שברו את השוק
מכה לסוחרי ולצרכני הקנאביס: אחרי חקירה סמויה הצליחה המשטרה לפצח את זירת המסחר בסמים שפעלה באפליקציית טלגרם • 42 חשודים נעצרו, ובהם מקים קבוצת טלגראס, שנתפס באוקראינה • המשטרה: מדובר בארגון הפשיעה באינטרנט הראשון בישראל, באמצעות הקבוצה מכרו גם סמים קשים וגם קנאביס לקטינים
בעוד סוגיית התרת השימוש בקנאביס הולכת ותופסת מקום מרכזי במערכת הבחירות (ראו עמ' 2־3), יצאה המשטרה למבצע ענק נגד אימפריית הסחר בסמים טלגראס שפועלת בתוך אפליקציית המסרים המוצפנים טלגרם. אתמול נעצרו 42 ממנהלי הרשת, 39 מהם בישראל ושלושה בחו"ל, ובהם מקים ומנהל קבוצת טלגראס, עמוס דב סילבר, שעבר להתגורר בארה"ב ונעצר במהלך ביקור באוקראינה.
קבוצת טלגראס הוקמה בדיוק לפני שנתיים, במארס 2017, וחוללה מיד מהפכה בסחר הקנאביס בישראל. הקבוצה איפשרה לסוחרי ולמגדלי קנאביס להציג את מרכולתם בפני הלקוחות (סוג הזן, המחיר, אופן האיסוף וכד') ולתאם איתם עסקאות. כך זה עבד: אדם שביקש לקנות קנאביס נכנס לקבוצה, פנה לאחד הסוחרים שפירסמו שם, שלח לו צילום של תעודת זהות וסלפי על מנת שהמוכר יוכל לוודא שלא מדובר בסוכן סמוי, וכעבור זמן קצר שליח היה מתייצב אצלו עם הסם שהזמין. בשל הקלות שבה אפשר היה לסחור במערכת, אלפי סוחרים ומאות אלפי לקוחות הצטרפו לקבוצה, שהפכה לזירת סחר הסמים העיקרית בישראל. העסקאות שבוצעו בטלגראס, לפי ההערכות, הגיעו לשווי של מאות מיליוני שקלים, ועם הזמן הרשת התרחבה ואיפשרה ביצוע עסקאות סמים גם בחו"ל. הסוחרים, כעשרת אלפים במספר ברחבי העולם, שילמו למנהלי הרשת 420 שקל עבור הזכות לפרסם את הסמים שלהם באפליקציה. בסך הכל קיבלו המנהלים מהסוחרים כשני מיליון שקל מדי חודש.
במשטרה השקיעו מאמצים רבים לפצח את הרשת, שפעלה על האפליקציה המאובטחת ושהעסיקה מהנדסים ומתכנתים לצורך הצפנה של הקשר בין הסוחרים לצרכנים. בתום חקירה סמויה וממושכת, שבמהלכה לטענת חוקרי יחידת הסייבר של להב 433 וימ״ר פוצחו המבנה הארגוני של הרשת וזהותם של בעלי התפקיד המרכזיים, עברה אתמול החקירה לשלב הגלוי ו־42 ממנהלי הרשת הבכירים נעצרו כאמור. 39 החשודים שנעצרו בישראל הובאו אתמול לבתי־המשפט השלום בראשון־לציון ובנצרת לצורך הארכת מעצרם. בין העצורים: א"ח, בן זוגה לשעבר של א"ק, ששמם נקשר בפרשת הרצח של תאיר ראדה ז"ל.
בדיונים להארכת המעצר הכריזה המשטרה, לראשונה בישראל, על ארגון פשיעה שפועל באינטרנט. העצורים חשודים בשורה של עבירות ובהן "ניהול ומימון ארגון פשיעה, מסחר ואספקה של סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, תיווך בעסקי סמים מסוכנים במסגרת ארגון פשיעה, שיבוש מהלכי משפט במסגרת ארגון פשיעה, קשירת קשר לפשע במסגרת ארגון פשיעה, ביצוע עבירות מס וכן עבירות נוספות".
במשטרה הדגישו אתמול כי בטלגראס לא הסתפקו במכירת קנאביס וחשיש, אל מכרו גם סמים קשים. בנוסף, נמסר מהמשטרה, סוחרי הסמים לא נמנעו ממכירת סמים לקטינים. "מרבית החשודים משתייכים לדרג הבכיר ביותר בארגון, ובהם ראש הארגון, שלושת סגניו ובעלי תפקידים בדרגת מנהלים", הוסיפו במשטרה. "מדובר בחקירה המנוהלת במשטרת ישראל על ידי להב 433, יחידת הסייבר הארצית, היחידה המרכזית במחוז צפון בשיתוף פעולה עם רשות המסים ובליווי רציף של מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, כמו גם ליווי של המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה.
