yed300250
הכי מטוקבקות
    בני גנץ
    חדשות • 10.03.2019
    קרב תחתית
    בני גנץ עומד בראש המפלגה הגדולה ביותר, אולם נראה שההתרגשות הראשונית התפוגגה — ופער המנדטים מול הליכוד הולך ומצטמצם • לנתניהו עדיין יש את הסיכוי הגדול ביותר להרכיב ממשלה • מאבק דרמטי בין כמה רשימות כדי לחצות את רף המינימום: "זהות" של משה פייגלין מגרדת את אחוז החסימה ומאיימת לטלטל את המאזן בין הגושים • חודש לבחירות: תמונת מצב פוליטית
    יובל קרני | כתבנו לענייני מפלגות

    הרשימות נסגרו, האיחודים הושלמו, ומערכת הבחירות נכנסת היום לשלב האחרון — והמכריע. התחנה הבאה: הקלפי. חודש בדיוק ליום הבוחר, נראה כי מאזן הכוחות בין גושי הימין והמרכז־שמאל, כמו גם בין העומדים בראשם — ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני גנץ, צמוד מתמיד. המשמעות: המאבק הקשה, וכנראה גם המכוער, על הקולות הצפים יגיע בשבועות הקרובים לשיאו.

     

    |
    |

     

    סקר חדש של "ידיעות אחרונות" שנערך בימים חמישי ושישי על ידי מכון "מדגם" בהנהלת מינה צמח ומנו גבע מציג מגמה ברורה: הקרב בין כחול־לבן לבין הליכוד צמוד יותר ולמעשה קיים תיקו בין הגושים. בני גנץ אמנם עומד בראש המפלגה הגדולה ביותר — אולם לנתניהו יש עדיין את הסיכויים הטובים יותר להרכיב ממשלה.

     

    גם בתחתית מתחוללת דרמה: בעוד שמשה פייגלין (זהות) מגרד את אחוז החסימה, הרשימות של אורלי לוי־אבקסיס (גשר) ואלי ישי (יחד) מתקשות להיכנס לכנסת, בשלב זה.

     

    בתשובה לשאלה אם הבחירות היו מתקיימות היום, עבור איזו רשימה הייתם מצביעים, ממשיכה כחול לבן של גנץ־לפיד להוביל עם 33 מנדטים. הליכוד זוכה ב־29 בלבד. עם זאת, מדובר בהיחלשות של כחול לבן שבסקר זהה שנערך לפני שבועיים, הגיעה ל־35 מנדטים. במקום השלישי העבודה, שעלתה במנדט ומגיעה ל־10. ביתר הרשימות כמעט ואין שינוי משמעותי במספר המנדטים ביחס לסקר האחרון: יהדות התורה 7, חד"ש־תע"ל 7, ש"ס 6, איחוד מפלגות הימין 6, מרצ 5, הימין החדש 5, ישראל ביתנו 4 וכולנו 4. מפלגת רע"ם־בל"ד, שנפסלה בשבוע שעבר על ידי ועדת הבחירות המרכזית — החלטה שטרם קיבלה את הכשר בג"ץ ועלולה להתהפך בימים הקרובים — מקבלת 4 מנדטים.

     

    ראש בראש. נתניהו וגנץ | צילומים: עמית שעל, יואב דודקביץ
    ראש בראש. נתניהו וגנץ | צילומים: עמית שעל, יואב דודקביץ

     

     

    מאבק דרמטי סביב הניסיונות להתגבר על אחוז החסימה, שעומד על 3.2%. על פי הסקר, מפלגת זהות מתקרבת אליו עם 3.1%, בעוד גשר (2%) ויחד (1%) לא עוברות. הקרב בתחתית צמוד מתמיד: פייגלין קיבל 3.1% לעומת מפלגות כולנו, מרצ וישראל ביתנו שנעות סביבות ה־3.5% מהקולות ועברו בקושי את אחוז החסימה (על הזינוק של פייגלין — ראו עמ' 6).

     

    בין הגושים למעשה קיים תיקו: גוש הימין־חרדים נמצא על 61 מנדטים לעומת גוש המרכז־שמאל והערבים שמקבל 59 מנדטים.

     

    נתניהו ממשיך להוביל בהתאמה לראשות הממשלה: על השאלה "מבין האישיים הבאים, את מי אתה מעדיף כראש הממשלה", הוא זוכה לתמיכה של 38% לעומת 31% לגנץ (31% הנותרים השיבו אף אחד או לא יודע). בסקר הקודם הפופולריות של נתניהו וגנץ הייתה גבוהה יותר: 40% לנתניהו ו־34% לגנץ. רוב ציבור הבוחרים גם מאמין שנתניהו ירכיב את הממשלה הבאה: 53% מאמינים שנתניהו ימשיך בתפקיד לעומת 27% שמאמינם שגנץ יחליפו — זהו פער משמעותי של 26%. עם זאת, הפער הצטמצם מלפני שבועיים כאשר 59% הצביעו על נתניהו ורק 23% על גנץ כמי שיקימו את הממשלה הבאה.

     

    הסקר גם בחן את עמדתם של הבוחרים בשאלות שבראש סדר היום הציבורי. כך, למשל, מאמין רוב הציבור לגרסתם של היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות ולא לנתניהו בעניין ההחלטה להעמידו לדין בכפוף לשימוע: 46% מאמינים לטענת היועמ"ש ורק 32% לטענת נתניהו שלפיה מערכת המשפט פועלת משיקולים לא מקצועיים. 22% לא ידעו להשיב. גם בעניין פסילת המועמדים הציבור חלוק: 54% הסכימו עם החלטת ועדת הבחירות לפסול את מפלגת רע"ם־בל"ד לעומת 18% שהיו נגד. מצד שני, 38% מאמינים כי מוצדק היה לפסול את נציג "עוצמה יהודית" מיכאל בן־ארי — שהותר לו להתמודד — לעומת 28% שהתנגדו לפסילתו. בימים הקרובים צפוי בג"ץ להכריע בעניינם של רע"ם־בל"ד, מיכאל בן־ארי, כמו גם של עופר כסיף מחד"ש־תע"ל. בעניין הטענות להטרדות מיניות לכאורה שנקשרו בימים האחרונים לשמו של בני גנץ כשהיה נער, רוב הציבור לא משוכנע: 47% מהנשאלים לא מאמינים להן, 34% לא יודעים, ורק 19% מאמינים.

     

    הסקר נערך בין ה־7 ל־8 במארס, בקרב 510 מרואיינים במדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בגילי 18 ומעלה. טעות הדגימה: 4.4%.

     

    yed660100