סבתא בישלה דייסה בריאה
אלה לא סיפורי סבתא: בני הדור השלישי במגדל־העמק לומדים איך להפוך את האוכל המסורתי שלהם לבריא יותר, מבלי שטעמו ייפגע • הקמח באינג'רה הופך למלא, הקציצות מרוסיה נאפות ולא מטוגנות, ואפילו הדג של החריימה כבר לא שוחה בשמן • סימה וולמן בת ה־83: "פעם ראשונה שלמדתי לאכול קרטושקעס בלי מיונז ושמנת"
"אין על האוכל של סבתא", הוא אחד המשפטים המוכרים והשגורים בפי הצעירים. במגדל־העמק החליטו לחשוף את הסבתות לעולם האוכל הבריא, ולהדריך אותן איך להכין את אותו האוכל הביתי המוכר והטעים שלהן בגרסה הרבה יותר בריאה.
כ־3,700 אזרחים ותיקים - מגיל 65 ועד לסבתא המבוגרת ביותר בת ה־103 - חיים במגדל־העמק, ובעירייה דואגים להם למגוון שירותים, בהם: מרכז יום, דיור מוגן, מועדונים חברתיים, קהילות תומכות ושירותים לניצולי שואה.
בשבועות האחרונים נפתחו במועדונים החברתיים בעיר סדנאות בישול ייחודיות: "יזמנו את הסדנה הזו בסיוע המשרד לשוויון חברתי במטרה לשמור על תזונה נכונה בגיל השלישי, תוך שמירה על האוכל המסורתי", הסבירה אתמול ברכה בן־סדון, מנהלת המדור לאזרחים ותיקים בעיריית מגדל־העמק. "האוכל הוא לא רק מזון. הוא בעל משמעות רגשית, משפחתית, היסטורית ונוסטלגית, ולכן כשנכד מגיע לסבתא, הוא מצפה לאכול את אותו הקוסקוס שהוא רגיל אליו, ללא גרעיני צ'יה. בסדנה מכינים קוסקוס מלא במקום רגיל, במקום שמן רגיל משתמשים בשמן זית, וכך שומרים על המטבח המסורתי, אבל יחד עם עקרונות בריאותיים".
הסדנה, שבה משתתפים סבתות וסבים כאחד, פועלת בשלושה מועדונים ברחבי העיר, כשבכל אחד מהם היא מתבססת על סגנון מטבח שונה. "במועדון אחד ההדרכה היא על המטבח המזרחי: מרוקאי, טריפוליטאי, תוניסאי ועיראקי. המטבח השני מיועד לנשים יוצאות אתיופיה והשלישי לנשים ממוצא רוסי", הסבירה בן־סדון.
אתמול, אחרי ארבע פגישות תיאורטיות הגיע השלב המעשי, והסבתות הגיעו עם הבישולים המסורתיים שלהן, לאחר שכבר שילבו בהם את כללי הבריאות שלמדו בסדנה.
סימה אזולאי כהן, הדיאטנית הקלינית שמלווה את הפרויקט, התרשמה מהתוצרים: "בכל קבוצה יש לי כ־30 נשים ומעט גברים. הם רגילים לבישול של פעם, אז בכל פעם אנחנו עושים עוד שינוי. במפגש הבא נעסוק בבישול לנכדים".
המשתתפות בסדנה מאושרות. "זה קורס מצוין, אני מאוד אוהבת אותו", אמרה בחיוך סימה וולמן (83), ניצולת שואה שעלתה מאוקראינה ומשתתפת בסדנא, שסיפרה בחיוך: "זו הפעם הראשונה שאני לומדת לאכול קרטושקעס בלי מיונז ושמנת ולהפתעתי זה מאוד טעים. הפסקתי לקנות בשר שמן, שמנת ומיונז. למדתי להכין בורשט בריא. במקום לטגן אני מבשלת את הסלק והבצל. האוכל יותר טעים ויותר קל, כבר לא כבד. מאז שהתחלתי לאכול בריא אני מרגישה בריאה יותר וצעירה ב־20 שנה".
יולנדה לבן (77), סבתא לתשעה נכדים, סיפרה: "מאז הסדנה אני מבשלת קוסקוס טריפוליטאי עם פחות שמן וכמעט בלי מלח. זו פעם ראשונה שלמדתי לבשל אוכל בריא לנכדים שלי. היום הם כבר מתעקשים על אוכל בריא, אבל רק אוכל של סבתא, לא שקיות ולא שימורים".
זהבה באדאו, בת יותר מ־60 וסבתא ל־12 נכדים, עלתה מאתיופיה במבצע משה ב־1984. "אני לומדת לבשל בריא", אמרה. "היום אני מכינה את האינג'רה שלנו עם קמח מלא, בלי שומן ובלי מלח, עם קצת שמרים והכל עם הרבה ירקות".
"העירייה משקיעה משאבים רבים למען ותיקי העיר", אמר ראש העירייה, אלי ברדה. "הסדנה הייחודית הזו מסייעת לנו לדאוג לבריאותם, תוך כדי שימור האוכל המסורתי שלהם".
המטבח האתיופי - אינג'רה (20 יחידות)
לפני השידרוג לבריא מצרכים:
ק"ג קמח טף
כף שמרים
מים
אופן ההכנה:
מערבבים, מתפיחים 3 ימים.
לשים, מוסיפים 2 כוסות מים פושרים ולשים בפעם השלישית.
מתפיחים יום נוסף.
לוקחים כף מהתערובת על מחבת לוהטת וצורבים מ 2- הצדדים (כמו קרפ)
אחרי השידרוג לבריא: אותו דבר. רק מחליפים לקמח מלא.
המטבח הרוסי - קציצות
לפני השידרוג לבריא:
מצרכים:
500 גר' בשר בקר
חצי ק"ג תפו"א
ביצה
פרוסת לחם
פלפל שחור, מלח, מרק עוף
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הקציצות ומטגנים בשמן
אחרי השידרוג לבריא:
מצרכים:
500 גר' בשר הודו
חצי ק"ג תפו"א
עשבי תיבול- כוסברה, שמיר, פטרוזיליה
בצל, 3-4 קישואים מגוררים
פלפל שחור, מלח
2 כפות שמן לתערובת
אופן ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הקציצות ואופים בתנור
המטבח המזרחי - חריימה
לפני השידרוג הבריא
מצרכים:
דג מושט
4 שיני שום
חצי כוס שמן, כוס מים
כמון, פפריקה, מלח
חצי כוס רסק עגבניות
אופן ההכנה:
מטגנים את השום בשמן, מוסיפים רסק עגבניות, תבלינים ומים. מניחים בסיר את חתיכות הדג ומבשלים על אש נמוכה עד שמסמיך
אחרי השידרוג לבריא:
מצרכים:
דג מושט או סלמון
4 שיני שום, עגבניות, כוסברה
כוס גרגירי חומוס
3 כפות שמן, כוס מים
כמון, פפריקה, מלח
אופן ההכנה:
מטגנים את השום בשמן, מוסיפים רסק עגבניות, תבלינים ומים. מניחים בסיר את חתיכות הדג ומבשלים על אש נמוכה עד שמסמיך

