yed300250
הכי מטוקבקות
    ניר יופטרו במעבדה הביתית. נעצר כבר כמה פעמים
    ממון • 21.02.2019
    התקווה הירוקה
    ב–1997 התגלו על עורו של ריק סימפסון 3 גידולים. הוא הניח עליהם שמן שהפיק מצמח הקנאביס, והם נעלמו. מאז יותר ויותר אנשים מדווחים שהשמן של סימפסון, RSO, ריפא אותם מסרטן. אחד המאמינים הגדולים הוא החשמלאי ניר יופטרו, שמכין בהתנדבות בביתו שבגדרה את השמן עבור חולי סרטן, מהקנאביס הרפואי שהם מקבלים • האם ה–RSO אכן מרפא מסרטן? ולמה הרופאים הפחיתו באחרונה את כמויות הקנאביס הרפואי שהם רושמים לחולים, כך שהחולים אינם יכולים להפיק די שמן? משרד הבריאות: "אין הפחתה שיטתית בכמויות"
    עופר מתן ורותם אליזרע | צילומים: דנה קופל

    ניר יופטרו מתרוצץ הלוך ושוב במעבדה הביתית שהקים בדירתו בבניין משותף בגדרה. עם חלוק כחול על גופו, כובע על ראשו, מסכת אף ופה של מנתחים לפניו, הוא צועד במהירות בין הכיור התעשייתי הגדול, עמדת ההרתחה ופינת הבלנדר. קהל של חמישה אנשים צופה בו בהערצה, כולם בני משפחה של חולי סרטן שהביאו לו את אספקת הקנאביס הרפואי החודשית של יקיריהם, כדי שיכין ממנה שמן סמיך בצבע ירוק כהה.

     

     

    צילום: טל שמעוני

    צילום: טל שמעוני

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    בניגוד לדימוי הלבורנט המקובל, החרישי והפועל בבדידות, יופטרו הוא מין "מדען" תזזיתי שמפלרטט עם דמות המטיף. תוך כדי שהוא מוזג אלכוהול מזוקק לבלנדר, קוצץ איתו 50 גרם קנאביס לכדי תמיסה, ואז מרתיח את התמיסה בפיירקס - הוא נואם לשומעיו על כשלי שוק הקנאביס הרפואי בישראל ומדיניות הממשלה בנושא.

     

    בחור בשנות ה־20 עם כיפה, שבא לארגן שמן עבור אביו החולה, שואל אותו למה בעצם לא קמה עמותה של משתמשי השמן שרוצים לקדם חקיקה שתתיר שימוש בו בישראל. יופטרו משיב לו: "יאללה, תקימו עמותה. אני לא יכול להכין שמן ולהקים עמותות במקביל, יש לי רק שתי ידיים". הוא מספר שכל יום נכנסים אליו לדירה חולים חדשים ובני משפחותיהם ואומרים לו: "צריך לפתוח קבוצת ווטסאפ מסודרת שתרכז את כל המידע בנושא של השמן". הוא משיב להם ש"יש כבר יותר מדי קבוצות, זה לא הבעיה. אני חבר בקבוצה שקוראים לה 'נמאס כבר מקבוצות' מרוב שיש הרבה".

     

    הוא בן 36, מתקין מערכות חשמל בבתים פרטיים לפרנסתו, שהפסיק לעבוד לפני שנה וחצי ומקדיש את כל זמנו להכנת שמן בשם RSO מפרחי קנאביס, עבור חולי סרטן שמאמינים שבכוחו של השמן לרפא אותם. הוא פיתח מומחיות בתחום אחרי שהתחיל להכין שמן לאמו, שחלתה בסרטן לפני כחמש שנים. הוא מכין היום שמן למאות אנשים ומתקיים מתרומות שמעבירים לו חולים וקרוביהם. הוא עצמו לא צורך את השמן, אבל מעשן קנאביס רפואי שעוזר לו להתמודד עם כאבים עזים מהם הוא סובל בעקבות שתי פריצות דיסק שעבר בתקופה שהתפרנס מהתקנת מערכות חשמל.

     

    ריק סימפסון | צילום: מתוך יוטיוב
    ריק סימפסון | צילום: מתוך יוטיוב

     

    הוא נעצר מספר פעמים, גם בעקבות הכנת השמן שהיא, כאמור, פעולה לא חוקית בישראל, וגם לאחר שהפגין מול משרדי "תיקון עולם", ספקית הקנאביס הראשונה והגדולה בישראל. עכשיו, מול הקהל שצופה בו מכין את השמן, הוא מנסה לקדם רעיון: כמה חולים יוסיפו אותו לרישיון שלהם כמי שרשאי לאסוף את הקנאביס הרפואי עבורם (לכל חולה מותר לרשום שלושה אנשים בנוסף לעצמו), ואז הוא יוכל לגשת לחברות הזכייניות כנציג של כמה לקוחות ולדרוש דברים בשמם. הקהל משתכנע שתוכניתו של יופטרו טובה, אבל המיזם מתעכב מסיבה פרוזאית - מתברר שיופטרו איבד את תעודת הזהות שלו. אישה מהקהל נדרשת לאתגר, מתנדבת לפשפש בבוידעם של הדירה, וחוזרת כעבור עשר דקות עם התעודה בידה. הקהל מוחא כפיים וצוהל בשמחה.

     

    "הסרטן נעלם"

     

    בישראל חיים כמה מאות עד אלפים של חולי סרטן שמאמינים, כמו אלפים נוספים ברחבי העולם, שבכוחו של שמן ה־RSO לרפא אותם. הם מתבססים על מקרי עבר של חולים שדיווחו על שיפור מדהים במצבם, עד היעלמות של הסרטן, בעקבות טיפול בשמן.

     

    שירי סיני, 51, חולת סרטן, משוכנעת שהצליחה לסלק את הגידולים הממאירים מגופה בזכות שמן ה־RSO בלבד. ביולי 2016 היא אובחנה כחולת סרטן השד, התחילה טיפולי כימותרפיה אבל עזבה אחרי שמונה פעמים בלבד כי הטיפולים השפיעו לרעה על גופה, וכי רצתה להתנסות בטיפול ב־RSO. היא ניגשה ליופטרו כדי שיכין לה שמן מהקנאביס הרפואי שקיבלה ממשרד הבריאות, והעלתה בהדרגה את צריכת השמן היומית בהמלצתו. "בהתחלה זה מיסטל אותי פחד, ברמה שלא יכולתי לתפקד ורציתי לישון כל הזמן", היא מספרת, "אבל עם הזמן התרגלתי. תוך חצי שנה זה פשוט חיסל לי את הסרטן. בפברואר 2017 עשיתי בדיקה שאישרה שהגוש נעלם לגמרי מהשד".

     

    לזהרית חואטו מתל מונד, 34, היה פחות מזל עם רופאים. הרופאה שלה טענה שטיפול בשמן RSO בסרטן הלימפומה - שהתגלה אצלה בנובמבר 2017 - הוא רעיון רע. רק כעבור חודשיים היא הצליחה לחלץ מהאונקולוגית שלה רישיון ל־30 גרם קנאביס רפואי בחודש, ומאחר שהכמות לא הספיקה, היא הלכה לרופא אחר שהסכים להגדיל לה את המינון ל־100 גרם בחודש. היא לקחה את השמן שיופטרו הכין עבורה במקביל לטיפולי כימותרפיה. גם היא מספרת: "השמן הכניס אותי לשינה עמוקה במשך רוב שעות היום, ורק אחרי חודש הגוף שלי הסתגל והייתי יותר עירנית". עם הזמן התברר שהכימותרפיה פוגעת במערכת העצבים של חואט, וטיפולי הכימו הצטמצמו משמעותית עד שבאפריל 2018 נפסקו לגמרי והיא עברה לטיפול בשמן בלבד. "באוגוסט 2018 עשיתי בדיקה שהראתה שהסרטן נעלם לגמרי", היא אומרת.

    כלי הייצור והשמן הסופי במעבדה של יופטרו. מכל 100 גרם קנאביס ניתן להפיק כ־ 15 גרם שמן RSO , מה שהופך את העסק לדי יקר
    כלי הייצור והשמן הסופי במעבדה של יופטרו. מכל 100 גרם קנאביס ניתן להפיק כ־ 15 גרם שמן RSO , מה שהופך את העסק לדי יקר
     

    מחקרים רשמיים ומוכרים שמאשרים טענה זו באופן חד־משמעי עדיין אין בנמצא, כך שלא ברור האם ה־RSO הוא העתיד בכל הקשור לטיפול בסרטן, או שמדובר בתקוות שווא בה נתלים חולים המשוועים למזור לכאבם. "צריך לזכור שההגדרה של 'בריאות' היא לא רק גופנית, אלא גם פסיכו־סוציאלית. כשחולה מאמין שטיפול מסוים עוזר לו - הטיפול הזה עשוי באמת לעזור לו, ייתכן אפילו שהרבה יותר מהתרופות הכי פורצות דרך בתחום הזה, רק בזכות אותה אמונה", מסבירה ד"ר ברקת שיף, רופאה מומחית לכאב, שאומרת כי יש אמנם עדויות לריפוי בעזרת השמן, אך נדרשים מחקרים מקיפים כדי לאשש זאת.

     

    סוגיית הכמויות

     

    RSO הוא שמן עם ריכוז גבוה - 70%־90% - של החומרים הפעילים בקנאביס, THC ו־CBD. משרד הבריאות מאשר מכירה של שמן קנאביס לישראלים שזכאים לקבל קנאביס רפואי, למשל ילדים שלא יכולים לעשן את פרחי הצמח, אבל מדובר בגרסה דלילה יותר של השמן, עם ריכוז של לא יותר מ־30% חומר פעיל (שאר החומר הוא שמן זית). שמן בריכוז כזה נועד להקל על הכאבים של חולי סרטן וחולים במחלות אחרות, אבל אינו מתיימר לרפא מחלות.

     

    ההכנה של RSO פשוטה יחסית וניתן לבצע אותה בתוך כמה שעות במטבח ביתי. מכל 100 גרם של קנאביס ניתן להפיק כ־15 גרם של שמן RSO, מה שהופך את העסק לדי יקר. כל עוד חולים ישראלים קיבלו ממשרד הבריאות רשיון לקבלת כמויות גדולות של קנאביס בחודש (100 גרם ואף יותר), הם יכלו להעביר ליופטרו את המנה החודשית ולקבל ממנו תוך כמה שעות בקבוקון שמן שיספיק לצורכיהם. אלא שבאפריל תיכנס לתוקפה רפורמה שביצע משרד הבריאות בתחום הקנאביס הרפואי, שלדברי חולים רבים גורמת כבר עכשיו לכך שרופאים הרשאים לרשום קנאביס רפואי רושמים כמויות חודשיות נמוכות הרבה יותר.

     

    לדברי יופטרו, לחולים רבים הוקטנה הכמות באופן גורף: מ־300 ל־30 גרם בחודש, מ־200 ל־20 וכו'. לדבריו, בשתי הזדמנויות שונות התבטאו נציגים של היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות - המנכ"ל התבטא בוועדה בכנסת ובכיר בוועדה דיבר בראיון בערוץ 1 – ונימקו את הקטנת ההקצבות בטענה שאין סיכוי שחולה כלשהו צורך לבדו 200 או 300 גרם בחודש. "הם חושבים שכמות כזו בהכרח זולגת גם לאנשים לא חולים, שהחולה נותן או מוכר להם חלק מהקצבת הקנאביס החודשית שלו, ולכן חושבים שכדאי להקטין את הכמויות", הוא אומר.

     

    משרד הבריאות סירב להתייחס לנקודה הזו ולהשיב האם יש קשר בין הקטנת הכמות החודשית לעובדה שחלק מהחולים משתמשים בהקצבת הקנאביס החודשית להכנת שמן RSO, שהיא אסורה על פי החוק. גורם במשרד טען שאינו מכיר שום הקטנה שיטתית וגורפת בהקצבות החודשיות של הקנאביס הרפואי.

     

    במסגרת הרפורמה, אגב, רופאים שעד כה הורשו לתת לחולים המלצה בלבד לקבלת היתר שימוש בקנאביס רפואי (ואת האישור עצמו העניקה היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), יורשו מעתה לתת בעצמם את אישור השימוש, כשהיחידה לקנאביס תפקח על התהליך. בנוסף, במקום שהחולים ירכשו את הקנאביס בנקודות המכירה של היצרניות השונות, הם ירכשו אותו בבתי מרקחת כמו כל תרופה אחרת. האפשרות של משלוחים לבית החולה תמשיך לפעול, אבל במקום שהחברות עצמן ישלחו, יהיה זה בית המרקחת "טלפארמה" בלבד שיהיה רשאי לעשות כן.

     

    כך או כך, חולים מדברים על כך שבתקופה האחרונה הם מקבלים רשיונות ל־20 ו־30 גרם חודשיים בלבד, כמות שתניב להם בקושי חמישה גרם שמן RSO. מאחר שהכמות היומית המומלצת - על ידי יופטרו ניר ואחרים ברחבי העולם - היא גרם ביום (מתחילים בכמויות קטנות בהרבה ותוך כשמונה שבועות מגיעים לגרם ביום), מוצאים עצמם חולים רבים בישראל שמעוניינים בטיפול בשמן בבעיה רצינית עם כניסתה של הרפורמה לתוקף.

     

    הסלון של יופטרו מלא בשיחות על הנושא, כשהפתרונות שנזרקים לאוויר הם רכישה של בקבוקוני שמן מוכן מארה"ב תוך הסתכנות בהחרמה במכס, איתור רופאים שמוכנים עדיין לרשום כמויות גדולות יותר של קנאביס, ונסיונות לרכוש קנאביס נוסף בשוק השחור.

     

    אין מחקרים משמעותיים

     

    את ה־RSO (Rick Simpson Oil) המציא בשנת 1997 ריק סימפסון, מהנדס שעבד בבית חולים בקנדה ובילה שעות ארוכות בחדר דוודים בבית החולים, שם נחשף לאסבסט. לאחר ששלוש בליטות חשודות התגלו על עורו, הוא אובחן כחולה סרטן. סימפסון צפה בדוקו על הקנאביס, והחליט להכין שמן מרוכז בבית. הוא הניח את השמן ישירות על הגידולים הסרטניים, וגילה לתדהמתו שאלה נעלמו כעבור ארבעה ימים בלבד, כך סיפר בראיונות הרבים שנעשו עליו מאז.

     

    למרות שהרופא שלו סירב להכיר בשמן כחלופה טיפולית, סימפסון היה משוכנע בכוחות המרפא של הצמח ומאותו רגע ואילך החל להפיץ את הבשורה. הליך הייצור והשיווק של השמן הפכו למשימת חייו, והוא עשה זאת בהתנדבות עבור יותר מ־5,000 חולים ברחבי העולם.

     

    "חולה שבוחר לטפל בעצמו בשמן RSO צריך לקחת בחשבון שבתקופה הזו הוא לא יוכל לעבוד, לצאת לבלות או לנהל חיי משפחה", מדגישה ד"ר שיף. "זה דומה מאוד לאנשים שעוברים טיפולי כימותרפיה וברוב המקרים מאבדים את התיאבון, שיערם נושר והם סובלים מבחילות ותופעות לוואי קשות מאוד שכופות עליהם לצאת ממעגל החיים. הרבה חולים מעדיפים את השמן על פני הכימו כי הוא גורם פחות סבל ותופעות לוואי שליליות".

     

    האם לשמן RSO יש יכולת לרפא סרטן?

     

    "על מנת שיהיו מספיק הוכחות ליעילות השמן, יש צורך לבצע מחקרים קליניים רציניים שבוחנים את יכולות הריפוי שלו. בשביל זה צריך כמות גדולה של מטופלים, ועדיין אין מספיק עדויות. עם זאת, יש יותר ויותר דיווחים על אנשים שנטלו את השמן וטוענים שנרפאו מסרטן. יש לא מעט חולי גליובלסטומה (סוג של סרטן אלים וקטלני בראש - ע"מ, ר"א), למשל, שהשתמשו בשמן RSO ובבדיקות הדמיה שנעשו להם ניתן היה לראות שהגידולים שלהם נעלמו".

     

    גם פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל שיבא ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, אומר שאין עדיין מספיק עדויות לגבי יכולות הריפוי של הקנאביס. "בגלל שבמשך שנים רבות השימוש בקנאביס היה אסור, לא בוצעו מספיק מחקרים בתחום", הוא מסביר. "יש היום ועדה במשרד הבריאות שמאשרת לבצע מחקרים על שימוש בצמח, אבל העדויות שיש לנו עדיין חסרות. יש כמה מחקרים שבוצעו על בעלי חיים ומחקרים אחרים קטנים יחסית שמצאו שלצמח יש יכולות ריפוי, אבל אין עדיין מחקר גדול ומשמעותי שהוכיח את התזה הזו. לכן, רוב השימוש בקנאביס בישראל הוא בטיפול בתופעות ובסימפטומים של מחלות שונות כמו אפילפסיה, קרוהן, אוטיזם וגם סרטן, אבל לא בריפוי המחלות עצמן".

     

    למה בעצם לא לאשר שימוש בשמן למי שכן מאמין שבכוחו לרפא אותו? הרי אם אין נזקים או תופעות לוואי משמעותיות, מה הסיכון באישור כזה?

     

    פרופ' אפק: "צמח הקנאביס מכיל הרבה חומרים שאת חלקם אנחנו מכירים וחלקם לא, וככל שהזמן חולף אנחנו לומדים יותר ויותר מה יש בצמח הזה. אחד הדברים המשמעותיים שעשינו בשנים האחרונות בתחום הקנאביס זה ההסדרה של התחום. הגדרנו מה הריכוזים שצריכים להיות בכל תצורה של קנאביס שניתנת לחולה, וזה חשוב כי אם מתייחסים לקנאביס כמו לתרופה, חייבים לדעת מה בדיוק מכילה התרופה הזו. לא הגיוני לאשר טיפול בשמן שאנשים מייצרים ומזקקים בבית, מבלי שניתן לדעת מה הוא מכיל ומה ההשלכות של השימוש בו. לא ככה עובדת הרפואה. צריך לגדל, לייצר ולפקח על קנאביס בסטנדרטים מסוימים ונאותים".

     

    ד"ר שיף: "משרד הבריאות גורס שבגלל שלא ידועות ההשלכות של שימוש במוצרים המכילים כמות גבוהה של CBD או THC, ואין מספיק עדויות מחקריות המוכיחות מעל לכל ספק סביר שהמוצרים האלו אינם מסוכנים, הוא לא מוכן להתיר שימוש שלהם בישראל".

     

    גורם במשרד הבריאות אמר לנו כי אין מספיק מחקר בנושא שמן ה־RSO, ולכן אין תיקוף לטענה שהשמן מרפא חולי סרטן. לדבריו, ישנם כל מיני טיפולים שחולים חשים שעושים להם טוב, ולא כולם מוכרים על ידי המדינה. עם זאת, לדבריו, למרות שישראל היא מדינה מתקדמת מאוד בכל הקשור לקנאביס רפואי, הציבור והחולים יהיו תמיד 4־3 צעדים לפני המדינה, שמחויבת לפעול לפי פרוטוקלים ומחקרים מדעיים בלבד.

     

    ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חשוב לזכור כי על פי הוראות פקודת הסמים המסוכנים, קנאביס מוגדר 'סם מסוכן' שחל לגביו איסור שימוש, אלא אם ניתן לדבר רישיון כדין. בכל הנוגע למתן אישורים ורישיונות לעיסוק ושימוש בקנאביס למטרות רפואיות, משרד הבריאות פועל בהתאם לעקרונות רפואיים ובדומה למקובל בתרופות רשומות. המשותף והמנחה הוא עיקרון שלא ניתן ואסור לוותר ולהקל בו: המוצר שיגיע למטופל חייב להיות תוצר של הליכי עבודה נאותים כמקובל ברפואה, והמוצר חייב להיות ידוע מבחינת תוכנו ומהותו".

     

    "3 שנים נשארתי נקי"

     

    עד שבמשרד הבריאות יבשילו התנאים כדי לבחון את האפשרות לייצר ולחלק שמן RSO לחולי סרטן ישראלים המעוניינים בו כתרופה ולא רק כאמצעי לשיכוך כאבים, חולים רבים נשארים תלויים באוויר. אחד מהם הוא גידי (שם בדוי), 63, תושב אזור המרכז, שאובחן כחולה סרטן ריאות לפני שלוש שנים. הוא התחיל לצרוך שמן RSO וזמן קצר אחר־כך עבר ניתוח שבמהלכו הוציאו מגופו את הגידול הסרטני ושלושת־רבעי מהריאה השמאלית. הניתוח היה כרוך בשבירה של שלוש צלעות, פעולה שתגרום לו כאבים עד סוף ימיו, כך הובהר לו בבית החולים.

     

    מיד אחרי הניתוח גידי המשיך להשתמש בשמן כדי להתמודד עם הכאבים העזים, וכדי לוודא שגרורות חדשות לא יצמחו בגופו. "אישרו לי 100 גרם בחודש, ועליתי בהדרגה עד 250 גרם לחודש", הוא מספר. "מהכמות הזו הכנתי מספיק שמן שאיפשר לי לצרוך גרם אחד ביום בבליעה, ועוד חמישית גרם באידוי, וזה עזר לי לחזור לתפקוד מלא. הרופא שלי היה בטוח שאחרי הניתוח אפתח גרורות בכל הגוף, ולכן המליץ שאעבור כימותרפיה, אבל אני סירבתי והתעקשתי להמשיך עם השמן אחרי שניסיתי כימו וזה השפיע עליי נורא. במשך שלוש שנים נשארתי נקי, שום גרורה לא צמחה בגופי בזכות השמן, והצלחתי לנהל חיים נורמליים למרות הכאבים העזים. אני חושב שלשמן היה חלק גם בהיעלמות הסרטן, כי הרי התחלתי איתו עוד לפני הניתוח".

     

    במשך השנים האלה גידי חידש את רישיון הקנאביס הרפואי שלו מדי שנה אצל אותו רופא, אלא שלפני חודש, כשבא לחדש שוב, נאמר לו שהוא חייב להחליף רופא. לדבריו, נאמר לו שהסיבה היא שהוא אינו מטופל באופן קבוע בבית החולים שבו עובד אותו רופא. "הלכתי לשני רופאים אחרים", מספר גידי, "והם אפילו לא שאלו אותי ממה אני סובל ואיזה סרטן יש לי. כל מה שהם בדקו זה את הרישיון הישן שלי, ראו שקיבלתי 250 גרם לחודש, ומיד קבעו שאני יורד ל־50 גרם בלבד. אמרתי להם שאני חייב 250, אבל הם לא הסכימו לשמוע ואמרו שזה מה שהם יכולים לתת לי, ועוד כעסו עליי. אתה מתעסק עם משהו שהם לא רוצים להתעסק בו, אתה נטל עבורם, זו הייתה התחושה. החלטתי שאני מסרב לקחת את ה־50 גרם בקטע עקרוני, כי פקיד במשרד הבריאות לא יקבע לי שרופא מוסמך נתן לי מינון לא נכון".

     

    אז מה אתה עושה בחודש האחרון?

     

    "קונה גראס זבל ברחוב מעבריינים, וממנו מכין את השמן בעצמי. האיכות פחות טובה מהשמן שהתרגלתי אליו באופן ניכר, וזה אומר שאני צריך לקחת כמויות גדולות יותר ועדיין כואב לי. הטיפול שלי עד לפני חודש היה מורכב מזנים ספציפיים של קנאביס, שהתרכובת ביניהם היתה המתאימה בשבילי, ועכשיו אין לי מושג מה יש בגראס שאני קונה ברחוב. הוצאתי על זה 25,000 שקל בחודש האחרון. החלטתי שככה זה לא יימשך וב־28 באפריל אני עובר לגור בארה"ב. אני פליט של מערכת הבריאות במדינה שלי, מסרבים לתת לי פה את הטיפול שאני זקוק לו, ואילו שם אני אקבל מרשם מרופא מקומי באופן מיידי. במקביל אני מכין תביעה גדולה נגד משרד הבריאות שתוגש לבית המשפט המחוזי בקרוב, ואלך עם זה עד בג"ץ אם צריך".

     


    פרסום ראשון: 21.02.19 , 16:14
    yed660100