להגיע לדיור מוגן בראש שקט

למעבר לדיור מוגן יכולים להיות הרבה יתרונות, אולם לפני החתימה על החוזה יש לוודא שאין בו סעיפים שבעתיד תתחרטו עליהם. הכירו את "המוקשים"

בישראל מתגוררים כ־15,000 קשישים בכ־90 בתי דיור מוגן. מדובר במסגרת שלה יתרונות רבים לבני גיל הזהב, למשל סביבה פעילה, חברתית ומוגנת. אולם בבואם של דיירים פוטנציאליים לחתום על חוזה כניסה לבית כזה, הם מגלים כי מדובר בחוזה מסובך, שיש לנהלו נכון כי הוא בעל השלכות מרחיקות לכת על חייהם. כך תאתרו את הסעיפים הבעייתיים ותיזהרו ממוקשים:

 

בנייה עתידית: יש כיום מגמה להוסיף עוד קומות לבתים קיימים, וזאת בגלל הביקוש הגדל לדיור מוגן. מומלץ לבדוק אם קיימות תוכניות בנייה העלולות להשפיע על חיי הדיירים, ולוודא שבחוזה מעוגנים סעיפים שימנעו מהם כל פגיעה. חשוב לקבל מראש את מסמך הגילוי שבו מפורטים כל פרטי הבית.

 

נגישות: החוק מתנה אמנם מתן רישיון לבית בעמידה בתנאי נגישות מסוימים, אך חשוב לבדוק את רמת הנגישות בדירות ובשטחים הציבוריים, ובעיקר אפשרות מעבר כיסאות גלגלים במסדרונות, במעליות, בפתחי הדלתות, בכניסה למבנים ובתוך הדירה.

 

טיפול רפואי: שירותי רופא אינם חובה לפי חוק, אולם חלק ניכר מבתי הדיור המוגן מתחייבים לספק אותם. הבעיה: לא תמיד יש התחייבות לכמות ימים ולשעות קבלה. לכן, יש לוודא שקיימים שירותי מרפאה ואחיות בבית עבור טיפול עזרה ראשונה, הפניה לרופא במקרה הצורך, וכי שירותי הרפואה פועלים גם בימי חג ושבת. בנוסף, חשוב לבדוק כי הצוות הרפואי הינו מקצועי ובעל הכשרה מתאימה, מה התדירות שבה הרופא זמין, האם הבית מקיים התקשרות עם הקופה שבה הדייר רשום והאם הבית מקבל ישירות תוצאות בדיקות והליכים רפואיים שהדייר עובר. נקודה חשובה נוספת היא האם קיים בית מרקחת בבית.

 

מקרי חירום: חשוב לוודא מה מדיניות הבית במקרה חירום - נפילה שהובילה לשברים, איבוד הכרה או כל מקרה שבו אין באפשרות הבית לתת לדיירים טיפול במקום. יש לבדוק האם קיים בית חולים בקרבת הבית, האם הבית דואג לפינוי באמבולנס במידת הצורך ומי אמור לשאת בעלויות הפינוי.

 

ערבות: חשוב לקבל ערבות מבית הדיור המוגן, שתבטיח את השבת הפיקדון לאחר סיום ההתקשרות מולו. תיקון לחוק שעבר השנה (2018) מבטיח לדיירים שתי בטוחות פיננסיות קלות למימוש: ערבות בנקאית וביטוח, כאשר הבית נושא ב־100% מעלות הבטוחה. כמו כן, חשוב לוודא שתירשם הערת אזהרה על היחידה בטאבו, שתעגן את זכויות הדייר.

 

העלאת דמי האחזקה: לפי החוזה, בעלי הבתים יכולים להעלות את דמי האחזקה החודשיים מעבר לשינויים במדד המחירים לצרכן. מדובר בסוגיה אשר דנים בה בגישורים ובבתי משפט כבר מספר שנים. בית הדיור המוגן מחויב לפרט בפני הדיירים את הסיבות להעלאת התשלום ודרך חישובה, וחשוב לוודא שקיים נוהל כזה בחוזה כדי למנוע תשלומים מיותרים. יש להבטיח את נכונות הבית להציג את אחוז ההעלאה השנתי לנציג הדיירים בכל שנה שבה יש כוונה להעלות את התשלום מעבר למדד.

 

שירותים המחייבים תוספת תשלום: קיימת רשימת שירותים המוגדרת בחוק - ובהם שירותי ניקיון, הפעלות מנגנון של מענה אנושי למקרי חירום, פעילויות תרבות וכן הלאה - שבעלי בית הדיור המוגן אינו רשאי לצמצם אותם או לגרוע מטיבם במהלך תקופת תוקפו של ההסכם. הרשימה המלאה נמצאת באתר עמותת דיירי הדיור המוגן. בכל הנוגע לשירותים אחרים, חשוב לוודא שקיים בחוזה סעיף המציין כי לא ניתן לבטלם או לצמצם את היקפם מבלי לקבל את הסכמת הדייר בכתב קודם לכן. מנגד, רצוי מאוד שיצוין בחוזה כי שירותים שאינם שירותי חובה המוצעים לדייר - הוא אינו חייב לקבלם אלא אם הסכים לכך מראש ובכתב.

 

סעיף סיעוד: יש לקחת בחשבון כי במהלך הזמן המצב הרפואי עלול להידרדר. קשישים שהגיעו במצב בריאותי טוב לבית הדיור המוגן עשויים להגיע גם למצב שבו הם נזקקים לטיפול צמוד של מטפל. יש לוודא מה הבית דורש מבחינה כספית במצב כזה. האם בית הדיור המוגן מוכן להכניס מטפל, או שיידרש עבור זה תשלום נוסף? האם המטפל יכול להיכנס עם הקשיש לכל המתקנים? האם קיימת במקום מחלקה סיעודית ומה היא מציעה? וכן הלאה.

 

חשוב לציין כי טווח העלויות הנגרמות לבית דיור מוגן בגין הלנת והעסקת מטפל אישי נע בין 585 שקל לחודש בתוספת מע"מ, ולא יותר מ־800 שקל במקרים חריגים.

 

תשלומי הארנונה: יש לברר כיצד משולמת הארנונה על הדירה שנבחרה והאם הדייר מקבל את ההנחות המגיעות לו בסעיף זה על פי החוק.

 

תחזוקת הדירה: חשוב לברר מה מחויבות הבית לטפל בתיקונים דרושים, כולל צביעה וסיוד לאחר תקופה.

 

בטיחות: מומלץ לוודא שישנם מאבטחים בבית הדיור המוגן ושיש פיקוח ובדיקה של הנכנסים לבית במשך כל שעות היממה.

 

הסעדה: גם מי שרגילים ואוהבים לבשל בעצמם עלולים יום אחד להזדקק לשירותי חדר אוכל. לכן, יש לוודא כי הוא קיים, פעיל לאורך כל ימות השנה כולל חגים, וכי המזון המוגש בו מתאים לדייר.

 

סוג האוכלוסייה: האם היא בעלת אופי דתי, מסורתי או חילוני? התשובה יכולה לקבוע אם הדיירים יוכלו להמשיך לחיות את חייהם כבעבר, ולכן חשוב לעגן זאת בחוזה.

 

השימוש במתקנים חיצוניים: מתקנים כמו בריכה וחדר כושר מאפשרים שמירה על אורח חיים בריא, ולכן חשוב לוודא ששעות הפעילות מתאימות לדייר ושהוא יוכל לשלב את הפעילות בשגרת היום־יום שלו.

 

לאחר בחירת בית הדיור המוגן המועדף, חשוב להתייעץ עם עורך הדין הבקי בנושא והיכול להסביר כל סעיף ואת השלכותיו לשנים הבאות. במקרה שעדיין יש ספק אם זה הבית הנכון לגור בו, ניתן לפנות אל עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל, שמרכזת את כלל זכויותיהם ומאבקיהם של הקשישים החיים בדיור מוגן וכן פועלת למען שיפור תנאיהם ומעמדם בבתים השונים. מידע נוסף שיכול לסייע למי ששוקל לעבור לדיור מוגן, ניתן למצוא באתר העמותה:

 

http://www.isra-senior-res.org.il

 

הכותב הוא יו"ר עמותת דיירי הדיור המוגן בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים