5 עובדות על הפרעת אכילה כפייתית
השבוע מצוין שבוע המודעות להפרעות אכילה. הפסיכיאטר ד"ר אילן טל, מנהל מרכז ד"ר טל לתמיכה רגשית ונפשית, מסביר מהי הפרעת האכילה השכיחה ביותר, שלא מדברים עליה.
1. הפרעת אכילה כפייתית (Binge eating disorder), מאופיינת בהתקפים של אכילת יתר בפרק זמן קצר ובתחושת חוסר שליטה באכילה, הגורמים לתחושות גועל, דיכאון ואשמה. האכילה מתחילה פעמים רבות ללא תחושה של רעב, היא מורגשת כבלתי נשלטת, ולעיתים אף בלתי רצונית.
2. כדי שהתנהגות תיחשב כהפרעת אכילה כפייתית, צריכה להיות לפחות אפיזודה בולמוסית אחת בשבוע במשך שלושה חודשים.
3. אכילה בולמוסית היא אכילה שבה אנשים אוכלים לרוב מהר, ללא הבחנה, לעיתים עד כדי כאב בטן; הם לא נהנים מהאכילה, אך אינם מצליחים להפסיק. לרוב האכילה תיעשה בסתר, למשל בשעות הלילה.
4. שורשיהם של התקפי האכילה הבולמוסית קשורים לטריגר רגשי כלשהו כמו טראומה, כעס או תסכול. האוכל נהיה אמצעי התמודדות עם חוסר נוחות וחוסר שליטה והרגיעה היחידה, לכאורה, שיכולה להיות מושגת היא כשהגוף במצב מלאות. אך הרגיעה הזו זמנית, משום שהאכילה המרובה, חוסר השליטה וההשמנה גורמים לתחושת אשמה קשה, ולעיתים גם לדיכאון ולחרדה, שמעוררים את הצורך באכילה מחדש.
5. הטיפול המומלץ והיעיל ביותר לעצירת מעגל האימים הזה הוא טיפול רב־מערכתי: תרופתי, רגשי וקוגניטיבי. מטרת הטיפול היא לסייע להפסיק את ההתקפים על ידי ויסות מחשבות באמצעים קוגניטיביים, התייחסות רגשית מעמיקה וטיפול תרופתי שמסייע בריסון הדחפים.