לא הירידה שהבטיחו לנו, אבל לפחות עצירה
מחירי הדירות יורדים ב־1.8% שנתית. לא הירידה הדו־ספרתית שכחלון ומטה הדיור הבטיחו לנו, אך בהחלט בלימה. עם זאת, הירידה הזו היא לעומת נתוני השיא של 2017. אילו השווינו לתחילת 2018, לא היה שינוי במחירים.
רבים עדיין יושבים על הגדר, כפי שקרה לא מעט כשהמדינה הבטיחה גדולות ונצורות ולא עמדה בהן. החשש בממשלה הוא גם התקווה הגדולה של רבים מהעוסקים בענף: שבעקבות הבחירות הקרבות תחול התפרצות של ביקושים והמחירים ינסקו.
כבר לאחרונה, גם לפי הלמ"ס וגם לפי הכלכלן הראשי באוצר, נרשמה התאוששות בעסקאות, בעיקר בקרב צעירים שמגלים שהשיווקים של מחיר למשתכן מוקדמים מדי והזמן לקבלת מפתח ארוך מדי. למעשה, מספר הדירות החדשות שנמכרו היה הגבוה מאז דצמבר 2017, עם כ־2,000 דירות חדשות שנמכרו במחירי שוק, ועוד כ־900 במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.
השבוע תפרסם הלמ"ס את נתוני התחלות הבנייה, ואז נדע טוב יותר מה צפוי בשנים הקרובות. אלה הראו עד כה ירידות, למרות קצב השיווקים הגדל. כפי שחשף "ממון" השבוע, המדינה מפרסמת מכרזי בנייה למגורים אבל הקבלנים לא ממהרים להתחיל לבנות, וכמעט 9,000 דירות לא נבנו למרות קבלת היתרי בנייה. הקבלנים, מבחינתם, מעדיפים לחכות כמה שיותר כדי להביא למחסור. כל עוד הבנקים לא נושפים בעורפם, הם ימשיכו למרוח את הזמן.
מה יהיה בעתיד? 63 אלף דירות ששווקו במחיר למשתכן הן עובדה מוגמרת, ויחלו להיבנות בשלב כלשהו. האם זה יספיק? לא. אם המדינה לא תשחרר היצע, גם במרכז, נראה פערי מחירים הולכים וגדלים בין מדינת תל־אביב ואזורי הספר. צניחת מחירים בעפולה, קריית־שמונה או ירוחם, מול עלייה בתל־אביב, חולון או רעננה, יביאו למשבר אמיתי. מישהו צריך להבריא את שוק הדיור: להפסיק לעודד ביקוש, ולענות עליו בבנייה. רק כך יירדו המחירים באופן מובהק.

