yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: EPA
    24 שעות • 11.12.2018
    האזרחית מספר 1
    עו"ד אמל קלוני היא אולי הפעילה החברתית הכי מפורסמת בעולם. בשבוע שעבר קיבלה את פרס "אזרחית העולם" של האו"ם וניצלה את המעמד כדי להעביר ביקורת אמיצה על מדיניות טראמפ. ובכל זאת, כשהגיעה לפני יומיים לאוסלו כדי להריע למיוצגת שלה, נאדיה מוראד שקיבלה את פרס נובל לשלום, כולם התעניינו יותר בשמלה האדומה שלבשה ופחות בערכים
    לילית וגנר

    כוכב הקולנוע ג'ורג' קלוני רגיל כל חייו למשוך אליו מבטים ועדשות מצלמה, אבל בשנים האחרונות גם הוא כבר למד שיש מישהי יותר מעניינת ממנו בשטח: אשתו, עורכת הדין אמל קלוני. בשבוע שעבר הוא שוב תיפקד על תקן המעודד מהקהל כשאשתו קיבלה על הבמה באולמי האומות המאוחדות בניו־יורק את פרס "אזרחית העולם לשנת 2018", המוענק מדי שנה במסגרת חלוקת פרסי התקשורת של הארגון. אמל, עורכת דין העוסקת בנושאי זכויות אדם, שימשה יועצת למזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן, ובין לקוחותיה אפשר למצוא את כלת פרס נובל לשלום, הפעילה היזידית נאדיה מוראד, מייסד "וויקיליקס", ג'וליאן אסאנג', וראש ממשלת אוקראינה לשעבר, יוליה טימושנקו. את הפרס היוקרתי היא קיבלה על פעילותה הבלתי נלאית בנושאי פליטים וחינוך, ובכך הפכה, כנראה, לכלת הפרס הראשונה אי פעם שהייתה מועמדת קודם לכן לפרס "הסטייל הבריטי" מטעם מועצת האופנה הבריטית. בתואר הזה, אגב, היא לא זכתה בסוף.

     

    גונבת את ההצגה בנובל

     

    בנאום התודה שלה בפני האומות המאוחדות, לא הסתירה עורכת הדין שהפכה לידוענית ומשמשת כפעילה חברתית את דעתה על ממשל טראמפ, על האופן שבו הוא מתייחס לתקשורת, ועל ההשפעה שיש לזה בעולם כולו. "עיתונאים נמצאים תחת מתקפה כפי שלא היו בעבר", אמרה קלוני, כשהיא מציינת במיוחד את מצבם של עיתונאים במדינות כמו צפון־קוריאה, טורקיה, ברזיל והפיליפינים. "בכך שהוא מתייחס לתקשורת כאל 'אויב הציבור', נתן נשיא ארצות־הברית למשטרים הללו אור ירוק", אמרה, והזכירה בין השאר את העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוג'י, שנרצח בשגרירות באיסטנבול, ככל הנראה בהוראת המשטר. תגובתו של טראמפ לחיסול, שציין שהוא מעוניין לשמור על יחסים יציבים עם סעודיה ושאין בכוונתו להקשיב להקלטת הרצח, חטפה גינויים בינלאומיים.

     

    היא גם ניצלה את הבמה כדי להכריז על הפרויקט החברתי החדש של הזוג – TrialWatch, יוזמה בינלאומית שתעקוב אחרי מערכות המשפט ברחבי בעולם. "כיום בתי משפט בכל העולם משמשים ככלים לדיכוי", אמרה אמל. "ממשלות מצליחות, בקלות רבה מדי, לכלוא מתנגדי משטר, להשתיק מבקרים ולהרשיע קבוצות פעילים פגיעות והכל באמצעות בתי המשפט. ניטור של בתי המשפט יפנה את הזרקור לעבר עוולות מהסוג הזה", אמרה.

     

    צילום: AP
    צילום: AP

     

     

    שלשום היא גנבה את ההצגה כשהגיעה לבית העירייה באוסלו שבנורווגיה, כדי להריע למיוצגת שלה, נאדיה מוראד, בעת שזו קיבלה פרס נובל לשלום. מוראד, אחת מ־7,000 נשים וילדות מהמיעוט היזידי שהוחזקו בשבי דאעש והפכו לשפחות מין, הצליחה להימלט והפכה לפעילה בולטת למען נשים. את הפרס קיבלה על "האומץ העצום שבו גוללה את הסבל הפרטי שלה", כך ועדת הפרס, "במאמץ לשים קץ לשימוש באלימות מינית כנשק במלחמות ובסכסוכים". בזמן שאמל התרגשה מהבחירה המוצדקת במרשתה, התקשורת העולמית התרגשה יותר מנוכחותה של עורכת הדין, וסיקרה בהרחבה את השמלה האדומה שלבשה (אוסקר דה לה רנטה, תודה ששאלתם).

