עתירה בשם הבן

הוריו של סרן ניב־יה דורבן ז"ל, שנרצח במהלך שירותו, חילקו במשך עשור פרס כספי על שמו לחיילים מצטיינים, בשיתוף צה"ל • לפני שנתיים נדהמו לגלות שהצבא אוסר הענקת פרס לחיילים אישית, אלא רק ליחידה שבה הם משרתים • כעת ההורים השכולים עתרו לבג"צ: "תנו לנו להמשיך בהנצחה"

הוריו של סרן ניב־יה דורבן ז"ל, קצין מצטיין שנרצח, נאלצים להיאבק משפטית בצה"ל כדי שיוכלו להמשיך להעניק פרס להנצחתו לחיילים מצטיינים לפי בחירתם.

 

סרן ניב־יה דורבן (25) ז"ל, בנו של דוד דורבן - פרופסור להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון - התעניין כבר כנער בעולם התעופה והרובוטיקה. לאחר סיום לימודיו בתיכון החל ללמוד כעתודאי בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון ועם סיום לימודיו, שבהם הצטיין, התגייס לחיל האוויר וסיים בהצטיינות גם את קורס הקצינים. במהלך שירותו החל כבר ללמוד לתואר שני במחלקה להנדסה ביו־רפואית בטכניון, והיה שותף במסגרת שירותו הצבאי לפרויקטים הנדסיים מורכבים. בשנים 2001־2002 נבחר ניב־יה לקצין מצטיין בחיל האוויר, אלא שבמארס 2003 נקטע מסלול חייו של הקצין המבריק.

 

בעת שנכנס למכוניתו בתל־אביב התקרב אליו חייל צה"ל שלא הכיר אותו וירה בו למוות. היורה, רולן יודוב, שהיה אז בן 22, טען להגנתו שהיה שיכור בזמן המעשה, אך בית הדין הצבאי בחיפה קבע שיודוב היה מודע לחלוטין למעשיו, הרשיע אותו ברצח ובניסיון לגניבת רכב וגזר עליו עונש של מאסר עולם.

 

ב־2006, בעצה אחת עם הטכניון ועם צה"ל, החלו הוריו של ניב־יה להעניק פרס שנקרא על שמו "פרס ניב־יה". הפרס, על סך 700 דולרים, הוענק על כתיבת מאמרים שלפחות מחצית ממחבריהם שירתו בצה"ל בעת כתיבתם, ושהתקבלו להצגה בכנס האווירונאוטי השנתי למדעי התעופה. לאורך השנים היה צה"ל שותף בבחירת הזוכים והפרס הפך בקהילה המדעית לסמל של מצוינות אקדמית.

 

 
עו"ד שפר | צילום: יוליה טוקרב
עו"ד שפר | צילום: יוליה טוקרב

 

 

אלא שב־2016, לאחר שהוענק ברציפות עשר שנים, נדהמו בני הזוג רחל ודוד דורבן, הוריו של ניב־יה, לגלות שצה"ל כבר אינו מאשר את חלוקת הפרס. לאחר פניות ובירורים, הן של הטכניון והן של ההורים השכולים שהגיעו עד לרמטכ"ל, נענו בתשובה זהה שלפיה אין אפשרות להעניק פרס כספי אישי לחיילים בשל תפקידם הצבאי, אלא ניתן להעניק אותו רק ליחידה או למערך שבו הם משרתים.

 

לאחר שכל ניסיונות הטכניון וההורים להסביר שהפרס מוענק לחיילים על הצטיינות אקדמית ולא על פעילותם הצבאית נכשלו, פנו ההורים השכולים לעורכי הדין גילי שפר ורונן שקלר ממשרד בן־ארי, פיש, סבן ושות'. פרקליטיהם הגישו בימים האחרונים עתירה לבג"צ, בדרישה לחייב את צה"ל להמשיך ולאפשר את הענקת הפרס באותה מתכונת שבה חולק עד כה במשך עשור שלם. "התעקשותו של הצבא שלא לאפשר לעותרים להנציח את בנם באמצעות חלוקת פרס כספי על שמו אינה ברורה כלל ועיקר", נכתב בעתירה. "החלטת הצבא היא בלתי סבירה בעליל, גם לאור הזמן הרב שבו קיים הפרס והעובדה שהוא נוסד באישורם ובעידודם של קצינים בכירים בצה"ל שגם היו שותפים בחלוקתו".

 

שופט בית המשפט העליון עופר גרוסקופף, שקיבל את העתירה, הורה לצה"ל להגיש את תשובתו עליה עד ל־20 בפברואר.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל נמצא בקשר עם משפחת דורבן, מלווה אותה ומוקיר את פועלה הציבורי. הגורמים המקצועיים בצה"ל הביאו לידיעת משפחת דורבן את המתווה בו ניתן לפעול על מנת להמשיך ולהעניק את הפרסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים