מיצ"ב מביך

החשד: נכשלו באמינות • כדי להציג שיפור בהישגים העניקו מנהלים הקלות לתלמידים - והיטו את תוצאות מבחן המיצ"ב • לאחר שהדבר התגלה, הוחלט לגנוז את הציונים לכיתות ה' במתמטיקה ובאנגלית • הסתדרות המורים: "האשמות הזויות"

הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך החליטה לגנוז את ציוני מבחני המיצ"ב לכיתות ה' במקצועות מתמטיקה ואנגלית לאחר שהתברר כי מנהלי בתי הספר ניסו להטות את התוצאות על ידי מתן התאמות לתלמידים בשיעור נרחב, דבר שפגע במהימנות הממצאים.

 

גורמים במערכת החינוך אמרו כי לבתי הספר קיימת אוטונומיה בנושא ההתאמות, אך תוצאות המיצ"ב מלמדות כי היה כאן ניצול לרעה במתן ההקלות, זאת כדי להציג שיפור בהישגי התלמידים. "מהר מאוד הפכו מבחני המיצ"ב למדד שנתי תחרותי בין בתי הספר במקום לענות על הייעוד המקורי החשוב", הסבירו אותם גורמים. "מאותה סיבה אנו עדים לתופעות של שליחת תלמידים חלשים לספרייה, מרתונים לימודיים לקראת מבחני המיצ"ב ותופעות דומות הפוגעות במבחן".

 

ההתאמות שחולקו לתלמידים היו בעיקרן הקראה - דבר המאפשר לתווך את השאלות באופן מילולי ובכך לכוון לתשובה הנכונה. ברשות למדידה והערכה הסבירו כי הציונים לא ידווחו מאחר שאינם עומדים בכללי האיכות הנדרשים. כך, למשל, בקרב כיתות ה' שיעור התלמידים שנבחנו בכיתות מותאמות עמד על 21% בתשע"ח, לעומת 15% בתשע"ז.

 

מדובר בתופעה חריגה, ובמשרד החינוך הודיעו כי על רקע הנתונים יהדק המשרד את הפיקוח והבקרה על מתן ההתאמות לתלמידים במבחני המיצ"ב. במסגרת זו פורסמו הנחיות חדשות לגבי הזכאים להיבחן בכיתה מותאמת.

 

לפי ההנחיות החדשות, עולים חדשים יוכלו להמשיך להיבחן בכיתה בה ניתנות הקלות. תלמידים לקויי למידה (שאינם תלמידי שילוב) לא יהיו זכאים להיבחן בכיתה מותאמת, זאת בניגוד להתנהלות עד כה.

 

"אנחנו עומדים על כך שהמיצ"ב יתבצע בסטנדרטים הכי גבוהים", הדגיש מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב והוסיף: "במהלך השנה הקרובה נהדק את הפיקוח והבקרה כדי להבטיח שרק אלה שנזקקים להקלות יקבלו אותן".

 

בהסתדרות המורים זעמו על האמירה שהמנהלים הם שאחראים לזיוף. "הטענות הזויות לחלוטין", אמרו, "מנהלי בתי הספר הם אנשים ערכיים הפועלים מתחושת שליחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים