yed300250
הכי מטוקבקות
    "אני נרגש ומוחמא". אתגר קרת עם הפרס, אמש | צילום: יריב כץ
    חדשות • 22.01.2019
    אתגר הפרס
    אחרי קריירה מצליחה ופרסום עולמי, אתגר קרת זכה בפרס ספיר על ספרו "תקלה בקצה הגלקסיה" • "מצליח לגעת בנימי־הנימים של ההוויה העכשווית ולמצוא לה שפה חדשה", נימקו השופטים את הבחירה • כשעלה לקבל את הפרס הוא הודה לאמא שלו: "כל החיים אני מנסה לכתוב דמות מורכבת וגדולה מהחיים כמוה"
    אלעד זרט

    זו לא הייתה תחרות קלה, ההימורים נדדו משם לשם עד לרגע האחרון, אבל בסופו של דבר הוחלט: אתגר קרת הוא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2018, על ספרו "תקלה בקצה הגלקסיה". בנוסף לכבוד הוא יקבל 150 אלף שקלים, וספרו יתורגם לערבית ולשפה נוספת לבחירתו.

     

    קרת גבר על ארבעה מועמדים שהגיעו לחמישיית הגמר: ניר ברעם, מירב נקר־סדי, עלאא חליחל ויעל נאמן. "האמת שעד עכשיו לא התרגשתי ועכשיו אני מתרגש", אמר קרת לאחר שנודע לו שזכה. "הזכייה מאוד הפתיעה אותי, אני לא רגיל לזכות בפרסים ספרותיים בישראל. לדעתי זה הפרס הראשון שבו אני זוכה. הספרים ברשימה הקצרה היו מעולים ולכן אני מאוד נרגש ומוחמא".

    קראו פרק מהספר "תקלה בקצה הגלקסיה"

     

    קרת ביקש להודות לעורכת הספרותית שלו, הילה בלום, והוסיף: "הכי־הכי אני רוצה להודות לאמא שלי אורנה. כל החיים אני מנסה לכתוב דמות שתהיה מורכבת וגדולה מהחיים כמו אמא שלי ועדיין לא הצלחתי. טוב שיש בינתיים אישה קטנה אמיתית כזו ברמת־גן, שאני יכול לבקר אותה".

     

    "תקלה בקצה הגלקסיה", שראה אור בהוצאת כנרת־זמורה־ביתן במאי 2018, כולל 24 סיפורים באורכים משתנים. בשפה פשוטה ויומיומית מטפל קרת בנושאים טעונים בחברה הישראלית ולא רק בה: מוות, בדידות, אהבה, הורות, ועוד.

     

    טיפת הספר "תקלה בקצה הגלקסיה"
    טיפת הספר "תקלה בקצה הגלקסיה"

     

     

    ועדת השיפוט, בראשותה של פרופ' ארנה בן־נפתלי, כללה השנה את פרופ' איריס מילנר, פרופ' צבי טריגר, ד"ר נעמה צאל, ד"ר רומי מיקולינסקי, ורד לב־כנען ורפאל בלולו. על פי חבר השופטים, ספרו של קרת "מצליח לגעת בנימי־הנימים של ההוויה העכשווית ולמצוא לה שפה חדשה. מבעד לטביעת האצבע המוכרת שלו ניתן לחוש ביסוד אחר, חדש, המפוצל משפתו הקלילה לכאורה ורוחש תחתיה. זהו יסוד המציף עצב עמוק לאין־שיעור, שקט ולא מרפה, והוא מספר סיפור של התפוררות, ארעיות ונזילות של קשרים אנושיים".

     

    למרות מעמדו והצלחתו בעולם, קרת טרם זכה בפרס ספיר או בפרס ספרותי בולט אחר. ב־2003 היה אמור להיכלל ברשימת המועמדים לפרס, ובסופו של דבר נשמט ממנה כיוון שספרו "אניהו" היה קצר בכמחצית מכמות המילים המינימלית הדרושה.

     

    בפרס לספר ביכורים זכתה איה קניוק על "ממלכת האי רצון" (הקיבוץ המאוחד). היא קיבלה מענק בסך 40 אלף שקל ו־500 עותקים ממנו יירכשו על ידי מפעל הפיס ויועברו לספריות ציבוריות.

     

    הגיע הזמן

    אלעד זרט

     

    גם אתם משפשפים עכשיו חזק את הראש ומנסים להבין איך עברו להם כמעט שלושה עשורים עד שמישהו התעורר שם למעלה, והעניק לאתגר קרת את הפרס? אם יש משהו שאפשר להגיד על קרת — זה שחשיבותו ומעמדו בקרב קוראים וחוקרי ספרות בארץ ובעולם, לא תואמים את ההוקרה שלה הוא זוכה ברפובליקת הספרות המצומצמת והפוליטית־לעייפה בישראל.

     

    קרת הוא אחד הסופרים הגדולים ביותר שצמחו פה. מאז צאת ספרו הראשון "צינורות" ב־1992 הוא מחזיק במעמד הזה בצדק. הוא נחשב לאחד הסופרים העבריים המתורגמים ביותר, מרבית ספריו הפכו לרבי מכר, וחוקרים ומבקרים מאפיינים את יצירתו ככזו שמייצגת דור שלם של כותבים ישראלים צעירים שהחלו לפרסם בשנות התשעים. רבים ניסו לחקות אותו, אבל אף אחד לא באמת הצליח לשחזר את הכתיבה הייחודית והאינטליגנטית שלו.

     

    אז איך סופר כה אהוב ומוכשר נעלם בדרך לפרס? יש שיגידו, למה לחזק את החזקים? אחרים ימחזרו טענות מוכרות בגנות תקנוני פרסים או פוליטיקות צרות שמעורבבות בהם. אבל כל זה לא חשוב. קרת זכה על ספרו האחרון והמצוין "תקלה בקצה הגלקסיה", אחרי שנים של התעלמות ממעניקי הפרסים בישראל, ונכנס בכך לרשימה מכובדת של יוצרים נהדרים שזכו לכבוד המאוחר הזה כמו יורם קניוק ואורלי קסטל בלום, רשימה חלקית.

     

    זה לא שקרת מבוגר מדי. הדרך הספרותית שלו עוד ארוכה ואני מקווה שזכייתו הנוכחית תפתח את הסתימה שמנעה ממנו פרסים עד עכשיו. באחד הראיונות שקיימתי איתו, אמרתי לקרת שלדעתי הוא הסופר הישראלי הבא אחרי עגנון שיזכה בפרס נובל. קרת צחק ואמר שהוא לא יזכה משני טעמים מרכזיים: העובדה שלא זכה בפרס מקומי עד אז, והסכסוך הישראלי־פלסטיני שמונע מכל סופר ישראלי לזכות בכבוד. פתרנו בעיה אחת. נותר רק לעשות שלום עם הפלסטינים, ואנחנו בדרך לנובל.

     

    yed660100