{ }
שני 18 בנובמבר 2019
בפייסבוקבטוויטרבאינסטגרם
נגישות
ידיעות אחרונות
הכי מטוקבקות
    נירה ורותי רוסו
    7 ימים • 31.01.2019
    מדור ויראלי
    חליתם? הצטננתם? נירה ורותי מציעות את המאכלים וחליטות התבלינים שיעשו לכם הרבה יותר טוב. ואף מילה על מרק עוף
    נירה ורותי רוסו

    המונח "וירוס ויראלי", ואת זה אנו מדליפות כאן בסוד, רק בינינו לביניכם, הוא האבחנה שמנפקים רופאים טובים רבים כאשר אין להם מושג בשלב ראשון מה יש לילד או לאבא שלכם. המחלה שייכת למשפחת מחלות ה־GOK (רק האל יודע, God Only Knows), שלרוב מתאפיינות בכך שהחולה (או הוריו) ממש רוצים מרשם. למשהו.

     

    כרגע אנחנו בשיא עונת הווירוס הוויראלי העקשן והנודניק, שיודע לגרום לשיעול מנג'ס עד סוף פברואר. אם הילד שלכם, בן הזוג, חבר, שכן, או אתם בעצמכם, נכנסתם לסטטיסטיקה, אם כבר רכשתם כל טיפות, מחזקים, מאדים, מקנחים, מכייחים, מנדים, משפצים שיש ברשתות הפארמים, אל תאמרו נואש. יש עוד דברים לעשות כדי לשפר את המצב, בראש ובראשונה לאכול נכון.

     

    הנה לפניכם כמה הצעות של הרבה טוב:

    מרק עצמות ועשבים וירקות שמשפר את התחושה גם אם לקיתם בדבר, וחליטות ג'ינג'ר, אחת מהן רחמנית יותר, ושעועית ירוקה עם הרבה שום וכורכום טרי, שהיא קלה להכנה, טעימה נורא, ובריאה להחריד.

    אתם יכולים לבחור רק מתכון אחד מן ההיצע כאן, ולבקש מאדם קרוב שיכין לכם או להכין בעצמכם, בעודכם בריאים, עבור מישהו אהוב וחולה, או נודניק מעצבן וחולה. ואז הם יהיו חייבים לכם כאשר יבוא הווירוס הוויראלי לבקר.

     

    מרק עצמות

     

    כדי ליהנות מהשפעתו המיטיבה של המרק יש לוודא שהוא מכיל עצמות רבות (אל תוותרו על עצמות בקר, המפוצצות קולגן), ירקות רבים ועשבים. הבישול הממושך מפתח במרק חומצות אמינו אנטי־דלקתיות וממצה את הקולגן העשיר מהעצמות, גם הוא אנטי־דלקתי ידוע.

     

    מעבר לסגולות, הוא עשיר, הוא טעים, הוא קל לעיכול ולאכילה, הוא חם ומאושש, ומחזיר נוזלים אבודים גם עבור אנשים, וילדים בעיקר, שאיבדו את התיאבון בפעם האחרונה שאמרו נו"ן תקנית.

     

     

    המרק הזה שלפניכם כל כך עשיר בטעם, שהוא למעשה ציר לכל דבר. מומלץ מאוד להכפיל כמויות ולהכין אותו בסיר הענק ההוא שקניתם לאיזו מטרה שאתם כבר לא זוכרים, ובסוף לצמצם מאוד, לשים בקופסאות קטנות ולהקפיא. ציר בשר טוב מתאים לריזוטו, לכל תבשיל, לאורז, פתיתים, מרקים אחרים, והוא הכי טוב לפעם הבאה שמישהו חולה ורוצים פשוט לשלוף אותו ולהגיש.

     

    החומרים (לסיר גדול של 5־6 ליטרים):

     

    1 ק"ג עצמות רגל

     

    300 גרם שפונדרה עם העצם, חתוכה לשתי קוביות

     

     

    2 גרונות הודו (אפשר 500 גרם כנפיים של עוף)

     

    3 בצלים גדולים, קלופים וחצויים

     

    3 גזרים, קלופים וחתוכים גס

     

    4 ענפים של סלרי, שטופים וחתוכים גס

     

    1 כרשה, חצויה לאורך, שטופה היטב וחתוכה גס

     

    1 שורש סלרי, קלוף וחתוך גס

     

    1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך גס

     

    4 כפות שמן

     

    2 כפות מלח (או לפי הטעם)

     

    1 כף פלפל שחור גרוס

     

    1 כף חווייג' למרק

     

    3 תפוחי אדמה עם קליפה לבנה, חתוכים ל־6 לאורכם

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את העצמות והגרונות בסיר הגדול ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים 20 דקות. שופכים את המים ומעבירים את העצמות והגרונות לצלחת.

     

    2. מייבשים את הסיר ויוצקים 2 כפות שמן. צולים את קוביות השפונדרה מכל הצדדים ומעבירים לאותה הצלחת.

     

    3. מוסיפים את יתר השמן ואת כל הירקות החתוכים, מלבד תפו”א, ומטגנים תוך כדי בחישה כ־10 דקות עד שהם מתרככים. מוסיפים בחזרה את העצמות, הגרונות והשפונדרה. מכסים בהרבה מים ומוסיפים את התבלינים היבשים. מביאים לרתיחה ומבשלים בבעבוע עדין שעתיים.

     

    4. מוסיפים את תפוחי האדמה וממשיכים לבשל עוד שעתיים.

     

    5. אם יש לכם זמן, השאירו את הסיר על הכיריים, המשיכו לבשל והוסיפו מים כשצריך. הטעם והחומרים המסמיכים (והבריאים!) מהעצמות ימוצו במלואם ככל שהבישול יארך.

     

    צ'ייסר ג'ינג'ר

     

    אם פעם הוא נחשב לתרופה רק במזרח אסיה, כיום מגובות סגולותיו הרפואיות של הג'ינג'ר גם במחקרים במערב. הג'ינג'ר הטרי הוא נוגד חמצון, נוגד דלקות, מסייע לבחילות והקאות, ומשתלט על התקררות פשוטה אך מצמיתה, בזמן קצר, גם אם הוא חריף ולא נעים.

     

    אם יש לכם מכונת סחיטה טובה, הדרך הנכונה למצות את הג'ינג'ר כשמישהו חולה ‑ היא לסחוט אותו (את הג'ינג'ר, לא את החולה) נקי (אפשר לשטוף אותו היטב, לא צריך לקלף) ולשתות צ'ייסר ג'ינג'ר טהור פעם בכמה שעות. הוא שורף את הגרון והאוזניים, אבל הוא פשוט עושה את העבודה, בעיקר אם מלבישים אותו על וירוס שרק התחיל לתת את אותותיו.

     

    אבל אם אין לכם מכונה או שאתם חולים ואין לכם כוח להוציא אותה ולנקות אחר כך, קיימת דרך נוספת ליהנות מהיתרונות של הג'ינג'ר גם בלי סחיטה, כמו בחליטה למתקדמים שלפניכם. אבל היא דורשת הרבה מאוד ג'ינג'ר.

     

    חליטת ג'ינג'ר למתקדמים

     

    החומרים לכוס אחת:

     

    1/2 שורש ג'ינג'ר נקי, אין צורך לקלוף אותו, אל תתקטננו על הגודל

     

    3/4 כוס מים רותחים

     

    אפשרות: כפית גדושה דבש, 2 כפות מיץ לימון סחוט

     

    ההכנה:

     

    1. פורסים את הג'ינג'ר דק־דק עם הקליפה. שמים בספל גדול ויוצקים עליו את המים החמים.

     

    2. מוסיפים דבש ולימון אם רוצים ומערבבים.

     

    3. ממתינים 20 דקות. החליטה צריכה להיות חריפה ממש. שותים ומתלוננים בפני מי שעומד לידכם על כמה אתם סובלים.

     

    משקה ג'ינג'ר למתחילים

     

    אין לו את אותו אפקט וגם לא את אותה האפקטיביות, אבל מדובר ביופי של אופציה שגם בריאים יאהבו.

     

    החומרים לקנקן של ליטר:

     

    1/2 שורש ג'ינג'ר עם הקליפה

     

    2 מקלות קינמון

     

    4 מסמרי ציפורן

     

    4 תרמילים של הל

     

    1 כפית פלפל אנגלי

     

    1 כף זרעי כוסברה

     

    מעט אגוז מוסקט מגורר

     

    1/2 כוס תרכיז סיידר תפוחים (עוד לא מצאנו חלופה הולמת לזה של סיידר הגליל), או 2 כוסות מיץ תפוחים אמיתי צלול

     

    מים רותחים

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את כל התבלינים בקנקן חסין חום ויוצקים עליהם מים רותחים.

     

    2. מוסיפים את תרכיז התפוחים, מערבבים ומגישים.

     

    שעועית ירוקה וכורכום

     

    גם הכורכום, כמו הג'ינג'ר, נדד מרפואת המזרח למחקרי המערב. שם התברר שאכן יש בכורכומין שבתוכו יכולות בריאותיות רבות: הוא נוגד דלקת, נוגד חמצון, ומשתלב בלוחמה הכללית של הגוף נגד מתקפת מיקרובים. ואנחנו נבקש להוסיף שגם אם הוא לא יציל אתכם מכל רעות העולם, אין תבלין יותר יפה מכורכום, וגם זה משהו.

     

    ואם גם אתם רואים אותו עכשיו על המדפים, כתום וזורח, יודעים שהוא בריא, אבל לא תמיד ברור לכם מה עושים איתו, דאגנו לכם. בשונה מצבעו, טעמו עדין למדי, ומשתלב היטב בחליטות, אורז, תבשילי עוף ומוקפצים שונים. הפעם ננצל את כוחו ויופיו בעודו טרי.

     

    את השעועית חולטים עד שהיא רכה ממש, מייבשים קצת במסננת ואז מעסים היטב בתערובת של שום כתוש, כורכום חי מגורר, קליפת לימון, שמן זית ומלח ים.

     

    החומרים:

     

    300 גרם שעועית ירוקה טרייה או קפואה

     

    2 ליטר מים

     

    2 כפות מלח

     

    4 כפות שמן זית

     

    3 שיני שום, כתושות

     

    1/2 שורש כורכום טרי, קלוף ומגורר על מגררת

     

    קליפה מגוררת מחצי לימון

     

    מלח אטלנטי או מלח גס בנדיבות

     

    ההכנה:

     

    1. שמים את השעועית בסיר עם מים ומלח ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים כ־15 דקות או עד שהשעועית ממש רכה. מסירים ומסננים היטב.

     

    2. מעבירים את השעועית לקערה גדולה ומוסיפים שמן זית, שום כתוש, כורכום מגורר, קליפת לימון ומלח אטלנטי ומעסים עם הידיים לתוך השעועית במשך שתי דקות, עד שהשעועית סופגת את הטעמים.

     

    מרק דלעת עם אורז הוא מאכל טעים, מבריא ומנחם. הוא יתקבל מחצי קילו דלעת בשלה, קלופה ופרוסה, 2־3 בצלים קצוצים ומושחמים, ג'ינג'ר מגורר ו־4־5 כוסות מים רותחים. תבלו במלח, בדבש, במעט עלי שמיר או פטרוזיליה, כסו והרתיחו. שטפו 1 כוס אורז פרסי וערבבו למרק הרותח. הנמיכו אש, כסו, בשלו 20 דקות והשאירו מכוסה. גם תיבול בקינמון, קליפת תפוז מגוררת ווניל יתרום להחלמה.

     

    שעועית ירוקה ושורש כורכום טרי. כתום נגד חום
    שעועית ירוקה ושורש כורכום טרי. כתום נגד חום

     

    המרקים הכי מנחמים

     

    מרק רגל אצל שמעון מלך המרקים: שנים שהמרק הזה יודע לתת מעצמו כמו חבר שמכיר אותך טוב, ברגעים שבהם הכי קר, גשום ומצונן. המרק הסמיך־דביק הזה, המתקתק והעמוק, עם הצבע הענברי היקר שמקבלים רק בבישול ממושך, הוא כל מה שמרק צריך להיות, בטח כשמונח לידו לחוח או סלוף וגם חילבה. אם אתם ממש חולים שִלחו מישהו שיביא לכם משלוח.

    שמעון מלך המרקים, יחיא קאפח 28, תל־אביב, 03-6205488.

     

    פסולדה בגרקו: המרק היווני הזה, המפוצץ שעועית לבנה, בצל וסלרי וירקות בכלל, כמו כל מרק טוב, הוא ארוחה שלמה. גומעים אותו עם זילוף של שמן זית, לחם טוב ליד ואולי גם חריץ של פטה.

    גרקו, אבא אבן 9, הרצליה, 072-3727579.

     

    דושפרה בחנן מרגילן: כבר המלצנו עליו פעם אחת או פעמיים או עשר, אבל באמת שאין על ציר הבקר של המרק הזה עם הכופתאות הקטנות, עבודת יד מקומית, וערימת הירק מעל. כמה פעמים אכלנו דושפרה אצל חנן מרגילן, ועדיין נופתע מהאיכות בכל פעם שנשאב את הכף הראשונה פנימה. הוא מרפא אותנו גם כשאנחנו בריאות.

    חנן מרגילן, מסילת ישרים 15, תל־אביב, 03-6873984.

     

     
    מרק דושפרה בחנן מרגילן. איכות מפתיעה
    מרק דושפרה בחנן מרגילן. איכות מפתיעה

     

    קציצות אמיתיות

     

    מה זה: סדרת הקציצות הקפואות החדשות של "מונבטים", בשיתוף פעולה עם השפית הטבעונית דרלי שני. הקציצות שמגיעות באריזות של שמונה יחידות גדולות, הן כל מה שיכולנו לחלום עליו - טבעוניות, אורגניות, מקטניות מונבטות, בלי סוכר, בלי חומרים שאי־אפשר לזהות, בלי גלוטן, ועם הרבה טעם וחדווה בתוכן.

     

    למי זה? בין כל המחקרים, הטרנדים, התוכניות, האינסטגרם, עומד אדם פשוט ואין לו מושג מה לאכול. לעיתונאי האמריקאי מייקל פולן יש תשובה פשוטה, בת שבע מילים: אכלו אוכל, לא יותר מדי, בעיקר צמחים. הגדרה נפלאה ומדויקת שעושה סדר בהרבה בלגן ומידע סותר, ולא מתיישבת עם ההיצע במרכולים או עם החיים עצמם. לכן כשאנחנו נתקלות במוצר חדש, בריא וטעים, אנחנו רצות באושר לדווח.

     

    בתפריט: קציצות עדשים ובטטה, קציצות מש, כוסמת ודלעת, או אזוקי קישוא וחציל, הן רק חלק מהקולקציה, והן מרגישות כמו אוכל של בית ולא כמו אוכל של ציפורים.

     

    אהבנו: להכיר את כל החומרים שבתווית. שכל כך טעים לנו אפילו שאין תועפות מלח. שאחרי הבישול הן קצת פריכות. שהן משביעות. ואהבנו שגם ילדים קטנים נהנו מהן.

     

    להשיג: ברשת ניצת הדובדבן, רשת שופרסל גרין, חנויות טבע, ובתקווה שבקרוב גם ברשתות השיווק הרגילות. מגיע לכולנו.

     

    מחיר: 25 שקל ל־360 גרם קציצות.

     

     
    הכנה: דרלי שני, צילום: אפרת בלוססקי
    הכנה: דרלי שני, צילום: אפרת בלוססקי

     


    פרסום ראשון: 31.01.19 , 01:15