     

    קלוני פגשה את מוראד ב־2016, כשבמשך חודשים ארוכים פגשה וראיינה פליטים וניצולים, כדי להביא את פשעי דאעש נגד המיעוט היזידי בעיראק למשפט בינלאומי. בספטמבר 2016 היא הציגה את הטרגדיה של היזידים בפני האו"ם, תיארה את העינויים שעברה נאדיה, ואת העובדה שאמה הייתה אחת מ־80 נשים קשישות שהוצאו להורג ונקברו בקבר אחים. "הסיפור של נאדיה הוא תיאור של ג'נוסייד, ורצח עם זה לא משהו שקורה במקרה", אמרה. "כמי שתומכת בארגון האומות המאוחדות, אני חשה בושה על כך שיש מדינות שנמנעות מעצירה או מענישה של רצח עם רק בגלל שזה נוגד את האינטרסים שלהן".

     

    התוצאות לא איחרו להגיע. ב־2016 בית המשפט העליון בגרמניה הורה לעצור מנהיג בכיר של דאעש. ב־2017 הקימה מועצת הביטחון של האו"ם ועדת חקירה מיוחדת לאיסוף נתונים על פעילות דאעש בעיראק. "ההחלטה הזאת מעבירה מסר לקורבנות, שהם סוף־סוף יצליחו לדרוש את הצדק בבית המשפט", כתבה אמל בטור דעה בעקבות ההחלטה. "הצדק, סוף־סוף, נמצא בהישג יד".

     

    היא הייתה אמורה להגיע גם אלינו, כאחת משלושה נציגים של האו"ם שבאו לעזה לבדוק את תוצאות מבצע "צוק איתן", אלא שאז הודיעה שהיא עסוקה מדי. "אני מאחלת לקולגות שלי, שישרתו בצוות זה, אומץ וכוח לקראת משימתם החשובה. המצב בעזה הכבושה הוא מבהיל, במיוחד בכל הנוגע לפגיעה באזרחים. אני בהחלט מאמינה שיש מקום לחקירה לא תלויה שתטיל אשמה על מבצעי הפשעים שם", אמרה אז.

     

    אמל קלוני בשמלה שמשכה את תשומת הלב בטקס פרס נובל השבוע | צילום: רויטרס
    אמל קלוני בשמלה שמשכה את תשומת הלב בטקס פרס נובל השבוע | צילום: רויטרס

     

     

    והיא גם אמא

     

    רבים ברחבי העולם שמעו לראשונה על אמל קלוני, אז אמל עלמודין, בשנת 2014. אירוסיה לכוכב הקולנוע והרווק הנצחי ג'ורג' קלוני הם אלו שהביאו אותה לקדמת הבמה העולמית, אבל אמל, בריטית ילידת לבנון, בוגרת בית הספר למשפטים באוקספורד ובעלת תואר שני במשפטים מאוניברסיטת ניו־יורק, הספיקה קודם לכן לבנות לעצמה קריירה מרשימה ביותר כעורכת דין בלונדון, המתמחה בזכויות אדם ובמשפט בינלאומי. על הפגישה ביניהם אמר קלוני מאוחר יותר: "פגשתי מישהי שהחיים שלה נראו לי חשובים יותר מאלה שלי. זאת חוויה שלא הייתה לי מעולם". השניים נישאו ב־2014 והפכו מיד לפאוור־קאפל. גם אם עד החיבור ביניהם אמל הייתה רחוקה מהתואר "סלבריטאית", היא נכנסה לתפקיד בקלילות, והיום מככבת על שערי מגזינים כמובילת דעת קהל בתחום האופנה, לפחות כמו בתחום המשפט הבינלאומי. המונים היו עסוקים השנה בשאלה "האם היא תגיע לחתונתם של מייגן והארי", הרבה יותר משטרחו לקרוא מה דעתה על פשעים נגד הנשים היזידיות, או על החלטתו של הנשיא טראמפ להפריד תינוקות מקסיקנים מהוריהם.

