yed300250
הכי מטוקבקות
    חוגגים יום הולדת לקטנים עם עוגה מחומרים בריאים ונר. כמו המשפחה כולה, גם הכלבים שומרים מרחק מג'אנק פוד
    7 ימים • 12.12.2018
    הכלביון העליון
    חיי כלב, הדור הבא: קונדיטוריה מיוחדת (כולל סופגניות לחנוכה), שפים שמבשלים ארוחות גורמה, דיאטן צמוד, דיקור סיני, סשן עם פסיכולוג התנהגותי ותרופות פסיכיאטריות נוגדות חרדה, שלא לדבר על אופנת הוט–קוטור להולכים על ארבע. סמדר שיר מביאה את הטרנד הלוהט של גידול חיות המחמד, שכבש בנביחה את השוק הישראלי
    סמדר שיר

    הקונדיטורית איה גור־לביא סיימה את חנוכה עם הלשון בחוץ. מאות סופגניות היא הכינה בכל אחד מימי החג. אילו נועדו הסופגניות לבני אנוש היא הייתה מטגנת אותן בשמן עמוק, אבל הסופגניות שלה - שהוכנו מקמח כוסמין וקמח אורז, שמן קוקוס, חמאת בוטנים אורגנית ויוגורט דל שומן, עם מילוי סלק במקום ריבה וחרובים במקום שוקולד - נאפו בתנורים תעשייתיים בלי לשחות בשמן. הסיבה: הם נועדו לכלבים שהשתתפו בטקס הדלקת הנרות.

     

    לא, זה לא האחד באפריל ולא קטע מסרט מדע בדיוני. זה כאן ועכשיו. הכלב הישראלי כבר לא קשור בחצר או במלונה כדי לשמור על הבית מפני גנבים, אלא מהווה חלק בלתי נפרד מהמשפחה, ומה שטוב להולכים על שתיים חל גם על הנַבחן. וכשהמשפחה מחליטה להיגמל מג'אנק פוד, גם הוא נפרד מהמזון המעובד.

     

    באוכלוסיית הכלבים, כמו בקרב ההולכים על שתיים, הפערים בין העשירים לעניים גדלים ומעמד הביניים נשחק. מצד אחד, המכלאות של העמותות השונות מפוצצות בכלבים נטושים המשתוקקים לבית חם, או לפחות לקורת גג מעל הזנב, ורבים מהם נשלחים להמתה. מצד שני, אינספור כלבים, לא רק גזעיים ובעלי תעודות יוחסין, זוכים באורח חיים מלכותי הכולל חטיפים נטולי גלוטן, ייעוץ אצל דיאטנית מוסמכת, דיקור סיני לכאבי מפרקים ואפילו תרופות פסיכיאטריות נוגדות חרדה שרושמת עבורם וטרינרית התנהגותית.

     

    "אנשים חושבים שהלקוחות שלנו הם כלבים תל־אביביים מפונפנים, שנוסעים בעגלות כדי שכפות רגליהם לא יירטבו בשלוליות, וזה בפירוש לא נכון", טוען עומר לבון, שלפני כשלוש שנים פתח עם גור־לביא, הקונדיטורית, את "פומרי בייקרי" המציעה "עוגות ומאפים בריאים שכלבים אוהבים" לצד ערכת יום הולדת הכוללת עוגה, עצם אפויה, פפיון, כובע, נר ובלון. "רוב הקהל שלנו מגיע מהפריפריה, במיוחד מבאר־שבע ומהקריות".

     

     

    מה ההסבר שלך לתופעה?

     

    "העולם השתנה. כיום כבר לא מדברים על 'בעלי כלבים', אלא על 'אוהבי כלבים', אנשים שמתייחסים לחיות המחמד שלהם כמו אל ילדים. אנשים שהפכו לטבעונים, ויש רבים כאלה בקרב אוהבי הכלבים, מעדיפים שגם בעלי החיים שלהם יאכלו חטיף טבעוני שמכיל תפוחים, שמן קוקוס, גזר וחמוציות. הוא מעניק ריח נעים בחלל הפה, תורם לבריאות השיניים, משפר את העור והפרווה ומסייע למערכת העצבים. המארז של חטיף כזה עולה 25 שקל. יש שיגידו שזה יקר, אבל הוא חוסך הרבה ביקורי חירום אצל הווטרינר".

     

    "המודעות לבריאות גוברת ודורשת השקעה", קובעת סיון זילבר, הישראלית היחידה שאוחזת בתואר תזונאית לחיות מחמד. "הכי קל לפתוח את השק ולשפוך לקערה. אבל המזון לכלבים וחתולים הוא הדבר הכי מעובד ביקום, ואלה שמעוניינים להעביר את בעלי החיים לתזונה בריאה חייבים לקבל ייעוץ והדרכה. אם יכינו להם מזון על טוהרת עוף ואורז, ולא יוסיפו ירקות ושמן דגים, הם עלולים להיפגע. לאחרונה יותר ויותר אנשים מדווחים לי שדווקא אחרי שלמדו להכין מזון אמיתי לכלב גם הם התחילו לאכול בצורה מאוזנת ומסודרת. זה מצב של 'ווין־ווין', שני הצדדים יוצאים נשכרים".

     

    "המון בעלי חיים ננטשים בגלל בעיות התנהגות חמורות, והנטישה האכזרית שגורמת להם לשוטט ברחובות מובילה למותם", אומרת ד"ר נועה הראל. "כיום אנשים שמודעים לבעיות של עצמם מחפשים מענה גם למצוקות של בעלי החיים. אני שמחה מאוד שבמקום לנטוש אותם, או להמשיך לסבול בחברתם, אנשים מבינים שאפשר לטפל בבעיות הנפשיות של כלבים וחתולים".

     

    בולדוג צרפתי מדגמן אופנה עילית
    בולדוג צרפתי מדגמן אופנה עילית

     

    תלונות חריגות

     

    כבר לפני עשר שנים פרשה הראל (52) מהעיסוק היומיומי בחיסונים, סירוסים וניתוחים לטובת לימודים באוניברסיטת קורנל בארה"ב. לפני חצי שנה היא הפכה לרופאה הראשונה בישראל שקיבלה ממשרד החקלאות תעודת מומחה של וטרינרית התנהגותית ועכשיו היא מסבירה: "קיימות התנהגויות לא רצויות שנובעות מתופעות נורמליות. כלב משתין בבית מפני שלא מוציאים אותו להשקות את השיחים, או משחית את הרהיטים מפני שאין לו מספיק הזדמנויות לשחק עם כלבים. אבל רוב הפציינטים מגיעים אליי אחרי שעברו דרך מאלפים שזיהו כי לא מדובר בהתנהגות נורמלית אלא פתולוגית. אלה תלונות חריגות מבחינת האינטנסיביות שלהן, או כאלה שמסכנות את הסביבה ומדליקות נורה אדומה".

     

    לדוגמה?

     

    "תוקפנות עלולה לנבוע מכאבים. בעיות בבלוטת התריס אצל חתולים מבוגרים עלולות להתבטא בשינויים בשימוש בארגז החול. הכלב לא יכול לספר במילים של בני אדם אם הוא צולע בגלל שיש לו קוץ ברגל או בגלל בעיה עצבית. אני מסוגלת לזהות את הסיבה לשינויים בעקבות בדיקות רפואיות ובירור מקיף עם הבעלים".

