סכנה בכביש: ייאסר יבוא "הבימבה החשמלית"
הקלנועיות הסגורות שאינן דורשות רישיון וביטוח נמכרו בעיקר לבני נוער ככלי רכב זול • משרד התחבורה: "הכלי מסוכן לנסיעה לילדים מתחת לגיל 16 העושים בו שימוש"
לאחר שכ־300 קלנועיות סגורות, הנחזות להיות רכב חשמלי עירוני זול, נמכרו בארץ בשנים האחרונות, משרד התחבורה עוצר סוף־סוף את החגיגה. מנהלת אגף הרכב במשרד, ענת סגל, הורתה אתמול ליבואנים ולמעבדות הרכב להפסיק לייבא את הקלנועיות החשמליות ולא לאשר את עלייתן לכביש.
הכלים החשמליים נכנסו לארץ לפי רישוי קלנועית ואסורים בתנועה על הכביש, אלא אם אין מדרכה לצידו. אולם במקום לקשישים ולמוגבלים בניידות שהם קהל היעד של הקלנועיות, הכלים הסגורים, שזכו לכינוי "בימבה", נמכרו דווקא לבני נוער וצעירים ככלי רכב זול שאינו דורש רישיון וביטוח. רשמית מוגבלת מהירות הנסיעה של הקלנועית ל־12 קמ"ש והנהיגה בה מותרת מגיל 16(או מגיל 14 עבור נכה) ללא צורך ברישום ורישוי.
על הפסקת היבוא הוחלט בעקבות המלצה של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים וגורמי מקצוע במשרד התחבורה. אבנר פלור, סמנכ"ל בכיר לתנועה במשרד התחבורה, ציין כי שיווק "הבימבה החשמלית" אינו תואם את השימוש המקורי של הקלנועית וכי שינוי טכני פשוט בכלי יכול לאפשר לו להגיע למהירויות גדולות יותר מ־12 קמ"ש, על אף הגבלת המהירות המופיעה בהצהרת היצרן. "הנוסעים בבימבה מרגישים מוגנים, ככל הנהגים על הכביש, ואופן הנסיעה שלהם עשוי להיות בהתאם, אך לא כך הדבר. הכלי כיום מסוכן לנסיעה לילדים מתחת לגיל 16 העושים בו שימוש, בשל ההספק הגבוה שלו והפוטנציאל להסרת הגבלת המהירות של הכלי", אמר.
לדברי מנכ"לית הרלב"ד, עו"ד רחלי טבת־ויזל, "ההמלצות גובשו בפורום בטיחות שנערך לפני כחודש ברלב"ד, בהשתתפות נציגי משרד התחבורה וגופים נוספים, ולאחר שנחשפנו לפרסומים המציעים לצעירים לרכוש את הבימבה החשמלית. כדי להקדים רפואה למכה ולמנוע פגיעה במשתמשים עתידיים ובהולכי רגל, המלצנו להגביל את המהירות המותרת ל־6 קמ"ש, להגביל את השימוש לאוכלוסייה המקורית לה הכלי יועד ולפקח על היעדר אפשרות שינוי מהירות מותרת אפשרית".
במשרד התחבורה עשויים להתיר בעתיד את יבוא ומכירת הכלים, לאחר שינוי התקנות וצו המכס, כדי להגביל את השימוש בהם לאוכלוסיות המוגבלים והקשישים בלבד, תוך הגבלת מהירותם.

