אחוות טעמים
כשפתחו עלאא ואדם את גלידה "בוזה" בתרשיחא, הם לא חשבו רחוק • היום, עם חמישה סניפים, פרס מיוחד מהאו"ם ותוכניות להתרחבות, הם מוכיחים שדו־קיום הוא לא רק סיסמה
שם העסק: בוזה
בעלים: אדם זיו (32) ועלאא סויטאת (35)
שנת הקמה: 2012
תחום פעילות: גלידה מקומית וסדנאות חוויה של המזרח התיכון
מיקום: קיבוץ סאסא
מספר עובדים: 50
"אני יודע להכין גלידות ואתה יודע לנהל ולארח, אז מה דעתך שנתחיל לייצר גלידות יחד?" כך, במשפט אחד, התחיל סיפור של עסק טעים, מרגש ומיוחד במינו.
עלאא סויטאת, תושב מעלות תרשיחא, התחיל את הקריירה שלו לפני 18 שנה. הוא קיבל הצעת עבודה משני שפים תל־אביבים שפתחו מסעדת שף שחזונה היה להביא את צרפת לצפון הארץ. עלאא היה אז בן 17 וחלם לפתוח מקום משלו, ולכן קפץ על ההזדמנות. עם הזמן הוא התקדם ממלצרות לניהול המסעדה, ולבסוף היה שותף עסקי שווה לבעלי המקום. אך לפני עשר שנים נפרדו דרכיהם, כשעלאא קיבל עוד הצעת עבודה מיוחדת.
"אחרי שעזבתי את המסעדה פנה אליי בחור צעיר שגר בקיבוץ סאסא הסמוך", נזכר סויטאת. "הוא סיפר שראה אותי עובד במסעדה והתלהב מאיך שאני מקבל אורחים. הוא גם סיפר לי שטייל באיטליה, למד שם להכין גלידות ועכשיו הוא מחפש מישהו מהכפר שייכנס איתו בתור שותף לעסק. לא חשבתי פעמיים ואמרתי לו 'כן'".
זיו: "כשחזרתי מטיול באירופה חשבתי איך אני יכול לפתוח גלידריה עם קונספט מיוחד ושונה. ואז צץ במוחי רעיון לפתוח עסק שהדגל שלו הוא שיתוף פעולה בין יהודים לערבים, שיהיה גשר בין הקהילות. הסתובבתי בין מסעדות עד שפגשתי את עלאא".
זיו וסויטאת לא רצו לפתוח את הגלידרייה שלהם במרכז מסחרי או בסתם קניון. "אחרי שבוע מצאתי חנות שיושבת במרכז תרשיחא ושם פתחנו את הסניף הראשון של הגלידה. לא חשבנו שהעסק יגדל בצורה כזו. היום, אחרי שש שנים של שותפות, יש לנו חמישה סניפים - שלושה בצפון ושניים בתל־אביב - ומרכז מבקרים בקיבוץ סאסא, שבו אנחנו עושים סדנאות גלידה וסיורים", מספר סויטאת.
לפני כשנה קיבלו זיו וסויטאת פרס מהאו"ם לצד 16 עסקים נוספים, שהופכים את העולם למקום טוב יותר. "קיבלנו את הפרס כי הגלידה שלנו מקרבת בין שתי אוכלוסיות שחיות ביריבות גדולה. מי יודע, אולי יום אחד נביא את השלום. אנחנו מעסיקים עובדים בכל הגילאים, מבני 16 ועד בני 60. יהודים וערבים יחד. לא מעניין אותנו גזע, דת, מין ולאום, רק הכישורים. אני בחור צעיר שהתחיל מלמטה וגדל לאט־לאט, והדבר שהכי חשוב לי זה היחס אל העובדים".
מה מקור השם בוזה?
סויטאת: "בוזה זה גלידה בערבית. רצינו שם לא מתחכם שנשמע טוב בכל השפות. עכשיו כולם יודעים מה זה בוזה".
בשביל מה באתם לתחרות?
סויטאת: "אנחנו רוצים שכולם יכירו את הסיפור שלנו. שכולם יידעו שיש עסק משותף של ערבי ויהודי שמסתדרים נהדר יחד".
ומה מיוחד בגלידה שלכם?
סויטאת: "הגלידה יוצאת מהמכונה ישר לצרכן. היא תמיד טרייה. הדגל שלנו בבוזה הוא לא רק של דו־קיום אלא גם של בריאות ואיכות".