     

     

    הכלבה הפרטית של הראל, בלה, פינצ'רית מעורבת בת עשר, סבלה מחרדת נטישה. "זו בעיה נפוצה אצל כלבים. בלה בכתה כשיצאתי לעבודה וכשחזרתי הביתה קיבלה את פניי בעצבנות. קול של בלון מתפוצץ הכניס אותה לסטרס. כיוון שכלבים, כמו אנשים, פוחדים יותר כשהם לבד, פעלתי כמו בחידה בלשית, על דרך השלילה, עד שזיהיתי שמקור הפחד הוא בשיפוצים שנערכו בבניין הסמוך. הצעתי לה חטיפים בעת רעמים, והבנתי שטיפול התנהגותי בלבד לא יספיק כדי להמיר את הפחד בציפייה לחטיף או למשחק. היה צורך בתרופות פסיכיאטריות להפחתת החרדה, ובעוד כמה חודשים, כשמצבה יתייצב, אתחיל לגמול אותה מהן".

     

    יש תרופות פסיכיאטריות לכלבים?

     

    "ברחבי העולם קיימות תרופות מיוחדות לבעלי חיים. אצלנו משתמשים בתרופות הניתנות לבני אדם להקלת המצוקה".

     

    מה עושים כשתינוק ראשון מצטרף למשפחה והכלב, שנושל ממעמד הבכורה, מפגין קנאה?

     

     

    "קנאה מוגזמת עלולה להוות סכנה לתינוק, אבל מי אמר שהנביחות מעידות על תוקפנות? אולי הן קריאה לתשומת לב? אולי הכלב סובל מכאבי מפרקים וחושש שהתינוק יפגע בו כשיתחיל לזחול? כדי להבהיר לכלב שהוא כבר לא בן יחיד יש צורך בתוכנית התנהגותית־סביבתית שבמסגרתה מקפידים להתייחס לכלב בזמנים קבועים, לא על פי דרישה ולא ככניעה לחור בראש, ולפנק את הכלב דווקא בנוכחות התינוק כדי שיבין שדברים טובים קורים לו בחברתו. לא אחת, במהלך הבירור עם המשפחה אני מגלה שדווקא הילדים הם אלה שפוגעים ברווחת הכלב. מה שמתפרש בעיניהם כמשחק נחווה אצל הכלב כהצקה".

     

    אורלי זכאי (47) למדה רפואה סינית במכללת "מדיסין" לרפואה משלימה במשך ארבע שנים, במטרה לטפל בבני אדם, אבל כאוהבת בעלי חיים מאז ילדותה וכמי שמגדלת את החתולה נוקי, שכבר חגגה יום הולדת 21, היא שמחה לגלות שבמכון וינגייט קיים מסלול לימודים בן שנתיים לטיפול בבעלי חיים באמצעות רפואה סינית.

     

    "המון כלבים - קטנים כגדולים, צעירים כמבוגרים - סובלים מפריצות דיסק", היא מעידה. "הם מעבירים את היום בקפיצות תכופות מהספה לרצפה ולהפך, עד שהם מתחילים להרגיש את עמוד השדרה ובגלל הכאב הם גוררים את רגליהם האחוריות ומפסיקים ללכת. לפני עשר שנים, כשהתחלתי לעבוד במרפאה וטרינרית, אפילו שם לא הבינו על מה אני מדברת. השינוי התחולל כשהגיע לקוח עם רועה גרמנית בת עשר שכושר ההליכה שלה הידרדר. היא שקלה כ־35 ק"ג, והבעלים שלה נדרש להרים אותה בזרועותיו שלוש פעמים ביום ולשאת אותה לגינה לצורך עשיית הצרכים. הווטרינר אמר לבעלים 'אין לנו מה להפסיד, בואו ננסה דיקור סיני', ואחרי ארבעה טיפולי דיקור היא חזרה לעמוד על הרגליים, קפצה ודילגה בגינת הכלבים באושר רב, עד שנפטרה בשיבה טובה".

     

    אורלי זכאי. "מתחילים בליטופים ורק אז מתחילים בדיקור"
    אורלי זכאי. "מתחילים בליטופים ורק אז מתחילים בדיקור"

     

    הוקוס־פוקוס?

