ואם השיר הזה נשמע לכם מוכר
בגלגלצ לא אהבו את פרסום נתוני ההשמעות ב–'7 לילות', שהוכיחו שהזמרים המזרחים אכן מקופחים בתחנה ושנשים לא מושמעות בה באותה תדירות. הנתונים, לטענתם, לא משקפים את הלך הרוח העכשווי. אז בדקנו מה השתנה בעשור האחרון: האם הלהיטים הים–תיכוניים השתלטו על הפלייליסט? (ספוילר: לא) האם הנשים קיבלו סוף–סוף נציגות ראויה בעשירייה הפותחת? (ממש לא). מפקד גלגלצ כבר מתכנן שינויים. התחנה: "איננו משמיעים אמנים על פי מוצאם או מינם. התחנה מנגנת מוזיקה טובה"
אז ככה נראתה גלגלצ מאז הקמתה בסוף אוקטובר 1993: בלי שיר ים־תיכוני בצמרת דירוגי ההשמעות, כמעט בלי זמרות, בלי אמנים מהז'אנר הים־תיכוני בראש רשימת המבצעים, ועם רוב מכריע לשירים הלועזיים בנתחי ההשמעות. אלה היו חלק מהממצאים של הניתוח המקיף שערכנו ב־'7 לילות' במלאת 25 שנה להקמתה של התחנה.
כעת, בעקבות הממצאים, מתכוון מפקד גלי צה"ל שמעון אלקבץ לבצע מספר פעולות, במטרה להביא לשינוי בפלייליסט של תחנת המוזיקה המואזנת בישראל. תוכניתו לשנים הקרובות כוללת את השוואת יחס ההשמעות בגלגלצ בין השירים הישראליים ללועזיים, והגדלת מינון השירים המוקדש בפלייליסט לזמרים ויוצרים ותיקים. צעד שיתבצע כבר בקרוב יהיה הרחבת ועדת הפלייליסט בעורכים נוספים, ככל הנראה ותיקים יותר, שמייצגים מנעד רחב יותר של מוזיקה.
אנשי גלגלצ ומקורבי התחנה בתקשורת לא אהבו, בלשון המעטה, את הנתונים שנחשפו כאן ולמעשה הוכיחו כי טענות הזמרים המזרחים לאורך השנים היו מוצדקות, כמו גם הטענות של שרת התרבות והספורט מירי רגב, שהתייחסה גם להדרת נשים מדירוגי ההשמעות. תגובות חריפות נשמעו בעקבות הממצאים, מכיוונו של אייל גולן, השדר ירון אילן, מרגלית צנעני והיוצר מני אסייג. "שנים אני טוען שגלגלצ מדירה את הזמר המזרחי מהתחנה", כתב אייל גולן, "התחקיר ב'ידיעות אחרונות' מוכיח שחור על גבי לבן שצדקתי לאורך כל הדרך".
גורמים בגלגלצ ובגלי צה"ל התגוננו לאחר פרסום הכתבה בטענה שהנתונים לא משקפים את השנים האחרונות. ובכן, נענינו לאתגר, ובעזרתם של אנשי אקו"ם ושל מערכת אקו"ם און אייר, פילחנו את נתוני ההשמעות בעשור האחרון וכן בחמש השנים האחרונות. ואחרי ככלות הקול והתמונה, נראה שהרבה לא השתנה. הזמר הים־תיכוני זוכה לייצוג זעום בדירוגים השונים וכך גם הזמרות.
נתחיל בחמש השנים האחרונות, רובן תחת ניהולו של נדב רביד שנכנס לתפקיד מנהל גלגלצ בפברואר 2015. ברשימת 20 השירים המושמעים יש שיר אחד בלבד שאפשר להגדירו כים־תיכוני, 'צל עץ תמר' של דקלון במקום השני, אם כי ההשמעות נזקפו לזכות גרסה מחודשת של קרולינה ולא למקור המזרחי. מה לגבי השינויים בחמש השנים האחרונות ברשימת המבצעים המושמעים בגלגלצ? הפתעה, גם שם אין אף נציג לזמר הים־תיכוני בין עשרת הגדולים, וגם לא לזמרות. הראשונה שהתברגה בדירוג האמנים המושמעים היא שוב יהודית רביץ, במקום ה־14.
תמונת חמש השנים האחרונות לא משתנה גם בפילוח היוצרים. אין אף מלחין מזרחי או מלחינה ברשימת עשרת הגדולים שבראשה עידן רייכל ואחריו דודו טסה, שלום חנוך, ברי סחרוף ויא יא כהן אהרונוב מהדג נחש.
לפני כעשור החלה פריצת הפופ המזרחי החדש בתעשיית המוזיקה הישראלית, עם יוצרים ומבצעים כמו דודו אהרון, משה פרץ וקובי פרץ. הזמרים מהז'אנר כבשו את קיסריה, את היכל התרבות בתל־אביב ויותר מאוחר גם את היכל מנורה מבטחים בתל־אביב, לצד מקומות ראשונים במצעדי הפזמונים. אבל כשבודקים את נתוני ההשמעות של העשור האחרון בגלגלצ מגלים כי התחנה החמיצה את הפריצה הזאת. בין 50 היצירות המושמעות ביותר בעשור האחרון בגלגלצ לא נכלל אף שיר מהז'אנר הים־תיכוני פרט לאותו 'צל עץ תמר', שהגיע לשם בזכות הביצוע המחודש של קרולינה ולא של דקלון. אפילו 'דרך השלום' של פאר טסי מ־2014 לא שם. אייל גולן הוא הנציג הים־תיכוני היחיד בין 20 הגדולים (במקום ה־19), והזמרת הראשונה ברשימה היא יהודית רביץ, במקום ה־14.
מגלגלצ נמסר: "גלגלצ מנגנת מוזיקה הפונה לקהל יעד הטרוגני ורחב, משמיעה שירים במגוון סגנונות וטעמים ובעלת הצלחה מוכחת בפיצוח הטעם הישראלי. מדובר בתחנת הרדיו המובילה בישראל, כך עולה מדי שנה בסקר ההאזנה T.G.I, כמו גם על פי דירוג המותגים של גלובס. גלגלצ אינה משמיעה אמנים על פי מקום הולדתם, מוצאם או מינם, התחנה מנגנת מוזיקה טובה - נקודה. התחנה נמצאת בתהליך מתמיד של למידה, שיפור והתייעלות. כל ניסיון לעוות את האמור הוא אינטרסנטי ומגמתי".

