מ־1 במאי: ישראלי שישקיע בארה"ב יוכל לקבל אשרת עבודה
אחרי שבע שנים של מגעים: כל ישראלי שיתחייב להשקיע מאות אלפי דולרים בארה"ב ולהעסיק אזרחים אמריקאים יוכל לקבל אשרת E2 • מה צריך לדעת ומי לא זכאי לאשרה? שאלות ותשובות
מ־1 במאי יוכל כל ישראלי לקבל אשרת עבודה בארצות־הברית – בתנאי שיתחייב להשקיע במדינה לפחות מאות אלפי דולרים ולהעסיק אזרחים אמריקאים. מתן האשרה, E2, אושר סופית בימים האחרונים לאחר שבע שנים של מו"מ בין ישראל לארה"ב. האשרה היא דו־צדדית ותאפשר גם לאזרחים אמריקאים לקבל אשרת עבודה דומה בישראל. ממשרד החוץ נמסר כי רק בשבוע האחרון "נסגרו כל הקצוות סופית, בדיון בין האגף הקונסולרי במשרד החוץ, רשות האוכלוסין, משרד הכלכלה ומשרד העבודה".
לדברי עודד רוז, מנכ"ל לשכת המסחר ישראל־ארה"ב, האמריקאים אישרו את האשרה שקידמה הלשכה עוד בשנת 2013, בעת כהונת הנשיא אובמה, אולם בשל פרטים שונים התעכבה החתימה הסופית עד עכשיו.
רוז ציין כי אין הגבלה למספר המבקשים לקבל את האשרה, בתנאי שיימצאו כשירים להשקעה לפי תקנות ההגירה החדשות בין המדינות. מדובר למעשה באשרה מיוחדת חדשה שנוספת להסכם הסחר בין שתי המדינות שנחתם ב־1985. ל־40 מדינות יש כיום הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, הכולל אשרה כזו, אולם היא נמנעה עד כה מאזרחים ישראלים. האשרה החדשה תקפה ל־5 שנים ואפשר יהיה להאריכה ללא הגבלה. גם בן או בת זוג של מקבל האשרה יוכלו לקבל ויזת עבודה בארה"ב וגם הילדים יוכלו לעבור לגור בארה"ב.
על מבקש האשרה להודיע שיש לו כוונה לבצע השקעה משמעותית מיידית בארה"ב, כזו שמייצרת ערך כלכלי ולפחות מספר מקומות עבודה. יש להגיש תוכנית עסקית ולהתחייב להעסיק עובדים אמריקאים. האמנה לא מציינת סכום מדויק מינימלי להשקעה. איך זה יעבוד? לפניכם מדריך שאלות ותשובות.
ˆ מה זו אשרת E2?
אשרת עבודה זמנית בארה"ב, שמיועדת למשקיעים המעוניינים להשקיע הון ביוזמה עסקית בארה"ב והם אזרחי מדינה שאיתה יש לארה"ב אמנה מתאימה, או חוק מתאים כמו עם ישראל. ממשלות ארה"ב וישראל, ביוזמת ועדת האשרות של לשכת המסחר ישראל־אמריקה, יזמו חקיקה מתאימה בשתי המדינות, כך שאזרחי ישראל יוכלו לקבל אשרת עבודה E2 בארה"ב כדי לקדם את העסק שבו השקיעו, ואזרחי ארה"ב זכאים לאשרת עבודה מסוג B5 כדי לקדם את העסק שבו השקיעו בישראל.
ˆ מהם יתרונות האשרה?
• משך שהות בלתי מוגבל: האשרה מונפקת לתקופה ראשונית של עד 5 שנים. אפשר לבקש הארכות שהות לעובד ולחברה ללא הגבלה, כל עוד העסק עומד בתנאי הכשירות.
• תהליך בקשה גמיש: את הבקשה לאשרה ניתן להגיש בקונסוליה האמריקאית בישראל.
• מגורים: אין הכרח שהמחזיק באשרה ישמור על מקום מגורים מחוץ לארה"ב במהלך שהייתו בארה"ב.
• גמישות בסוגי החברות: האשרה זמינה לכל סוגי החברות, מחברות קטנות ועד תאגידים גדולים.
• אישור עבודה לבני זוג:
בן הזוג של עובד בסטטוס E2 יכול לקבל אישור עבודה בארה"ב (אישור EAD) ללא צורך בהצעת עבודה תקפה ממעביד בארה"ב.
• אין מכסה שנתית:
אין הגבלה כמותית שנתית על מספר הבקשות לאשרה שניתן לאשר. ניתן לבקש אשרת E2 כל השנה, וביחס לכל כמות של עובדים, בהתאם לצורך. אין הכרח שהעובדים יהיו בעלי תואר אקדמי, בעלי ניסיון בחברה המגישה את הבקשה, או עם כישורים ייחודיים שקשה למצוא בארה"ב.
• אין דרישה לשכר מינימום: העובדים, אזרחי ישראל, שעבורם מבוקשת האשרה לא מחויבים לקבל את השכר הנהוג בתחום, או כל שכר מינימלי אחר. עם זאת, השכר צריך לעמוד במבחן ההיגיון של הקונסול.
ˆ מי יכול לקבל אשרה?
למשל: משקיע שרכש מספר תחנות דלק כדי שיוכל לכהן כנשיא החברה בניו־ג'רזי; יצרן יינות שהשקיע ביקב בקליפורניה ומעוניין לנהל ולפקח מקרוב על התנהלות היקב; חברה לייצור מוצרי מתכת שרכשה את הבעלות על חברה דומה מנבאדה. החברה האם מתכננת להעביר את סמנכ"ל התפעול לארה"ב כדי שילמד את נוהלי הייצור ואת מידת התאמת הציוד של החברה הנרכשת למוצרי החברה. מכוח האשרה ניתן יהיה להקים עסק מקומי כגון מסעדות, מספרות, חנויות, עסקי שירותים ועסקים קמעוניים שיש להם פוטנציאל לפעילות בהיקף שיאפשר לייצר מקומות עבודה למקומיים.
ˆ מי לא יקבל את האשרה?
האשרה לא ניתנת לחברה חדשה שרק הוקמה אבל עדיין לא פעילה. היא לא תינתן למשקיע "שמעוניין רק להתפרנס בארה"ב" ולא לקיים עסק רווחי שמעסיק עובדים מקומיים. היא לא ניתנת עבור השקעה פסיבית במניות או בנדל"ן, ואינה מקנה מעמד של תושב קבע בארה"ב. לאחר הכניסה לארה"ב באשרה לא ניתן לעסוק בכל עיסוק, אלא רק בפעילות לקידום העסק שבו השקעתם.
ˆ מה נדרש לקבלת אשרה?
אזרחות ישראלית לחברה ולעובד, השקעה משמעותית סבירה בתחום, עסק אמיתי ופעיל, תפקיד ניהולי או ידע ייחודי להקמת החברה ועבודה בה.
ˆ מה זו אזרחות חברה?
אזרחות חברה לא נקבעת לפי המדינה שבה החברה התאגדה, אלא לפי אזרחותם של בעלי המניות. אלא שלחברה יכולים להיות מספר רב של משקיעים, חלקם בעלי אזרחויות שונות. בנוסף, לעיתים הבעלות על החברה אינה של בני אדם, אלא של חברות אחרות, שותפויות או קרן נאמנות. יש לבצע ניתוח משפטי לקביעת אזרחות החברה ולכשירותה להגיש את הבקשה לקבלת מעמד 2־E. לפעמים יש לשנות את המבנה הארגוני, או את הבעלות של אחת החברות. כשהבעלות על לפחות 50% מהחברה היא בידי אזרחים ישראלים, תיחשב החברה לישראלית, והיא רשאית להגיש בקשה לאשרת 2־E.

