אפקט הפרפר

הם חיים בסך הכל כמה שבועות ונעים במהירות 30 קמ"ש, אבל מספיקים לגמוא אלפי קילומטרים • בתיאום מושלם עם חג הפורים ועם תחילת האביב, הציפו אתמול את ישראל מאות מיליוני פרפרים חומים־כתומים מסוג נימפית החורשף • הם נחו קצת, טעמו מהפרחים המקומיים, והתעופפו ליעד הבא - קפריסין וטורקיה

חג פורים ידוע כחג צבעוני ואביבי אשר בו ילדים רבים אוהבים להתחפש לפרפרים, אבל אתמול הוצפה ישראל במיליוני פרפרים אמיתיים, חומים־כתומים, אשר נראו מרחפים ברחבי הארץ – מאזורים כפריים ועד ערים.

 

עד מהרה אנשים התחילו להעלות לרשתות החברתיות פוסטים נפעמים, בהם הם מתארים את התופעה הייחודית והנדירה. "זה היה אחד הדברים המרגשים והיפים שראיתי", מספרת אדוה מצפון הארץ. "את הולכת ובכל מקום יש פרפרים. סביבך, לידך, גבוה בשמיים, או נמוך ליד הפרחים. בהתחלה את רואה אחד ועוד אחד, ואז את קולטת שהם המונים". "שנים לא ראיתי פרפרים", כתבה אלה מירושלים, "ופתאום כזו כמות. איזה כיף!". וגם עילאי מקיבוץ בנגב המערבי שיתף: "אלפי פרפרים כתומים מתעופפים באוויר, זה נראה כמו נחיל של ארבה".

 

למי שמיהר ופתח מדריך פרפרים, או סתם חיפש תשובה בגוגל, התברר כי שמם של האורחים אשר התעופפו פה במיליונים הוא נימפית החורשף, ובלועזית ונסה קרדוי. זה אחד הפרפרים הנפוצים ביותר בכדור הארץ, ומופיע גם בישראל בעיקר באביב.

 

רצה הגורל ובדיוק אתמול התקיים בירושלים הכנס השנתי של אגודת חובבי הפרפרים. יו"ר האגודה דובי בנימיני, אשר נחשב לגורו הפרפרים בישראל, לא תיכנן את הפלישה, אבל בהחלט נערך לה ובמהלך בזק אפילו שילב הרצאה בנושא. "כמעט חודש ימים יש עלייה בכמות הפרפרים הנודדים ומשלשום זה הגיע למספרים מטורפים. מה שקרה הוא שמיליוני זחלים בקעו בבת אחת ונוצרים הנחילים הענקיים, וכולם נודדים יחד לאותם מקומות. כבר הלילה חלק הגיע לאירופה וחלק נחת בשפלת החוף. הרי כל השדות מלאים פרחים. הלילה הם ינוחו, ימצצו את הצוף ותוך כמה שעות יהיו בקפריסין ומחרתיים יהיו בטורקיה. פרפר יכול לחיות כמה שבועות והוא עושה אלפי קילומטרים".

 

צילום: ליאת יבנה ריפ
צילום: ליאת יבנה ריפ

 

 

"נימפית החורשף מסוגל לעוף גם 4,000 ק"מ בעקבות המזון, ולכן הוא נמצא בהגירה כמעט מתמדת אחר אזורי מזון חדשים", מסביר נעם קירשנבאום, חבר באגודת חובבי הפרפרים. "הפרפרים שראינו הגיעו מחצי האי ערב, ערב הסעודית, תימן, ירדן ומדינות המפרץ וממשיכים עוד צפונה. בדרך כלל בסתיו הנדידה היא של פרט אחד. הוא עוזב את אירופה ויכול לעשות אלפי ק"מ בכמה שבועות. באביב, לעומת זאת, מתרחשת נדידה בין־דורית. כלומר, בגלל אורך החיים הממוצע של הפרפר הוא מצליח להגיע ליעדו אך לא לחזור, ואז הצאצאים ממשיכים את מה שההורים התחילו".

 

|
|

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים