yed300250
הכי מטוקבקות
    "הוא דיבר איתי בגובה העיניים". משה פייגלין | צילום: דנה קופל
    חדשות • 10.03.2019
    המומנטום של פייגלין
    סקרים אחרונים מראים ש־30 יום לפני הבחירות מצליחה מפלגת "זהות" לאחד תומכים ממגזרים רבים, וכמעט שמצליחה לעבור את אחוז החסימה • לצד מוטיבים ימניים ("אין עם פלסטיני"), נהנה יו"ר המפלגה מתמיכה בקרב צעירים שבונים על תמיכתו בשימוש בקנאביס • "צריך לחיות במדינה חופשית", הם מסבירים
    ענבר טויזר ויובל קרני

    יו"ר מפלגת 'זהות' משה פייגלין מקווה להיות הפתעת הבחירות. במספר סקרים שפורסמו לאחרונה הוא אף עבר את אחוז החסימה.

     

    עוד לפני שמפלגת 'זהות' הפכה להיות שחקן בסקרים האחרונים שפורסמו – אמר פייגלין כי מפלגתו תעבור את אחוז החסימה ותהיה "הפתעת הבחירות", כלשונו.

     

    בסקרים האחרונים שפורסמו בעיתונים ובאמצעי התקשורת מסתבר כי 'זהות' עוברת את אחוז החסימה או קרובה מאוד לעבור את אחוז החסימה. גם בסקר האחרון של "ידיעות אחרונות" עלה כי המפלגה מקבלת 3.1% מקולות המצביעים, כלומר ממש על גבול הכניסה לכנסת עם 4 מנדטים.

     

    איך מסבירים את הזינוק של פייגלין? ההערכות הן כי על המצביעים של פייגלין נמנים גם אנשי שמאל ובוחרים של "עלה ירוק" שרואים בפייגלין נושא הבשורה של שימוש בסמים קלים. פייגלין עצמו ניהל מאבק ארוך למען לגליזציה של סמים קלים עוד לפני שהחליט בכלל להתמודד לכנסת מטעם 'זהות'. מאחר שמפלגת "עלה ירוק" אינה מתמודדת הפעם לכנסת – חלק מהבוחרים שלה החליטו לתמוך בפייגלין.

     

    אבל מסתבר כי גם פייגלין עצמו מוטרד מהתדמית שיוצאת לו ואתמול הוא צייץ בטוויטר: "חשבתי שאתם מכירים אותי מההתנגדות לאוסלו, מזה שהצבעתי נגד התקציב בגלל שחרור המחבלים, מזה שהצבעתי בעד חוק ליצמן שימנע מו"מ על י־ם כשכל הקואליציה ברחה לקפיטריה ומהמאבק שלי על הר הבית", כתב פייגלין. "חלק זוכרים, אבל למי ששכח - אולי ראוי להזכיר במעמד זה נוכח העלייה המטאורית של מפלגת זהות בסקרים".

     

    המפלגה שפורסת את משנתה על פני מצע של למעלה מ־300 עמודים היא מפלגה ליברלית, המאמינה בערך החירות לצד שמירה על זהות יהודית והחלת ריבונות מלאה על כל חלקי ארץ ישראל. בשבועות האחרונים היא צברה תאוצה ברשתות החברתיות, והפכה פופולרית בעיקר בקרב צעירים, בין השאר, כאמור, בעקבות ההחלטה לחרות על דגלה את התמיכה בלגליזציה לסם הקנאביס, שאותה מוביל מספר 18 במפלגה, הקומיקאי עידן מור (גדי וילצ'רסקי).

     

    פייגלין, תושב ההתנחלות קרני שומרון, עמד בראש המחאות נגד הסכמי אוסלו, היה חבר כנסת מטעם הליכוד ואף התמודד מול נתניהו על הראשות. הוא מעיד בפתיחה למצע שלו כי הוא מאמין ומייחל לבניית בית המקדש השלישי, בהחלת ריבונות מלאה על הר הבית, וטוען כי "אין דבר כזה עם פלסטיני".

     

    חלק מהמימון למפלגה נעשה על ידי פרויקט מימון המונים, שגייס עד כה כחצי מיליון שקל בעזרת קרוב ל־2,000 תורמים. גורמים במפלגה טוענים כי נתון זה גבוה ביחס למפלגות אחרות, שבהן התרומה הממוצעת לאדם עומדת על כמה מאות שקלים, למול תרומה ממוצעת של 240 שקל למפלגת זהות, מה שמעיד על כך שלמפלגה יש הרבה תומכים בתרומות קטנות. התמיכה הזו באה לידי ביטוי בחיפושים בגוגל אחר המפלגה: בחודש פברואר 2019, נעשו למעלה מ־71,000 חיפושים במנוע החיפוש גוגל אחר המילים "מפלגת זהות". זאת לעומת 39,000 חיפושים בחודש ינואר 2019, ופחות מ־13,000 חיפושים בדצמבר 2018 ובכל החודשים שלפניהם.

     

    עמית מזרחי, בן 29, מגבעתיים אשר מצביע למפלגה אמר ל"ידיעות אחרונות": "נדלקתי על הרעיונות של פייגלין עוד כשהוא היה בליכוד אבל לא יכולתי להצביע לו באותה תקופה, כי לא תמכתי בנתניהו. אני פעיל בולט מאוד ברשתות החברתיות, זה פשוט מטורף. בתחילת הקמפיין הרגשנו שמחביאים אותנו בתקשורת ומסתירים אותנו בסקרים. אז החלטנו לעשות מעשה ולפרסם את עצמנו דרך הפייסבוק. הפעילים שלנו כל כך מורעלים - אנשים הופכים את 'זהות' למשרה השנייה שלהם".

     

    שיראל ללום, בת 18 מההתנחלות פסגות, סיפרה: "ראיתי את הקישור למצע המפלגה בפייסבוק וקראתי אותו עם דמעות בעיניים. מגיל צעיר אני מוטרדת מדברים שילדה בגילי לא אמורה לחשוב עליהם וחוששת מפיגועים בכל נסיעה באוטובוס, ופתאום מגיע מישהו ומסביר בצורה מאוד ברורה ומפורטת איך אפשר לפתור את הבעיה הזו באמצעות החלת ריבונות בכל ארץ ישראל, ותוכניות עמוקות על סלילת כבישים וצעדים נוספים שיינקטו כדי לפתור את הבעיות באמצעות תוכניות מפורטות".

     

    ללום הוסיפה: "זו תנועה שלא עומד מאחוריה רק איש אחד או חברת פרסום, זה המון אנשים שמאמינים ברעיון וזה משהו שיכול לקרות רק כשאתה בוחר רעיון אחד – החירות – ורץ איתו. אתאיסטים, דתיים ואנשים מכל הקשת הפוליטית שמאמינים שצריך לחיות פה במדינה חופשית יותר".

     

    יש מי שטוען שהחלטת המפלגה לעשות שימוש בקמפיין בתמיכה בלגליזציה, נובעת רק מתוך רצון למשוך מצביעים צעירים. מאיר קדוש, אב לילד חולה באפילפסיה מסוג נדיר שבלע בקבוקון שלם של טיפות קנאביס בדיון בוועדה בכנסת, מעיד כי פייגלין יצר עימו קשר כבר לפני כשנה: "אחרי שבלעתי את הקנאביס בכנסת משה פייגלין יצר איתי קשר ואמר שהוא רוצה להיפגש איתי. לפני כן לא הכרתי אותו ובשנים האחרונות הצבעתי למפלגת עלה ירוק. אני בכלל לא ימני, אני מאמין שכל בני האדם שווים. אבל אני תומך במשה כי זו הפעם הראשונה שהרגשתי שעומד מולי בן אדם שמדבר איתי בגובה העיניים ולא עוד פוליטיקאי".

     

    דורי אורפלי, מצביע למפלגה שעובד בחקלאות "מלח הארץ" בערבה, סיפר: "אני מרגיש שאני יכול לסמוך על פייגלין, פוליטיקאי שמדבר לעניין ובגובה העיניים ועל כל דבר יש לו תוכנית מפורטת. אני חושב שהשילוב עם היהדות זה שילוב מנצח של שני הערכים. זו מפלגה שרצה השנה לראשונה בבחירות וכדי להעלות אותה לתודעה של הציבור זה הכי טוב לעשות את זה דרך הרשתות החברתיות".

     

    גולן ידעי, שמתכנן להצביע לזהות מקיבוץ לביא, אמר: "הלגליזציה הייתה חלק משמעותי בהחלטה שלי לבחור בו, זה יכול לעשות רק טוב למדינה. אבל זה לא רק הלגליזציה, אני מאמין גם בתחומים האחרים שעליהם הוא מדבר. הפתרון המדיני שלו מעניין וזה איש ששווה להקשיב לו ונראה לי שהוא רוצה בטובתנו ואולי זו הדרך הנכונה להגיע לאושר".

     

    yed660100