ואספירין לכל?
שיפור עצום במצב כלי הדם והלב, עיכוב בהופעת אלצהיימר, הארכת היריון לנשים בסיכון, ונתונים מדהימים על מניעת סוגים רבים של סרטן. שורה ארוכה של מחקרים עדכניים מייחסים יתרונות רבים לנטילה יומיומית של אספירין במינון נמוך - אחת התרופות הזולות והנפוצות בעולם - שאפשר למצוא כמעט בכל בית. האם ייתכן שהפתרון לשלל בעיות רפואיות המטרידות אותנו נמצא כבר יותר מ–100 שנה בארון התרופות שלנו? שרית רוזנבלום חקרה את הנושא ומצאה רופאים רבים שמתלהבים (ולוקחים אספירין בעצמם), אבל גם כאלה שמנמיכים את הציפיות ומצביעים על הסכנות
פרופ' נדיר ארבר, גסטרואנטרולוג במקצועו, מקדיש כבר למעלה מעשור לחיפוש שיטות חדשות למניעת סרטן. במסגרת תפקידו כמנהל המרכז המשולב לאבחון ולמניעת סרטן והמרכז לרפואה מונעת בבית החולים איכילוב - המציע בדיקות סקר לזיהוי מוקדם של המחלה - הוא מחפש סימנים ביולוגיים לגילוי של סרטן ותרופות שיסייעו בהפחתת הסיכון להתפתחות המחלה.
ברמה האישית הוא מיישם לפחות את אחד האמצעים האלה על עצמו; מדי יום הוא נוטל כדור אספירין במינון של 100 מ"ג, כדי למנוע התפתחות גידולים. המדע עוד לא סגור במאה אחוז מה בדיוק עושה התרופה הוותיקה, ונגד אילו סוגי סרטן היא יעילה, אם בכלל. אבל המחקרים המדעיים האחרונים, שהראו קשר חזק בין אספירין למניעת התפתחות של גידולים סרטניים, כבר שיכנעו את פרופ' ארבר.
הוקלט באולפני הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה
"יש שלוש קטסטרופות בריאותיות מרכזיות היום בעולם: מחלות לב, סרטן ואלצהיימר", הוא אומר. "כבר שנים ידוע שאספירין יעיל במניעת מחלות לב וכלי דם. רוב העבודות מראות בעקביות שהוא יעיל גם במניעה ובטיפול בסרטן בשלבים השונים, עוד לפני שהתפתח, ויש גם עדויות ראשונות לגבי מניעת אלצהיימר. ממה שידוע לנו עד כה, אין ספק שבהחלט כדאי לשקול לקחת טיפול כזה".
פרופ' ארבר לא לבד. מחקר שהתפרסם לפני כמה שנים גילה כי אחד מכל חמישה אמריקאים משתמשים באספירין למניעת סרטן. זאת - בעקבות מחקרים רבים שהצביעו על יעילותה של התרופה הוותיקה למניעת סרטן ולטיפול בגידולים שכבר התפתחו. כך, למשל, במחקר אמריקאי חדש מאוניברסיטת קליפורניה בסן־פרנסיסקו, שפורסם רק לפני שבועיים, גילו החוקרים ששימוש יומי בתרופות פופולריות לשיכוך כאבים, בהן אספירין ותרופות המכילות איבופרופן (בהן אדוויל, נורופן ואדקס), עשוי להכפיל פי שלושה את סיכויי ההישרדות של חולים בסרטני ראש וצוואר, הכוללים סרטן של הפה, הלוע והגרון ומהווים כ־5% מכלל הגידולים הממאירים בעולם המערבי. שיעורי ההישרדות של חולים שנטלו את התרופות הפופולריות האלה עלו בין 24 ל־78 אחוז, אם הגידול שלהם הכיל גן מסוים, שנמצא בשליש מסוגי הגידולים המדוברים.
איך זה קרה? עורכי המחקר משערים שצמיחתם של הגידולים נבלמה באמצעות הפחתת ייצורה של מולקולה מסוימת, שקשורה למצבי דלקת ומעורבת גם בתהליכים סרטניים. פרופ' ג'ניפר גרנדיס, מומחית לרפואה ולניתוחים של ראש וצוואר והחוקרת הבכירה במחקר, אמרה: "הממצאים שלנו מעלים את האפשרות שנוגדי דלקת שאינם סטרואידים עשויים לשפר משמעותית את התוצאים לא רק עבור חולים בסרטני ראש וצוואר, אלא בחולים עם מחלות סרטן אחרות שמכילות את אותה מוטציה. היתרון הזה חזק, ועשוי להיות בעל השפעה על הבריאות האנושית".
אבל מול המחקרים המעודדים, המחזקים את הקשר בין אספירין למניעת סרטן, פורסמו בחודשים האחרונים שני מחקרים גדולים המטילים ספק ביעילותו ואף מזהירים מפני תופעות לוואי מסוכנות הכרוכות בשימוש בו, בראשן דימומים מסכני חיים. כל החלטה על שימוש קבוע בתרופה חייבת להתקבל בהתייעצות עם רופא בלבד, תוך שקילת התועלת מול הסיכונים הפוטנציאליים.
כדור בכל בית
התחלואה בסרטן היא אחת הבעיות הגדולות ביותר שעימן מתמודד כיום עולם הרפואה. מחלות הסרטן השונות גובות מדי שנה את חייהם של כמעט עשרה מיליון בני אדם ברחבי העולם, מחציתם בני פחות מ־70. נתונים חדשים שפורסמו לרגל יום הסרטן העולמי, שצוין החודש, מגלים כי ישראל היא בין 50 המדינות בעלות שיעור התחלואה הגבוה ביותר בסרטן בעולם. בשנת 2016 אובחנו כ־30 אלף תושבים עם סרטן, ונפטרו מהמחלה כ־11 אלף איש.
אולם כעת מצטברות העדויות לכך שדווקא תרופה זולה, נפוצה וזמינה עשויה, אולי, לסמל את תחילתה של מהפכה במלחמה בסרטן. מחקרים רבים, שחלקם פורסמו לאחרונה, מעלים את האפשרות ששימוש שגרתי באספירין עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן, ואף מוריד את הסיכוי למות כתוצאה מסוגים מסוימים של המחלה. העדויות מצביעות על כך שהכדור הקטן שנמצא כמעט בכל בית עשוי להביא תועלת גם במניעת גידולים נפוצים, בהם סרטן המעי הגס, סרטן השחלות וסרטן הלבלב.
באפריל 2017 פורסם מחקר רחב היקף של בית החולים הכללי של מסצ'וסטס ואוניברסיטת הרווארד, שהראה כי שימוש קבוע באספירין במינון נמוך עשוי להפחית תמותה מסרטן. החוקרים בחנו מידע לגבי 86 אלף נשים ויותר מ־43 אלף גברים במשך 32 שנה, וגילו כי שיעורי התמותה מסרטן היו נמוכים בשבעה אחוזים בקרב נשים וב־15 אחוז בקרב גברים שנטלו אספירין על בסיס יומי. הירידה הגבוהה ביותר בתמותה, כ־30 אחוז, הייתה מסרטן המעי הגס.
באוקטובר אותה שנה דיווחו חוקרים מהאוניברסיטה הסינית בהונג־קונג כי מחקר שנערך על 600 אלף איש הראה ששימוש ממושך באספירין על בסיס יומי עשוי להפחית את התחלואה בחמישה סוגים של סרטן: סרטן הכבד, סרטן הוושט, סרטן הלבלב, סרטן המעי הגס וסרטן הקיבה. המחקר הראה גם ירידה בשיעורים נמוכים יותר בלוקמיה, סרטן הריאות וסרטן הערמונית.
שנה לאחר מכן פורסמו שני מחקרים נוספים באותו נושא: חוקרים מארה"ב דיווחו כי אנשים שנטלו שני כדורי אספירין במינון רגיל (325 גרם) בשבוע הראו הפחתה של 49 אחוז בתמותה מסרטן כבד. הם ציינו כי ההשפעה של התרופה התחזקה ככל שניטלה זמן ממושך יותר: הסיכון להתפתחות המחלה היה נמוך ב־59 אחוז בקרב מי שהשתמש בה חמש שנים ויותר. חוקרים אחרים מארה”ב דיווחו כי נשים שהשתמשו במינון נמוך יומי של אספירין הפחיתו ב־23 אחוז את הסיכון שלהן לסרטן השחלות.
