קלאב טרופיקנה
הוא מתוק, הוא חמצמץ, הוא נהדר עם עוף, או אורז ואפילו במרק, שלא לדבר על עוגת קרמל הפוכה ‑ אננס טרי הוא ליגה משלו. אהרוני אננס על נפשו
את חיבתי הגדולה לבישול עם פירות אתם כבר מכירים. בעיקר אני אוהב להשתמש בכאלה בעלי נטייה לחמצמצות מסוימת, שמייצרת בסופו של דבר בתבשיל סוג של "חמוץ מתוק" טבעי.
יש הרבה פירות כאלה, תפוחים חמצמצים, שזיפים, משמשים, פסיפלורה, פירות הדר, אבל בראש פירמידת החמוץ־מתוק ‑ נמצא האננס הטרי. פרי שגם מתיקותו הטבעית וגם חמצמצותו מגיעות בווליום גבוה, חד, נחרץ ולא מתנצל. שלא לדבר על שפע הטעמים הטרופיים המסחררים שהוא מביא. גם חריפות ומליחות משתדכות נהדר עם אננס, ויעידו על כך המטבחים האסיאתיים שמפליאים בבישול איתו.
מה גם שחלפו כבר הימים שבהם היה האננס יוצא מקופסאות השימורים, ובשנים האחרונות כבר אפשר להשיג אצלנו אננס טרי. בהתחלה רק מיובא, אבל כבר כמה שנים שמגדלים אצלנו אננס כחול־לבן, אמנם קצת קטן ומצ'וקמק, אבל טרי למהדרין.
אננס צלוי
החומרים הדרושים:
1 אננס גדול קלוף, חצוי לאורכו
1/3 כוס מים
3 כפות דבש
1 כפית תמצית וניל
1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק
60 גרם חמאה
מעט מלח גס
מעט פלפל גרוס
אופן ההכנה:
1. שמים בסיר קטן את הדבש, המים, הווניל, הג'ינג'ר והפלפל הגרוס. מביאים לרתיחה ומבשלים כמה דקות, עד שהרוטב מסמיך מעט.
2. מוסיפים את החמאה ומבשלים על להבה נמוכה עוד שלוש דקות.
3. מניחים את חצאי האננס בתבנית, כשהצד החתוך כלפי מטה. יוצקים מעל את תכולת הסיר. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל־190 מעלות, כחצי שעה.
4. מסירים את נייר הכסף, יוצקים עוד מהרוטב ומכניסים שוב לתנור לחצי שעה, כשמדי פעם יוצקים עוד מהנוזלים על האננס.
5. לפני ההגשה פורסים לפרוסות של כסנטימטר ומפזרים מעל מעט מלח גס.
מרק אננס וייטנאמי
מרק מדהים!
החומרים הדרושים:
1/2 אננס קלוף ופרוס, חתוך לקוביות קטנות
2 כפות סירופ תמרינדי
6 כוסות מרק עוף צח
3 כפות סוכר חום
2 כפות רוטב סויה
2 כפות ג'ינג'ר טרי, קצוץ
2 כוסות במיה (אפשר קפואה)
1 קולרבי קלוף, חתוך לקוביות
3 עגבניות שלמות, חתוכות לשמונה פלחים
1 חזה עוף, חתוך לרצועות
2 כפות שמן קנולה
4 בצלי שאלוט, פרוסים דק
1 סלסילת נבטים טריים
1/2 כוס עלי בזיליקום שלמים
1/2 כוס עלי כוסברה שלמים
1/2 כוס בצל ירוק, קצוץ
1 פלפל צ'ילי אדום פרוס
מלח, פלפל גרוס
אופן ההכנה:
1. מטגנים את בצלי השאלוט בשתי כפות שמן, עד שהם משחימים.
2. יוצקים לסיר את המרק וסירופ התמרינדי. מוסיפים את הסוכר, האננס, הג'ינג'ר, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
3. מוסיפים את הקולרבי ומבשלים רבע שעה. מוסיפים את הבמיה והעגבניות ומבשלים עוד 10 דקות. מוסיפים את רצועות העוף לבישול של עוד 2 דקות.
5. שמים ב־6 קערות מרק מעט נבטים, עלי בזיליקום, כוסברה, בצל ירוק ופלפל חריף.
6. יוצקים את המרק לקערות, מפזרים מעל את בצלי השאלוט המטוגנים ומגישים.