     

     

    "לא, זה לא קסם. אני עובדת בשיתוף פעולה עם הווטרינר, מקבלת את התיק הרפואי ובעת הצורך משלימה את המידע. התהליך תלוי בחומרת הפגיעה וגם דורש תחזוקה. כשהתחלתי לטפל בכלבים ובחתולים הייתי בין החלוצים, אבל המודעות עלתה, וכיום מדי שנה מצטרפים לשוק מטפלים חדשים".

     

    למה?

     

    "אנשים מבינים שאם הרפואה הסינית הצליחה לעזור להם, אז למה לא לעזור לכלב? לפעמים לרפואה הקונבנציונלית אין מה להציע. טיפלתי בכלב שיצו קטן ומתוק שבמשך שנים סבל מאלרגיות שהתבטאו בבעיות עור קשות. הוא התגרד בלי סוף וממש אכל את עצמו. הווטרינר נתן לו סטרואידים להקלת התגובה האלרגית ואנטיביוטיקה לטיפול בדלקות שנגרמו מהגירודים, והכלב המשיך לסבול. גם בטיפולים הראשונים שלי הוא סבל, מפני שכל נגיעה הכאיבה לו, אבל דיקור סיני ופורמולות של צמחי מרפא ניקו את העור שלו והחזירו לו את שמחת החיים שאבדה".

     

    פודל מתרגל יוגה נביחות
    פודל מתרגל יוגה נביחות

     

    הכלב לא מתנגד למחטים? 

     

    "לקוחות רבים מוצאים לנכון להזהיר אותי באמירות כמו 'הכלב שלי הוא סופר־אנרגטי, אין מצב שהוא יאפשר לך לגעת בו', אבל אני לא עושה שום דבר בכוח או באילוץ. אני לא משתמשת בקולרים, ודאי שלא בהרדמה. הכלב מגיע למרפאה, אני מקדמת את פניו בחטיפים ובליטופים ונותנת לו את הזמן להירגע, ורק אז מתחילה לדקור. בגוף הכלב, כמו בגוף האדם, יש 400 נקודות דיקור ולכל אחת מהן תפקיד משלה. המחטים לא כואבות, אבל יש נקודות פחות נעימות. לפעמים אני חייבת לשחד את הכלב בחטיף כדי שירשה לי לגעת בנקודה פחות נעימה, ויש כלבים ששוקעים בנמנום נעים. אחרי 20 דקות עם מחטים אני חייבת להעיר אותם מהשינה".

     

    דיקור סיני במרפאה עולה 200 שקלים ובבית הלקוח 250 שקלים. "במקרים חמורים אני מפנה את הבעלים לכפר שמריהו, למרכז להידרותרפיה של ד"ר חן קוליק, וטרינרית שהתמחתה בשיקום מפריצות דיסק. הטיפול במים משפר את ההולכה העצבית ועוזר לכלב לעמוד על הרגליים. אין לי תלונות", מסכמת זכאי, "עבורי זה פול טיים ג'וב".

     

    "לצערי, אצלי זה עדיין לא פול טיים ג'וב", מספרת סיון זילבר (37) מחולון, שעד לפני שבע שנים עסקה ביבוא עבור חברות שונות. "התחלתי לחקור את התזונה הטבעית בזכות ונוס, כלבת האמסטף שלי, שחלתה בסרטן העור. הכנסתי לתפריט שלה תוספי תזונה צמחיים שאיפשרו לה לחיות עם המחלה במשך שלוש שנים. כך נכנסתי לתחום של יבוא תוספי תזונה ובהמשך למדתי תזונה לחיות מחמד במכללה לרפואה משלימה בניו־ג'רזי. 500 שעות אקדמיות של לימודי חוץ, כמו באוניברסיטה הפתוחה, וטיפול תחת פיקוח כחלק מההכשרה וההסמכה. שלחו לי שאלונים מורחבים שעסקו במגוון מדדים, ממצב הפרווה ועד להרגלי היציאות, בעלי הכלבים והחתולים מילאו את השאלון, הפניתי אותם לבדיקות דם לאיתור רגישויות, ועל סמך הנתונים האלה ביצעתי את האבחון התזונתי והרכבתי לבעל החיים תפריט אינדיבידואלי שכולל רכיבים, כמויות, אפשרויות גיוון והמלצות נוספות".

     

    תזונה נכונה, לדבריה, היא בסיס החיים. "בני אדם הם מה שהם אוכלים, וכך גם כלבים וחתולים. מה שמתאים לאחד לא בהכרח יתאים לשני. יש אנשים שפונים אליי כשהגיעו להחלטה להעביר את חיות המחמד שלהם לתזונה בריאה, ויש לי לקוחות — מהארץ ומרחבי העולם — שפונים אליי כשחיות המחמד שלהם סובלות מבעיות בריאותיות כמו סרטן ואבנים בכליות ורק אז הם מחליטים להעניק להם מזון נטול כימיקלים. העבודה שלי מתבצעת במייל ובווטסאפ, תקשורת קלה ונוחה. תמורת תשלום חד־פעמי של 250 שקל אני עומדת לרשותם בכל שעות היממה, ובעת הצורך קיימת גם אפשרות לפגישה".

     

    מבחני טעימה

     

    מאחורי "פומרי" עומדים איה גור־לביא (30), שלמדה קונדיטוריה בבית הספר "אסטלה" ועבדה כקונדיטורית במסעדות ובבתי קפה, ועומר לבון (31) שעסק בפרסום. היא גידלה את צ'וקטה, כלבה מעורבת שהלכה לעולמה בגיל 16, והוא בנו של ד"ר ירון לבון, וטרינר. הם נפגשו בדרום אמריקה בטיול של אחרי צבא, ובהמשך חלקו דירה בתל־אביב. לבון הוא זה שהציע ללביא "בואי נפתח משהו שעוד לא קיים בארץ, מאפיית בריאות לכלבים שאין בה צבעי מאכל וחומרים משמרים". לבון נדלקה ונשבעה שחטיף הבריאות הראשון יישא את שם כלבתה, שעדיין הייתה לצידה. הוא נעזר באביו ובתזונאים לבעלי חיים מחו"ל. היא קיבלה את תוצאות המחקרים וערכה ניסיונות בבית. "טחנתי פטרוזיליות עם בלנדר ידני", היא נזכרת, "והעוגות הראשונות נשרפו בתנור בדיוק כמו שקורה בעוגות המיועדות לבני אדם".

     

    הם בחרו בשם "פומרי", על משקל "פטיסרי", כדי להעניק שיק אירופי למיזם שבו השקיעו כ־300 אלף שקלים. "זה כלום לעומת היי־טק", הוא מציין, והיא מוסיפה שההשקעה הכספית לא כוללת את החודשים הארוכים שבהם היו נטולי הכנסה. לפני כארבע שנים הם התחילו למכור חטיפי בריאות לכלבים בבתי קפה בתל־אביב. "חשבנו שזה גימיק נחמד, תפריט לאדם ותפריט לכלב", הוא משחזר, "ודי מהר הבנו שהגימיק עובד במסות קטנות, אבל אין בו מספיק טראפיק שיכול לקיים עסק". "קרן שמש", ארגון ללא מטרות רווח המסייע ליזמים צעירים, הצמיד להם את המנטור דוד חלפי שבנה עבורם תוכנית עסקית. לבון לקח על עצמו את המאבק הביורוקרטי ("אנחנו היחידים בארץ שקיבלו ממשרד הבריאות וממשרד החקלאות היתר לייצר חטיפים יבשים, עשו לנו את המוות ולא ויתרנו"), ואילו גור־לביא ערכה מבחני טעימות למאות כלבים.

     

    כמעט כל מי שעקב אחרי חבלי הלידה צפה להם כישלון. הזהירו אותם שהם מכניסים ראש בריא למיטה חולה מפני שגם בעידן שבו המודעות לבריאות גוברת ההולכים על שתיים לא יחפשו לכלביהם חטיף המכיל חמוציות וסיבים תזונתיים. במבחני הטעימות הכלבים הפגינו חשדנות שהרתיעה את הבעלים. "שאלו אותנו: למה שכלב יתלהב מעצם אפויה המדיפה ריח של כורכום שהוא לא מכיר?" אומר לבון בחיוך. "אמרנו לבעלים 'חכה דקה, תן לכלב להתרגל לריח, אחרי הביס הראשון הוא יעוף'. היה ברור שאנחנו החלוצים שגם ממציאים את הגלגל וגם חייבים לחנך את השוק".

     

    כיום, במושב גני הדר, הם מתחזקים מפעל קטן עם תנורים תעשייתיים. גלגל שיובא מאיטליה מטביע את הלוגו על כל מוצר. החטיפים נארזים על ידי אנשים בעלי מוגבלויות מבית אקשטיין בראשון־לציון, ונשלחים למרפאות וטרינריות ולחנויות לבעלי חיים. "אנחנו לא מייצרים מזון, אלא סופר־פוד לכלבים", הם מדגישים. "תוספי תזונה טבעיים ובריאים".

     

    סופגנייה מקמח כוסמין עם מילוי סלק
    סופגנייה מקמח כוסמין עם מילוי סלק

     

    הכלבים מבינים ש"דוג פרעצל" הוא בייגלה מתפוחים?

     

    "ברור שלא, לאף כלב אין יכולת להתעמק בחלק האחורי של המארז ולקרוא את הרכיבים, אבל אנחנו האלטרנטיבה לפחות לחלק מהאוכל המתועש שמגיע מחו"ל. אוהבי כלבים לא מעלים בדעתם מה מכילות העצמות הגדולות שכלבים אוהבים לנשנש. בחלק מהן יש חומר לבן שהוא סוג של דבק", לבון מתחלחל. "זה מה שאתה רוצה לתת לכלב שלך, שאתה רואה בו את הילד הרביעי שלך?".

     

    עומר לבון ואיה גור־לביא עם כמה מהעוגות והממתקים הבריאים שהם מייצרים. "אנשים לא מעלים בדעתם מה יש בחטיפים המתועשים"
    עומר לבון ואיה גור־לביא עם כמה מהעוגות והממתקים הבריאים שהם מייצרים. "אנשים לא מעלים בדעתם מה יש בחטיפים המתועשים"

     

    הקטלוג שלהם כולל גם עוגות יום הולדת. "כשהתחלתי לאפות עוגות לכלבים לא העליתי בדעתי כמה אנשים מחפשים דרך לחגוג לכלב שלהם יום הולדת", מספרת גור־לביא. "הם סיפרו לי 'טחנו את הבונזו, הכנסנו אותו להקפאה וקישטנו אותו בגזר'. אני מציעה להם עוגה ללא גלוטן שהגדר המקיפה אותה מורכבת מעוגיות בצורת עצמות. הן מכילות כורכום, אצות, רוטב דגים וסלק".

     

    "עוגות יום ההולדת מוכיחות לנו, שוב ושוב, עד כמה גדול הדמיון בין כלב לילד", מספר לבון. "בניגוד לחטיפים שנמכרים במרפאות ובחנויות, הזמנת עוגה מתבצעת בטלפון מפני שהבעלים רוצים לשמוע את כל הפרטים ולהוסיף לה את שם וגיל הכלב. ברוב המקרים הנשים הן אלו שעורכות את ההזמנה והגברים הם אלה שנשלחים לאסוף את העוגה. בעלי הכלב משמחים אותנו בתמונות ובסרטונים מהחגיגה, יש כאלה שיוצרים אלבומים, ואנחנו ערוכים גם לבקשות מיוחדות".

     

    כמו?

