ההחלמה ההיסטורית של חולה האיידס

12 שנה לאחר שאזרח אמריקאי ניצח לראשונה את נגיף ה־HIV בעזרת תרומת מח עצם נדירה, מצטרף אליו בריטי שסבל מהמחלה • הרופאים מסבירים: לא ניתן להציל את יתר החולים כי יש מעט מאוד אנשים שמתאימים לתרום

מחלת סרטן שתקפה חולה איידס היא זו שהביאה דווקא להחלמתו משתי המחלות. זה סיפורו המדהים של גבר בריטי שהפך לאדם השני בהיסטוריה שנרפא מנגיף ה־HIV וקיבל את חייו במתנה: אדם בריא, שלא נזקק לתרופות.

 

מדובר בתושב בריטניה שנדבק בשנת 2003 בנגיף ה־HIV שגורם לאיידס – מחלה שמאמצע שנות ה־80 קטלה את חייהם של כ־35 מיליון בני אדם ברחבי תבל. שני מיליון נוספים בלבד שרדו הודות להמצאת הקוקטייל להתמודדות בנגיף – ובהם הבריטי. לפני כשבע שנים תקפה אותו צרה נוספת: הוא חלה בסרטן דם. מצבו הידרדר, והרופאים הצליחו למצוא לו תורם מתאים למח עצם. בעקבות תרומת מח העצם הוא נרפא מהסרטן – וגם מנגיף ה־HIV.

 

מדובר אמנם בסוג של נס, שכן המטרה הייתה להציל אותו קודם כל מהסרטן, אבל הרופאים לא הופתעו שכן בעולם הרפואה כבר היה ידוע שתרומת מח עצם יכולה לרפא גם מאיידס.

 

לפני 12 שנה ניצח את הנגיף, באותה שיטה, האמריקאי טימותי ריי בראון – שהיה הראשון שנרפא לחלוטין. לעולם הרפואה היה ידוע כבר אז שניתן לנצח את נגיף ה־HIV באמצעות מח עצם, אלא שמספר התורמים הפוטנציאליים, שמתאימים לתרום – מצומצם ביותר. הם חייבים לשאת את המוטציה הגנטית CCR5 שמאפשרת עמידות בפני נגיף ה־HIV – ומרביתם ממוצא צפון אירופי. הרופאים הצליחו למצוא תורם לאמריקאי, והצילו אותו.

 

אתמול, כשנה וחצי לאחר שבמהלכה לא נמצאו שרידי נגיף בגופו, הוגדר הבריטי כחולה השני בהיסטוריה שנרפא מהמחלה. הרופאים אומרים שהוא לא יזדקק יותר לתרופות להתמודות בנגיף, אך מדגישים: "הנגיף בהפוגה, עדיין מוקדם לקבוע שהוא נרפא לחלוטין". מדוע לא יוצאים במבצע לריפוי המוני? גם כי קשה מאוד לאתר תורמים מתאימים, וגם מכיוון שאם התרומה לא מתאימה לגמרי – הגוף של הנתרם תוקף את מח העצם, הליך שעלול להסתיים במוות. כמו כן, ייתכנו זיהומים שעלולים לגרום למוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים