yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: גיא מורד
    ממון • 30.12.2018
    כסף עם סיכון
    הבורסה נפלה והפסדתם כסף? לפעמים יש עילה לתבוע את מנהל ההשקעות • ולפעמים, פשוט עדיף לכם לקבוע מראש שההשקעה תהיה סולידית • מדריך למשקיע הנבון
    ליטל דוברוביצקי

    שוק ההון מאוד תנודתי, ויש לצפות ששנת 2019 שמתחילה מחר לא תהיה יציבה כמו קודמותיה. כדי שתוכלו להתנהל באופן זהיר כמשקיעים, גיבשנו עבורכם המלצות של עורכי דין המתמחים בשוק ההון: עוה"ד אלון רון ומעיין סער ממשרד ורדי לשם רון, עו"ד רונן עדיני מחבר הספר "דיני ניירות ערך" ועו"ד עידו קוסובר, שותף במשרד ברם, סלוקי.

     

    הקשר של השכירים

     

    ההווה והעתיד שלנו, גם של מי שלא משקיע בני"ע, מושפעים במידה רבה ממצבו של שוק ההון. רובנו לא מנהלים את מלוא חסכונותינו באופן שוטף ועצמאי. "לרוב", מסביר עו"ד קוסובר, "כספי הציבור מופקדים בידי צדדים שלישיים למיניהם - קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קרנות נאמנות, קרנות סל, מנהלי תיקי ניירות ערך, ועד גבול מסוים ניתן לומר גם יועצי השקעות".

     

    לכל אחד ואחד מהגורמים האלו יש אחריות מעט שונה ביחס לתוצאות מעורבותם בהשקעת כספי הציבור, אומר עו"ד קוסובר, אך יש עקרונות מנחים להגנה על כספים, ובמקרה של חריגה ברורה מהם — תוטל גם אחריות משפטית לנזקים שייגרמו על ידי הגורם הרלוונטי.

     

     
    עו"ד אלון רון | צילום: גילי צידון
    עו"ד אלון רון | צילום: גילי צידון

     

     

    עיקרון מרכזי אחד נקרא במינוח המשפטי "חובת ההתאמה": כל מתווך או גורם פיננסי הפועל בכספי משקיעים, חייב לברר מהם צורכי הלקוח ורצונותיו, ולבצע בדיקת התאמה בין צורכי המשקיע והנחיותיו לבין המוצר הפיננסי המיועד לו. בנוסף, על המתווך הפיננסי חובה לבצע גם התאמה בפועל בין הנחיות הלקוח, רצונותיו וצרכיו - כפי שהוגדרו מראש - לבין האופן שבו הכספים מושקעים הלכה למעשה.

     

    "מבחינת מנהלי תיקים ויועצי השקעות יש חקיקה מפורשת, שלפיה חובת ההתאמה ניצבת בלב ליבו של תפקידם", מציין עו"ד קוסובר. "באשר לגורמים כמו קרנות נאמנות, קרנות סל, קרנות השתלמות וכן הלאה, חובת ההתאמה אמורפית יותר, נגזרת מהדין הכללי ובאה לידי ביטוי בחובת הקרנות ומנהליהן לבצע בעיקר את ההתאמה של ההשקעה להנחיות הלקוח", הוא מוסיף.

     

    לתבוע את מנהל התיק

     

    כשהבורסה נופלת, מאוד אופנתי לתבוע את מנהל התיקים או מנהל ההשקעות בבנק, "אבל חלק גדול מהתביעות הללו נועד לכישלון", מציין עו"ד רונן עדיני. לדבריו, לעיתים התביעות נכשלות כי הלקוח פנה לעו"ד שלא מבין בתחום ני"ע ולא שוכר שירותי מומחה בנקאי שיעריך את הנזק ויסייע בהוכחתו. במצב שכזה אין סיכוי שהתביעה תצליח", אומר עו"ד עדיני.

     

     
    עו"ד רונן עדיני | צילום: עמית שעל
    עו"ד רונן עדיני | צילום: עמית שעל

     

     

    חלק אחר מהתביעות ייכשל, פשוט כי התביעה לא מוצדקת. "צריך לזכור שההשקעה בבורסה היא מסוכנת. הבורסה לא רק עולה, היא גם יורדת - וזה לא אומר שמנהל התיקים התרשל" אומר עו"ד עדיני, שמוסיף שלפעמים גם צריך לדעת איפה להשקיע: "אדם שפנה אליי כדי לתבוע טען שרצה השקעה סולידית, אבל זה לא הפריע לו למסור מעל מיליון שקל למנהל תיקים, כשכל התיק מיועד להשקעה באופציות מעוף. איזו הפתעה כאשר כמעט כל הכסף נמחק. נכון, מנהל התיקים היה מאוד לא מקצועי, אבל מי שמוסר סכום כזה להשקעה באופציות מעוף לא יכול לטעון באותה נשימה שהוא משקיע סולידי".

     

    הברוקר הבטיח ללקוח תשואה של 10%־20% בחודש, והלקוח הודה שזה לא נשמע לו סולידי, "אבל רצה להכפיל את הכסף". ועם זאת, מזכיר עו"ד עדיני, מי שרוצה תשואה גבוהה צריך לזכור שגם הסיכון גבוה, ויש אפשרות למחוק את כל הכסף.

     

    "משקיע סולידי וזהיר באמת, יבהיר ויגדיר מראש עם מנהל ההשקעות מהי מדיניות ההשקעה, במה מותר ובמה אסור להשקיע, וכן מה חלוקת התיק בין סוגי ני"ע: סולידיים (למשל אג"ח מדינה או פיקדונות שקליים), פחות סולידיים (מניות, מט"ח, אג"ח קונצרני) ומסוכנים ממש — אופציות מעוף, חוזים עתידיים, אופציות מטח ועוד מכשירים פיננסיים מסוכנים", אומר עו"ד עדיני.

     

    איך תוכיחו רשלנות

     

    בגלל חוסר הוודאות בשוק, לבית השקעות אסור להבטיח שהשקעה כלשהי תהיה רווחית או נקייה מסיכון, אומרים עוה"ד אלון רון ומעיין סער, וצניחת שווי תיק ההשקעות עקב ירידות בבורסה לא מהווה עילת תביעה. כדי לבסס תביעה נגד בית ההשקעות או מנהלי התיקים, יש להוכיח אחת מן ההפרות הבאות:

     

    א. הפרת הסכם ההשקעה — מנהל השקעה רשאי לפעול בכספי הלקוח רק בגבולות ההרשאה, כפי שנקבעו בהסכם. החוק קובע רשימת נושאים שחייבים להיכלל בהסכם, בהם אופי העסקאות, מידת הסיכון, היקף הסמכות ושיקול הדעת המוקנה למנהל ההשקעות ועוד. כשמדובר בהשקעות ב"סיכון מיוחד" נדרש אישור לקוח מראש ובכתב. אם הלקוח יוכיח שבית ההשקעות סטה מהקבוע בהסכם, האחריות לנזק שנגרם כתוצאה מן ההפרה תחול על בית ההשקעות.

     

    ב. בית ההשקעות חב חובת אמון וזהירות כלפי הלקוח. על כן, גם כשבית ההשקעות לא חרג מהמסגרות שנקבעו בהסכם, עליו להפעיל שיקול דעת מקצועי ולנקוט פעולות המיועדות לטובת המשקיע בלבד, ברמת זהירות ומיומנות סבירה. הוכחה שבית ההשקעות התרשל בכך שסטה מסטנדרט של התנהגות מקצועית סבירה אינה פשוטה, ולרוב מחייבת חוות דעת מומחה בתחום ההשקעה הרלוונטי, שכן בתי המשפט נזהרים מ"חוכמה שבדיעבד", ולא מתערבים בקלות בשיקול הדעת של בית ההשקעות, רק משום שתוצאת ההשקעה פגעה בלקוח.

     

    ג. פעולה בניגוד ענייניים - למשל, מקרים שבהם העדיפו מנהלי תיקי השקעות להשקיע את כספי הלקוחות בניירות ערך בהם היה להם עניין אישי, או מקרים שבהם ביצעו בתיקי הלקוחות פעולות מיותרות של קנייה ומכירה, שמטרתן הייתה ייצור עמלות לבית ההשקעות, מציינים עוה"ד רון וסער. בנוסף להוכחת ההתרשלות, על המשקיע להוכיח שנגרם לו נזק, ואת קיומו של קשר בין הפרת החובה לבין הנזק.

     

    כך תגנו על עצמכם

     

    עו"ד עדיני ממליץ למסור למנהל התיקים בתחילה חלק קטן יחסית של הסכום להשקעה, ורק לאחר תקופה שבה התרשמתם שמדובר באדם אמין שפועל בצורה אחראית ומקצועית, הגדילו בשלבים את סכום ההשקעה. טיפ נוסף הוא לדאוג שתהיה לכם גישה ישירה לחשבון המנוהל, במקביל למנהל התיקים, כדי שתוכלו לראות בזמן אמת מה קורה.

     

    עו"ד קוסובר ממליץ לכם לברר את ההתאמה לצרכים שלכם גם מעת לעת, במהלך ההשקעה. עו"ד רון מוסיף שחשוב לבדוק שלמנהל ההשקעה רישיון מתאים וביטוח אחריות מקצועית תקף, המכסה את כלל הפעולות היכולות להתבצע בתיק, ללא החרגות כלשהן.

     

    משקיעים? כך תעשו זאת בחוכמה

    תעדו בכתב מראש הסכם עם הצרכים וההנחיות שלכם

     

    בדקו שלמנהל ההשקעות רישיון וביטוח אחריות מקצועית

     

    מפחדים להסתכן? לכו על השקעות סולידיות שלפחות לא תפסידו מהן

     

    בתחילת הדרך העבירו למנהל התיקים רק חלק מסכום ההשקעה

     

    דאגו שתהיה לכם גישה ישירה לחשבון, במקביל למנהל התיקים

     


    פרסום ראשון: 30.12.18 , 17:40
    yed660100