ספר טיסה: זמר שחור - ויסלבה שימבורסקה

זמר שחור ויסלבה שימבורסקה

 

ויסלבה שימבורסקה פרצה לתודעה הישראלית ב־1992 עם קובץ השירים הראשון שלה "אטלנטיס", שתורגם לעברית בידי רפי וייכרט. מאז יצאו חמישה קבצי שירה נוספים ועוד ספר רשימות ספרותיות שלה, כשרבים מן השירים פוסעים על הקו המוכר והידוע של שירת שימבורסקה, זו שקנתה לה בארץ אוהבים רבים ומעמד של משוררת גדולה גם בקרב אנשים שאינם חובבי שירה.

 

שירתה עסקה בנושאים קוסמופוליטיים, חוצי תרבות, מגדר ודת: "אהבה מאושרת", "כל מקרה", "ילדי התקופה" ורבים נוספים הפכו להמנונים. לא בכדי נימקה ועדת השיפוט של פרס נובל את זכייתה ב־1996, בזכות "שירה אירונית מדויקת שמצליחה להאיר הקשרים היסטורים וביולוגים בשברי המציאות האנושית". ובאמת, שימבורסקה עסקה בזמן, בהיסטוריה, בקוסמוס, ביחס האדם לסובב אותו, במוות ובחיים ובמרכיבי היצירה — ובו בזמן נגעה בגרעין הראשוני שמחבר כל אחד מן הנושאים לכלל האנושות.

 

הקובץ החדש "זמר שחור" בתרגום מירי פז (הוצאת כרמל), חוזר אל שיריה הראשונים של המשוררת הפולנייה. הקובץ מכיל 64 שירים, מרביתם בתרגום ראשון לעברית — בין אם בשל בוסריותם או בשל חוסר העניין בתמות שבהם עסקה באותן השנים. ואף על פי כן זהו קובץ שדורש התייחסות. שימבורסקה העידה בעצמה בביוגרפיה שנכתבה עליה, כי בשנות היצירה הראשונות הושפעה מהערצה לקומוניזם ששלט בפולין אחרי מלחמת העולם השנייה. ההערצה הזאת נוכחת בשירים. בשיר "על משהו יותר", היא כותבת: "על דבר מה יותר/ מהרחבת גבולות,/ מרחש דגלים/ — מנצחונה הנועז כיאות לצבא... על עשן מארובות אדומות,/ על ספר שנשלף/ על פיסת שמיים נקיים/ אנחנו נלחמים". בשיר אחר, היא כבר יותר ברורה בתיאורים קשים: "שם — ביוקדת שבערינו/ מוטלות גוויות ילדים שפניהם/ שוקעות בדם קרוש ("מסע צלב של ילדים").

 

ב"מחפשת מילים", השיר הראשון שלה שראה אור בדפוס ב־1945 ביומון הפולני "דז'ייניק פולסקי", אפשר להבחין ברעיונות שתפתח שימבורסקה בשירתה המאוחרת והמגובשת: "רוצה לתאר אותם במילה אחת:/ איזה מן אנשים הם ומה טיבם?" למרות הבוסריות של השיר, מתגלות בו שורות נפלאות: "שפתנו חסרת אונים./ צליליה דלים פתאום". וכך גם בשיר אחר: "בכיכר השוק מתקיים/ אם כן נשף אופנה./ היום: מעיים של בקר", ובשיר נוסף "פעם ידענו את העולם במקוטע:/ כה זעיר היה שניתן לחבקו בשתי ידיים,/ כה קל עד שניתן היה לתארו בחיוך,/ פשוט כהד אמיתות ישנות בתפילה".

 

אם לסכם: "זמר שחור" הוא לא מן הספרים ששימבורסקה הייתה רוצה שתיקחו איתכם לפגישה ראשונה עם שירתה. אך לחובביה — ולא חסרים בארץ כמה — צפוי מסע מרתק אל הרעיונות שהולידו את שירתה הגדולה.

 

 

מס' עמודים: 67.

 

ציטוט: "אני חוזר אליכם, לעולם האמיתי/ גורל שלם, דחוס וחשוך —/ נער אחד גידם/ ונערה בעלת עיניים חסרות תכלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים