לא לשידור: בית המלוכה מצנזר את נטפליקס
הממשל הסעודי דרש להסיר פרק שעסק ברצח העיתונאי חאשוג'י - ונטפליקס נענתה
נכנעה ללא קרב: בית המלוכה לחץ – וחברת נטפליקס הסירה מלוח השידורים שלה בערב הסעודית תוכנית שהעבירה ביקורת על רצח העיתונאי ג‘מאל חאשוג‘י.
הפרשה החלה אחרי שבאחד הפרקים של סדרת הסאטירה הפוליטית המצליחה "Patriot Act" אמר הסטנדאפיסט האמריקאי־מוסלמי חסן מינאג‘: ”הסעודים טענו שג‘מאל עזב את הקונסוליה באיסטנבול בביטחה, ואחר כך השתמשו בכפיל כדי ליצור רושם שהוא חי. בשלב מסוים הם אמרו שהוא מת בקרב אגרוף בסגנון ג'קי צ'אן. הדבר היחיד שהם לא אמרו זה שהוא מת בתאונת צניחה“. אחרי שמתח ביקורת על הממשל הסעודי, סיכם מינאג‘: ”עכשיו זה זמן טוב להעריך מחדש את היחסים שלנו עם סעודיה, ואני אומר את זה כמוסלמי וכאמריקאי“.
בחודש שעבר דרש משרד התקשורת הסעודי מנטפליקס להסיר את הפרק, וכעת היא נענתה. בהצהרה שפירסמה החברה נכתב: ”אנו תומכים בחופש אמנותי ברחבי העולם, ונענינו לבקשה להסיר את הפרק רק בערב הסעודית, לאחר שקיבלנו בקשה בעלת תוקף משפטי וכדי לעמוד בדרישות החוק המקומי".
הרשויות בסעודיה, שבה האינטרנט פועל תחת צנזורה נוקשה, הסתמכו על חוק האוסר על "הפקה, הכנה, העברה או אחסון של חומר הפוגע בסדר הציבורי, בערכים דתיים, במוסר הציבורי ובפרטיות". אבל הכניעה של נטפליקס יוצאת דופן, כי לא זכור מקרה שבו ארגון תקשורת מערבי נענה ללחצים מצד מדינה והסיר ביוזמתו חומרים מהאינטרנט.
ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל מתח אתמול ביקורת קשה נגד "הצנזורה הסעודית על נטפליקס, שמהווה עוד הוכחה לדיכוי המתמשך נגד חופש הביטוי".

