"התקשרתי למשטרה שישמרו עליו והם הרגו אותו"
בבכי חרישי ליוו אתמול מאות מבני העדה האתיופית את יהודה ביאדגה ז"ל (24) בדרכו האחרונה • המשפחה ביקשה שלא להפוך את ההלוויה להפגנה נגד המשטרה, אבל מאוחר יותר התכנסו רבים במקום שבו יהודה נורה על ידי השוטר ותלו שלט שבו כתבו: "יהודה נרצח בחסות החוק" • השוטר היורה העיד במח"ש וחזר לעבודה • היום מתכוונים בני העדה האתיופית להפגין בתל־אביב
יותר מ־1,000 בני אדם, מרביתם בני העדה האתיופית וחלקם חיילים במדים, התכנסו אתמול בבית העלמין בחולון וליוו את יהודה ביאדגה ז"ל בדרכו האחרונה.
ביאדגה בן ה־24 נורה למוות על ידי שוטר ביום שישי, אחרי שהתקרב אליו כשסכין בידו, ולפני ההלוויה אמרה אמו ממיה: "התקשרתי למשטרה שיצילו אותו אחרי שיצא מהבית עם סכין. ביקשתי שישמרו עליו, והם הרגו אותו". היום מתכוונים בני העדה האתיופית להפגין בתל־אביב ולמחות על יחס מפלה של המשטרה כלפיהם. במקביל, קבוצות של בני העדה מתארגנות במקומות נוספים במטרה לחדש את המחאה נגד המשטרה.
ההלוויה התנהלה בשקט יחסי, כשרק קולות בכי חרישיים נשמעו בעת ההספדים. האב אטלי אמר קדיש על קברו של הבכור מבין שלושת בניו, והאח דוד (18) כיסה ברגבי אדמה את הקבר הטרי ואמר בבכי קורע לב: "יהודה, תודה על הכל. אוהב אותך באמת. תודה רבה לך, אוהב אותך".
הרב ניסים איטח מהתיכון שבו למד יהודה בבת־ים נפרד בקול חנוק מתלמידו: "יהודה, כמה היית שונה, כמה היית מיוחד. מהר מאוד התעלית מעל תלמידי השכבה בלימודי החול והרוחניות. זמן הפנאי שלך היה לימוד ועוד לימוד. אמרת שאתה רוצה להיות תלמיד חכם וללמוד בישיבה וכך היה. הגעת לצבא, היית בהנדסה קרבית, ואחרי כמה חודשים אמרת שאינך יכול עוד".
בני המשפחה ביקשו שלא להפוך את ההלוויה להפגנה נגד המשטרה, אבל השקט הופר כשראש עיריית בת־ים, צביקה ברוט, ספד לבן עירו. "העיר בת־ים איבדה בן צעיר בתחילת חייו, ואחיו איבדו מודל לחיקוי", אמר ברוט, ובהמשך התייחס לשוטר שהרג את יהודה. כמה מהנוכחים קראו לעברו "הוא לא הרג, הוא רצח אותו", ודרשו שיירד מהבמה. אבל לפני שקטע את דבריו התעקש ברוט: "השוטר אינו אשם עד שיוכח אחרת, ועל כולנו להימנע ממסקנות נמהרות".
אורית מלסה, אמא לשלושה ילדים, הגיעה להלוויה מראשון־לציון והסבירה: "אני לא מכירה את יהודה, אבל מרגישה כמו שלקחו לי את אחד הילדים שלי. השוטרים לא מתנהגים אלינו כמו אל אזרחים שווים. מתייחסים אלינו כמו אויבים. מחר זה יכול לקרות לילדים שלי וזה מפחיד. באתי להביע את הכאב על המוות המיותר של יהודה".
אחרי ההלוויה הגיעו חבריו של יהודה יחד עם מאות מבני הקהילה האתיופית מכל רחבי הארץ לצומת שבה נורה בבת־ים והדליקו נרות לעילוי נשמתו. את השלט שנמצא במקום הם כיסו בבריסטול צהוב שעליו כתבו: "יהודה נרצח בחסות החוק".
אתמול נחשף תמלול של שיחת הטלפון שניהל דודו של ביאדגה עם מוקד המשטרה לפני הירי הקטלני. בשיחה אמר הדוד: "ברחוב בלפור 45 בבת־ים יש אירוע, הילד משתולל עם סכין, רוצה להרוג את ההורים שלו, הוא לקח סכין מטבח, רוצה להרוג את אמא שלו".
בהמשך יצא ביאדגה מהבית כשהסכין בידו, ובני משפחה שבו והתקשרו למוקד 100 וביקשו שלא יפגעו ביקירם, הסובל מבעיות נפשיות. השיחה האחרונה למשטרה נעשתה ב־15:16, ותשע דקות לאחר מכן הגיעו למקום שני שוטרים על קטנוע. במצלמות האבטחה נראה יהודה כשהוא צועד ברחוב כשבידו הימנית הוא אוחז בסכין. זמן קצר אחר כך הוא התקרב לאחד השוטרים ונורה למוות על ידו.
במכון לרפואה משפטית ערכו אתמול ניתוח שלאחר המוות, ולפי כמה גורמים שני פצעי הירי בגופו של יהודה נמצאו בחזהו ובאזור הכתף. במח"ש גם גבו עדות משוטר היס"מ שירה בביאדגה, אבל כבר אתמול הוא חזר לעבודתו, מה שרק הכעיס יותר את בני הקהילה האתיופית.
גורמים במח"ש הבהירו שבכוונתם להשלים את החקירה במהירות על מנת לספק תשובה לציבור בכלל, ולבני משפחה ביאדגה בפרט, לשאלה מה בדיוק קרה בשניות שקדמו לירי והאם השוטר פעל נכון כשירה.

