yed300250
הכי מטוקבקות
    מזרק אפיפן | צילום: שאטרסטוק
    חדשות • 03.02.2019
    זריקת אחריות
    "חוק האפיפן", הקובע שבכל מוסד חינוכי יוצבו מזרקי אפינפרין שיכולים להציל את חייהם של ילדים בהתקף אלרגיה, נכנס לתוקפו לפני ארבעה ימים - אבל בתי הספר טרם קיבלו את ההנחיות המתאימות • "אין תקנות ואין נהלים", אומר מנהל בית ספר, "כרגע אני עובר על החוק כמו עבריין" • משרד הבריאות: "תהליך אישור התקנות מתעכב בשל פיזור הכנסת"
    רותם אליזרע

    לפני ארבעה ימים נכנס לתוקפו חוק האפיפן שיזם חבר הכנסת יהודה גליק שקובע כי בכל מוסד חינוכי – גני ילדים, צהרונים ובתי ספר – יהיו מזרקי אפיפן שיכולים להציל חיים של ילדים בהתקף אלרגיה. אולם למרות שהחוק נכנס כבר לתוקפו, בבתי ספר רבים לא יודעים היכן ומאיזה תקציב לרכוש את המזרקים, ומשרד הבריאות לא תיקן את התקנות כפי שנדרש לעשות לאחר חקיקת החוק.

     

    החוק שחוקק ביולי האחרון קובע כי כל מוסד חינוכי יחזיק במקום מרכזי ונגיש מזרק אפיפן אחד לפחות, ידאג לתקינותו ולהחלפתו באופן מיידי אם הדבר נדרש, ויציב שלט המפנה למכשיר, והכל לפי הוראות שיקבע שר הבריאות. אולם למרות שהחוק נכנס לתוקפו בתחילת החודש, טרם הופצו הוראות והנחיות לבתי הספר.

     

    עוד קובע החוק, כי רוקח בבית מרקחת ורוקח אחראי בבית מסחר לתרופות רשאים לשווק מזרקי אפיפן גם בלא מרשם, ובלבד שהאחראי במוסד הלימוד חתם בפניהם על הצהרה - אולם לא ברור מאיזה תקציב מנהל המוסד החינוכי אמור לרכוש את המזרקים הללו. "החוק לא מפרט מי מתקצב את הרכישה או מי אמור לרכוש את המזרקים", התלונן אחד ממנהלי בתי הספר, "אין תקנות, אין נהלים ואין הנחיות של הגורם הממשלתי האמון כדי שניתן יהיה ליישם את החוק. באופן עקרוני, כבר כמה ימים אני עובר על החוק כמו עבריין".

     

    "כשחוק האפיפן עבר שמחנו מאוד. הרי בתגובה אלרגית מוטיב הזמן הוא קריטי", סיפרה מעוז בן־אבי אשכנזי, אמא לשלושה ילדים אלרגיים, שניים מהם לומדים בגן. "אמנם הילדים שלי וכל הילדים שיודעים שהם אלרגיים תמיד דואגים שיהיה להם מזרק, אבל העובדה שהגן או בית הספר יחזיקו מזרק כזה באופן קבוע תהפוך את הטיפול לנגיש יותר, תחייב את מוסדות החינוך למנות אחראים לנושא ותוביל לכך שהילדים יהיו בטוחים יותר". לדבריה, העובדה שהחוק לא מיושם ושאין בכלל תקנות והוראות משאירה אותם לסמוך על המזל. "הגיע הזמן שנתקדם ושהמדינה לא רק תקבע חוקים שמגינים על הילדים אלא גם תדאג לאכוף וליישם אותם".

     

    מעוז בן־אבי אשכנזי, אמא לשלושה ילדים אלרגיים
    מעוז בן־אבי אשכנזי, אמא לשלושה ילדים אלרגיים

     

     

    גם בעמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון, זועמים: "חוק האפיפן הוא חוק מציל חיים, פשוטו כמשמעו. ח"כ יהודה גליק פעל רבות כדי שהחוק יעבור השנה, אבל נכון להיום זה חוק 'על הנייר' בלבד. בפועל, משרד הבריאות לא הוציא הנחיות ולכן לא ברור מי ואיך רוכש את המזרק ולא ברור מי ואיך משתמש בו בשעת הצורך. ישנו אחוז לא מבוטל של ילדים שחווים תגובה אלרגית מסכנת חיים בפעם הראשונה במוסדות החינוך, והימצאות של מזרק באופן קבוע במוסד החינוכי אמורה לתת מענה לאותם ילדים. נכון להיום, בהיעדר הנחיות, אין שום משמעות לחוק, ושוב מי שמשלמים את המחיר הם הילדים שלנו".

     

    ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חוק החזקת תכשיר אפיפן במוסדות חינוך ובמקומות ציבוריים פורסם ברשומות בסוף יולי 2018. בחוק נקבע כי חובת הצבת התכשיר תחל שישה חודשים מיום פרסומו, דהיינו בסוף חודש ינואר 2109. משרד הבריאות גיבש את התקנות הנדרשות בהתאם להוראות החוק, המתייחסות בעיקרן לסוגיות הנוגעות למיקום ושילוט בדבר מיקום התכשיר, אולם בשל פיזור הכנסת תהליך אישור התקנות מתעכב. לאור זאת, משרד הבריאות העביר את טיוטת התקנות למשרד החינוך על מנת שיוכל להיערך בהתאם, ולהוציא הנחיות מתאימות למוסדות החינוך".

     


    פרסום ראשון: 03.02.19 , 23:44
    yed660100