yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דוד רובינגר
    24 שעות • 24.02.2019
    כהנא חי ובועט
    במלאות 25 שנה לטבח של ברוך גולדשטיין במערת המכפלה והוצאת תנועת כך מחוץ לחוק, חושף תחקיר "ידיעות אחרונות" ו־ynet את הארגונים, העמותות ורשת הצללים שהקימו יוצאי כך לאחר שפעילותה נאסרה. לפחות אחת מהעמותות, "ישיבת הרעיון היהודי", מופיעה ברשימת ארגוני הטרור של הממשל האמריקאי. בין החברים בעמותה מצאנו גם את שמו של המועמד לכנסת מטעם מפלגת הימין המאוחדת — ד"ר מיכאל בן־ארי. בזמן שבאיפא"ק מזדעזעים, חלק ניכר מהמימון לארגונים האלה מגיע מיהודי אמריקה. בן־ארי: "שקרים ובדותות כדי להפיל את הימין"
    יהודה שוחט

    לא מעט חיוכים נרשמו במליאת הבית היהודי, המתונה שבין סיעות הציונות הדתית הימנית, אחרי שמרבית החברים הרימו את ידם בעד ריצה משותפת לבחירות עם "עוצמה יהודית". כך, בהינף יד, הם התחברו בפועל ליוצאי "כך" — גוף שמופיע ברשימות ארגוני הטרור של מחלקת המדינה ומשרד האוצר האמריקאים, וגם הוצא מחוץ לחוק בישראל.

     

    יהודי ארצות־הברית מיהרו להזדעזע מהחיבור וממעורבותו של נתניהו, ובסוף השבוע הוציא ארגון איפא"ק גינוי דרמטי למהלך. יש רק עניין אחד, פעוט: חלק מהמימון של הארגונים שירשו את "כך" ו"כהנא חי", אחרי שאלה הוצאו מחוץ לחוק, מגיע מיהודי ארצות־הברית, תוך עבירה לכאורה על החוק שם. איך זה עובד? תחקיר "ידיעות אחרונות" ו־ynet מגלה כיצד בעצם ממומן הניאו־כהניזם בישראל.

     

    מחוץ למחנה

    תזכורת קצרה: תנועת כך מיסודו של מאיר כהנא, כמו אחותה הקטנה "כהנא חי" שהוקמה לאחר הירצחו של המייסד, הוצאה מחוץ לחוק בישראל בעקבות הפיגוע שביצע חבר המפלגה ברוך גולדשטיין במערת המכפלה, בדיוק היום (25.2) לפני 25 שנה.

     

     

    בשנים שחלפו המשיכו יוצאי התנועה לפעול בעמותות ובארגונים שונים, בדרכים לגיטימיות לכאורה, ובשנים האחרונות עברו לשחק גם במגרש הפוליטי. אחד מאנשי המפתח בסיפור הוא בן־ציון (בנצי) גופשטיין ששמו מוכר מארגון להב"ה, שאינו ארגון רשום. מאחוריו מסתתרת בפועל רשת של ארגונים, שלרובם יש או היה לגופשטיין קשר ישיר לכאורה.

     

    בהנהגתו של גופשטיין, מוביל להב"ה קו גזעני ומסית כלפי מיעוטים. לפני ארבע שנים, בשבתו כשר הביטחון, שקל משה (בוגי) יעלון להכריז על להב"ה כארגון טרור, ובנובמבר 2017 החליטה הפרקליטות להעמיד את גופשטיין לדין באשמת הסתה, והיועמ"ש אביחי מנדלבליט אמור להכריע בקרוב אם להגיש כתב אישום נגדו.

     

    הארגון הראשון שאליו נקשר שמו של גופשטיין הוא "חמלה" — עמותה שמטרתה לסייע לנערות מבתים הרוסים הנתונות "בסכנת התבוללות". זמן קצר לאחר מכן החלה העמותה לקבל ממשרד הרווחה תקציב קבוע של מאות אלפי שקלים, שבאמצעותו היא מפעילה מעון לנשים ונערות במצוקה בירושלים.

     

    כבר בתחקיר ב־2014 נמצאו שלל קשרים בין ארגון "חמלה" לפעילים לשעבר של כהנא. למשל, ברוך בן־יוסף, שהקים את "האגודה לביטול כך כארגון טרור", קיבל ממנה מימון. חבר ועד העמותה אליקים ניימן משמש גם כמנכ"ל ישיבת "הרעיון היהודי", שהוקמה על ידי מאיר כהנא ומופיעה עד היום ברשימות השחורות של ארצות־הברית תחת הקטגוריה ארגון טרור. ניימן הוא גם ממייסדי "הקרן להצלת עם ישראל", וכשביקשנו לתרום ללהב"ה נשלחנו על ידי גופשטיין עצמו ל"קרן להצלת עם ישראל".

     

    צילום: יואב דודקביץ
    צילום: יואב דודקביץ

     

     

    גופשטיין עבד ב"חמלה" בשכר, כ"אחראי יח"צ בישראל", ושימש גם כמורשה חתימה לצד אליקים ניימן. על פי פרוטוקול של האסיפה הכללית בעמותה, גופשטיין פוטר (לטענתו עזב מיוזמתו), אך הוחלט "להשאיר את העסקתו כעוזר גיוס כספים לתקופת ניסיון" שהסתיימה בינתיים.

     

    מי מממן את עמותת "חמלה"? מלבד משרד הרווחה, שבשנת 2016 העביר לה יותר ממיליון שקלים, הצלחנו למצוא עוד כמה שמות כמו עיזבון המנוחה מרים אורין ז"ל, "קרן אהבת ישראל" "קרן עניי עמך" וגם "הקרן המרכזית לישראל" (Central Fund for Israel) — קרן אמריקאית שבראשה עומד ג'יי מרקוס. "הקרן המרכזית לישראל", שלא נוהגת לפרסם את רשימת הנתמכים שלה, תרמה ל"חמלה" כמעט 100 אלף שקלים בשנת 2015, ועוד עשרות אלפי שקלים בשנת 2014. בין האמריקאים שתורמים לקרן במישרין ובעקיפין — ישנם רבים שלא יודעים לאן מגיע הכסף בסופו של דבר. קרן אמריקאית נוספת שתורמת לחמלה היא Traditional Fund, שתורמת גם לשלל ארגוני ימין בישראל.

     

    מאחורי הרעיון

     

    הארגון השני ברשת המסועפת הוא "ישיבת הרעיון היהודי", שרשומה כעמותה ונוסדה על ידי מאיר כהנא בשנת 1987 כדי להפיץ את משנתו. מלבד כהנא עצמו, בין המייסדים ניתן למצוא את משה ניימן, מיכאל בן־ארי, טירן פולק, גד סטרומן, יקותיאל בן־יעקב וברוך מרזל. נשיא הישיבה הוא יהודה קרויזר והמנכ"ל הוא אליקים ניימן. נכון ליוני 2018, בן־ארי הוא חבר ועדת הביקורת של העמותה, ששמה מופיע עד היום ברשימת ארגוני הטרור בארה"ב. כלומר, תרומה לארגון אסורה באמריקה, ובן־ארי, שעשוי להיות ח"כ לעתיד, פעיל לכאורה בארגון שמופיע ברשימת ארגוני הטרור של ארה"ב.

     

    בין השנים 2002 עד 2005 דיווחה העמותה על מלגות שהיא מעניקה, ואחד הנהנים המרכזיים מהן הוא בנצי גופשטיין, שרעייתו ענת הועסקה בעמותה בשכר. בשנת 2002 הוא קיבל 24 אלף שקל, בשנת 2004 קיבל 26 אלף שקל, ושנה לאחר מכן שוב 24 אלף.

     

    על פי הרישומים, את "ישיבת הרעיון היהודי" מממנים תורמים אמריקאים שונים, בין השאר דרך שני ארגונים אמריקאים: הראשון הוא Charity of Light ("חסדי מאיר" בתרגום גס), עמותה אמריקאית פטורה ממס על תרומות, שנרשמה בניו־ג'רזי ב־2001 וחמש שנים לאחר מכן נוסף לה השם "חמלה". באותה שנה הוצג כיו"ר העמותה לוי חזן, שהיה כהניסט מוכר ונידון למאסר על חלקו בירי על אוטובוס מצפון לרמאללה בשנת 1984, אירוע שבו נפצעו שישה פלסטינים. אותו חזן הופיע גם במסמכים של עמותת "חמלה" כעובד יח"צ של העמותה בחו"ל. בין התורמים שהעבירו כספים לקרן הצדקה הזאת לאורך השנים אפשר למצוא גם את זרוע הצדקה של IDT Corporation, חברת התקשורת האמריקאית בייסודו של הווארד ג'ונס, תורם ידוע לליכוד ולנתניהו.

     

    הארגון האמריקאי השני הוא American Friends of Yeshivat HaRaayon, עמותה שנרשמה בשנת 1991 בסקוקי, אילינוי, ומגייסת משאבים עבור ישיבת הרעיון היהודי, זו שמופיעה ברשימת ארגוני הטרור. איך? אולי משום ששם העמותה המגייסת כתוב במילים העבריות, ולא בתרגום לאנגלית כפי שמופיע ברשומות.

     

    גם כאן, נכון לשנת 2015, לוי חזן משמש כדירקטור. על פי הרישומים, משנת 2011 תרם הארגון ל"ישיבת הרעיון היהודי בישראל" סכומים שבין 44 ל־136 אלף דולר בכל שנה. לכאורה, מדובר בעבירה פלילית תוך הפרה של שלושה איסורים שונים למתן מימון לארגוני טרור.

     

    "יש הגדרות שונות בתוך רשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה", מסביר דיוויד ספרסטיין, בכיר לשעבר במחלקת המדינה. "המנהיגים של הארגונים הנמצאים ברשימה חשופים לכל המגבלות שהחוק מכיל. מי שתורם כסף לארגונים הללו מפר את החוק וחשוף לסנקציות פליליות, גם במקרים שאינו יודע לאן הגיע הכסף שתרם".

     

    חמ"ל תג מחיר

     

    הארגון הבא הוא "חסדי מאיר", שבראשו עומד על פי פרסומים שונים גופשטיין עצמו. במהלך העבודה על התחקיר לא נמצאה כל עדות לכך שהארגון הזה רשום בישראל, אלא רק בארצות הברית. כשהתקשרנו למספר הטלפון לתרומות שמציג הארגון, נתנה לנו האישה שהשיבה את מספר החשבון ותא הדואר ששייכים לעמותת "חמלה עזרה לנזקקים". בהמשך, התברר שאפשר לתרום לארגון גם דרך מוקד התרומות של "חמלה".

     

    זה לא עניין של מה בכך. בניגוד ל"חמלה" שעוסקת לכאורה רק בסיוע לנזקקות, "חסדי מאיר" הוא ארגון שמסייע "לתושבי הגבעות". על פי פרסומים בעבר, הארגון היה חלק מחמ"ל "תג מחיר" שהוקם בשנת 2011 במטרה לנקום את הריסת המבנים בחוות גלעד. פעילות הארגון כוללת התרמה לנוער הגבעות, וגם נטיעת עצים בסביבת התנחלויות וגבעות ביהודה ושומרון.

     

    לפני עשור צוטט גופשטיין עצמו בכתבה בעיתון "הארץ": "יש לנו קבוצה של ארגון החסד 'חסדי מאיר' (על שם מאיר כהנא), שעוזר לגבעות". בסרטון שהעלה גופשטיין בעבר הוא קורא לתרום ל"חסדי מאיר" למען פעילות בגבעות.

     

    אתר האינטרנט של "חסדי מאיר" נרשם על ידי לוי חזן, ובדיקת מקורות המימון של הארגון גילתה כי הוא מגייס בארצות־הברית תרומות פטורות ממס דרך Charity of Light. אגב, תא הדואר ומספר הפקס שמופיעים באתר של חסדי מאיר הם של עמותת "הרעיון היהודי". בגרסה הישנה של האתר מופיעה כתובת בארצות־הברית, שהיא גם כתובתם של שני הארגונים האמריקאים שצוינו.

     

    העמותה הבאה, "הקרן להצלת עם ישראל", נרשמה בשנת 2011 ומטרותיה המוצהרות: "מאבק בתופעת ההתבוללות. פעילות למען נפגעי תופעת המסתננים והעובדים הזרים הבלתי חוקיים. פעולות וסיוע הומניטרי. חיזוק ההתיישבות והאחיזה בארץ ישראל. סיוע משפטי".

     

    מייסדי העמותה הם אליקים ניימן, ירון אדלר, ישראל דיסקינד, איילה בן גביר (אשתו של איתמר בן גביר), בנצי גופשטיין, לוי חזן ומתילדה חרוץ. על פי דיווחי האסיפה הכללית ממאי 2018, גופשטיין משמש כמורשה חתימה ומוגדר כ"מפעיל העמותה" תמורת שכר ברוטו שנתי של 66,764 שקל. כתובת המייל של העמותה היא אותה כתובת שהופיעה גם ב"חסדי מאיר" — המייל האישי של גופשטיין. אחד מחברי ועדת הביקורת של הקרן היה יצחק גבאי, שהורשע ונשלח לשלוש שנות מאסר על חלקו בהצתת בית הספר הדו־לשוני בירושלים. נכון לשנת 2016, המחזור של העמותה עומד על כ־260 אלף שקל, ובין התורמים לה במהלך השנים מצאנו את מפלגת "ארץ ישראל שלנו"; וגם את "קרן סגל לישראל" אשר לפני שנתיים נמתחה עליה ביקורת חריגה מרשם העמותות על כך שאינה עושה דבר כדי לממש את מטרותיה.

     

    כך, אם כן, פועלת רשת מתוחכמת שפעיליה הם יוצאי "כך" ו"כהנא חי", בין השאר באמצעות כספי תורמים יהודים, שיש בהם כאלה שספק אם הם יודעים למי הם תורמים. עם הרשת הזאת קשר בעצם בשבוע שעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו קשרים, כשלחץ להכניס את "עוצמה יהודית" של גופשטיין ושותפיו לרשימה שצפויה להיכנס לכנסת ה־21.

     

    "המלחמה שלנו חוקית"

     

    "מאז שתנועת כך הוצאה מחוץ לחוק, ממשיכי דרכו האידיאולוגית של כהנא פיתחו שיטות חדשות על מנת לפעול ולהשיג מימון", אומר רן כהן, ממייסדי "הבלוק הדמוקרטי". "אם בעבר הם נשענו על מנגנונים פוליטיים, היום מדובר ברשת עמותות בכסות של ארגוני צדקה ומטרות חברתיות. בפועל הן מגייסות כסף, גם ממדינת ישראל וגם מחו"ל, על מנת להמשיך להסית ולערער את יסודות הדמוקרטיה. כסף שעובר מהמדינה לארגונים שכאלה הוא רק דוגמה אחת לאופן שבו השלטון מלבין כהניזם. הדוגמה הבולטת ביותר מהזמן האחרון היא העובדה שנתניהו פועל על מנת להבטיח את כניסת הרשימה עם המאפיינים הכהניסטיים של גופשטיין ומרזל לכנסת".

     

    בנצי גופשטיין מסר בתגובה: "מדובר בשקרים. המטרה של הפרסום הנוכחי היא שוב ניסיון להפיל את שלטון הימין ולנסות למנוע מעוצמה יהודית להיכנס לכנסת הבאה. לא יעזור, אמשיך במלחמה החוקית בהתבוללות בארץ הקודש".

     

    מיכאל בן־ארי מסר בתגובה: "מדובר באוסף של בדותות שפורסמו והופרכו לפני שנים. אבל כשמדובר במטרה להפיל את שלטון הימין, האתיקה העיתונאית נדרסת".

     

    בצירוף מקרים מעניין, כשפניתי לארגון "חמלה" כדי לקבל תגובה הופניתי למוקד הטלפוני של "ישיבת הרעיון היהודי". בהמשך נמסר מ"חמלה": "העמותה מפעילה קרוב ל־20 שנה הוסטל לנערות חרדיות בסיכון ובמצוקה, נערות שעברו התעללות קשה (ומי כמוך ודאי מכיר את הנושא), וב"ה מצליחים לשקם ומחזירים אותן לחברה נורמטיבית. העמותה עוסקת בתחום חברתי ושיקומי ואינה קשורה לגוף פוליטי כזה או אחר. בנצי גופשטיין סיים את עבודתו בעמותה באוקטובר 2014 , ומאז אין כל קשר בינו לבין עמותת 'חמלה סיוע לנזקקים'. ענת גופשטיין סיימה את עבודתה בעמותה באפריל 2015 ומאז אין כל קשר בינה לבין העמותה. לצערנו, כבר מספר פעמים נוהגת העיתונות לנגח את עבודת הקודש שעושה הצוות המסור בהוסטל ואנו דורשים להפסיק לנבור בנושא זה הנמצא כבר שנים רבות מאחורינו".

     

    ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "'חמלה' זכתה במכרז להפעלת הוסטל לנערות צעירות בסיכון מהמגזר החרדי, המופנות על ידי המחלקות לשירותים החברתיים ברשויות המקומיות. העברת המימון לעמותה הינה עבור הפעלת ההוסטל בלבד".•

     

    בהכנת הכתבה השתתפה מרב זונשיין

     


    פרסום ראשון: 24.02.19 , 20:22
    yed660100