חשופים ב-30,000 רגל

אירוע כזה דרמטי לא זוכרים בחיל האוויר כבר הרבה שנים: במהלך טיסת אימונים של טייסת "אבירי הזנב הכפול" בשבוע שעבר, ניתקה לפתע חופת מטוס האף־15 והותירה את הטייסים חשופים לתנאים הקשים בגובה 30 אלף רגל • בקור רוח ובמקצועיות הצליחו השניים להנחית את המטוס בשלום בבסיס נבטים • מפקד חיל האוויר הנחה על עצירת טיסות האימונים במטוסי אף־15 ("בז") עד לסיום התחקיר

זו הייתה אמורה להיות עוד טיסת אימון שגרתית של טייסת האף־15. שני הטייסים, אחד בדרגת סרן ואחד בדרגת סגן, המריאו ביום רביעי בלילה מבסיס תל נוף לכיוון דרום הארץ, כאשר באמצע האימון, בגובה רב, ניתקה חופת המטוס מסיבה שאינה ברורה בשלב זה.

 

שני הטייסים, שמצאו את עצמם חשופים בתנאים קשים של קור, רוח ורעש, קיבלו החלטה שלא לנטוש את המטוס בגובה הרב. באומץ לב ובמקצועיות הם עלו מול מגדל הפיקוח בבסיס נבטים ודיווחו על האירוע. הבסיס הוכנס מיד לכוננות גבוהה ונערך לקראת נחיתת החירום. מי ששמע את רשת הקשר מדווח על בלבול ולחץ בשניות הראשונות, אבל הטייסים מיד התעשתו, וגורם בכיר בחיל האוויר אמר שהשניים תפקדו בצורה מעוררת כבוד: הם נדרשו להאט את מהירות הטיסה ולהנמיך עד כמה שניתן, ומצד שני לנחות מהר ככל האפשר - וכל זאת מול רוח בעוצמה אדירה וקושי לתקשר ביניהם. לדברי הגורם הבכיר, בתנאים האלה גם החלטה לנטוש הייתה לגיטימית, אבל השניים הבינו שהם יכולים להנחית את המטוס מבלי לסכן את חייהם.

 

|
|

 

לדבריו, מדובר באירוע חריג מאוד שרק מעטים היו מצליחים לצאת ממנו בחיים ותוך כדי שהם מנחיתים את המטוס בשלום. נדרשה מהם רמה גבוהה של מיומנות טיסה וקור רוח, סיכם הבכיר. בבסיס נבטים, שם נקלטו השניים, הם זכו למחמאות רבות מטייסי הקרב על תושייתם ופעולתם המהירה.

 

מדובר צה"ל נמסר: "במהלך טיסת אימונים שגרתית, מטוס קרב אף־15 ("בז") נחת נחיתה יזומה בעקבות התנתקות חופת המטוס ממקומה. צוות האוויר במטוס שלט באירוע בכל שלביו, פעל בקור רוח, במקצועיות ובמיומנות בטיפול בתקלה נדירה, והביא את המטוס לנחיתה בטוחה בבסיס חיל-האוויר בנבטים. מפקד חיל-האוויר, אלוף עמיקם נורקין, הנחה על עצירת טיסות האימונים במטוסי קרב מסוג F15 (״בז״) עד לסיום התחקיר והפקת הלקחים".

 

*

 

איך שורדים את זה | אודי עציון

בגובה 30 אלף רגל (9.1 ק"מ) שבו התנתקה חופת מטוס האף־15, טמפרטורת האוויר נעה בין מינוס 40 למינוס 50 מעלות. מהירות המטוס – בין 700 ל־900 קמ"ש במקרה של שיוט רגוע ואף יותר מזה במקרה של טיסה קרבית יותר – תקרר עוד את הטמפרטורה סביב טייס שמוצא את עצמו לפתע חסר הגנה.

 

בגובה כזה גם החמצן דליל, אם כי טייסי קרב טסים כאשר מסכת חמצן על פניהם, אחרת היו עלולים לאבד את הכרתם. מהירות הטיסה יוצרת גם רעש אדיר שהחופה מבודדת. בלעדיה, יש קושי רב לטייס ולנווט לתקשר אחד עם השני ועם הבקרה האווירית.

 

ניתוק חופה בטיסה היא תקלה נדירה מאוד, אולם כבר התרחשה בעבר בחיל האוויר. טייס סקייהוק קיבל בעבר אות הצטיינות של חיל האוויר, כשהצליח להנחית את המטוס בשלום אחרי שהחופה התנתקה לו בזמן טיסה. גם הפעם סביר שלצוות האף־15 יוענק אות דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים