yed300250
הכי מטוקבקות
    יובל חן
    ממון • 14.02.2019
    רולטה סינית
    האם בטוח להזמין תחפושות וצעצועים באתרים הסיניים? בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות הזמנו לפני כחודש תחפושות ומשחקים והעברנו אותם לבדיקת מכון התקנים • תוספת שיער התגלתה כדליקה באופן מסוכן, ובטושים נמצאה מתכת מסוכנת בכמות גבוהה • "עדיף לא להסתכן ברכישת תחפושות באתרים זולים בסין", אומרים במכון
    שושנה חן | צילומים: יובל חן

    הורים שרוכשים לילדיהם תחפושות ואביזרים באתרים זולים בסין, כולל אלי אקספרס, מהמרים על בטיחות ילדיהם. הם צריכים לשאול את עצמם מה הם עלולים לשלם תמורת החיסכון" – כך מזהיר ליאור וינטרוב, ראש מדור בטיחות צעצועים ומוצרי תינוקות במכון התקנים. זאת בעקבות ממצאי בדיקה שערכנו לשבעה פריטים של תחפושות, חלקי תחפושות וגם אביזרים לילדים שאינם קשורים לפורים, שאותם רכשנו באלי אקספרס. הבדיקה נערכה בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות, בראשות עו"ד ירון לוינסון. "אני, שיודע יותר מהצרכן המצוי, לא הייתי מסתכן ברכישת תחפושות במקומות כאלה", אומר וינטרוב, שגם מכיר את המצב מהשטח.

     

    בבדיקה נמצא כי התוספת לשיער שנבדקה דליקה מאוד באופן שיסכן את הילדים שיחבשו אותה. בנוסף, באחד מהטושים שנבדקו נמצאה כמות של כמעט פי ארבעה מהמותר של כרום תלת־ערכי, מתכת שעלולה לגרום שורת נזקים – מפריחה ועד התקפי אסתמה. שני מוצרים מוצרים נוספים, רובי לייזר, הוחזרו לסין על ידי המכס, לא ברור מאיזו סיבה. כלומר, רק חמישה מבין תשעה המוצרים עברו בהצלחה את הבדיקה, שלא התמקדה באיכות המוצרים אלא בבטיחותם לילדים, וגם במהירות וצורת המשלוח.

     

    "אותי זה מפחיד", אומר עו"ד לוינסון. "אנחנו נפנה לממונה על התקינה בבקשה שיפנה לאלי אקספרס וידרוש להפסיק למכור לאלתר את התוספת לשיער. הגיע הזמן שצרכנים יסתכלו לא רק אם התחפושת מדליקה, אלא גם עד כמה היא עלולה להיות דליקה. וצריך לקחת בחשבון שגם מוצרים שנראים תמימים כמו טושים עלולים לגרום נזקים בריאותיים לילדיכם".

     

    יודגש: אתרי המכירות האמריקאיים והאירופיים מקפידים על שיווק תחפושות שעברו לפחות בדיקת עמידות באש, ולפעמים בדיקות נוספות. "חלק מהתחפושות שנמכרות באתרים הסיניים הן תחפושות שיוצאו לארצות־הברית, נפסלו בגלל אי־עמידות בדרישות הבטיחות, הוחזרו ליצרן והועלו למכירה באתרים", אומר שמוליק זוהר מ"שושי זוהר", יצרנית ויבואנית התחפושות הישראלית, השולטת, על פי הערכות, בכ־60% ויותר מהשוק בישראל. זוהר הוא אמנם בעל אינטרס, אבל הוא גם מכיר היטב את השוק.

     

    וינטרוב מדגיש שתחפושות המיובאות לארץ ביבוא רשמי עוברות מערכת בדיקות רצינית לפני שהן מאושרות לשיווק. "כתוצאה מהבדיקות ומהעלייה במודעות הצרכנים נרשמה ירידה משמעותית בתופעת התחפושות הדליקות המיובאות ביבוא רשמי, מ־14% לפני שנתיים ל־2% השנה (נבדק במדגם של 300 תחפושות). זהו שיעור זעום גם בהשוואה לשוק הצעצועים, בו מגיעה רמת הפסילות ל־11%", טוען וינטרוב. לעומת זאת, כאשר אנחנו רוכשים תחפושת מאתר סיני, אין לנו דרך לדעת מהי רמת הדליקות שלה.

     

    כבר ב־2014, אחרי יום הרווקים הסיני, הכתירה אלי אקספרס את ישראל כמקום הראשון בעולם ברכישת תחפושות באתר שלה. מאז מעמדנו רק "עולה". גם באתרים האמריקאיים מדברים על גידול של 24% בשלושת החודשים האחרונים ברכישת תחפושות על ידי ישראלים, אומר יניב קוטר, מבעלי חברת השילוח DealTas. בני גרינאפל, מנכ"ל רשת הצעצועים עידן 2000, אומר שהקניות באינטרנט גרמו בשנתיים האחרונות לגידול של 150% בצריכת תחפושות, כאשר רבים קונים יותר מתחפושת אחת לכל ילד. להערכתו, האינטרנט אחראי לכ־20% מהכמות ולכ־10% מהערך הכספי של המכירות. הרוב המכריע בא מסין.

     

    בסיוע ליאור וינטרוב ממכון התקנים, אפרת סלע, מנכ"לית חברת LEADERS , המנטרת קבוצות פייסבוק ומדיה ומובילי דעה (שאספה עבורנו טיפים מ־26 קבוצות פייסבוק), רעות לונברג מקבוצת הפייסבוק "רעות תקני לי", ויניב קוטר מ־DealTas, ריכזנו רשימת עצות ודברים שחשוב לדעת:






     

     

    דליקות: הסכנה הגדולה ביותר בתחפושות. לפני שנולד התקן הישראלי בעקבות תחקיר "ממון" במאה הקודמת, היינו עדים מדי פורים לאסונות של ילדים שנכוו בגלל פאה או תחפושת דליקה. היום היבוא המסיבי של תחפושות שלא עברו בדיקת דליקות מעורר חשש שהתופעה תחזור. התקן מציב רף של משך זמן קצר מאוד שבמהלכו אש שהתלקחה בתחפושת אמורה לכבות. אם היא אינה נכבית תוך הזמן הזה, התחפושת אינה עומדת בתקן. משך הזמן שנקבע משתנה לפי סוג האביזר והתחפושת, ולוקח בחשבון את היכולת המוגבלת של ילד להתחמק מהאש או להסיר את הבגד או האביזר הבוער. לכן חשוב: לעולם אל תקנו תחפושת שלא נושאת את ההבטחה "flame resistant" (עמיד בלהבות). הבטחה כזו נדירה במוצרים הנמכרים באתרים הסיניים, אבל היא סטנדרט באתרים אמריקאיים.

     

    רכיבים כימיים, כולל מתכות מסוכנות: הרכיבים המסוכנים המוכרים הם קדמיום, עופרת, כרום, אבל קיימות 19 מתכות מסוכנות. הרף המותר משתנה לפני רעילות המתכת וגיל הילד, ועשוי לעיתים להיות נמוך מאוד. עופרת שנכנסת לגוף מצטברת, והנזקים בהתאם. מתכות מסוכנות עלולות להימצא במקומות בלתי צפויים, למשל על כפתורים, וגם בטושים שבדקנו. בתחפושת שנבדקה השנה במכון התקנים, נמצא על כפתורי הנחושת בריום בכמות של פי תשעה מהמותר. התחפושת נפסלה. מתכות מסוכנות עלולות להימצא גם בצבע הבד, מה שיכול להיות מסוכן לפעוטות ולילדים קטנים שלא פעם מוצצים את השרוול.

     

    אקדחי לייזר ורובי לייזר: קיימות 4 דרגות לעוצמת הלייזר, רק אחת בטוחה. השאר עלולות לגרום נזקים לעיניים עד עיוורון, וכבר נרשמו בארץ מקרים. הרוב המכריע של המוצרים שמגיעים מסין עלולים להיות בדרגות עוצמה אסורות. וינטרוב כמעט לא זוכר לייזר שנבדק ועמד בתקן.

     

    מסכות: מסכות שנכנסו ביבוא רשמי עוברות בדיקות לתקינות החרכים לעיניים ולאף. מסכות שנרכשות באינטרנט בסין לא עוברות שום בדיקה.

     

    מהירות המשלוח: כשמדובר בתחפושות, מועד ההגעה הוא קריטי. דו"ח מבקר המדינה על דואר ישראל מדבר בפני עצמו, והתופעה מוכרת – פריטים רבים נתקעים בדואר. לפעמים הם אפילו לא יוצאים מסין. השנה, בראש השנה הסיני, שחל בין 26.1 ל־12.2, הדואר הסיני נסגר, וכל מה שלא נשלח לפני 26.1 חיכה עד 13.2 כדי להישלח, וייתכן שיגיע באיחור לפורים.

     

    מוצרים שנחסמים בכניסה לארץ: נפצים וחומרים דליקים אסורים להטסה ללא אריזה מיוחדת ואישור מיוחד. חברות השילוח בארה"ב לא שולחות לרוב מוצרים כאלה לישראל. כל מוצר הדומה לכלי נשק מחייב אישור של משרד הכלכלה. לפעמים הם עלולים להיות מוחרמים לפני העלייה למטוס. כאמור, בבדיקה שלנו רובי הלייזר לא הוכנסו לארץ, אם כי לא הצלחנו לברר מה הסיבה.

     

    מידות: בקבוצות הפייסבוק יש לא מעט תלונות על אי־התאמה בין המידות המוצגות לבין מה שמגיע בפועל. "קיים בלבול בין מידות אמריקאיות לאירופיות, אי־הבנה של טבלאות האתרים בסין, הטעיות של המוכרים. מידות הן הדבר המורכב ביותר באון ליין", אומרת רעות לונברג. "באלי אקספרס המידות לא תמיד מדויקות, רצוי לקנות מספקים שקיבלו פידבקים גבוהים מצרכנים בקשר לדיוק במידות".

     

    איך בדקנו

     

    ב־8 בינואר רכשנו תשעה אביזרים ותחפושות מספקים שונים באלי אקספרס. שבעה מוצרים הגיעו לפני הזמן שהובטח. הם נשלחו למכון התקנים. מתוכם, שלוש תחפושות ואביזר של תוספת שיער עברו בדיקות דליקות. תוספת השיער התגלתה כמסוכנת מאוד, ואילו שלוש התחפושות עמדו בבדיקת הדליקות, אך הפאה של אחת מהן מעוררת חשד לשימוש בכימיקלים לא רצויים.

     

    שני מוצרים נוספים – פאזל עץ ומארז של 8 דמויות צעצוע קטנות – בהם אין חשש לדליקות, עברו בדיקות בטיחות. דמויות המשחק עברו בנוסף גם בדיקה של נדידת יסודות כימיים (המבטיחה שאין חשש לנדידת מתכות מסוכנות החוצה). כולם עמדו בתקן.

     

    מוצר נוסף – 12 טושים שנקנו ב־5.73 $ (21 שקל כולל משלוח, אם כי על החבילה נרשם 29 שקל) – עבר בדיקת נדידת יסודות כימיים. הטוש הכחול מתוך החבילה נכשל בבדיקה.

     

    אף אחד מהאביזרים והתחפושות שנבדקו לא נשא מידע על ההרכב, הוראות שימוש או הבטחה שהוא עמיד באש.

     

    המחירים המצוינים בבדיקה תורגמו לשקלים לפי 3.68 שקל לדולר – השער ביום הקנייה.

     

    המוצרים שלא הגיעו:

     

    • רובה לייזר, נקנה מ־RC Hobby Room Store ב־19.49 $ + 1.42 $ דמי משלוח.

     

    • מיני רובה לייזר, נקנה מ-Home Well World Art Gallery ב־13.99 $ + 2.11 $ דמי משלוח.

     


    פרסום ראשון: 14.02.19 , 17:18
    yed660100