שביל קליפות התפוזים
אפשר לקלף אותו ולאכול את הפלחים, אפשר לעשות ממנו מיץ, או רק ליהנות מהארומה הנהדרת שבגרידת הקליפה. תפוז בשלוש מנות משגעות שעושות כבוד לפרי הכי ישראלי שיש
בכל שנה מחדש, כשמגיע החורף ואיתו פירות ההדר - ובעיקר התפוזים - אני תוהה איך הפרי הכי מרענן ועסיסי שייך דווקא לעונה הקרה. הוא חמוץ ומתוק במידה, מרווה אבל גם משביע, ובעיקר משתלב נהדר בהמון מנות במטבח - מקינוחים ועד מנות עיקריות, רטבים ומשקאות.
כדי להזכיר לכם כמה מגוון הוא וכמה טעים ומיוחד, בחרתי הפעם להביא לכם שלושה מתכונים - נתחי עוף ברוטב תפוזים משגע, סלט ירוקים עם פלחי תפוז עסיסיים שהופכים כל ביס לחגיגה, ומשקה תפוזים מרענן שאפשר להכין גם בגרסה אלכוהולית עדינה.
והנה גם המלצה - תאכלו המון פירות הדר. כבר שנים אני גורסת שהאהבה שלי לתפוזים ואשכוליות הרחיקה ממני את השפעת.
נתחי עוף בתפוזים עם שומשום
בין אסיה לפרדס הישראלי – נתחי פרגית מוקפצים ברוטב תפוזים דביק עם טעמים מתקתקים־פיקנטיים. מומלץ להגיש עם אורז לבן שמאזן את הטעם הדומיננטי של הרוטב.
מה צריך:
• 500 גרם נתחי פרגית, חתוכים לקוביות
• 1 כף קורנפלור
• 1 כף קמח לבן
• 1/2 כפית מלח
• שמן לטיגון
לרוטב תפוזים:
• 2 כפות שמן
• 6 שיני שום, קלופות
• 1 ס"מ ג'ינג'ר טרי
• 1/2 ס"מ פלפל צ'ילי טרי
• 1 כוס מיץ תפוזים, סחוט טרי
• 1/2 תפוז
• 2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
• 2 כפות סויה
• 2 כפות סילאן או סוכר חום כהה
• 1/2 כפית מלח
• 1/2 כפית שמן שומשום
• 1 כפית קורנפלור + 3 כפות מים
לעיטור והגשה:
• 4־3 גבעולי בצל ירוק
• 1 כף שומשום
כך עושים:
1. בקערה בינונית שמים את קוביות הפרגית ומפזרים מעל קורנפלור, קמח ומלח. מערבבים היטב עד שכל העוף מכוסה בשכבה עדינה. מחממים שמן במחבת רחבה, עד לגובה של 1/2 ס"מ, ומטגנים את הפרגיות משני הצדדים עד הזהבה. מעבירים לצלחת עם נייר סופג.
2. בינתיים קוצצים את השום, הג'ינג'ר והפלפל לקוביות קטנות וחותכים את התפוז לפרוסות דקות. בסיר רחב ונמוך או במחבת גדולה מטגנים את השום, הג'ינג'ר והפלפל החריף במשך דקה. מוסיפים מיץ תפוזים, פרוסות תפוז, רוטב צ'ילי, סויה, סילאן, מלח ושמן שומשום ומבשלים, תוך כדי ערבוב, עד שהרוטב מתחיל להסמיך ומבעבע.
3. מערבבים בכוס את הקורנפלור והמים עד שאין גושים ומוסיפים למחבת עם הרוטב. מערבבים ומוסיפים מיד את הפרגיות המטוגנות. מבשלים את הפרגיות ביחד עם הרוטב עד שהוא מסמיך והפרגיות עטופות לגמרי ברוטב הדביק. מעטרים בשומשום ובפרוסות בצל ירוק ומגישים עם אורז לבן.
הערות ושדרוגים: במקום פרגיות אפשר להשתמש בחזה עוף. במקרה הזה חשוב להשתמש בחזה עוף שלם ולא בכזה שכבר שיטחו לשניצל כי אז הוא יהיה דק מדי. אפשר להשתמש גם במיץ תפוזים קנוי.
סלט ירוקים עם פילה תפוזים ברוטב הדרים מהיר
המלווה המושלם לכל ארוחה. זה שמצד אחד לא גונב את ההצגה מהמנה העיקרית ומצד שני נגמר ראשון מהצלחת.
מה צריך:
• 1 ראש חסה, עלים בהירים
• 1/2 חבילה אספרגוס
• 1 זוקיני ירוק
• 1/2 תפוז כתום
• 1/2 תפוז דם
• 1/2 כוס פקאנים מסוכרים
לרוטב:
• 1/2 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
• 2 כפות סילאן או מייפל
• 1 כף שטוחה חרדל דיז'ון חלק
• 5־4 כפות שמן זית
• 2 כפות רוטב צ'ילי
• 1/2 כפית מלח
כך עושים:
1. מבשלים את האספרגוס בסיר עם מים רותחים, מומלחים מעט, במשך 3־2 דקות. מוציאים לקערה עם מים קרים וקרח. מסננים וקוטמים את החלק התחתון (בערך 5 ס"מ). החלק הזה סיבי יותר ולכן לא משתמשים בו. את שאר האספרגוס חותכים למקטעים באורך 3 ס"מ.
2. חותכים את החסה לרצועות וקולפים את הזוקיני לרצועות דקות בעזרת קולפן. קולפים את התפוזים ומוציאים פלחים. קולפים את הקליפה הדקה הלבנה כך שישארו רק שקיקי התפוז. שמים את כל מצרכי הרוטב בצנצנת ומשקשקים היטב עד שנוצר רוטב חלק.
3. אופן ההרכבה: בקערה גדולה שמים את כל הירקות ופלחי התפוזים. מפזרים מעל שברי פקאנים מסוכרים ומזלפים את הרוטב. מערבבים בעדינות. חשוב להוסיף את הרוטב ממש לפני ההגשה כדי שהסלט יישאר רענן ולא ינבול.
הערות ושדרוגים:
• במקום או בנוסף לאספרגוס, אפשר לשים פרחי ברוקולי קטנטנים בגרסה הטרייה או לחלוט את הברוקולי במשך 5 דקות במים רותחים ואז לחתוך לפרחים קטנים ולהוסיף לסלט.
• יש לכם בבית נענע, כוסברה או עירית? אתם מוזמנים להוסיף אותם. מומלץ לטעום את הרוטב לפני שמוסיפים לסלט ולוודא שלא חסר לכם משהו. לכל תפוז טעם מעט שונה וחמיצות אחרת, אז מומלץ לטעום ולתקן טעמים במידת הצורך.
דרינק תפוזים מבעבע עם נענע
משקה מרענן וקליל שמתאים גם לארוחה משפחתית וגם כשמארחים. תוספת האלכוהול הקטנה הופכת אותו לדרינק נהדר לארוחת ערב, אבל כמובן שאפשר גם בלי.
מה צריך (לקנקן משפחתי):
• 5־4 כוסות מיץ תפוזים סחוט טרי
• 2 כפות מיץ לימון
• 20־15 עלי נענע
• 1 תפוז שלם
• 2 צ'ייסרים טריפל סק או וודקה - לא חובה
• 1 כוס 7 אפ או ספרייט
כך עושים:
שוטפים היטב את התפוז וחותכים לפרוסות דקות, ואותן חותכים לרבעים. מערבבים את כל המצרכים בתוך קנקן גדול, מוסיפים קרח ומגישים.