בתל־אביב ושגם הדור הצעיר שאולי לא מכיר את סיפורו יראה את הפסל ויתעניין בו. יש לזה חשיבות עצומה". הפסל יוצב בשביל העצמאות, בין רחוב הרצל וכיכר רוטשילד, סמוך למכון הצרפתי.

 

קפטן אלפרד דרייפוס | צילום: גטי אימג'ס
קפטן אלפרד דרייפוס | צילום: גטי אימג'ס

 

אלפרד דרייפוס, קצין תותחנים יהודי בצבא הצרפתי בדרגת סרן, הואשם ב־1895 כי בגד בארצו לטובת גרמניה. על אף שטען לחפות מלאה, ועל אף שהיה מדובר בעלילת שווא - הוסרו דרגותיו בטקס משפיל והוא נשלח למאסר באי השדים. מדובר באי זעיר באוקיינוס האטלנטי שבו נכלאו אסירים בתנאים מחפירים וקשים (השנה חזר למסכים הסרט "הפרפר", שנוצר בשנות ה־70 ומספר את סיפורו של אחד האסירים שנכלא שם).

 

הפרשה גרמה להתעוררות גל אנטישמי ברחבי צרפת. התגייסות הסופר המפורסם אמיל זולא, שפירסם בעיתון מכתב גלוי תחת הכותרת "אני מאשים", גרמה למשבר פוליטי והביאה לבסוף לשחרור דרייפוס ולזיכויו המלא.

 

 

הנינה של דרייפוס אומרת כי הצבת הפסל בתל־אביב היא אירוע משמעותי עבור המשפחה, ומספרת: "הוא חזר מאי השדים עם טראומה, סבל בלילות מסיוטים ושרד רק משום שהיה אדם חזק וערכי".

 

לאירוע יגיעו גם נכדו של דרייפוס (שהוא כיום בן 91), הנינה של אמיל זולא, מרטין לה בלונד זולא (שהיא חברה טובה של הנינה של דרייפוס) וכן פיליפ ואל, לשעבר עורך עיתון "שארלי הבדו" שבו אירע לפני כשלוש שנים פיגוע טרור רצחני.

 

נוסף על אירוע חנוכת הפסל, ייערכו שני פאנלים בעיריית תל־אביב. אחד מהם יוקדש לפרשת דרייפוס, והשני יתמקד בהשפעה שהייתה לקריקטורות שפורסמו בעיתוני צרפת בזמן הפרשה. בין המשתתפים גם המאייר ואמן הקומיקס הישראלי מישל קישקה. האירוע פתוח לקהל הרחב, ללא תשלום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים