yed300250
הכי מטוקבקות
    שקד ובנט, השבוע. "אנחנו לא פראיירים. אנחנו לא מוכנים שגוש הימין יעלה לזירה עם ידיים קשורות"
    המוסף לשבת • 07.03.2019
    "יש בינינו אינספור מחלוקות. גם לנו יש אגו. אבל לשותפות הזו אין תאריך תפוגה"
    לראיון המשותף הראשון שלהם התייצבו נפתלי בנט ואיילת שקד במצב רוח קרבי | הם תוקפים את נתניהו ("הוא לא באמת ימין"), ולא חוסכים ביקורת גם ממפלגתו של גנץ ("להפקיד בידיהם את הביטחון והכלכלה זה חורבן הבית") | מסתייגים מהמתקפה על מנדלבליט ("אני סומכת עליו ואגבה כל החלטה שיקבל") | ומדברים על הזוגיות הפוליטית ביניהם, על הקנאה ועל השאלה מי מהם יתמודד בעתיד על ראשות הממשלה
    יובל קרני, מורן אזולאי | צילום: רמי זרנגר

    זמן קצר לפני שהיועץ המשפטי לממשלה פירסם את החלטתו הדרמטית על פרשיות ראש הממשלה נתניהו, השתרבב שמה של איילת שקד לסיפור. נתניהו החליט לעשות ספין על ראשה של שרת המשפטים שלו, ועל הדרך גם להביך אותה: הוא שלח מכתב לשקד באמצעות פרקליטיו, שבו ביקש ממנה להתערב בתיק 4000 ולשחרר מסמכים שלטענתו יוכיחו את חפותו. נתניהו משוכנע כי שקד נמצאת בצד של הרעים, של שומרי הסף, כלומר של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והפרקליטות. מבחינתו, זו נקמה: לגרור אותה לקלחת הפוליטית־משפטית שלו מבלי שבעצם יש לה קשר לכך.

     

    הידיעה על המכתב של נתניהו תופסת את שקד בעיצומו של ראיון משותף ראשון שלה ושל נפתלי בנט. היא מפסיקה את הראיון, נכנסת למוד מלחמה, מנסה לנסח כמה גרסאות של תגובה. זה מתחיל עם נוסח חריף ובוטה ומסתיים עם ניסוח מתון. שקד מחליטה לכבוש את זעמה. "מדובר בהאשמות שקריות. ספין פוליטי שקרי", היא אומרת בראיון. "ראש הממשלה יודע היטב שאין ביכולתי להוציא שום חומרי חקירה. העברתי את המכתב שלו ליועץ המשפטי לממשלה, והוא הורה לי לא להתערב בנושא. נתניהו שלח אליי את המכתב כדי שהליכוד יוכלו להוציא הודעה נגדי ולעשות עליי סיבוב פוליטי שקרי".

     

    אבל זה לא הסוף. אחרי התגובה שלה לתקשורת צייץ יאיר נתניהו: "תשחררי כבר את המסמכים שנמצאים אצלך שמוכיחים שתיק 4000 תיק תפור! את יודעת להתערב שאת (כך במקור – י"ק, מ"א) רוצה לטובת חברייך בשמאל".

     

    "אני לא מתכוונת להגיב לציוצים של יאיר נתניהו", אומרת שקד. שלוש פעמים שאלנו. שלוש פעמים השיבה את אותה התשובה.

     

    נתניהו עם יעלון וגנץ בצוק איתן. "הדרך הגנצאית מחפשת תיקו הומני"
    נתניהו עם יעלון וגנץ בצוק איתן. "הדרך הגנצאית מחפשת תיקו הומני"

     

     

    אם היועץ המשפטי לממשלה יחליט להגיש כתב אישום נגד נתניהו לאחר השימוע, איך תנהגו?

     

    שקד: "אם הוא יחליט להגיש כתב אישום, אנחנו נתכנס, נשמע על מה הוגש נגדו כתב אישום ונחליט".

     

    יכול להיות שלא תוכלו להישאר בממשלת נתניהו לאחר הגשת כתב אישום?

     

    שקד: "אנחנו לא רוצים כרגע לקבוע עמדה".

     

    בנט עם נתניהו. "אם אהיה שר הביטחון, אחזיר את צה"ל להיות קטלני ומנצח"
    בנט עם נתניהו. "אם אהיה שר הביטחון, אחזיר את צה"ל להיות קטלני ומנצח"

     

     

    נתניהו יוכל להמשיך לכהן כראש ממשלה עם הכתם הזה? אולי למצביעי הימין מגיעה הנהגה חדשה ונקייה?

     

    שקד: "אנחנו לפני הבחירות ולפי כל הסקרים נראה שראש הממשלה הבא יהיה נתניהו".

     

    את מרגישה בנוח עם הדברים המיוחסים לראש הממשלה?

     

    שקד שותקת.

     

    בן־ארי. "השמיים לא נפלו"
    בן־ארי. "השמיים לא נפלו"

     

     

    "אני רוצה לחדד", אומר בנט. "אין כתב אישום נגד ראש הממשלה, יש החלטה של היועץ לשקול הגשת כתב אישום בכפוף לשמוע. והיועמ"ש אמר שהוא יגיע בנפש חפצה לשימוע, מה שאומר שבהחלט יכול להיות שלא יהיה כתב אישום. לראש הממשלה עומדת חזקת החפות. ובשונה מכל אזרח, המשמעות היא שינוי של כל ממשלת ישראל על משהו שאולי בכלל לא יבשיל".

     

    ראש הממשלה טוען שהיועץ נכנע ללחצי השמאל, יש התקפות משולחות רסן נגדו ונגד גורמי אכיפת החוק. למה אתם לא אומרים: "חברים, נחצו פה גבולות"? איפה האמירה המוסרית שלכם?

     

    שקד: "אני הובלתי את בחירתו של היועץ בתמיכת ראש הממשלה. אני סומכת עליו. אני מגבה אותו בכל הזדמנות. הוא צריך לקבל החלטה לא פשוטה. מהרבה שנות עבודה איתו אני יודעת שהוא מאוד מעריך את עבודתו של ראש הממשלה וזאת לא תקופה פשוטה. לא עבורו ולא לאף אדם במצב כזה. אני אגבה כל החלטה שהוא יקבל. לגבי הסגנון של המתקפות: זה גם משמאל וגם מימין. תראו את הציוצים של אהוד ברק, זה מחפיר".

     

    והציוצים של יאיר נתניהו?

     

    כסיף."קרא לי חלאה נאצית"
    כסיף."קרא לי חלאה נאצית"

     

     

    שקד: "אני אומרת שיש נגדו התקפות גם מימין וגם משמאל. היועץ המשפטי לממשלה הוא אדם חזק, ומהיכרותי איתו אני משוכנעת שהוא יקבל את ההחלטה רק על בסיס חומר הראיות והחוק. אני סומכת עליו".

     

    בנט: "אני מכיר את מנדלבליט מימיו כמזכיר הממשלה. יש לו אינטגריטי ויושרה פנימית. אני סומך על יכולת העמידה שלו ואני לא מקנא בו. יש עליו לחצים משני הכיוונים. ההפגנות בפתח־תקווה במשך חודשים רבים, וגם מימין".

     

    אולי יש לכם מוסר כפול? אתם מגיבים לפי מה שהמצביעים הימנים רוצים לשמוע ולא לפי מה שמוסרי.

     

    בנט: "פוליטיקה זה עסק מסובך ואתה אף פעם לא יכול להביא אליה 100 אחוז מהערכים שלך. אני שואל את עצמי כל בוקר: האם אני מביא יותר טוב מרע למדינת ישראל? והתשובה היא כן. יש לי באמת הערכה לנתניהו כמדינאי, ואיפה שיש ביקורת – צריך לבקר".

     

    חילוקי דעות סביב הקמפיין

     

    בנט ושקד הם בוגרי ונפגעי לשכת נתניהו. הם קפצו יחד למים ועדיין שוחים כצמד לא מעט שנים. רוב הזמן יד ביד, לפעמים גם בנפרד, מספקים את אחד המודלים החריגים במערכת הפוליטית. הם הכירו בשנת 2005 בלשכתו של נתניהו, שהיה אז יו"ר האופוזיציה. שקד ניהלה את לשכתו של נתניהו, שחיפש ראש מטה. חבר משותף המליץ על בנט, שהיה שבע אחרי אקזיט מוצלח והיה מוכן לעבוד אצל נתניהו ממניעים אידיאולוגיים גם עבור החזר הוצאות בלבד. והשאר היסטוריה. "כשהגעתי לנתניהו הוא היה ראש אופוזיציה דחוי עם 12 מנדטים" משחזרת שקד. "אחרי מלחמת לבנון השנייה הכל השתנה והוא הפך לראש ממשלה בפוטנציה. הוא אמר לי: 'אני רוצה ראש מטה שיוביל אותי לראשות הממשלה'. ראיינתי כמה אנשים, בין היתר את נפתלי. הוא עבר את הראיון אצלי ואז המשיך לראיון אצל נתניהו והתחלנו לעבוד".

     

    הזוגיות הפוליטית שלהם היא כמעט חידה. הם שותפים נאמנים כלפי חוץ, אבל מאחורי הקלעים מתמודדים עם בעיות אגו לא קטנות וחילוקי דעות. סוגיית ההובלה והבכורה היא הרגישה והנפיצה מכולן. יש להם מעין הסכם לא פורמלי: בנט הוא המועמד לראשות הממשלה לאחר עידן נתניהו. שקד תומכת בו. הפופולריות שלה בציבור והעובדה שהיא מאפילה עליו לעיתים מערערת את המוסכמה הזאת.

     

    למרות זאת, בנט מבין היטב את כוחה בציבור ולכן היא גם הוצבה בפרונט של הקמפיין - דבר שהם מסרבים להודות בו. "הסיכום בינינו הוא שזאת הנהגה משותפת", אומרת שקד. "הכל אצלנו שוויוני. מקבלת ההחלטות, דרך העברת המסר וההופעות בתקשורת. אני לא חושבת שאני בולטת יותר ממנו".

     

    יש להם מתכון איך לעבור רגעי משבר ומשוכות המאיימים על הקשר ביניהם: לדבר בארבע עיניים, בלי יועצים, מקורבים או שאר נאמנים. "יש בינינו גם יחסי קנאה. זה ברור. זה טבעי. אנחנו בני אדם ולשנינו יש אגו", מסבירה שקד. "אנחנו משתדלים להסתדר, אבל הסביבה של פוליטיקאי תמיד מסכסכת. תמיד מסכסכים אחד נגד השני. זה טבע האדם. לכן אנחנו משתדלים לדבר אחד עם השני בלי מתווכים".

     

    יש חריקות בשותפות הזו?

     

    בנט: "יש אינספור מחלוקות כמו שקורה בין שני אנשים. אבל בגלל שאני מאוד מעריך את איילת ואת דעתה והיא מעריכה אותי ואת דעתי, אז אנחנו פותרים הכל".

     

    לאחרונה צצו ביניהם לא מעט מחלוקות בעניין שיבוצים ברשימה לכנסת. כשהוויכוח נכנס למבוי סתום סביב מועמד כלשהו, כל אחד מהם יכול היה להפעיל את זכות הווטו שלו ולפסול מהלך שהוא איננו מאמין בו. חילוקי דעות כאלה נרשמים גם סביב הקו של הקמפיין. בנט יותר ניצי, מעז ושועט קדימה עם המסרים, שקד מתעקשת על איפוק וקווי קמפיין מתונים יותר.

     

    כמה זמן השותפות הזאת תשרוד?

     

    בנט: "אין לזה תאריך תפוגה".

     

    שקד: "איך אתם יכולים לדעת מה יקרה בחיים? אנחנו בהרבה מובנים מוותרים על האגו כדי להחזיק את השותפות הזו".

     

    איילת מספרת שיש ביניכם גם הרבה מאבקי אגו.

     

    בנט: "נכון, אבל אנחנו בני אדם. אצלנו זו קנאת סופרים תרבה חוכמה. אני חושב שרוב הציבור חושב שאנחנו שני השרים הטובים ביותר בממשלה".

     

    אתם מכירים כבר מ־2005. היה לכם פעם ברוגז? תקופות שלא דיברתם?

     

    "לא", אומרים שניהם.

     

    נפתלי, אם השם איילת שקד יהיה חזק יותר מהשם שלך, תפנה לה את המקום הראשון?

     

    בנט: "ביום שאחרי נתניהו אני אתמודד על ראשות הממשלה ובכוונתי להיות ראש הממשלה".

     

    ואם תפגוש באמצע המרוץ גם את איילת שקד מתמודדת נגדך?

     

    בנט: "תשאל אותה".

     

    שקד מתלבטת ארוכות, אומרת משהו וחוזרת בה, ובסוף משחררת את המשפט הזה: "בנט צריך להיות ראש ממשלה אחרי נתניהו. אחרי בנט, הכל פתוח".

     

    אמרת שאתה מתאים לראשות ממשלה. גם איילת מתאימה?

     

    בנט: "לאיילת יש את הכישורים להגיע לכל דבר במדינת ישראל. הכל כולל הכל. יש לה סט תכונות יוצא דופן ושכל ישר".

     

    יש לכם בילויים משותפים?

     

    שקד: "לא. לכל אחד יש את החיים שלו. יש לנו מעט זמן כדי שנהיה גם עם המשפחה. יש חברות אישית".

     

    זה מאוד נדיר להחזיק זוגיות פוליטית כל כך הרבה שנים. רוב הזוגות מתפרקים בסוף.

     

    שקד אומרת בהומור: "בואו נראה מה יהיה". ואז מוסיפה: "אנחנו מכבדים אחד את השני, מעריכים זה את זו ויודעים שלשותפות בינינו יש יתרונות רבים. בפוליטיקה כולם זאבים בודדים, וכשאנחנו נמצאים בשניים הכוח הוא יותר משמעותי".

     

    בנט: "למשל, באולטימטום שהצבנו לראש הממשלה. זו הייתה יוזמה של איילת. דנו והחלטנו ללכת על זה ואז החלטנו לסגת ביחד. איילת היא נכס אדיר למפלגה ולממשלה. כאשר השגתי בהרכבת הממשלה שני תפקידים, מקובל היה שראש המפלגה ייקח את התיק הבכיר יותר, תיק המשפטים. אבל נתתי לה את התיק למרות שיכולתי לקחת לעצמי. פשוט חשבתי שהיא יותר מתאימה לזה".

     

    בדיעבד, אתה לא מצטער על זה? נכנסתם לפוליטיקה כשאתה היית המותג החזק והיום, אחרי הקדנציה שלה במשרד המשפטים, היא יותר פופולרית ממך.

     

    בנט: "ממש לא מצטער על זה. ההנחה שלכם היא שהכל פוליטי, אבל בסוף איילת ואני באנו לפוליטיקה בשביל המדינה, ומה שאני ביצעתי במערכת החינוך והיא במשפט לא היה קורה אם זה היה הפוך. הבאנו תמורה יותר גדולה ואני גאה בכל מה שהיא עושה. זאת בהנהגה משותפת אמיתית. לא משחק".

     

    לצאת מאזור הנוחות

     

    הקדנציה האחרונה בכנסת הייתה סוערת במיוחד. ברמה הפוליטית הם לא הצליחו להשתחרר מהכבלים של רבני הבית היהודי, המפלגה שהייתה לביתם הפוליטי הראשון. בסוף נפל להם האסימון: הציונות הדתית בכיס של נתניהו. ביום ההודעה על פיזור הכנסת היה זה בנט שהחל לבשל בראש את המהלך להיפרדות מהבית היהודי והקמת מפלגה שתפנה גם לציבור הימני החילוני – הימין החדש. למחרת, במהלך סיור של הקבינט בגבול הצפון, הוא ניצל את הדרך חזרה כדי להציף את הרעיון בפני שקד שתחילה סירבה בתוקף. בנט לא ויתר והפעיל מכבש לחצים שכלל גם את בעלה אופיר, עד שהוקמה מפלגת הימין החדש.

     

    למה לא הצלחתם עם הבית היהודי?

     

    שקד: "אתם טוענים שלא הצלחנו? תלוי מה זה לא הצלחנו. במונחים של מפלגה דתית זה דווקא מאוד הצליח".

     

    בנט: "דווקא כן הצלחנו עם הבית היהודי לתקופה. באנו עם חזון והיינו מאוד ברורים. החזון מתחילת הדרך, עם אורי אורבך והרב אביחי רונצקי זכרם לברכה, איילת ואני, היה לפתוח את הבית היהודי לכל עם ישראל: חילונים, מסורתיים, דתיים. בהתחלה באמת הייתה הצלחה אלקטורלית, אבל רוב הזמן ראינו שהחילונים לא נשארים. הם ראו בה מפלגה מגזרית. עכשיו אנחנו ימין אסלי, אבל עם שילוב אמיתי של יהודים וחילונים".

     

    שקד: "היה לי מאוד־מאוד קשה כי אני מאוד קשורה למפלגה, מאוד קשורה לפעילים. זה היה בית מאוד חם עבורי. לא סתם הגעתי מקום ראשון בפריימריז. זה היה חיבור שלמרות שהוא כאילו לא טבעי, הוא חיבור אמיתי. העזיבה הייתה לי מאוד־מאוד קשה. הכי קל לי היה להישאר בבית היהודי".

     

    אם נפתלי לא היה מפעיל כל כך הרבה לחצים, סביר להניח שהיית נשארת.

     

    שקד: "המקום שלי היה בטוח ויציב. זה היה בהחלט סיכון. ללכת אל הלא־נודע. אבל במציאות שנוצרה חשבנו שמבחינת חיבור דתיים־חילוניים זה הדבר הנכון לעשות, ושזה יגדיל משמעותית את גוש הימין".

     

    היו חיכוכים על רקע העזיבה?

     

    שקד: "בנט יזם את המהלך. זה לא סוד. היו דיונים שלושה ימים. בסופו של דבר לקחתי החלטה".

     

    התייעצתם עם בני הזוג באותה שבת שלפני ההודעה. איך זה נגמר בפורום הרביעייה? פה אחד או שהיו מחלוקות?

     

    שקד: "בעלי הוא שותף. צריך לדעת שלפוליטיקאי, בן הזוג הוא שותף לחיים ופוליטיקה היא דרך חיים, ולא רק מקצוע. אז בעלי הוא שותף, ואני מתייעצת איתו בצורה הכי פתוחה, קרובה ואינטנסיבית. קיבלתי את ההחלטה יחד עם בעלי. זה היה תהליך. אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיו התוצאות, אבל כרגע המצב מוכיח את עצמו".

     

    איך מוכיח את עצמו? רציתם 15 מנדטים כדי לקבל את תיקי המשפטים והביטחון. בינתיים אתם סביב שישה־שבעה מנדטים בסקרים.

     

    שקד: "זה נכון שאנחנו רוצים 15 מנדטים. אבל בואו נדבר אחרי הבחירות".

     

    בנט: "גם לי המהלך היה קשה. היינו באזור נוחות. הכל היה נוח. אבל היינו גם באזור סכנה. והבנו שכוחנו ילך וייחלש, כיוון שתמיד הליכוד ברגעי אמת לא ספר את הציונות הדתית. הבנו שהרבה אירועים משמעותיים, כמו חברון והתנתקות ונאום בר־אילן, קרו כשהליכוד היה גדול והציונות דתית הייתה חלשה. לא עשינו את זה מתוך מצוקה. ראינו את הנולד".

     

    יו"ר הבית היהודי, הרב רפי פרץ, אמר שעשיתם מעשה אנטי־יהודי, שביקשתם למוטט את הבית. מוטי יוגב אמר: "בנט אנס את הציונות הדתית".

     

    שקד: "הרב פרץ קיבל מפלגה מופלאה על מגש של כסף. אנחנו, כל אחד מאיתנו, כיתת את רגליו במשך חצי שנה ופקד עשרות־אלפי אנשים. התאמצנו להגיע לאן שהגענו. הוא קיבל את המפלגה הזאת ביום אחד. יש לו הרבה מה לבנות ואני מאחלת לו הצלחה רבה".

     

    בנט: "קבענו לעצמנו כלל. לא נתקוף את הבית היהודי. נקודה. למרות ההתקפות, לא נתקוף בחזרה. בסופו של דבר, כשאנחנו נמנע את הדחפורים בדולב ובעפרה, אז כולם יבינו".

     

    מי ישלח דחפורים לדולב ולעפרה?

     

    בנט: "מי ששלח דחפורים לגוש קטיף והוביל להסכם חברון. ראינו כבר דחפורים במדינה. יש לנו אמונה עמוקה במהלך הזה כי הוא יציל את ארץ ישראל ויבטיח את ביטחון המדינה. דבר שהוא קריטי".

     

    כאשר אתם רואים את ההשתלטות של עוצמה יהודית על הבית היהודי, איך אתם מרגישים עם זה? זה גרם לקרע בציונות הדתית.

     

    שקד קוטעת את השאלה ותוקפת: "עוצמה יהודית לא השתלטה על הבית היהודי. הם עשו איזה בלוק טכני".

     

    בנט: "בואו נוריד את מעטפת הצביעות פה. לגנץ אין מסלול לראשות ממשלה, אפילו דמיוני, אלא אם כן המפלגות הערביות ימליצו עליו. וזה לא משנה מה הוא אומר. הוא צריך 60 מנדטים, וגוש השמאל עומד על 45. אם המפלגות האלה לא ימליצו עליו לנשיא, אין לו שום מסלול. בהגדרה, גוש הימין חרדים הוא יותר גדול. אנחנו לא פראיירים. אנחנו לא מוכנים שגוש הימין יעלה לזירה עם ידיים קשורות".

     

    שקד: "מיכאל בן־ארי כבר היה חבר כנסת והשמיים לא נפלו. מדינת ישראל היא דמוקרטיה מאוד חזקה. היא שייכת למועדון אקסקלוסיבי של 21 מדינות שקמו כדמוקרטיות, ומשום כך אנחנו יכולים להכיל קצוות. בימין ובשמאל".

     

    אז למה תמכת בעבר בפסילה של ח"כים ערבים?

     

    שקד: "כשעזמי בשארה בוגד במדינת ישראל או באסל גטאס מבריח טלפונים לאסירים ביטחוניים, הם צריכים כמובן ללכת לכלא. בל"ד זו מפלגה שלא מאמינה במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ולא צריכה להיות בכנסת – אבל בוודאי ששאר חברי הכנסת לגיטימיים, גם אם אני לא אוהבת את הדעות שלהם. ד"ר עופר כסיף מחד"ש קרא לי חלאה ניאו־נאצית, ובכל זאת ניאלץ כנראה לראות אותו בכנסת" (ועדת הבחירות המרכזית פסלה שלשום את מועמדותו של כסיף, אבל ההכרעה הסופית תהיה בידי בג"ץ).

     

    מה אתם שומרים בכספת על בני הזוג נתניהו? נפתלי, אמרת שאתה ושרה הייתם בקורס טרור יחד.

     

    בנט: "זו הייתה בדיחה מלפני שבע שנים שמאז מצטטים אותה כל פעם מחדש. אבל מה שהיה בתקופה ששירתנו אותו יישאר תמיד אצלנו. כי היינו במשרת אמון".

     

    ואם ראית דברים לא כשרים לא תדבר עליהם כי היית במשרת האמון?

     

    בנט: "בכל תקופתי לא היה שום דבר ולא בדל פלילי. היתר לא רלוונטי".

     

    משאל עם על פלסטין

     

    כמה ימים לפני החלטת מנדלבליט נרשמה התכתשות נוספת בין בנט־שקד לנתניהו, והפעם בנושא מדיני: "תוכנית המאה" של הנשיא האמריקאי טראמפ. בנט טען כי בתוכנית יש אלמנטים של מסירת שטחים, גם בירושלים, ויצא בקמפיין ממנו משתמע: ביבי יחלק את ירושלים. בהמשך הטון היה מתון יותר. לפועל "לחלק" יש קונוטציה שלילית בימין. ביבי עשה על זה קריירה ("פרס יחלק את ירושלים").

     

    למה אתם כל כך מפחדים מהתוכנית של טראמפ?

     

    בנט: "הפחד הוא ממשי ומיידי. תקום מדינה פלסטינית על שטח שמעל 90 אחוז משטחי יהודה ושומרון והיא תתאחד עם עזה. את זה ג'ארד קושנר אמר בקולו. וגם חלקים מירושלים ייכללו בה, והאגן הקדוש יהיה בניהול משותף. צריך להבין מה המשמעות: המשמעות היא שלאזורים מסוימים בירושלים אתה תצטרך משטרה פלסטינית כדי להגיע אליהם. המשמעות היא שכביש 6 וקלקיליה יהפכו לגבול".

     

    אתה בעצם אומר שנתניהו יחלק את ירושלים אחרי הבחירות.

     

    איילת שקד עונה במקומו: "לא, זה לא מה שהוא אומר".

     

    בנט: "אני לא טוען שנתניהו שש לזה. אני טוען שאחרי הבחירות יהיו לחצים חסרי תקדים על נתניהו מכיוון ממשל שבסך הכל היה עד היום ממשל אוהד והוא מצפה שנשלם את החשבון, כלשונו של טרמאפ. יהיו לחצים ציבוריים־פוליטיים עצומים והחשש המעשי הוא שתקום ממשלת נתניהו־לפיד־גנץ שתמשוך הכל לשם. אני לא חושב שנתניהו שש לזה, אבל ההיסטוריה מלמדת שגם כשהוא לא שש, בסוף זה קורה. הוא גם לא רצה למסור את חברון לערפאת. בסוף הבחירות האלה הפכו להיות משאל עם על פלסטין. או ימין או פלסטין".

     

    יכול להיות שנתניהו עושה לכם תרגיל ויקים ממשלת אחדות כדי להקל על עצמו עם העניינים המשפטיים? כלומר, יפנה לקבלת לגיטימציה מהמרכז?

     

    שקד: "נתניהו פנה באופן עקבי למפלגות השמאל כשהקים ממשלה. פנה לאהוד ברק, פנה לציפי לבני. בבחירות הקודמות הראשונים שחתמו הם כחלון ומפלגת כולנו. אנחנו תמיד היינו אחרונים. לכן, יש אפשרות שנתניהו יזמין גם את גנץ לממשלה ומי שיהיה יותר גדול ודומיננטי הוא שיקבע את האופי של הממשלה".

     

    אם נתניהו יקבל את תוכנית טראמפ לאחר הבחירות בישראל ויסכים לעקירה, תישארו בממשלה?

     

    בנט: "אני לא נכנס לממשלה שמקדמת מדינה פלסטינית. נקודה. כל ממשלה שתמסור שטחים – גם אם בראשות נתניהו – אני לא אהיה בה. לא אתן בשום אופן יד למסירת שטחים".

     

    לאחר מכן הוא מפרט: "אני רוצה שלום לא פחות מהשמאל, אבל הדרך להגיע לשלום זו לא הדרך הגנצאית הוותרנית, החלשה, זו שפוחדת להתעמת ולהכריע את האויב. הדרך הגנצאית מחפשת תיקו הומני במאבק – אני מחפש הכרעה. אם ייתנו לי להיות שר הביטחון אני אחזיר את צה"ל להיות קטלני ומנצח".

     

    בנט טוען כי בנסיבות מסוימות הופך נתניהו לימין בכאילו. כלומר, מצייר את עצמו כמנהיג מחנה הימין, אבל בפועל מיישם סדר יום אחר. במתקפה חריפה על המדיניות הביטחונית־מדינית של נתניהו אומר בנט: "מי שלא הורס בתי מחבלים — הוא לא ימין. נתניהו לא נלחם בטרור — זה לא ימין. נתניהו מעביר כספים לחמאס — זה לא ימין. נתניהו לא מפנה את חאן אל־אחמר — זה לא ימין".

     

    בנט גם מאשים את שני הגנרלים של כחול־לבן, בני גנץ ומשה (בוגי) יעלון, במחדל ביטחוני חמור: המנהרות. "בוגי וגנץ נושאים באחריות לאחד המחדלים הביטחוניים הגדולים בעשורים האחרונים: לאפשר לעשרות מנהרות להיחפר מתחת לאף של מדינת ישראל. לא להכין שום תוכנית, לא לתת שום פתרון ולהרים ידיים".

     

    ובכל אותה תקופה לא היה כאן ראש ממשלה שקוראים לו בנימין נתניהו?

     

    "גם ראש הממשלה שותף. אני מצפה משר ביטחון ורמטכ"ל לבוא עם תוכניות ובוודאי שגם ראש הממשלה והממשלה כולה נושאים באחריות".

     

    גנץ אמר שלגנרלים במפלגת כחול לבן יש 117 שנות ניסיון ביטחוני. הם לא מבינים בביטחון?

     

    בנט: "ומה יצא מ־117 שנות ניסיון האלה? יצא שבוגי וגנץ נתנו לחיזבאללה להפוך למעצמה. הם פישלו. יצא שגנץ ברח מלבנון והפקיר את צד"ל. ויצא שבוגי וגנץ נרדמו בשמירה מתחת ל־30 מנהרות טרור. מכל ה־117 שנה האלה — מתי הם ניצחו בפעם האחרונה? אולי לפני 117 שנה. הגיע הזמן שנתחיל לנצח. אם עַם ישראל ייתן בי אמון, אני אחזיר את ישראל למצב שהיא תתחיל לנצח".

     

    ובכל זאת: יש דרג מדיני, יש קבינט.

     

    בנט: "אני רואה את התפקיד של הדרג הצבאי לבוא עם תוכניות מבצעיות לניצחון על האויב. בשש השנים שאני נמצא, לא ראיתי פעם אחת את בוגי וגנץ באים עם תוכניות מבצעיות איך לנצח את האויב. בכל פעם גנץ ובוגי היו מגיעים עם סיבות למה לא לעשות שום דבר. גנרלים עם 117 שנות ניסיון באים ומסבירים למה לא לעשות שום דבר".

     

    גנץ כבר אזרח כמה שנים ואתה חבר קבינט באותן השנים האלו. אין לך אחריות?

     

    בנט: "הכלי שיש למדינאי להגיע להסכם תלוי בתוצאות הצבאיות של העימות. כשגנץ ובוגי, אחרי 51 ימי דשדוש, מביאים תיקו מינוס מול פקקט חמאס, אז אי־אפשר לייצר זהב מחול. הם הביאו לנו חול וירו פצצות על חול. כל הקו הלפלפי, העדין וההומני שלהם הוביל אותנו לכל הכישלונות הבלתי נגמרים. חמאס חצוף יותר מתמיד זה בגלל תסמונת גנץ. תסמונת שפוחדת להתעמת, משדרת הומניות יתר, ואחר כך הוא מוציא סרטונים שהוא הרג ערבים. בשם הרחמנות על האויב שלחנו חיילים לסג'עייה בלי להרוג מחבלים קודם. בשם ההומניות יתר הזו שילמנו במחיר דמים".

     

    שקד: "להפקיד בידי גנץ את הביטחון ובידי ניסנקורן את הכלכלה — זה חורבן הבית".

     

    יעלון: "בנט עוצם עיניים מול הטרור מעזה"

     

    יו"ר תל"ם, שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, הגיב בשמו ובשם בני גנץ, ואמר: "שר ההדלפות ממשיך להתנהג בקבינט כמו ילד בגן ילדים, שר ההדלפות ממשיך לנהוג בחוסר אחריות ובחוסר הבנה ביטחונית, מדינית ואסטרטגית, עשה ועושה פוליטיקה במה שאמור להיות קודש הקודשים לביטחון ישראל ולחיי אדם. בנט גיבור המילים, ממשיך לשבת בקבינט שמשלם פרוטקשן במזוודות לחמאס, אוטם אוזניים ועוצם עיניים מול טרור הבלונים והעפיפונים ומגמגם מול טרור על הגדר והפרת הריבונות שלנו. מי שנתקף בחרדה ובשיתוק כשיותר מ־300 רקטות שוגרו לעברנו ביום אחד (12 בנובמבר 2018 – י"ק, מ"א), מוטב שייזהר בלשונו. שלוש וחצי שנים של שקט, שבהן חמאס לא העז לירות כדור אחד, שלוש וחצי שנות הרתעה איתנה שהושגו בעקבות המכה הקשה שהונחתה על חמאס בצוק איתן, נמחקו בזמן קצר בגלל ההססנות והגמגום של בנט ונתניהו. מי שהפך את הקבינט לשוק פוליטי שלא יטיף ושלא ילמד אותנו מה זה לנצח ומהו ביטחון ישראל. בקרוב מאוד תהיה לישראל מנהיגות ביטחונית אחראית, מנוסה וחזקה, שאזרחי ישראל יוכלו לסמוך עליה".

     


    פרסום ראשון: 07.03.19 , 17:33
    yed660100