yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דוד רובינגר
    חדשות • 13.03.2019
    סגירת מעגל
    אין כמעט ילד בישראל שלא רקד לצלילי השיר "עוגה עוגה" לפחות פעם אחת בגן הילדים • אחרי שנדהמנו לגלות שנושא השיר הוא לא הקינוח האהוב אלא בכלל ריקוד במעגל, מגיע הגילוי הבא שישנה את כל מה שידענו על שיר הילדים הפופולרי • כתב היד המקורי של השיר, שהתגלה בארכיון אגודת הסופרים, חושף שני בתים חדשים שלא פורסמו מעולם - וגם את הנוסח האמיתי והמפתיע של הבית שכולנו מכירים • רמז: תשכחו מ"לשבת, לקום"
    רז שכניק

    "עוגה עוגה עוגה" הוא כנראה שיר הילדים הפופולרי ביותר בישראל במאה האחרונה, כזה שאי־אפשר לחמוק ממנו באף גן ילדים מגיל רך מאוד. עכשיו מתברר שהיצירה האלמותית של אהרן אשמן ז"ל נכתבה במקור עם שני בתים נוספים ואילו הבית היחיד שהיה מוכר עד כה - שוד ושבר - שונה ממה שכולנו מכירים.

     

    את "עוגה עוגה עוגה" כתב אשמן, שנולד ב־4 באפריל 1896, כנראה בשנות ה־20 של המאה הקודמת, ובמרוצת השנים נלווה לו לחן עממי. השיר משתמש במילה עוגה שלא במובן של הקינוח המוכר אלא במובן של הפועל עג, כלומר, לרקוד במעגל. לפי הידוע עד היום, מוכר בית אחד של השיר: עוגה עוגה עוגה/ במעגל נחוגה/ נסתובבה כל היום/ עד אשר נמצא מקום/ לשבת, לקום, לשבת, לקום.

    כתב היד המקורי של השיר שהתגלה בארכיון
    כתב היד המקורי של השיר שהתגלה בארכיון

     

    ל"ידיעות אחרונות" נודע כי בארכיון גנזים של אגודת הסופרים נמצא בימים האחרונים כתב היד המקורי של אשמן ז"ל עם הטקסט של השיר הפופולרי. לפי כתב היד המקורי, הבית הראשון הוא בכלל כזה: עוגה עוגה עוגה/ במעגל נחוגה/ נסתובבה כל היום/ עד אשר נמצא מקום/ לשבת, לשבת/ לנוח רגע קט.

     

    בנוסף, בכתב היד המקורי הופיעו שני בתים נוספים ולא מוכרים של השיר. הבית השני הוא: עוגה עוגה עוגה/ דגדגים נדוגה/ מן הים אותם נשלה/ וברשת נעלה/ הבאנו הבאנו/ דגים לכבוד שבת. אשמן כתב במקור שורות אחרות ותיקן במחברתו. הבית השלישי הוא: עוגה עוגה עוגה/ עוגה אל תפוגה/ נסתובב ימין ושמאל/ נמלא הדלי בחול/ הביתה הביתה.

     

    מדוע שונה הבית הראשון והוסרו הבתים האחרים? אדיבה גפן, יו"ר מכון גנזים של אגודת הסופרים, מסבירה: "לדעתנו, השיר 'עוגה עוגה עוגה' נכתב לפני כ־100 שנה. אנחנו נמצאים כעת במרוץ לקטלג את כל כתבי 800 היוצרים שבארכיונים שלנו והתחלנו בפעולת סריקה אדירה, כאשר הארכיון הגדול ביותר הוא של טשרניחובסקי. הגיע תורם של כתבי אשמן, הוצאנו אותם לסריקה ופתאום התגלה יהלום: מחברת שירים ובתוכה השיר 'עוגה עוגה עוגה' עם בית ראשון שונה לגמרי ממה שכולנו רקדנו ושני בתים נוספים. אין לנו בנמצא עוד טיוטות של השיר, כך שאנחנו מניחים שייתכן שאשמן החליט לשנות את המילים במסגרת תהליכי העבודה שלו, או שבגנים של שנות ה־20 שינו בעצמם את המילים. בכל אופן, כשראינו את המחברת והשיר נותרנו ללא מילים. זו מציאה מאוד מרגשת מבחינתנו ב־69 שנות קיומו של הארכיון".

     

    יו"ר אגודת הסופרים, צביקה ניר: "לקחנו על עצמנו את החובה והזכות לשמר את ההיסטוריה של הספרות והשירה הישראלית. הדהוד יצירתו של אשמן מאפשר הצצה מדהימה אל מאחורי הקלעים של נכסי צאן ברזל בתרבות שעליה כולנו גדלנו".

     

    yed660100