הדמוקרטיה טובעת
באופוזיציה טוענים לגל זיופים וקוראים לביטול הבחירות בבנגלדש, אחרי שראש הממשלה שייח האסינה ואזד נבחרה ברוב עצום ותמשיך לשלוט ללא עוררין במדינה הענייה, הצפופה ומוכת השטפונות
מתח רב אמש באחת המדינות הגדולות בעולם - בנגדלש - בעקבות מערכת בחירות סוערת שכללה טענות לזיופים נרחבים, ואתמול כבר כונתה על ידי האופוזיציה "בדיחה".
בסופה הוכרז כי האישה השולטת במדינה זה עשור - ראש הממשלה שייח האסינה ואזד - נבחרה ברוב עצום ותמשיך לכהונה רביעית. על פי התוצאות, מפלגתה של ואזד בת ה־71 זכתה אתמול ל־170 מקומות בפרלמנט, מול שישה בלבד למפלגת האופוזיציה. זאת לאחר שבבחירות הקודמות והשנויות במחלוקת ב־2014, כשהאופוזיציה החרימה את הבחירות, ואזד למעשה רצה לבדה - בניגוד לחוקה.
אמש האופוזיציה דרשה לבטל את הבחירות על רקע דיווחים נרחבים על זיופים. כתב הבי־בי־סי סיפר שראה כיצד מוכנסות קלפיות שלמות עם קולות של "מצביעים פיקטיביים" עוד לפני פתיחתן. "אנו דורשים לבטל לאלתר את הבחירות הללו שהן בגדר בדיחה", אמר יו"ר האופוזיציה הנוכחי קמאל חוסיין.
בוחר בדאקה, שסירב להזדהות בשמו מחשש לנקמה, אמר לכתב הבי־בי־סי כי כשהגיע עם משפחתו לקלפי נדהם לגלות שהוא רשום כמי ש"כבר הצביע" וכי מישהו שילשל לקלפי קול בשמו.
מערכת הבחירות כולה הייתה מלאה בדרמות ובדיכוי האופוזיציה: המתחרה המרכזית של ואזד, ראשת הממשלה לשעבר קהאלדה ג'ייה, נשלחה לכלא באשמת שחיתות בפברואר, במשפט שתואר על ידי האופוזיציה כפוליטי.
בנגלדש היא מדינה עצומה - השמינית בגודלה בעולם - ואחת המדינות הצפופות בתבל, שסובלת משורה של פגעי מזג אוויר, בעיקר שטפונות, המגבירים את המתח והעוני הקיימים במדינה ממילא. היא מתיימרת להיות דמוקרטיה, כמו שכנתה הודו. בנגלדש הייתה בעבר חלק ממושבת הודו הבריטית, וחולקת לכאורה אותה מסורת דמוקרטית. אולם בעשור האחרון חיזקה ואזד - בתו של נשיאה הראשון של בנגלדש ודמות פוליטית מרכזית בזכות עצמה מאז שנות ה־80 - את שליטתה המוחלטת במדינה. זאת גם על רקע מתחים פוליטיים הולכים וגדלים במדינה: בשנים האחרונות עלה מספר פיגועי הטרור של קיצונים מוסלמים, ובמקביל קיים מתח חברתי רב לאור הגירה המונית מבורמה של בני מיעוט הרוהינגה ממיאנמר, שנסו במאות אלפיהם לבורמה אחרי שנטבחו במדינתם.

