yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אתר הפרקליטות הצבאית
    חדשות • 20.01.2019
    רפורמת המשפט הצבאי
    בשורה לחיילים שמסתבכים בעבירות לא חמורות: הם יזכו מעתה לתסקיר • אם הוא יהיה חיובי ייגזר עליהם עונש קל יותר, ללא רישום פלילי שמקשה על השתלבות באזרחות • הסנגור הצבאי הראשי: "כך גם יותר חיילים ישלימו שירות"
    קורין אלבז אלוש

    חייל, הסתבכת בעבירה פלילית? לראשונה החל צה"ל להנהיג תסקירי מבחן שיסייעו לך להשתקם ביתר קלות.

     

    עד כה, לכל חייל שהורשע בעבירת עוון שבגינה נגזרו עליו יותר מחודשיים או יותר משלושה חודשי מאסר (תלוי בעבירה) יש רישום רישום פלילי למשך 17 שנה. כך גם לכל חייל שהורשע בעבירת פשע. המשמעות: כתם לשנים ארוכות, שעלול לפגוע באותו חייל צעיר לפעמים למשך כל חייו, שכן לא כל אחד שש לקבל למקום עבודתו אדם עם רישום פלילי.

     

    במסגרת הרפורמה יוכלו חיילים שהועמדו לדין להציג במהלך משפטם חוות דעת על תפקודם במהלך השירות ועל הסיכוי שלהם להשתקם.

     

    חיילים שיציגו תסקיר חיובי, שמלמד על סיכוי גבוה לחזור לשירות וסיכוי גבוה להשתקם יקבלו עונש קל יותר, מה שאומר שלא יהיה להם רישום פלילי שילווה אותם שנים.

     

    נוסף לכך, חלק מהחיילים שנשפטים מסתבכים משום שאינם מרוצים מהמקום שבו הם משרתים. בצבא הוחלט כי במסגרת הרפורמה המשפטית יתחשבו מעתה בבקשותיהם. כלומר - ישתדלו לשבץ אותם במקום שבו הם חפצים לשרת, מה שיעלה את רמת המוטיבציה שלהם לשרת וגם יצמצם באופן ניכר את סיכוייהם להסתבך שוב בעבירה של נפקדות, עריקות או אולי גם הפעלת אלימות כלפי מפקדיהם ברגע של ייאוש ואובדן עשתונות.

    גורמים באכ"א מעריכים כי השינוי יצמצם את הנשירה מהצבא, מה שאומר שכולם ירוויחו מהמהלך.

     

    מי שדחף את הרפורמה הייתה הסנגוריה הצבאית, שהתריעה בפני שלטונות צה"ל שאם בקשתה לקבל את רפורמת התסקירים לא תתקבל, הם יעתרו לבג"ץ.

     

    אנשיהם נימקו את בקשתם ברצון להשוות את תנאי של החיילים שמסתבכים לתנאי צעירים בני גילם שמסיבה זו או אחרת לא מתגייסים. אלה, אם הם מסתבכים באזרחות, זוכים לקבלת תסקיר מבחן המשפר את סיכויי השיקום שלהם. בסנגוריה הצבאית טענו שמדובר באפליה ודרשו לתקנה.

     

    כרגע מדובר בפיילוט, אולם ההערכה היא שבמהלך הזמן הוא יתרחב ובסופו של דבר יוכלו ליהנות מהשינוי כל החיילים שמסתבכים בפלילים ועונים על הקריטריונים.

     

    מי שלא זכה ליהנות מהרפורמה הוא מ', חייל בודד ששירת כנהג. בסוף השנה השנייה לשירותו הידרדר מצבו הנפשי והוא ערק לתקופה ממושכת. בעקבות כך הועמד לדין ונקבע לו פרופיל 21 נפשי. ההגנה טענה שהוא ערק בגלל ההידרדרות במצבו הנפשי וביקשה להקל בעונשו. בית הדין הצבאי דחה טענה זו, קבע כי החייל ערק בשל חוסר רצון לשרת וגזר עליו ארבעה חודשי מאסר. בעקבות העונש יהיה לו רישום פלילי לשנים ארוכות, שעלול לחבל במהלך חייו כאזרח. בסנגוריה הצבאית אומרים: "אם במהלך משפטו ניתן היה להפנות את החייל לתסקיר, היה ניתן לחסוך ממנו את העונש החמור ואת הרישום הפלילי, שיכביד על ניסיונו להשתלב בחברה".

     

    הסנגור הצבאי הראשי, אל"מ רן כהן, סיכם: "הכלי החדש ייתן כלי משמעותי לשופטים לבחון את מכלול נסיבות החיילים. כאשר יתברר שיש לגביהם סיכויי שיקום - יהיו פחות ענישה, פחות תיוג פלילי ויותר חיילים שישלימו שירות".

     


    פרסום ראשון: 20.01.19 , 23:27
    yed660100