940 עובדים בסכנה: הקפאת הליכים לקואופ
דיון במינוי נאמן לרשת המזון, שחייבת קרוב ל–200 מיליון שקל, יתקיים מחר • הסיבות לאופטימיות: הרשת מחזיקה בנכסי נדל"ן רבים שתוכל לממש, ורמי לוי ו–ויקטורי כבר הביעו התעניינות ברכישתה
צו הקפאת הליכים זמני לרשת המזון קואופ ישראל, שמעסיקה כ־940 עובדים. דיון בגורל הרשת יתקיים מחר בבית המשפט המחוזי בירושלים. סיבה לאופטימיות אפשר אולי למצוא בטענה בבקשת הקפאת ההליכים כי סך הנכסים והזכויות של האגודה והחברה הוא כ־250 מיליון שקל (ברוטו), מול סך חובות שאינו עולה על 200 מיליון שקל. בבקשה נטען, לכן, כי "בתוכנית הבראה מתאימה ניתן להביא לפירעון מלא של כלל חובות האגודה והחברה". מחזור הפעילות של הרשת עמד ב־2017 על כ־784 מיליון שקל. ויקטורי ורמי לוי כבר הביעו התעניינות ברכישת הרשת.
מה קרה לרשת?
קואופ ישראל אגודה צרכנית שיתופית רשומה בירושלים ופועלת מאז 1950. היא מחזיקה בשליטה בקואופ ישראל רשת סופרמרקטים. החברה מפעילה בנוסף ל־42 הסניפים העירוניים כ־130 סניפים בזכיינות במרחב הכפרי.
קראו עוד: "הבנו שמשהו קורה, מקווים לבעל בית אחר"
לדברי עוה"ד יגאל ויינשטיין ושחר קטוביץ ממשרד וולפסון־ויינשטיין, "המבקשות בקשיים כספיים תזרימיים בשל שחיקת הרווח הגולמי המאפיין את ענף הקמעונאות, ורשתות המזון בפרט, תהליך שהחריף ב־2011 לאור העלייה בעלויות התפעול והגברת התחרות, ללא ירידה במחירי הקנייה של הסחורות. האגודה והחברה נאבקות מ־2011 בתוכניות של רה־ארגון והתייעלות שבמהלכן הצליחו לאושש את עסקיהן. חרף כל זאת, חלה החרפה במצב עסקי האגודה והחברה בעקבות התגברות התחרות והרגולציה הכבדה בתחום, שגרמו לשחיקה נוספת ברווחיות". בבקשה נטען כי בימים האחרונים החלה דרישה מ"חלק מהספקיות, דוגמת תשלובת תנובה, אסם, שטראוס והחברה המרכזית (טרה וקוקה קולה), לעבור לאספקת סחורה על 'בסיס מזומן' וצמצום קווי האשראי מטעם ספקים אחרים. זאת, בשל התפשטות השמועה על קשיי הנזילות בחברה".
בית המשפט התבקש להורות על מינוי עו"ד יגאל ויינשטיין ועו"ד שחר קטוביץ כנאמנים לצד נאמנים נוספים. זאת, כדי לנהל את הרשת ולנהל מו"מ עם מי שירצו לרכוש נכסים.
12,000 חברים
האגודה השיתופית מונה כ־12,000 חברים. נכסיה כוללים אחזקות בשיעור הקרוב ל־100% בחברה וכן נכסי נדל"ן במרחב ירושלים רבתי, המשמשים בעיקר כסניפי מרכול. נכסי האגודה עולים בשווי השוק שלהם על כלל חובות המבקשות. "האגודה בעיצומו של מו"מ אינטנסיבי למכירת מקצת מנכסי הנדל"ן, אשר שוויים המצרפי לפי הערכות השמאות ברוטו הוא מעל 159 מיליון שקל". החברה מפעילה רשת מרכולים בשם "קואופ שופ". ב־2011 מונה לאגודה ולחברה מנהל מיוחד, אולם "עלויות המימון הכרוכות בהפסדי העבר אינן מאפשרות לחברה להגיע ליציבות. הבעיה התזרימית החריפה במהלך 2018 עם ירידה צפויה של כ־7.6% בהכנסותיה ברוטו של החברה מול הכנסותיה ב־2017, וגרמה להעמקת הקשיים התזרימיים".
למי היא חייבת?
האגודה נטלה הלוואה חוץ־בנקאית למימון פעילות החברה בכ־20 מיליון שקל. בנוסף, האגודה ערבה ישירות לחובות של נושים בשיעור חוב כולל של כ־60 מיליון שקל. חוב החברה למערכת הבנקאית הוא כ־76 מיליון שקל. למימון פעילותה השוטפת נעזרה החברה במימון חוץ־בנקאי, ב־20.4 מיליון שקל. סך עלויות המשכורות החודשיות הוא כ־8.4 מיליון שקל. לחברה גם חובות לרשויות מס בכ־12.6 מיליון שקל. סך החובות לספקים הוא 76 מיליון שקל. חלק ניכר מהעובדים קשי יום. טרם מובטחת להם המשכורת של החודש האחרון. אם יימצא מימון להליך ההקפאה הם יוכלו לקבל מקדמה על חשבון שכרם. ל"ממון" נודע כי עובדים (ראו בוקסה) המיוצגים על ידי עורכי הדין גלילה הורנשטיין ואלון הורנשטיין, פנו אתמול למחוזי בירושלים בבקשה להצטרף להליך.
המספרים של קואופ ישראל
מספר עובדים: 940
נכסים וזכויות: 250 מיליון שקל
חובות: פחות מ–200 מיליון שקל, מתוכם 76 מיליון שקל לבנקים ו־76 מיליון שקל לספקים
מחזור ב־2017: 784 מיליון שקל
סניפים: 42 עירוניים, 130 בזכיינות במרחב הכפרי
עלות שכר העובדים בחודש: 8.4 מיליון שקל
מה זו אגודה שיתופית
אגודה שיתופית היא סוג של תאגיד המהווה מסגרת לפעילות כלכלית לצד היבטים אישיים ושיתופיים. רשם האגודות השיתופיות מפקח עליה. אגודת הקו־אופ היא אגודה שיתופית עם כ־12,000 חברים, שלכל אחד מהם מניה אחת שאינה סחירה ולא ניתנת להעברה. לכל חבר זכות לפדות את מנייתו כנגד ערכה הנקוב בתוספת ריבית והצמדה ממועד הרכישה