     

    "היא אשת המקצוע ואני החובבן", אומר עליה בעלה, שעוד לפני ההיכרות ביניהם היה ידוע גם הוא בפעילות הומניטרית ענפה, ויחד איתה הקים כבר כמה וכמה עמותות שתורמות למטרות שונות. בחודש יוני האחרון תרמה "עמותת הצדק" שלהם 100 אלף דולר ל"מרכז יאנג לילדי מהגרים" לסיוע לילדים שהופרדו מהוריהם על גבול מקסיקו, ועוד חצי מיליון דולר למצעד המחאה שיזמו תלמידי בית הספר התיכון בפארקלנד, פלורידה, בקריאה להגביר את הפיקוח על כלי נשק בארה"ב לאחר הטבח שגבה שם 17 קורבנות.

     

    קלוני הוא לא היחיד שחושב שפעילותה של אשתו מרשימה יותר מזאת שלו. לקראת חתונתם, כלי תקשורת רבים פירסמו ידיעות עם כותרות הומוריסטיות שמיסגרו את האירוע כ"עורכת הדין הבינלאומית המפורסמת אמל עלמודין נישאת לשחקן קולנוע". גם לאחר שנישאו והחלו לטייל בעולם ולפגוש יחד מנהיגים ופליטים, סוקרו האירועים לא פעם תחת כותרות בנוסח "אמל קלוני ובעלה ביקרו השבוע את האפיפיור". הקומיקאית טינה פיי היטיבה להגדיר את החיבור ביניהם במסגרת טקס פרסי גלובוס הזהב ב־2015, כשאמרה: "אמל היא מומחית לזכויות אדם שעובדת על תיק אנרון, הייתה היועצת של קופי אנאן בסוריה ונבחרה לכהן בוועדה של האו"ם, והיום בעלה מקבל פרס מפעל חיים". ג'ורג' היה הראשון באולם לפרוץ בצחוק אדיר.

     

    "פגשתי מישהי שחייה נראו לי חשובים יותר משלי. זאת חוויה שלא הייתה לי מעולם". אמל וג'ורג' קלוני בטקס הפרסים של האו"ם בשבוע שעבר | צילום: גטי אימג'ס
    "פגשתי מישהי שחייה נראו לי חשובים יותר משלי. זאת חוויה שלא הייתה לי מעולם". אמל וג'ורג' קלוני בטקס הפרסים של האו"ם בשבוע שעבר | צילום: גטי אימג'ס

     

     

    ועם כל הפעילות הענפה הזאת, גברת קלוני מצליחה גם להשקיע זמן בגידול התאומים אלה ואלכסנדר, שנולדו לזוג ביוני 2017. בראיון ל"ווג" סיפרה שהבקרים של בני הזוג מוקדשים לילדים, שמבלים עם ההורים במיטה בין שש לשמונה בכל בוקר. היא עצמה, כך סיפרה, מקפידה שלא לקבוע שום פגישות עד שעה מאוחרת יותר של היום. הם כבר מתחילים לקשקש, סיפרה בראיון. "היו לנו כבר קצת 'מאמא' ו'דאדא', כשג'ורג' עשה הכל כדי להבטיח ש'מאמא' תהיה המילה הראשונה". השניים מסכימים ביניהם שאלכסנדר דומה לאבא, בעוד לאלה "יש עיניים גדולות כמו לאמא שלה", אבל איש עוד לא ראה את הפעוטות. לפני כחצי שנה טיפסו צלמי פפראצי מהמגזין Voici על עץ ליד חצר ביתם של בני הזוג וצילמו את התאומים ללא רשות. "הצלמים, הסוכן והמגזין ייתבעו בכל חומרת הדין", הזהיר אז אבא־ג'ורג' את כל מי שחשב לרגע שיוכל לעשות הון מפרסום דיוקני המלאכים הקטנים שלו. בכל זאת, יש להם אמא עורכת דין.

     

    ובכל זאת, עם כל הפעילות החשובה בבתי הדין הבינלאומיים, התרומות הנדיבות לפרויקטים לרווחת האנושות, והיכולת המופלאה להרגיש בבית בטקסי חלוקת פרסי אוסקר כמו גם בטקסי חלוקת פרסי נובל — מרבית הכתבות שמסקרות את האישה המרשימה הזאת עוסקות בשאלה "איך גם את יכולה להיראות כמו אמל קלוני".

     

    yed660100