"מדובר כיום באחת התשתיות המשמעותיות והמרכזיות לסחר בסמים מסוכנים בישראל, וכאמור חברים בה עשרות חברי הנהלה במדרגי בכירות שונים, אלפי סוחרים ועשרות־אלפי משתמשים, והפעילות המשטרתית הסירה את האנונימיות שאיפיינה את פעילות הארגון... חברי הרשת פעלו כארגון פשיעה לכל דבר ועניין, באופן מאורגן ושיטתי לאורך תקופה ארוכה, כשהם מצליחים לסחור בסמים מסוכנים מסוגים שונים בהם: קוקאין, MDMA ואקסטזי בנוסף לכמויות עצומות של חשיש ומריחואנה, כשלכל חבר בארגון תפקיד ייחודי וברור שנועד לקדם ולאפשר את פעילות הארגון, להגדיל את היקפי הסחר, להעניק שירות למשתמשים ולהגדיל את ההכנסה הכספית ובכך להגדיל את השכר שאותו הוא מקבל בעבור פעילותו".
בתוך כך, ראש מפלג המודיעין בימ"ר צפון, סנ"צ משה שטרית, ביקש אתמול להרגיע את צרכני הקנאביס. "אנחנו לא תוקפים את המשתמשים", הודיע שטרית, "כרגע הם לא חלק מהעשייה שלנו. הם צריכים לדאוג להמשך השימוש שלהם, אנחנו מקווים שדרך האפליקציה הזאת לא יהיה ניתן לרכוש בעתיד".
סנגוריהם של החשודים, עוה"ד שי רודה, איתי רוזין, יפרח חצרוני, קובי סודרי וירון פורר, הכחישו אתמול כי לקוחותיהם קשורים לארגון פשיעה כזה או אחר.
העסקה האחרונה
שעות ספורות לפני שנעצר באוקראינה, פירסם המייסד של טלגראס, עמוס דב סילבר (משמאל), הודעה בפייסבוק (מימין). "התארגנתי עכשיו מערוץ הכיוונים של טלגראס אוקראינה", הוא סיפר לעוקביו והוסיף:
"150 דולר ל־10.5 גרם משלושה זנים שונים. תענוג".
מה יקרה לשוק הקנאביס והאם המעשנים צריכים לדאוג | שאלות ותשובות
קורין אלבז אלוש
מה סוד ההצלחה של טלגראס?
עד ליצירת הקבוצה המאובטחת, מי שרצה לקנות קנאביס היה צריך להכיר מישהו שמכיר מישהו שמכיר סוחר – והקנייה הייתה מאוד מסורבלת. לעומת זאת, דרך טלגראס ניתן למצוא סוחר מיד ובכל מקום בארץ ולקבל משלוח כעבור זמן קצר. בנוסף, התחרות בין הסוחרים הביאה לירידה משמעותית במחיר הסם.
מי הם הלקוחות של טלגראס?
השכן והשכנה ממול. לפי ההערכה, בישראל יש כמיליון משתמשים בקנאביס, מכל שכבות האוכלוסייה. רוב הקונים משתמשים בקנאביס למטרות הנאה, אבל גם חולים רבים נעזרים בטלגראס, אם בגלל שמשרד הבריאות לא אישר להם רישיון לקנאביס רפואי ואם בגלל שהמינון שניתן להם ברישיון היה נמוך מדי.
האם הלקוחות צריכים לחשוש מהמשטרה?
התשובה היא ככל הנראה "לא". במשטרה הבהירו אתמול כי הם מחפשים את ראשי הקבוצה ואת הסוחרים והוסיפו: "אנחנו לא תוקפים את המשתמשים".
איך המבצע נגד טלגראס ישפיע על שוק הקנאביס בישראל?
גורמים המעורים בנושא העריכו אתמול שלמעצר בכירי הרשת תהיה השפעה זמנית בלבד על שוק הקנאביס. "זו מכה קלה בענף", הסביר אחד מהם, "לסוחרים ולקונים רבים כבר אין צורך בטלגראס כי הם מקיימים קשרים ישירים ביניהם. בנוסף צצו בשנתיים האחרונות קבוצות סחר מתחרות שפועלות במקביל. להערכתי, בזמן הקרוב זמינות הקנאביס תהיה קצת יותר נמוכה והמחירים יעלו, אבל בקרוב האספקה תתחדש והמחירים יתייצבו".

