yed300250
הכי מטוקבקות
    להתבגר זה כואב | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 28.02.2019
    להתבגר זה כואב
    כאילו שלא מספיקים ההורמונים, המתחים עם ההורים והאתגרים החברתיים שמזמן גיל ההתבגרות, כשעל הפנים צצים פצעונים לא יפים וכואבים, זה הופך את העניין לנעים עוד פחות. למה הם מופיעים, איך מטפלים, והתשובה לשאלה הנצחית - לפוצץ או לא לפוצץ?
    רותי קינן

    גיל ההתבגרות הוא תקופה מאתגרת בכל המובנים ודווקא בעיצומה נאלצים בני נוער רבים להתמודד גם עם תופעה מטרידה: פצעים מכוערים על הפנים. האקנה, שמקורה הוא כמעט תמיד הורמונלי, אמנם נפוצה בקרב מתבגרים אבל האמרה "עד החתונה זה יעבור" לא תקפה לגביה: בשנים האחרונות מרבים לדבר גם על אקנה של מבוגרים, המתפרצת בשנות השלושים ואף אחריהן.

     

    החדשות הטובות הן שהיום, יותר מתמיד, יש לרופאי העור, לקוסמטיקאיות ולחברות התמרוקים הרבה מה להציע לפתרון הבעיה או להקלה ניכרת על המצב בזמן ההתפרצות ואחריה. החל מטיפולים עם מכשירים מתקדמים ובתרופות וכלה בתכשירים יעילים, שיקלו על ההתמודדות.

     

    מהי אקנה?

     

    ”אקנה היא אחת ממחלות העור הנפוצות בגיל ההתבגרות ושכיחה בעיקר בתקופת הבגרות המינית", אומרת ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר. "היא נפוצה כמחלה הורמונלית גם בגילים בוגרים יותר. עם השנים חלה עלייה חדה במספר המתמודדים עם המחלה בעיקר במדינות המערב. נתון חדש המשקף את שכיחות המחלה מצביע על כך שכ־85% מכלל האוכלוסייה בעולם המערבי סובלים או סבלו ממחלת האקנה".

     

    "האקנה נוצר בתהליך המתחיל בייצור יתר של חלב (שומן) בבלוטות הסבום, הנוצר מפעילות הורמונלית" מסבירה רונית שגב, ביולוגית וחוקרת עור, ובעלים של חברת ביופור. "הצטברות של עודף תאי עור מתים על פני העור ובתוך הנקבוביות מקשה על ניקוז הסבום, וגורמת להיווצרות של מצבורי שומן שסביבם מתפתחים חיידקים".

     

    בתהליך תקין הסבום מופרש מהנקבוביות, נמס על פני העור ומסייע לשמור על לחות ומרקם חלק. כשהנקבובית נסתמת השומן לא מופרש ממנה ומתרכז בתוכה. "מבחינה חיצונית, הצטברות זאת של שומן יכולה להיראות בכל מיני צורות. לעיתים השומן העודף הזה ותאי עור מתים מתגבשים למבנה לבן ורך - ראש לבן . אם הנקבובית פתוחה, בלי כל כיסוי עור היא נחשפת לאוויר ומתכהה, ונוצר ראש שחור", מסבירה שגב.

     

    ואולם, הצטברות השומן בנקבוביות מספקת גם תנאים נוחים להתפתחות של חיידקים. "בסביבה זו משגשג סוג של חיידק הקרוי  P. acnes", מסבירה שגב. "עם התרבות החיידק מופיעים גירוי ודלקת, המתבטאת בפצעים אדומים ונפוחים". אם לא מטפלים בפצעים בזמן, הם עלולים להותיר אחריהם צלקות שקשה מאוד להיפטר מהן.

     

     

     

    במקרה של התפרצות של אקנה, מומלץ לפנות קודם כל לאבחון אצל רופא עור. הרופא יעריך את חומרת המחלה וימליץ על טיפול. חלק מהטיפולים מתבצעים אצל רופא בלבד, במכשור מיוחד או בתרופות מרשם. טיפולים אחרים אפשר לעשות במכונים ואצל קוסמטיקאיות. יש גם תכשירים קוסמטיים יעילים, המיועדים לטיפול בבית וגם תכשירי מדף, המיועדים לעור בעייתי.

     

    "בכל מקרה, לא מומלץ לפוצץ את הפצע, או לחטט בו", מדגישה רונית שגב. "הלחיצה גורמת לקרע בתוך הזקיק וזליגה של חלב, שברי תאים וחיידקים אל תוך הריקמה, שיוצרת דלקת והחמרה של האקנה".

     

    פתרונות רפואיים

    לייזר

     

    אחד הטיפולים החדישים ביותר שמציעים הרופאים הוא מכשיר לייזר המיועד לטיפול באקנה פעיל.

     

    "הטיפול בלייזר נחקר ונבדק בשנים האחרונות ונמצא כטיפול היחיד שיעיל גם לאקנה פעיל וגם לצלקות", אומרת ד"ר מרסר.

     

    "המכשיר שולח פולסים של לייזר בעוצמה מספיק חזקה הפוגעת והורסת את הנגע ממנו מתפתחת מחלת האקנה כך שלא משנה באיזה מצב המחלה נמצאת (פעילה, מתקדמת או מתחילה) - ניתן לשפר את מצב העור בצורה משמעותית", אומרת ד"ר מרסר. "פולס הלייזר מטפל בין היתר גם בבקטריה עצמה ומסיר את חומרי החלב העודפים שנותרו בנקבוביות, מקלף את העור ומחדש אותו. הפציעה המבוקרת המתבצעת באמצעות פולס הלייזר גורמת להפעלת מנגנוני ריפוי - העור מרפא את עצמו ומתחיל לבנות קולגן חדש".

     

    תרופות

     

    "לתרופות אנטיביוטיות אפקט יעיל לפצעי אקנה מודלקים וניתן לצלוח איתן מקרים של מחלת אקנה קלה יחסית", אומרת ד"ר מרסר. "תכשירים הורמונליים הם פתרון הפועל להקטנת תהליך הפרשת החלב. הם כוללים אסטרוגנים במינון גבוה או נוגדי אנדרוגנים".

     

    פתרון מוכר אחר הוא תכשיר הרואקוטן - נגזרת של ויטמין A, שנועד אף הוא להפחית את הפרשת החלב. "התכשיר פעיל מאוד וברוב המקרים המטופלים משיגים החלמה מלאה מהאקנה, אך השימוש בו יכול להביא לתופעות לוואי הכוללות יובש בעור (בעיקר בשפתיים) ועלייה בשומני דם. בנוסף, התכשיר עלול לגרום למומים בעוברים והוא אסור לשימוש בנשים הרות ומיניקות" מוסיפה ד"ר מרסר.

     

    "ישנן שתי חומצות עיקריות, שתיהן נגזרות של ויטמין A, המשמשות כתכשירי מריחה ומטרתן העיקרית היא שחרור פקקי חלב התקועים בתעלת זקיק השערה: חומצה רטינואית, המוכרת כרטין A, משפרת ברוב המקרים את מצב האקנה אך עלולה לגרום לגירוי, ליובש ולדלקת של העור; ואדפלן או בשמו המוכר אדפרין, שפעולתו דומה לזו של חומצה רטינואית אך מלווה בפחות גירוי לעור", מסבירה ד"ר מרסר.

     

    בכל מקרה, הטיפול דורש התמסרות ואורך רוח. "יש לגלות סבלנות בתהליכים המרפאים את מחלת האקנה", מדגישה ד"ר מרסר. "ברוב המקרים ניתן לראות שיפור לפחות לאחר 6־4 שבועות של טיפול מוקפד. חשוב לציין כי כדאי לטפל במחלה הפעילה כדי למנוע צלקות. הטיפול המניעתי יעיל יותר מכל טיפול בצלקות שנותרו".

     

    טיפולים במכונים ואצל קוסמטיקאיות

     

    ”התוצאות הטיפוליות שאליהן מגיעות קוסמטיקאיות בשנים האחרונות הן יוצאות דופן, לרבות במקרים רבים שבהם הטיפול התרופתי בכדורים או במשחות לא עזר", אומרת רונית שגב. המכונים והקוסמטיקאיות מציעים הן טיפולים במכשירים והן טיפולים בתכשירים המיועדים לניקוי, ניקוז ושיפור מצב הנגעים.

     

    מכשירים

     

    הטיפולים המבוססים על אנרגיית אור מיועדים לחסל את החיידקים מחוללי המחלה.

     

    חברת מד־אופ אסתטיק מציעה טכנולוגיה חדשנית לטיפול באקנה באמצעות הבזקי אור כחול לחיסול חיידק ה־propionibacterium acne האחראי לתופעה. לפני הטיפול מכינים את האזור באמצעות ניקוי עמוק, הכולל ניקוז הפצעים, חיטוי והרגעת העור. תהליך ההארה כולל סדרות של הבזקי אור ברמות אנרגיה משתנות. הטיפול מתבצע פעמיים בשבוע במשך חמישה שבועות או פעם בשבוע בתקופה של עשרה שבועות.

     

    טיפול פוטותרפי, המוצע על ידי הברבור, המרכז לקוסמטיקה מדעית, עושה שימוש במכשיר rejuvenation, מבית חברת PRONU היפנית. במהלך הטיפול המטופל עוטה על פניו מסכת לד כחולה הפועלת בטכנולוגיית אור חדישה שתכליתה להביא לחיסול חיידקי האקנה. הטיפול, הנמשך בין 15 ל־20 דקות, מתבצע פעמיים בשבוע במהלך ארבעה שבועות.

     

     

    טיפולים בתכשירים

     

    כמעט כל קוסמטיקאית ומכון יופי מייחדים טיפול לאקנה, ברמות שונות של המחלה. כל טיפול כזה כולל בדרך כלל כמה שלבים, וביניהם ניקוי עמוק וחיטוי של העור, ניקוז הנגעים ולאחר מכן מריחת משחות פעילות שנועדו לטפל בנגעים ולייבש אותם, כולל הוראות להמשך טיפול במשחות בבית. חברות הקוסמטיקה מייעדות סדרות של תכשירים המיועדים למטרה זו ואשר נמכרים רק באמצעות קוסמטיקאיות, שעברו הכשרה לאבחון ולהתאמתם למטופלים. "יש לזכור שמשרד הבריאות איננו מרשה לציין על תמרוקים את המילה אקנה, ומוצרי מדף או מוצרים שנמכרים במכוני הקוסמטיקה לא יכולים להבטיח ריפוי אקנה", מדגישה שגב. "יצרני הקוסמטיקה פותרים זאת על ידי השימוש במונח עור בעייתי או פצעונים".

     

     

    תכשירי מדף

     

    כל חברות הקוסמטיקה מייעדות סדרות של מוצרים לטיפול בעור שמן ובעייתי. לאקנה במצב קל או בתקופות של רגיעה, התכשירים האלה יכולים לשמור על ניקיון העור ולהרגיע אותו. חפשו את ההגדרה "לעור שמן" או "לעור בעייתי" על התווית והיעזרו ביועצת היופי בחנות. •

     

    briut@yediot.co.il

     

    כמה מהתכשירים הנמצאים בשימוש אצל קוסמטיקאיות במכון ולהמשך טיפול בבית:

    1. חברת KB PURE מציעה את אזילקוטן, תכשיר במריחה (קרם) המורכב מחומר פעיל של ויטמין A, המשלב גם מרכיבים מלחלחים, משקמים ומרגיעים ורכיבים אנטיספטיים. הטיפול מיועד למריחה בערב, לתקופה של בין ארבעה לשישה חודשים או יותר, בהתאם להנחיות הקוסמטיקאיות.

     

    2. הטיפול של חברת ביופור בעור בעייתי מתרכז במינימום מגע בעור ובהתאמת תכשירים עם מרכיבים פעילים לטיפול בבית באופן אישי לכל מטופל. הטיפול מבוסס ברובו על חומצה אזלאית ועל מרכיבים אנטי־חיידקיים ואנטי־דלקתיים. לא נוגעים בפצעים, לא מפוצצים או מנקזים אותם ומניחים לחומרים הפעילים לחולל את הריפוי. אחת לשלושה שבועות עוברים ביקורת אצל הקוסמטיקאית, בהגעה למכון או בשליחה של תמונה דיגיטלית באיכות גבוהה.

     

    3. סדרת קליר סטארט של דרמלוג'יקה פועלת לקטילת חיידקי האקנה, מטפלת בתהליך הדלקתי עד לדעיכה שלו, לצד מניעת זיהומים והתפתחות מתמשכת של פצעונים. הסדרה פותחה כך שתגן באופן מלא על שכבת ההגנה של העור ותמנע את התייבשותו.

     

    4. בחברת SR COSMETICS הושקה הסדרה הבוטנית ובה ProPhyto Dermal Zit-Out, סרום טיפולי פעיל, המיועד לתיקון ולשיקום נזקי העור הבעייתי. מרכיביו מסתמכים על תכונות משקמות של שמנים צמחיים בעלי פעילות אנטי־מיקרוביאלית. הסינרגיה עם המרכיבים הפעילים בתכשיר תומכת בעיכוב ייצור עודף הסבום בעור הבעייתי, הפחתה באדמומיות, הבהרת כתמים ושיפור נראות מרקם העור.

     

     
    אזילקוטן, תכשיר במריחה | צילום: יח"צ
    אזילקוטן, תכשיר במריחה | צילום: יח"צ

     

     
    אס אר קוסמטיקס | צילום: מלנית גל
    אס אר קוסמטיקס | צילום: מלנית גל

     

     
    מכשיר טיגריס מבית מד אופ אסתטיק | צילום: יח"צ
    מכשיר טיגריס מבית מד אופ אסתטיק | צילום: יח"צ

     

     
    2 תכשירים חדשים של דרמלוג'יקה | צילום: יח"צ
    2 תכשירים חדשים של דרמלוג'יקה | צילום: יח"צ

     


    פרסום ראשון: 28.02.19 , 17:41
    yed660100