שתף קטע נבחר

הרופא מעזה ששכל את בנותיו: "רק נשים יכולות לפתור את הסכסוך"

ד"ר עז א-דין אבו אל-עייש, ששלוש מבנותיו נהרגו בעופרת יצוקה, יגיע היום לארץ לכנס לקידום השלום - ולמרות ההסלמה האחרונה הוא עדיין אופטימי. בריאיון ל-ynet הוסיף כי הוא מבין את הסבל של תושבי הדרום, אך מבקש שיבינו גם את הסבל בעזה: "בני 15 עברו שלוש מלחמות. אין להם תקווה"

"הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא לתת לנשים לנהל את המשא ומתן. חייבים לראות יותר נשים מסביב לשולחן. הן מביאות חיים לעולם ומבינות מה זה חיים. אני בטוח שהן יצליחו איפה שהגברים נכשלו. הגברים נשלטים על ידי האגו, 100 שנה הם ניסו ונכשלו. אני בטוח שבסוף הנשים יצליחו, אבל גם אם לא - זה לא ידרדר לאלימות".

 

כך אומר בשיחה עם ynet ד"ר עז א-דין אבו אל-עייש, הרופא הפלסטיני ששלוש מבנותיו נהרגו במהלך מבצע עופרת יצוקה מפגיעת פגזי טנקים של צה"ל בביתו בג'בליה - אירוע שקיבל תהודה רבה בארץ.

 

אל-עייש, שבשנים האחרונות מתגורר בקנדה ומשמש כפרופסור מן המניין בבית הספר לרפואה ציבורית של אוניברסיטת טורונטו, יגיע היום (ראשון) לארץ כדי להשתתף בקונגרס הבינלאומי הראשון להסרת חסמים לשלום במזרח התיכון, אותו מארגנת תנועת "נשים עושות שלום".

"אנחנו במעגל תמידי של להאשים אחד את השני". ד"ר עז א-דין אבו אל-עייש (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"אנחנו במעגל תמידי של להאשים אחד את השני". ד"ר עז א-דין אבו אל-עייש(צילום: עידו ארז)

 

 

במהלך הקונגרס מומחים מהארץ ומהעולם יגבשו נייר עמדה שיוגש לממשלה על דרכים להסרת חסמים לשלום. בין המשתתפים: השר צחי הנגבי, שגרירת צרפת בישראל הלן לה גל וכן שגרירי קנדה, אירלנד, קפריסין ופינלנד, ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) ועוד.

 

ההסלמה האחרונה בדרום, שכמעט הידרדרה למלחמה, החזירה את אל-עייש לאירועים הטראגיים שבהם שכל את בנותיו. "הדרך המיליטנטית לא תשים קץ לסכסוך הפלסטיני-ישראלי", הדגיש.

תקיפה תקיפות רצועת עזה צה
הפצצת מבנה תחנת הטלוויזיה של חמאס בסבב הלחימה האחרון(צילום: AFP)
 

כשאני מזכיר לו שראש הממשלה בנימין נתניהו הוא זה שעצר את ההסלמה, כאשר הוביל בקבינט החלטה לקבל את הפסקת האש למרות ירי של מאות רקטות לעבר ישראל - אל-עייש מציין כי מה שהצית את האירועים מלכתחילה היה הפעולה החשאית של צה"ל בעומק הרצועה. "היה רצון להביא לשקט והיה מאמץ של המצרים והקטארים. האנשים בעזה חיכו לשקט עד שהגיע האירוע הזה והרס את הכל".

 

ומה עם טרור העפיפונים והניסיונות לחצות את הגדר, שנמשכים מאז חודש מרץ האחרון?

"אם מישהו חוצה את הגדר ונכנס לתוך שטח ישראל - אז מגיע לו שיענישו אותו. אבל לא מותר לחיילים לפגוע באזרחים ובילדים בעזה. האירועים האחרונים הזכירו לי שלא למדנו את הלקח ושלכל אחד יש אגו ושיש בעיות פנימיות במדינת ישראל. כל פעם לפני בחירות יש קריאה ללכת למלחמה, כדי להרוויח יותר מנדטים. זה לא יעזור. הדם של חפים מפשע, ישראלים ופלסטינים, לא נועד לרווחים פוליטיים".

התפרעויות ברצועת עזה (צילום: AFP)
התפרעויות בגבול רצועת עזה(צילום: AFP)

התפרעויות ברצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אתה מגנה את האלימות מצד החמאס?

"בקשר לחמאס, אני מגנה כל פעולה צבאית וכל אלימות. מכל אחד. זאת לא הדרך לשים קץ לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

 

אתה מבין את הסבל של תושבי הדרום בישראל?

"אני משתתף איתם ומרגיש את הכאב שלהם. אני מקווה שגם אתה והם ירגישו את הכאב של יותר מ-2 מיליון פלסטינים - שכבר יותר מ-10 שנים חיים בלי מים, בלי חשמל, בלי עבודה ובלי חופש. צריך להתחשב בשני הצדדים ובכאב של כל אחד מהם. אני רואה את הסבל בשדרות - ואנו חייבים להתחשב גם בסבל הפלסטיני. חיי הישראלים שווים לחיי הפלסטינים".

 

אתה עדיין אופטימי שניתן להגיע לשלום?

"כן. אני יודע שהמצב קשה מאוד ויכול להידרדר. אבל יש לי תקווה שאנשים יתעוררו איזה יום, כמו ב-1994 עם הסכם אוסלו ושתהיה מנהיגות טובה, לא כמו נתניהו. מישהו שיכיר בזכויות של הפלסטינים כעם, כמו הפלסטינים שהכירו בעם ישראל ובמדינת ישראל. אנשים בישראל עדיין מאמינים בשלום. יש הרבה קולות שמדברים על שלום ומדינה פלסטינית. נכון, הם עדיין מיעוט, אבל צריך לחפש דרכים להגדיל אותם".

 

"עדיין אופטימי שאפשר להגיע לשלום". עם הנשיא ריבלין ב-2016 ()
"עדיין אופטימי שאפשר להגיע לשלום". עם הנשיא ריבלין ב-2016

אבל נראה שאתה מתעלם מטרור הסכינים ומהפיגועים האכזריים שאירעו לאחרונה, כמו הפיגוע באזור התעשייה ברקן.

"אני מגנה אלימות, ומה אתה חושב על התקיפות וכל מה שקורה בעזה ועל זה שההתנחלויות גדלות? יש אנשים שמעדיפים להרוג את הבן שלהם ושלא יהרסו להם את הבית. אני מגנה הריגה של כל אחד.

 

בוא נשאל איך לפתור את הבעיה. החולה סובל. והחולה הוא הפלסטיני והישראלי. צריך לחשוב איך לרפא את החולה ולא להאשים אותו כל הזמן. אנחנו כל הזמן במעגל של להאשים אחד את השני. צריך להסתכל בלב טוב, וללמוד את הלקחים ממה שקרה. אין לנו ברירה אחרת אלא לחיות ביחד בשוויון, בשכנות טובה ועזרה הדדית".

 

אל-עייש, ששומר על קשר עם קרובי משפחתו בעזה, סיפר גם על המשבר הקשה ברצועה: "המצב בעזה על הפנים. הם ילדים בלי ילדוּת, חיים בעוני, בסבל. ילדים שהיום הם בני 15 עברו כבר שלוש מלחמות. ילדים בלי תקווה, נשים בלי עבודה. אין להם חופש. החיים של האנשים נהרסו דרך הסגר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ד"ר עז א-דין אבו אל-עייש
צילום: AFP
מומלצים