     

    "לפעמים אנחנו מביאים לגינת הכלבים כיבוד ושקיות הפתעה לחתן השמחה ולשמונה עד עשרה חברים. אוהבי הכלבים חוגגים 'אימוץ־הולדת' לכלבים שאומצו דרך עמותות ותאריך הלידה שלהם לא ידוע. איה ואני בוכים כשמזמינים אצלנו עוגת פרידה לכלב שהגיע לסוף הדרך ועומד לפני הרדמה. ולפעמים אנחנו גם מתפקדים כמו המדור לחיפוש קרובים.

     

    "תשמעי קטע", לבון מתלהב. "בבוקר צילצלה גברת מאילת והזמינה עוגה לכלב בוסטון טרייר שביום שישי יהיה בן ארבע. באותו היום, בשעות הערב, צילצלה גברת מרמת־השרון והזמינה עוגה לכלב בוסטון טרייר שביום שישי יהיה בן ארבע. לא יכולתי שלא לעשות אחד ועוד אחד. התברר ששני הכלבים הגיעו לעולם באותה המלטה, הופרדו בלידתם ובזכות העוגות חודש הקשר".

     

    חגי ישראל מכניסים את גור־לביא לכוננות מיוחדת. "לקראת פורים אני אופה אוזני המן עם חרובים, פשתן וטחינה גולמית. לפסח אני אופה עצם גדולה מקמח עדשים כתומות, ללא חמץ. לראש השנה אני אופה מדליוני תפוח עץ ודבש אורגני, לשבועות - קאפקייקס צ'דר, ולקראת ה־4 ביולי, יום העצמאות האמריקאי, אפיתי המבורגר לכלבים ללא בשר. זו עוגייה שנאפתה מקמח שיפון, צ'יה וחרובים בצורת קציצת בשר. אבל אין ספק שחנוכה הוא החג הכי קשוח. הוא ארוך. השנה העפתי יותר מ־3,000 סופגניות".

     

    בימים אלה הם מנהלים משא ומתן מתקדם עם אנשי עסקים יהודיים שרוצים לשווק את חטיפי "פומרי" בארצות־הברית, את השנה האזרחית החדשה הם יחגגו עם עוגת יום הולדת לחתולים על בסיס אפונה וטונה, ובעתיד הם מקווים להיכנס לייצור מזון.

     

    על מארזי החטיפים שלכם מתנוסס הכיתוב "לא למאכל אדם".

     

    "זה החוק", מאשר לבון, "אבל יש לנו לקוחה קבועה שמדי שבוע קונה את החטיפים של אצות, סלק וכורכום. היא טוענת שהם טעימים לה יותר מכל ממתק".

     

    גור־לביא מנמיכה את קולה כלוחשת סוד: "לא פעם אני מנשנשת תוך כדי אפייה. המוצרים שלנו טעימים למרות שהם נטולי סוכר ומלחים. ברור שאעדיף לרדת על פאדג' שוקולד עם קצפת, אבל החטיפים שלנו הם סבבה לאללה, והם בריאים".

     

    אגב, במרחק קילומטרים ספורים מהמפעל לייצור עוגיות ועוגות לכלבים פועל מקום ייחודי - הוספיס לכלבים. אם התרגלתם לשלוח את הכלב לפנסיון חמישה כוכבים לפני צאתכם לחו"ל, כדאי שתדעו על קיומו של פנסיון משובח, ללא מדרגות ומכשולים, שבו כלבים חולים או קשישים יכולים לשהות עד נשימתם האחרונה. בעלת המקום הפצירה בי שלא לנקוב בשמו המיוחד של המקום כדי לא לאכזב את אוהבי הכלבים. הביקוש, לדבריה, עולה פי כמה וכמה על מספר החדרים שברשותה. גם המקום הזה, המרופד באהבה, מהווה פן נוסף בחייו של כלב ישראלי משודרג.

     

    smadarshirs@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 12.12.18 , 22:28
    yed660100