אורז מטוגן עם אננס
החומרים הדרושים:
3 כוסות אורז מבושל, קר
5 כפות שמן
1 בצל גדול, קצוץ גס
3 שיני שום קצוצות
1 כף ג'ינג'ר קצוץ
1 צ'ילי אדום חריף, קצוץ
1 גזר קלוף, חתוך לקוביות קטנות
2 מקלות סלרי אמריקאי, חתוכים לפרוסות של כ־1 ס”מ
1 כוס קוביות קטנות של אננס
1 כוס אפונה קפואה, מופשרת
מלח, פלפל גרוס
3 כפות רוטב סויה
3 בצלים ירוקים קצוצים
אופן ההכנה:
1. יוצקים את השמן לסיר רחב, וכשהוא חם, מוסיפים את הבצל, השום, הג'ינג'ר, הצ'ילי, הגזר והסלרי. מטגנים תוך ערבוב כ־2 דקות.
2. מוסיפים את האננס, מלח ופלפל, את האורז והאפונה ועוד מלח ופלפל, ומטגנים כ־3 דקות.
4. מוסיפים את רוטב הסויה, מערבבים כדקה.
5. מפזרים מעל את הבצל הירוק ומגישים.
כרעיים של עוף באננס
החומרים הדרושים:
5 כפות שמן
4 כרעיים של עוף, חצויות
1/2 כוס קמח מעורבב עם מעט מלח ופלפל
4 שיני שום, קצוצות דק
1 בצל קצוץ
2 גזרים קלופים, פרוסים לעובי של כ־1/2 ס"מ
1 אננס קטן, חתוך לקוביות של כ־1 ס”מ
2 כפות עלי אורגנו טריים
1 כף פפריקה מתוקה
מעט פפריקה חריפה
2 כפות סוכר חום
3 כפות חומץ יין אדום או לבן
2 וחצי כוסות מים
מלח, פלפל גרוס
1/2 כוס עלי נענע שלמים
אופן ההכנה:
1. טובלים את העוף בקמח המתובל, כך שיצופה בשכבה דקה. מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח, וכשהוא חם מוסיפים את העוף, משחימים היטב ומוציאים מהסיר.
2. מוסיפים לסיר את הבצל, השום, הגזר והאורגנו ומטגנים תוך ערבוב כ־3 דקות.
3. מחזירים את העוף לסיר, מוסיפים את הסוכר החום, הפפריקה המתוקה והחריפה, מלח ופלפל ומערבבים עוד כדקה.
4. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה.
5. לפני ההגשה מפזרים מעל את עלי הנענע.
עוגת אננס הפוכה
החומרים הדרושים:
לעוגה:
150 גרם חמאה רכה
1 ורבע כוסות סוכר
3 ביצים
1 כפית תמצית וניל
קליפה מגורדת מלימון אחד
1 גביע יוגורט
250 גרם קמח תופח
לציפוי האננס:
1 אננס גדול, קלוף
1 כוס סוכר
75 גרם סוכר
2 כפות ג'ינג'ר מסוכר, קצוץ דק
אופן ההכנה:
1. שמים כוס סוכר במחבת קטנה, יבשה ונקייה. מחממים על להבה בינונית, עד שהסוכר נמס והופך לקרמל ענברי שקוף.
2. יוצקים במהירות לתבנית אפייה 24 (לא קפיצית!), מטלטלים ומפזרים את הקרמל עד כמה שאפשר באופן אחיד בתחתית.
3. מפזרים מעל את הג'ינג'ר והחמאה המומסת.
4. חותכים את האננס לפרוסות בעובי סנטימטר, מסירים את החלק המרכזי, העגול והעצי. את הפרוסות חוצים ל־2 חצאים שווים ומסדרים בתבנית בצורה נאה (ראו צילום).
5. שמים את הביצים, הסוכר, הווניל וקליפת הלימון בקערת המיקסר ומערבלים 5 דקות. מוסיפים את החמאה והיוגורט ומערבלים קצרות. מוסיפים את הקמח ומערבבים עוד מעט לתערובת אחידה.
6. יוצקים לתבנית ואופים ב־180 מעלות, כ־50 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
7. מחכים 5 דקות, הופכים בזהירות על צלחת גדולה, מרימים את התבנית בעדינות.
מחכים שהעוגה תתקרר לפני ההתנפלות.
כך תקלפו אננס
1. השכיבו את האננס על קרש חיתוך, ובסכין גדולה וחדה, הסירו את החלק העליון, עם הציצית היפהפייה. אחר כך הסירו גם את הבסיס התחתון של הפרי.
2. הציבו את האננס על אחד הבסיסים, שיעמוד יציב ואיתן. באותה סכין, הסירו רצועות מהקליפה, כשהסכין מתחילה מלמעלה, ומגלחת את רצועת הקליפה העבה והעיקשת.
3. עכשיו אפשר לפרוס אותו לרוחבו לפרוסות, ואז, לחתוך במרכז עיגול עם חותכן עוגיות. האזור המרכזי הזה הוא עצי, קשה ולא באמת טעים.