אבל המחקרים לגבי הקשר בין אספירין לסרטן נוגעים לא רק למניעה, אלא גם לטיפול של ממש. מידע שהצטבר בשנים האחרונות מגלה כי אספירין עשוי למנוע התפשטות של תאי הגידול בגוף, המכונים גרורות. מחקר של אוניברסיטת הרווארד שפורסם ב־2010, על חולות סרטן השד שהיו בתהליך החלמה, גילה כי מי שנטלה אספירין על בסיס יומי במשך שלוש עד שש שנים הייתה בסיכון נמוך ב־60 אחוז לחזרה של המחלה וב־71 אחוז למות כתוצאה ממנה. מחקר שפורסם שלוש שנים לאחר מכן, ב־2013, גילה גם שאספירין עשוי להאט את התפשטות סרטן הריאה.
מחקר בריטי שפורסם בספטמבר האחרון, ועורר הדים בכל העולם, סקר סדרה של 71 מחקרים, שבחנו למעלה מ־120 אלף חולי סרטן שטופלו באספירין, לעומת 400 אלף שלא טופלו בתרופה הפופולרית. ניתוח של תוצאות כל המחקרים האלה גילה כי בכל נקודת זמן לאחר האבחון, 20 עד 30 אחוז יותר מהחולים היו בחיים בקבוצה שטופלה באספירין. החוקרים מצאו ירידה של 24 אחוז במקרי המוות כתוצאה מסרטן ושל 19 אחוז בתמותה הכוללת בחולים שטופלו באספירין.
פרופ' פיטר אלווד, שעמד בראש המחקר, אמר: "חולים בסרטן צריכים לקבל את המידע על העדויות שקיימות ולקבל עזרה כדי לקבל החלטה על האיזון בין הסיכונים והתועלות של שימוש באספירין במינון נמוך. הוכחות ממחקרים נוספים נדרשות בדחיפות, ויש לעודד את החולים לקחת חלק במחקרים כאלה".
"רוב העבודות מראות בצורה שיטתית שאספירין יעיל נגד סרטן בשלבים שונים של המחלה", אומר פרופ' ארבר, העומד בימים אלה בראש קבוצה ישראלית שנוטלת חלק במחקר עולמי לבדיקת השפעות התרופה, במינונים שונים, בחולים הנושאים מוטציה גנטית שמעלה את הסיכון שלהם לחלות בסרטן. "הוא מונע הופעת פוליפים במעי, מפחית את השכיחות של סרטן המעי הגס ועוד רשימה ארוכה של גידולים, וכשהסרטן כבר התפתח הוא מסייע בהפחתת גרורות ומשפר את הפרוגנוזה, כלומר את צפי ההחלמה של החולים. בשלב הזה בהחלט נראה שלאספירין יש מקום חשוב במניעת המחלה וגם בטיפול בה, אבל גם כאן נדרשת רפואה מותאמת אישית, כלומר התאמה מדויקת של הטיפול למי שעשוי ליהנות ממנו. בתחום הזה אנחנו עוד צריכים עוד להתקדם".
יעילות במעי הגס
העדות החזקה והמשכנעת ביותר להשפעה מונעת הסרטן של אספירין נתגלתה בתחום גידולים של מערכת העיכול ובפרט בסרטן המעי הגס, הגידול הסרטני השלישי בשכיחותו והשני במידת הקטלניות שלו בישראל. אנשים בריאים שנטלו אספירין לתקופה של חמש שנים ויותר הפחיתו את הסיכון שלהם לפתח את המחלה ב־40 אחוז לעומת מי שלא השתמש בתרופה. מחקרים אחרים הראו יעילות פחותה במניעת סוגי סרטן אחרים של מערכת העיכול, בהם סרטן הוושט והקיבה.
בשנת 2016 המליץ פאנל מומחים אמריקאי על שימוש יומי באספירין למניעת מחלות לב וסרטן המעי הגס בקרב קבוצות מסוימות באוכלוסייה. המלצות הפאנל, שהוגדרו על ידי אונקולוגים מובילים "צעד חיוני ראשון בדרך להבנת פוטנציאל רחב של שימוש באספירין למניעת סרטן", התבססו על סדרת מחקרים, שהראו יעילות עקבית במניעת סרטן המעי הגס בקרב האוכלוסייה. מחקר שבחן שימוש באספירין במינונים גבוהים בקרב אנשים בעלי תסמונת לינץ' - הפרעה גנטית שמעלה משמעותית את הסיכון לסוגים שונים של המחלה - הראה כי אנשים שהשתמשו בתרופה על בסיס יומי הפחיתו את הסיכון שלהם לפתח סרטן המעי הגס ב־63 אחוז, ביחס למשתתפים שקיבלו פלצבו.
השפעתה החיובית של התרופה הוכחה גם באוכלוסייה בעלת סיכון ממוצע לפתח סרטן. סקירה של שני מחקרים גדולים שפורסמה ב־2016 הראתה כי שימוש של שש שנים ויותר באספירין היה קשור בהפחתה של 19 אחוז בסיכון לפתח סרטן המעי הגס, ובהפחתה של 15 אחוז לפתח סרטן אחר של מערכת העיכול. צוות החוקרים הסיק כי שימוש שגרתי באספירין עשוי למנוע 11 אחוז ממקרי סרטן המעי הגס ושמונה אחוזים מהסרטנים האחרים של מערכת העיכול.
המלצות של צוות המומחים האמריקאי קובעות כי האוכלוסייה שצפויה להרוויח הכי הרבה משימוש יומי באספירין הם בני 50 עד 59, שנמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, אשר תוחלת החיים המשוערת שלהם עולה על עשר שנים ואינם נמצאים בסיכון מוגבר לדימומים, תופעת לוואי מוכרת של התרופה, בשל מצבים רפואיים אחרים. לגבי אנשים צעירים מ־50 ומבוגרים מ־70 קבעו המומחים כי אין בידיהם מספיק מידע להמליץ או לשלול שימוש כזה.
"אין ויכוח שאספירין מקטין באופן משמעותי את כמות האדנומות, ובחלק ניכר מהעבודות הוא גם הפחית את היארעות הסרטן", מסביר פרופ' זמיר הלפרן, המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות וגסטרואנטרולוג במקצועו. "רוב החוקרים מסכימים על כך שהמניעה יעילה בבני 50 עד 70, אבל יש עדיין שאלות פתוחות: איזה מינון צריך לתת למי, ומה עושים עם אנשים שהם בגיל גבולי, למשל 68. בכל מקרה, ההמלצה חייבת להיות אינדיבידואלית ולהתבסס על הערכת הסיכונים האישית של כל מטופל. גם מי שלא מתאים באופן מובהק לטיפול חייב לקבל את המידע הרלוונטי כדי לאפשר לו לקבל את ההחלטה בעצמו".
הסינתטית הראשונה
אספירין היא התרופה הראשונה בעולם שסונתזה במעבדה, בשנת 1897. עד אז, היו כל התרופות מבוססות על חומרים מהטבע. ניסיונות ראשונים להפיק את התרופה נעשו לפני כמעט 200 שנה, אבל רק לקראת סוף המאה ה־19 הצליחו לסנתז נגזרת של חומצה סליצילית, ששימרה את הסגולות הרפואיות שלה. בשנת 1899 החלה ענקית התרופות באייר לשווק את האספירין. כיום מגיעה הצריכה העולמית שלה ל־120 מיליארד טבליות בשנה.
התרופה משמשת כיום לכמה מטרות, מטיפול בכאב ועד להפחתת הסיכון למחלות שונות, בראשן מחלות לב וכלי דם. במינונים גבוהים, 300 מ"ג ויותר, אספירין מפחית כאב, מוריד חום ומפחית נפיחויות. היא מיועדת לטיפול בכאבי ראש ומיגרנות, דלקות פרקים, כאבי שיניים, כאבי מחזור, כאבי שרירים וצינון. במינונים נמוכים יותר, 80־100 מ"ג, היא ניטלת על בסיס יומי לדילול דם ולמניעת היווצרות קרישי דם. לצורכי מניעה, התרופה מומלצת למי שעבר התקף לב, שבץ מוחי, או ניתוח מעקפים.
לגבי השימוש בה לצורך מניעה ראשונית של מחלות באוכלוסייה בריאה – הדעות חלוקות. בעוד בארה"ב היא מומלצת, כאמור, בגילים מסוימים, גם למי שלא סובל ממחלת לב, האיגוד הקרדיולוגי באירופה אינו ממליץ על שימוש כזה. בשנים האחרונות נוספו לאספירין במינון נמוך שימושים נוספים. בין השאר, הוא ניתן לנשים הרות שנמצאות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת, ולמניעת רעלת היריון, סיבוך מסכן חיים לאם ולעובר. רוב הנשים מפסיקות את השימוש בתרופה לאחר הלידה, אולם מחקר אמריקאי של אוניברסיטת קולומביה שפורסם לפני חודש הראה כי שימוש באספירין יעיל גם למניעת שבץ בקרב נשים בנות פחות מ־60 שיש להן היסטוריה של רעלת היריון. ללא השימוש באספירין, נשים כאלה מצויות בסיכון גבוה ב־50 אחוז לפתח שבץ, ביחס לנשים אחרות.
למרות ההיסטוריה הארוכה של השימוש בה, עדיין לא ידוע בדיוק כיצד פועלת התרופה למניעת סרטן, אולם החוקרים משערים כי לפעילות האנטי־דלקתית שלה חלק נכבד בכך.
"תהליכי דלקת כרוניים עלולים, בשילוב עם חומרים מסוימים בגוף, לגרום בחלק מהמקרים לסרטן", אומר פרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים סורוקה. "מכאן הרעיון שתרופה כמו אספירין, ומעכבי דלקת באופן כללי, עשויים להיות בעלי השפעה חיובית בתחום הזה. יש מחקרים גדולים שהראו השפעה של מעכבי דלקת במניעה או בעיכוב של התפתחות גידולים או תהליכים טרום־גידוליים, ונראה שיש דברים בגו. אנחנו יודעים היום שהפעלת מערכת החיסון של הגוף יעילה נגד מחלות סרטן גרורתיות. באותה רוח אנחנו צופים לראות שעיכוב תהליכי דלקת עשוי לעכב או לדחות התהוות גידולים במצבים טרום־ממאירים בחלק מהאוכלוסיות. חשוב למקד ולהבין מהם המצבים שבהם תרופות כמו אספירין באמת עשויות להביא לעיכוב תהליכי הדלקת בגוף".
"לדלקת יש אפקט מניע, שמסייע מאוד להתפתחות סרטן", מוסיף פרופ' ינון בן־נריה, ממרכז לאוטנברג לאימונולוגיה וחקר הסרטן בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, שמייצר מודלים של סרטן במעבדה בניסיון לפענח את הגורמים להתפתחות המחלה ואת הטיפולים האפשריים נגדה. "הדלקת הכרונית יוצרת גורמים שמגינים על תאי סרטן מתמותה ומאפשרים להם להשתלט. דלקת בכבד יכולה לעורר סרטן וכך גם דלקת של הקיבה ושל שלפוחית השתן. בחלק מהמקרים מדובר בדלקת סמויה של התא, שלא רק שאינה גורמת לתסמינים, גם בבדיקות מעבדה קשה מאוד לזהות אותה".
הסכנה: דימומים
אבל כמו בכל עסקת חבילה, לתרופה הפופולרית יש גם תופעות לוואי. לצורך מניעת סרטן, יש לקחת את התרופה במשך שנים, ולכן היא חייבת להיות בעלת פרופיל בטיחות גבוה. אספירין אינה חפה מבעיות בתחום הזה: בגלל פעילותה לדילול הדם היא עלולה לגרום דימומים פנימיים מסוכנים. השכיחים שבהם במערכת העיכול ובעור, אך גם במוח. מחקרים שפורסמו לאחרונה מגלים כי הסיכון לדימום כזה אינו מבוטל. מחקר אנגלי שפורסם לפני חודש בעיתון החברה האמריקאית לרפואה (JAMA) טוען כי הסיכונים הכרוכים בנטילת אספירין באנשים בריאים עולים על התועלת שבו. החוקרים, מקינגס קולג' בלונדון, מצאו שעל כל 625 אנשים בריאים שנוטלים אספירין, רק מאחד יימנע בזכות התרופה התקף לב או שבץ מוחי. לעומת זאת, אחד מכל 210 אנשים כאלה המשתמשים בתרופה, יחווה דימום משמעותי.
הסיכון להתפתחות דימום משמעותי היה גבוה ב־44 אחוז אצל מי שנטל אספירין לעומת מי שלא נטל את התרופה. הם לא מצאו השפעה של אספירין על אבחנת סרטן או על מוות כתוצאה מהמחלה. מחקר אחר, שפורסם בספטמבר האחרון באחד מעיתוני הרפואה המובילים בעולם, New England Journal of Medicine, גילה כי לאספירין אין כל השפעה במניעת נכות או דמנציה.
"אי־אפשר להתעלם מהעבודות האחרונות בנושא סיכוני האספירין", אומרת פרופ' אהובה גוליק, רופאה בכירה ביחידה לפרמקולוגיה קלינית בבית החולים אסף הרופא. "כפי שנראה כעת, אין הצדקה לקחת אספירין למניעה ראשונית של מחלות באנשים בריאים, אלא במקרה של גורמי סיכון רבים למחלות לב וכלי דם. בשאר המקרים צריך לשקול בזהירות את התועלת הפוטנציאלית כנגד הסיכונים".
אורח חיים בריא
למרות ההבטחה האדירה שגלומה בה בתחום הסרטן, נדרשים עוד מחקרים רבים על מנת לאפשר למדענים לגבש עמדה חד־משמעית לגבי נטילתה ולהמליץ לאנשים בריאים אם לקחת אותה, וכן לדעת איזה מינון נדרש על מנת להשיג את ההשפעה הרצויה, ולאיזו תקופה יש להשתמש בה. אלה, מתברר, לא מתבצעים בקצב המצופה, לאו דווקא מסיבות ענייניות.
"כדי להוכיח את יעילותו של האספירין במניעת סרטן נדרשים מחקרים גדולים וארוכי טווח", אומר פרופ' פלד. "היות שהתרופה זמינה וזולה התמריץ לבצע מחקרים כאלה יותר נמוך, למרות שלא מעט מחקרים כבר הוכיחו תוצאות ראשוניות מבטיחות בתחום. נכון להיום, מתנהלים מספר מחקרים בינלאומיים שמשלבים אספירין כחלק מהטיפול המניעתי או התרופתי בגידול, שיענו, אנחנו מקווים, על חלק מהשאלות שנותרו פתוחות. עוד לא נאמרה המילה האחרונה בתחום הזה".
ומה בישראל? נייר עמדה של האיגוד הקרדיולוגי משנת 2010 ממליץ על מתן אספירין לאוכלוסייה בריאה רק במקרים של סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. הנחיות של צוות המומחים הישראלי בנושא רפואה מונעת משנת 2013 קובעות כי אין מקום להמליץ על מתן אספירין במינון נמוך למניעה ראשונית של סרטן המעי הגס. מנהל המכון למדיניות בריאות, פרופ’ הלפרן, הודיע השבוע כי יעלה בקרוב את נושא מניעת סרטן באמצעות אספירין לדיון במועצה הלאומית למניעה, אבחון וטיפול במחלות ממאירות, שאמונה על הפחתת התחלואה והתמותה מסרטן מטעם משרד הבריאות.
עד שיוכרע סופית אם כדור ליום אכן מסוגל למנוע סרטן, ממליצים המומחים לדבוק בדרך הארוכה אך המתגמלת לשמור על הגוף שלנו: אימוץ אורח חיים בריא, שכבר הוכח כיעיל במניעת סרטן ומחלות לב לא פחות, אם לא יותר, מכל תרופה.
"יותר משליש ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות פעילות גופנית, הימנעות מעישון ומשתיית אלכוהול, תזונה מאוזנת ושמירה על משקל גוף תקין", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "כל אלה, יחד עם היענות לבדיקות הסריקה לגילוי מוקדם של סרטן, וקבלת החיסונים המומלצים, יאפשרו להפחית את התחלואה והתמותה מסרטן בכ־50 אחוז".
4 אזהרות בקשר לנטילת אספירין
1. שימוש יומי באספירין אינו מומלץ לכולם. חייבים להיוועץ ברופא לפני תחילת שימוש כזה
2. מומלץ לבלוע את התרופה עם מזון כדי להפחית את הסיכון לתופעות לוואי בקיבה
3. אספירין אינו מומלץ לשימוש בקרב ילדים מתחת לגיל 16
4. יש לדווח לרופא לפני תחילת השימוש אם סבלת מכיב קיבה, אם אתה אלרגי לנוגדי דלקת, אם אתה סובל מלחץ דם גבוה, אסתמה, מחלת ריאות או בעיות עיכול
7 תחנות בהיסטוריה של האספירין
1897 - ד"ר פליקס הופמן הפך למדען הראשון שהצליח לייצר חומצה אצטילסליצילית, החומר הפעיל באספירין
1899- אספירין נרשם כשם מסחרי בגרמניה ושווק לציבור לראשונה, בצורת אבקה
1900 - באייר השיקה את טבליית האספירין הראשונה, ובכך הפכה אותה לאחת התרופות הראשונות שניטלות כך
1915 - אספירין החלה להימכר ללא מרשם רופא והפכה ללהיט בארה"ב
1950 - ד"ר לורנס קרייבן הבחין בשיעור נמוך של התקפי לב בקרב קבוצה של מאות מטופלים באספירין. הוא פירסם את ממצאיו אך הממסד התעלם
1950 - אספירין נרשמה בספר השיאים של גינס כנוגדת הכאב הנמכרת בעולם
1969- קופסת אספירין של באייר הגיעה גם לירח על סיפון החללית אפולו 1