האתגר: הצלת חיים

דין מירושניקוב, שירן סנדל ושירה לוי מככבים ב"התחנה", דרמה יומית לילדים ולנוער שעולה היום לשידור בערוץ kidZ. כדי להיכנס לתפקיד ברצינות, התנדבו השלושה בתחנת מגן דוד אדום, התלוו לפרמדיקים שנקראו להצלת חיים בשטח, ומודים שהחוויות שעברו סייעו להם להבין לעומק את הסיטואציות על המסך. כתבתנו קורין אלבז־אלוש ליוותה אותם מקרוב, וראתה איך הם נכנסו לתפקיד ונאלצו לתת מכות חשמל לגבר בן 50 שלקה בליבו

"התחנה", דרמה יומית חדשה ומרתקת לילדים ונוער, תעלה היום לשידור בערוץ kidZ למנויי "הוט" ותכניס את הצופים לעולמם של בני נוער המתנדבים בתחנת מד"א בכפר־סבא. אותם מתנדבים צעירים שבמקום לעדכן באינסטוש ולתור אחר הלייקים והשיירים, מקדישים כל דקה פנויה להצלת חיי אדם. ההתנדבות במערך תובעני כל כך מעמידה את בני הנוער במצבי לחץ קיצוניים, שולחת אותם להתמודד עם דילמות גדולות שבמהלכן הם מוצאים את עצמם לא פעם נקרעים בין החיים הרגילים למחויבות האישית שהשתלטה על שגרת היומיום שלהם. נשמע מופרך? לא ממש, לפי נתוני מד"א מספר בני ובנות הנוער המתנדבים בארגון עומד על כ־14 אלף, שמשקיעים שעות ארוכות מזמנם וזאת לצד התמודדות עם אתגרי גיל ההתבגרות, הכרוכים בלימודים, לחץ חברתי, יחסים עם ההורים והאחים, חברויות וכמובן – אהבה ראשונה.

 

כבר בפתיחת העונה הראשונה מתועדת תאונה קטלנית שמטלטלת את עולמם של המתנדבים, וכשעולים יותר מדי סימני שאלה סביב נסיבות התאונה, אין לגיבורים ברירה אלא לצאת ולחקור את העניין בעצמם, דבר שמעמיד את חייהם בסכנה. את ההמשך לא נגלה, רק נציין שבסוף העונה, פרק בונוס מיוחד ודוקומנטרי.

 

מחכים בניידת של מד"א. מימין: שירן סנדל, דין מירושניקוב ושירה לוי | צילום: יריב כץ
מחכים בניידת של מד"א. מימין: שירן סנדל, דין מירושניקוב ושירה לוי | צילום: יריב כץ

 

חוויה מטלטלת

 

כוכבי הסדרה – דין מירושניקוב, שירן סנדל ושירה לוי – שעד עתה הכירו את מגן דוד אדום רק דרך התסריטים של הסדרה, החליטו לקחת את המשימה ברצינות, ולצורך הכניסה לתפקיד בילו יום שלם בתחנת מד"א הארצית בקריית־אונו. לאחר הדרכה מזורזת של כמה שעות, הם עלו על מדים ויצאו בניידת מגן דוד אדום לאירוע אמת, כשהם מלווים פרמדיקים וחובשים.

 

"זה היה מטלטל. כל הגוף שלי רועד", אמרה שירן בעודה אוחזת בחוזקה בידה של שירה שנותרה ללא מילים. השלושה זכו לסיור מקיף במוקד שבמהלכו הכירו את המערכות הטכנולוגיות להצלת חיים המתקדמות בעולם, ובהם אפליקציית "מד"א שלי", שבאמצעותה מזעיקים את מד"א ובמוקד ניתן לאתר את מיקומו של הפצוע ואפשרות לנהל שיחת וידיאו מצילת חיים.

 

השלושה הגיעו גם למשמרת במוקד 101 שבו מתקבלות הקריאות מהאזרחים על ידי חובשים ופרמדיקים מקצועיים, שמתחילים את הטיפול הרפואי בתדרוך טלפוני, ולאחר מכן הצטרפו לצוות ניידת טיפול נמרץ של מד"א, בראשות הפרמדיקית אוריין לוקאץ, שמצלמות לא זרות לה, אחרי שכיכבה בסדרה "אמבולנס" והחובש הבכיר ישי אביטן.

 

הצוות העביר הכשרה לשחקנים בפעולות החייאה, קיבוע פצוע לקרש גב והכרת ניידת לטיפול נמרץ. במהלך ההדרכה דין הפגין ידע נרחב למדי. בהמשך הוא גילה היכן רכש אותו: "בצבא הייתי מע"ר, מגיש עזרה ראשונה וזכרתי את הדברים החשובים", הוא מספר. דין שירת בשייטת 13 ואף נפצע במהלך השירות, במהלך השירות לא יצא לו לטפל במקרים קריטיים, אבל כל המראות שהיה עד להם הולכים איתו. "ויש מראות קשים שצפים בזיכרון. מדי פעם זה עולה למודע", הוא אומר בחיוך.

 

שירה הייתה "הפצועה" בהדרכה, עברה תהליך שבו "קיבעו" את ראשה והעלו אותה למיטת המפונים, תוך שהשחקנים דואגים להדק סביבה את החגורות ולהעלות אותה לניידת טיפול נמרץ. כשדין ושירן מתבדחים וסוגרים את הדלת של הניידת שירה כבר הרגישה איך התפקיד משתלט עליה, וקראה לעברם: "בבקשה לא. אל תשאירו אותי פה", בעוד דלת האמבולנס נסגרת.

 

המוקד הארצי של מד"א בפעילות | צילום: יריב כץ
המוקד הארצי של מד"א בפעילות | צילום: יריב כץ

 

 

"זאת סיטואציה שאני לא מאחלת לאף אחד", היא משתפת. "אפילו שזאת הדגמה בלבד, האקט מכניס למצב של חוסר אונים ממשי. אני לא מאחלת לאף אחד להגיע למצב הזה, באמת".

 

אבל כל זה היה רק הפרומו לקראת הדבר האמיתי, השלושה עלו על מדי מד"א והוזנקו, כחלק מצוות נט"ן, לטיפול בשלושה מקרי חירום.

 

"אני חוששת", אמרה שירן רגע לפני שעלתה לניידת. "אני נורא רגישה, ואם אני אראה משהו קשה אני עלולה להתמוטט".

 

ואכן המקרים לא היו פשוטים. צוות מד"א לא "בחר" אותם, אלא הזניק את החבר'ה למצבי אמת, ובהם גבר כבן 50 שלקה בליבו ונזקק למכות חשמל כדי להחזיר את קצב הלב. אירוע שטילטל את השחקנים היה מפגש עם חסרת בית שנמצאה מוטלת ברחוב לאחר צריכה של מנת יתר. כשהן רוכנים לעברה, השלושה דיברו אל ליבה כדי לשכנע אותה להתפנות לקבלת טיפול רפואי, אך לשווא. את המסע שלהם חתם אירוע דרמטי במיוחד שבמהלכו תינוק נפל מעגלה, איבד את ההכרה ונחבל.

 

השחקנים והפרמדיקים בזמן הדרכה בשטח | צילום: יריב כץ
השחקנים והפרמדיקים בזמן הדרכה בשטח | צילום: יריב כץ

 

 

טיפול בילדים זה הכי קשה

 

קצת לפני הקריאה על התינוק, התפללה שירה: "רק שלא יהיו מקרים עם ילדים, אני לא אעמוד בזה", ונהג האמבולנס הסכים עימה: "עם כל הניסיון שיש לי, טיפול בילדים זה הכי קשה לי. בכל נסיעה אני מקווה ומייחל שלא יהיו לי מקרים עם ילדים ותינוקות, זה שובר את הלב".

 

אבל התפילות לא עזרו הפעם והניידת יצאה לטפל בתינוק הרך. מבטן האמבולנס יצאו גם שלושת השחקנים והחרדה ניכרה על פניהם. למרות הקושי, דין, שירן ושירה הבינו היטב את גודל הרגע, השתלבו בעבודה וסייעו לצוות להתמודד עם הדרמה הגדולה, מרגע קבלת הקריאה ועד הרגע שהתינוק מגיע לבית החולים כשהוא כבר מיוצב ולאחר טיפול מציל חיים משמעותי שקיבל בדרך. את המתח פוגג בכיו של התינוק – סימן טוב במקרה חירום – ואז גם נשמעה אנחת הרווחה של הצוות. דין לא המתין רגע והעלה לניידת את העגלה שנותרה מיותמת ברחוב, תוך שהוא שואל את ההורים איפה המוצץ. בעוד כולם תמהים נוכח התנהלותו, הוא מסביר: "כשתינוק בוכה נותנים לו מוצץ, לא צריך הדרכה בשביל זה".

 

"לראות את הפרמדיקים בתנועה זה מרגש", אומרת שירה, "זה מבורך מה שהם עושים, אני ממש מעריצה אותם". שירן מסכימה ומוסיפה: "כל תלמיד בארץ צריך לעבור סדנה בעזרה ראשונה ובהחייאה, זה כל כך קריטי לתת טיפול בזמן ולהציל חיים. אחרי היום הזה, אני בעצמי מתכוונת לעשות קורס עזרה ראשונה, כדי שיהיו לי הכלים המתאימים בזמן אמת". ומה המסקנות של דין מהיום הזה? "אני מהיום מסתובב עם מוצץ בכיס", הוא אומר בהומור. "זה יכול לפתור הרבה בעיות. וברצינות, על ילדים צריך לשמור ממש טוב. דברים קורים בשבריר שנייה. בכלל היו היום סיטואציות מלחיצות ומזל שיש את החבר'ה פה להיות ראשונים בכל מקום".

 

מחוץ למוקד חוזרים השחקנים לחיים האמיתיים. עשרות ילדות חיכו להם בחוץ לסלפי הנכסף, הם מחייכים ומצטלמים עם המעריצות, שלא יודעות שרק לפני רגע הם ראו אדם מקבל מכות חשמל ובו בזמן את חייו בחזרה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים