yed300250
הכי מטוקבקות
    ילד מתעלק
    חדשות • 03.02.2019
    אוף, גוזל
    אין כמו בבית: צעירים רבים בשנות ה־20 המאוחרות לחייהם בוחרים להמשיך לגור בצוותא עם ההורים • אלא שמחקר חדש קובע כי התמיכה והאהבה שהם מקבלים עלולות לפגוע בתחושת שביעות הרצון שלהם מהחיים
    תמר טרבלסי־חדד | כתבתנו לענייני חינוך

    יותר ויותר צעירים נשארים לגור בבית ההורים ומקבלים מהם תמיכה כלכלית ורגשית, אך מחקר חדש מגלה, כי ככל שמתקרבים לגיל 30 תמיכה ברמות גבוהות אינה תורמת להם ואף עלולה לפגוע בתחושת שביעות הרצון שלהם מהחיים.

     

    מחקר חדש של אוניברסיטת בר־אילן, המתפרסם לקראת יום המשפחה, מגלה: הילד בן 30, כנראה שהוא כבר לא צריך את התמיכה האינטנסיבית של ההורים.

     

    מהמחקר עולה, כי ברמות נמוכות של תמיכה הורית רגשית אין קשר בין גיל לבין שביעות רצון מהחיים. החוקרות, פרופ' שירלי בן־שלמה ועינת אופיר־ברש, מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר־אילן מצאו, כי צעירים בני 25־30 שנתמכים כלכלית ורגשית על ידי ההורים חווים מצוקה נפשית גדולה יותר, בהשוואה לצעירים עצמאיים.

     

    המחקר נערך בקרב 572 צעירים בגילאי 18־31, מתוכם 321 גברים ו־251 נשים.

     

    החוקרות מציינות, כי בשנים האחרונות יותר צעירים נשארים לגור בבית ההורים ומקבלים מהם תמיכה כלכלית ורגשית. עד לפני עשור היה נדמה כי התמיכה ההורית מגיעה לשיאה בגיל ההתבגרות, כאשר המתבגר מגבש זהות דיפרנציאלית משל הוריו. היום ברור שגיל ההתבגרות נמשך אל תוך שנות ה־20 המאוחרות.

     

    מהמחקר עולה כי תמיכה בכלל, ותמיכה הורית בפרט, היא תנאי הכרחי למעבר משלב התפתחותי אחד לאחר לאורך כל מעגל החיים, אך למרות שנראה כי תמיכה הורית נחשבת למשאב חשוב, היא משמעותית רק בקרב צעירים יותר. "בעוד שבשנים הראשונות לחיי הילד מתבטאת התמיכה ביכולת של ההורה לאפשר את התלות של התינוק, בהמשך החיים סולל הילד את דרכו לקראת עצמאות ותפקידו של ההורה לאפשר התפתחות זאת", קובע המחקר.

     

    השאלה שעמדה בבסיס המחקר הייתה מהי, אם בכלל, תרומתה של התמיכה ההורית בשלב התפתחותי זה של גילאי 18־30. הנשאלים התבקשו למלא שאלונים כמותיים בנוגע למשתנים התלויים: שביעות רצון מהחיים (מרכיב קוגניטיבי של רווחה נפשית סובייקטיבית), רגשות חיוביים ורגשות שליליים (מרכיבים רגשיים של רווחה נפשית סובייקטיבית). כמו כן נתבקשו למלא שאלונים כמותיים בנוגע למשתנים הבלתי תלויים: אירועים מעוררי דחק מהעבר (אירועים טראומטיים), שליטה עצמית, ממדים של זהות, תמיכה מחברים ותמיכה הורית. השאלונים מולאו באופן אנונימי.

     

    נתון מעניין שעלה במחקר הצביע על כך שלנשים קשה יותר להיתמך על ידי הוריהן. נשים, בהשוואה לגברים, דיווחו על רמות גבוהות יותר של רגשות שליליים, ועל כך שהן נתמכות יותר בהוריהן ובחבריהן. בהקשר להבדלים במשתנים הבלתי תלויים נמצא כי נשים בהשוואה לגברים מדווחות על תמיכה הורית רגשית גבוהה יותר.

     

    ילד של אמא ואבא

     

    |
    |

     

    בר וידר, החוגג את יום הולדתו ה־27, סטודנט שנה רביעית ואחרונה לכלכלה ולמינהל, מתגורר בבית הוריו, דבורית ויוסי, בנהריה. "זה תענוג גדול שהראש פנוי רק ללימודים וכמובן חיסכון ענק. עד שלא אסיים את הלימודים ואמצא עבודה מסודרת לא אעזוב את בית ההורים. אני עובד בשני מקומות כמוקדן בעירייה וגם כברמן ובקושי זה מספיק לי לבילויים. אני לא משלם שכר דירה, לא חשמל ולא מים. האוכל תמיד מוכן, המקרר מלא בכל שעה, הבגדים מכובסים ומגוהצים, החברים מגיעים ותמיד יש מה להגיש. חוץ מזה ההורים משמשים משענת לכל דבר ולהתייעצות. שלא לדבר על החום הביתי והצחוקים עם אבא" | כתב: גואל בנו

     


    פרסום ראשון: 03.02.19 , 23:32
    yed660100